Законодавча база та основні принципи охорони здоров’я людини в Україні

Про матеріал
Презентація до уроку за темою Законодавча база та основні принципи охорони здоров’я людини в Україні. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Закон України «Про екстрену медичну допомогу».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Законодавча база та основні принципи охорони здоров’я людини в Україні

Номер слайду 2

Основним документом щодо захисту життя та здоров’я людини в Україні є Конституція України.ст. 49 Конституції України«охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних оздоровчо-профілактичних програм. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності. Держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя. Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація нікім не може бути засекречена»

Номер слайду 3

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»Інші нормативні документи, які забезпечують захист життя і здоров’я людини в Україні Закони України. Постанови Кабінету Міністрів України. Укази Президента України

Номер слайду 4

Законодавство України про охорону здоров’я базується на Конституції України і охоплює Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», прийнятий 19 листопада 1992 р., та інші, ухвалені відповідно до них акти законодавства, що регулюють суспільні відносини в галузі охорони здоров’я. Відповідно до цього Закону, кожна людина має природне, невід’ємне і непорушне право на охорону здоров’я. Суспільство і держава відповідальні перед сучасним і майбутніми поколіннями за рівень здоров’я та збереження генофонду народу України.

Номер слайду 5

Закон «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров’я, регулює суспільні відносини для забезпечення гармонійності фізичних і духовних сил, високої працездатності, запобігання захворюваності, інвалідності та смертності, поліпшення спадковості.

Номер слайду 6

У 4-й статті Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначені принципи охорони здоров’я: Основні принципи охорони здоров’я в Україні.  1. Визнання охорони здоров’я пріоритетним напрямом діяльності суспільства і держави, одним з головних чинників виживання та розвитку народу України;

Номер слайду 7

2. Гуманістична спрямованість, забезпечення пріоритету загальнолюдських цінностей над класовими, національними, груповими або індивідуальними інтересами, підвищений медико-соціальний захист найбільш вразливих верств населення;3. Рівноправність громадян, демократизм і загальнодоступність медичної допомоги та інших послуг у сфері охорони здоров’я;

Номер слайду 8

4. Орієнтація на сучасні стандарти здоров’я та медичної допомоги, поєднання вітчизняних традицій і досягнень зі світовим досвідом у сфері охорони здоров’я5. Попереджувально-профілактичний характер, комплексний соціальний, екологічний та медичний підхід до охорони здоров’я;

Номер слайду 9

6. Багатоукладність економіки охорони здоров’я і багатоканальність її фінансування, поєднання державних гарантій з демонополізацією та заохоченням підприємництва і конкуренції;7. Децентралізація державного управління, розвиток самоврядування закладів та самостійності працівників охорони здоров’я на правовій і договірній основі.

Номер слайду 10

Закон України «Про екстрену медичну допомогу». Закон визначає організаційно-правові засади забезпечення громадян України та інших осіб, які перебувають на її території, екстреною медичною допомогою. Відповідно до цього Закону, в Україні кожна людина має право на безоплатну, доступну, своєчасну та якісну екстрену медичну допомогу.

Номер слайду 11

Виклик екстреної (швидкої) медичної допомоги можна здійснити за єдиним телефонним номером екстреної (швидкої) медичної допомоги 103. В Україні кожна особа має право: Здійснити виклик екстреної медичної допомоги. Звернутися по екстрену медичну допомогу до найближчого відділення ЕМД чи іншого закладу охорони здоров’я. Повідомити лікаря або працівників найближчого ЗОЗ, незалежно від форми власності, про невідкладний стан.

Номер слайду 12

Стан здоров’я населення — найважливіший показник благополуччя, що відображає соціально-економічне, екологічне, демографічне й санітарно-гігієнічне становище. Здоров’я та якість життя в цілому визначаються складним набором взаємопов’язаних факторів. Аналіз відомостей «Щорічної доповіді про стан здоров’я населення, санітарно-епідемічну ситуацію та результати діяльності системи здоров 'я в Україні» висвітлює тенденцію зростання рівня поширеності хвороб та захворюваності населення України.

Номер слайду 13

Серед дорослих поширені хвороби системи кровообігу, органів дихання, органів травлення, сечостатевої системи, кістково-м’язової системи та сполучної тканини. Загальноукраїнський рівень поширеності хвороб у містах вищий, ніж у селах. У селян найбільше поширені хвороби органів дихання, систем кровообігу, сечостатевих органів. Поширеність хвороб серед жінок вища, ніж у чоловіків, за всіма класами хвороб (крім розладів психіки та поведінки, природжених вад розвитку, травм, отруєнь).

Номер слайду 14

Хвороби у містах. Хвороби систем кровообігу. Хвороби органів дихання. Хвороби сечостатевих органів.

Номер слайду 15

Державна політика у сфері охорони здоров’я повинна бути спрямована на посилення профілактики та забезпечення раннього виявлення захворювань, підвищення якості медичної допомоги й доступності медичних послуг, поліпшення ефективності державного фінансування та створення стимулів для здорового способу життя населення та здорових умов праці.

Номер слайду 16

Основні принципи охорони здоров’я населення України- визнання охорони здоров'я пріоритетним напрямом діяльності суспільства і держави, одним з головних чинників виживання та розвитку народу України;- дотримання прав і свобод людини і громадянина в сфері охорони здоров'я та забезпечення пов'язаних з ними державних гарантій;- гуманістична спрямованість, забезпечення пріоритету загальнолюдських цінностей над класовими, національними, груповими або індивідуальними інтересами, підвищений медико-соціальний захист найбільш вразливих верств населення;- рівноправність громадян, демократизм і загальнодоступність медичної допомоги та інших послуг в сфері охорони здоров’я;Основними принципами охорони здоров'я в Україні є:

Номер слайду 17

Основні принципи охорони здоров’я населення України. Основними принципами охорони здоров'я в Україні є:- відповідність завданням і рівню соціально-економічного та культурного розвитку суспільства, наукова обгрунтованість, матеріально-технічна і фінансова забезпеченість;- орієнтація на сучасні стандарти здоров'я та медичної допомоги, поєднання вітчизняних традицій і досягнень із світовим досвідом в сфері охорони здоров’я;- попереджувально-профілактичний характер, комплексний соціальний, екологічний та медичний підхід до охорони здоров’я;- багатоукладність економіки охорони здоров'я і багатоканальність її фінансування, поєднання державних гарантій з демонополізацією та заохоченням підприємництва і конкуренції;- децентралізація державного управління, розвиток самоврядування закладів та самостійності працівників охорони здоров'я на правовій і договірній основі.

pptx
Додав(-ла)
Hontar Iryna
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
1069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку