Закладка для книжки.Пошук зразків виробів декоративно-ужиткового мистецтва для проєкту. Графічне зображення (малюнок, схема, шаблон) для виготовлення виробів Створення банку іде

Про матеріал
Закладка для книжки.Пошук зразків виробів декоративно-ужиткового мистецтва для проєкту. Графічне зображення (малюнок, схема, шаблон) для виготовлення виробів Створення банку ідейТренувальні прийоми заповнення кута, спіралі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закладка для книжки. Пошук зразків виробів декоративно-ужиткового мистецтва для проєкту. Графічне зображення (малюнок, схема, шаблон) для виготовлення виробів Створення банку ідей. Тренувальні прийоми заповнення кута, спіралі.

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання: 1. Які ви знаєте види декоративно - ужиткового мистецтва? 2. Що таке проєкт? 3. Назвіть етапи проєктування. 4. Чи потрібен нам цей проект?

Номер слайду 3

Закладка — смужка тонкого матеріалу (паперу, тканини), призначена для позначення необхідного місця в книжці, зошиті, альбомі шляхом закладання між сторінками. Закладка, яка виготовлюється у процесі видання книги і є частиною її конструкції, називається лясе. Закладка буває різних видів — паперова, картонна, лясе, тканинна, вишивана та інші. Є різні способи їх виготовлення.

Номер слайду 4

Із винаходом у XV ст. книгодрукування ставлення до книги поступово змінювалось. З одного боку, вона – вже не одиничний, а тиражний продукт (а одже більш доступний), з іншого – створюється як і раніше вручну: папір, набір, орнамент і ілюстрації, та й палітурні роботи потребують чималих затрат. Книга була дорогою, створювалась на віки, а це означало, що її потрібно було дуже берегти. Закладка в ній була ще випадковим елементом, хоча все частіше виконувала не лише практичну, а й естетичну функцію. Оскільки вона обов’язково торкалась сторінок книги (пошкодити які вважалось недопустимим), то матеріалом, який найбільше підходив для закладки, стала тканина. Саме тому найпоширенішими були вузькі та широкі шовкові стрічки, смужки щільних гладких чи візерункових тканин, плетені шнури

Номер слайду 5

Для виготовлення будь-якого виробу потрібно визначити його форму, розміри, матеріали, з яких його буде виготовлено, способи з’єднання окремих частин, передбачити, які інструменти потрібно для цього мати тощо. Складовим елементом роботи над проектом є графічні зображення. Графічним називають зображення, яке складається з ліній, штрихів, точок і виконується олівцем або кульковою ручкою. Основними графічними зображеннями є креслення, ескіз . Креслення деталі - це документ, що містить графічне зображення деталі, виготовлене за допомогою креслярських інструментів на папері, та відомості, необхідні для її виготовлення та контролю. На практиці використовують і графічні зображення, що виконані спрощено - від руки, без застосування креслярських інструментів, але з дотриманням пропорцій між частинами зображуваної деталі. Їх називають ескізами.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Креслярські інструменти. Для якісного виконання графічних зображень необхідно вміло організувати робоче місце, дотримуватися таких правил безпечної праці.1. На робочому місці не повинно бути нічого зайвого.2. Креслярські інструменти повинні бути справними. Лінійка, косинець не повинні мати сколів, тріщин, інших нерівностей, а олівець повинен бути правильно заточений3. Колючий, різальний інструмент слід розміщувати гострими частинами від себе.4. Виконуючи роботу сидячи, слід сидіти прямо на всій поверхні стільця, на відстані 10...15 см від краю стола. Відстань від очей до виробу, що виготовляється, повинна бути 30...35 см (неправильна робоча поза псує поставу, спричинює швидку втомлюваність та порушення роботи органів травлення). Щоб не псувався зір, під час роботи світло має падати на робочу поверхню стола зліва або спереду.5. Робоче місце потрібно тримати в чистоті і порядку.

Номер слайду 8

Шаблон — це пристосування для перенесення контурів деталей аплікації на основу. Шаблон повинен мати чіткі контури. Шаблони зручно виготовляти із цупкого картону. Він щільно притискається до основи під час розмічання його контурів. Схема – це документ, в ній графічно представлена ​​інформація про виріб у вигляді умовних позначень.

Номер слайду 9

Ізонитка (нитяна графіка, зображення ниткою) - графічна техніка отримання зображення на картоні чи іншому твердому матеріалі. Нитяну графіку також інколи називають ізографіка або вишивка на картоні.

Номер слайду 10

Історія ізонитки Нитяна графіка, як вид декоративно-прикладного мистецтва, уперше з'явилася в Англії в XVII столітті. Англійські ткачі придумали особливий спосіб переплетення ниток. Вони забивали в дощечки цвяхи й у певній послідовності натягали на них нитки. У результаті виходили ажурні мереживні вироби, які використовувалися для прикраси житла.

Номер слайду 11

Аналіз моделіей-аналогів. Вимоги до виробу    можливість використання за призначенням     краса і привабливість    легкість у виготовленні    недорогі матеріали    

Номер слайду 12

Інструменти й матеріали. Нитяна графіка приваблює доступністю, адже всі необхідні для творчого процесу інструменти й матеріали ви легко можете знайти вдома. Цупкий картон — тверда основа. Простий олівець, гумка, скотч — для нанесення й кріплення малюнку. Трикутник, циркуль, лінійка, транспортир — для малювання геометричних фігур. Шило — для роботи з щільними матеріалами. Нитки. Можете використовувати шовкові, акрилові, вовняні, звичайні швейні, але найзручнішими вважають муліне. Голка (обирайте за товщиною ниток, які використовуєте). Ножиці.

Номер слайду 13

Техніка безпеки «Чарівний сундучок». Правила в грі такі: я загадую вам загадку. Якщо ви правильно її відгадаєте, то я буду діставати той інструмент, яким ми будемо користуватися на уроці, а також згадаємо правила, яких треба дотримуватися, щоб з цим інструментом не посваритися. Маленького зросту,Тонка і гостра,Носом собі шлях шукає,За собою хвіст тягає

Номер слайду 14

Правила користування голкою 1. Зберігати голку в гольниці разом з ниткою2. Неможна роняти голку на підлогу3. Передавати один одному тільки тупим кінцем вперед4. Неможна вколювати голку в одяг, тримати в роті5. Неможна відкушувати нитку зубами

Номер слайду 15

Знаряддя – я бувале,Не велике і не мале, Повно в мене турбот,Хтось і ріже, хтось стриже. Правила користування ножицями. 1. Неможна тримати ножиці гострими кінцями догори2. Передавати один одному ножиці можна тільки кільцями уперед, з закритими кінцями.

Номер слайду 16

Розумний Іванка,Дерев’яна одяганка,Аркушем іде, дотикається,Тільки слід там залишається. Правила користування олівцем 1. Олівцем ми відмічаємо ті точки, які нам потрібно буде проколювати.2. Олівець неможна роняти на підлогу так, як він часто ламається.

Номер слайду 17

Фон для ізонитки. Колір фону підбирається в залежності від задуму картини. Проколи на картоні треба робити дуже акуратно, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд, і краще з лицьового боку через шаблон. Якщо розрахунок малюнка йде на виворітній стороні, то з виворотньої сторони можна помітити точки, а основний прокол робити з лицьової. Нитки. Вони є основним елементом картини. Для вишивання можна використовувати будь-які, не дуже товсті нитки, крім вовняних Краще виглядають нитки з блиском, ніж прості матові. Шовкові нитки хороші при оформленні листівок із щільного паперу з дрібним малюнком. Зовсім непривабливі виходять картини з простих х/б білих і кольорових ниток, що застосовуються для пошиття, оскільки вони мають бляклі тони, але їх можна використовувати в тренувальних вправах або при розробці власного задуму . Муліне має багату колірну палітру, але вітчизняне муліне розсипається. Найбільш оптимальним є використання ірису. Нитки з блиском, кручені, потрібної товщини, багата колірна гамма, є і з переходом кольору.

Номер слайду 18

Техніка виконання. Заповнення кута: накреслити на виворітній стороні картону будь-який кут розділити кожну сторону кута на парну кількість рівних частин (на відстані 0.5 см) , пронумерувати отримані точки, починаючи від вершини. Вершину кута позначити точкою «О». Зробити голкою або шилом проколи у всіх точках, крім вершини («О») втягати нитку в голку заповнити кут за пропонованою схемою.

Номер слайду 19

Заповнення дуги: накреслити дугу, розділити на парну кількість рівних частин (відстань між частинами 0.5 см), зробити проколи в усіх отриманих точках , втягати нитку в голку , заповнити за схемоюhttps://www.youtube.com/watch?v=bt. JMfwka. A7c&t=428s https://www.youtube.com/watch?v=Oo. Lf. D3 DSL6g Відео, яке допоможе виконати завдання

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Ваше завдання: Зробити аналіз моделей аналогів. Виконати ескіз виробу. Виконати основні елементи (кут, коло, дуга)Виконанні завдання надіслати в classroom. Бажаю творчих успіхів!

pptx
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
3343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку