Закони природокористування

Про матеріал

Презентація для учнів 11 класу профільний рівень, з теми: Закони природокористування. Підручник Задрожний К.М

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закони природокористування. Параграф 104

Номер слайду 2

Завданням екології є пошук законів функціонування та розвитку цієї галузі об'єктивної реальності. Історично першим для екології є закон, що встановлює залежність живих систем від факторів, котрі обмежують їхній розвиток (так званих лімітуючих факторів). ЕКОЛОГІЧНИЙ ЗАКОН – це об’єктивний, постійний і необхідний взаємо-зв’язок між біосистемами та навколишнім середовищем, що випливає з їх внутрішньої екологічної сутності.

Номер слайду 3

Закони екології Коммонера є основою раціональної поведінки людей щодо природи. Відомий американський еколог Баррі Коммонер у 1974 р. сформулював свій, максимально скорочений та спрощений варіант законів екології. Б. Коммонер висловив песимістичну думку: "Якщо ми хочемо вижити, ми маємо зрозуміти причину катастрофи, що наближається". Закони екології він сформулював у вигляді чотирьох афоризмів.

Номер слайду 4

Усе пов'язано з усім - це твердження повторює відоме діалектичне положення про загальний зв'язок речей і явищ. Усе повинно кудись подітися - це неформальне перефразування фундаментального фізичного закону збереження матерії. Природа знає краще - це положення розпадається на дві відносно незалежні тези: перша пов'язується з гаслом "назад до природи"; друга - із закликом до обережності у спілкуванні з нею.  За все доводиться платити - цей екологічний закон нібито "об'єднує" три попередні. Закони екології Коммонера

Номер слайду 5

Зміни в одному компоненті природного середовища неодмінно викликають зміни в усіх інших компонентах Закон зміни внутрішньої динамічної рівноваги (Н. Реймерса)

Номер слайду 6

Еколого-економічний потенціал екосистеми є величиною відносно стабільною. Якщо в одному місці збільшиться, то в іншому зменшиться . Правило «охрімової свити»

Номер слайду 7

Будь-яка природна система є відкритою і може існувати лише в умовах надходження енергії та речовини з навколишнього середовища. Виходячи з цього можна стверджувати: абсолютно безвідходне виробництво, неможливе, природні системи Землі існують не тільки за рахунок ланетарних, але й за рахунок космічних ресурсів. Закон розвитку за рахунок зовнішнього середовища

Номер слайду 8

Величина врожаю залежить не від одного, навіть лімітованого, чинника, а від сукупності всіх чинників, які діють одночасно. Закон спільної дії природних чинників

Номер слайду 9

У певному природному комплексі може утворитися біомаса або родючий шар ґрунту не більший, ніж властивий цій системі, за умови поєднання ідеальних умов. Лімітуючим чинником процвітання будь-якого організму (виду) в даному місцеіснуванні може бути як мінімум, так і максимум екологічного чинника, діапазон між якими визначає витривалість (толерантність) організму до даного чинника. Закон максимуму (Закон толерантності, закон Шелфорда, 1913)

Номер слайду 10

Будь-які природні ресурси обмежуються так званими лімітами вимог. Це стосується навіть невичерпних ресурсів, бо, наприклад, кількість сонячної енергії, яка надходить до планети, лімітується випроміненням Сонця і не може суттєво змінюватися. Відповідно, ті ресурси, які від неї залежать (вітер, вода, сонячна радіація тощо), мають відповідні обмеження щодо потенційно можливих об’ємів використання. Закон обмеженості природних ресурсів

Номер слайду 11

Закон падіння природно-ресурсного потенціалу. У межах певної суспільне економічної формації, яка використовує незмінний спосіб виробництва й однотипні технології, природні ресурси декотрих видів вичерпуються і стають менш доступними.

Номер слайду 12

Правило територіальної екологічної рівноваги. Стабільність і стійкість середовища існування людства може забезпечуватися тільки природними екосистемами. Максимальний еколого-економічний ефект досягається за такого співвідношення площ: 40 % видозмінених людиною і 60 % природних.

pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
2239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку