Залізо: фізичні і хімічні властивості

Про матеріал
Мета: -поглибити знання про особливості будови Феруму як представника побічної підгрупи; -розглянути фізичні й хімічні властивості заліза, встановити залежність між будовою та властивостями, вдосконалювати вміння характеризувати хімічні властивості речовин за допомогою хімічних реакцій; -розвивати пізнавальний інтерес, самостійність під час виконання завдань, вміння порівнювати, узагальнювати, робити висновки; -виховувати науковий світогляд учнів при вивченні властивостей заліза; сприяти екологічному вихованню.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Залізо: фізичні і хімічні властивості

Номер слайду 2

поглибити знання про особливості будови Феруму як представника побічної підгрупи;розглянути фізичні й хімічні властивості заліза, встановити залежність між будовою та властивостями, вдосконалювативміння характеризувати хімічні властивості речовин за допомогою хімічних реакцій;розвивати пізнавальний інтерес, самостійність під час виконання завдань, вміння порівнювати, узагальнювати, робити висновки;виховувати науковий світогляд учнів при вивченні властивостей заліза;сприяти екологічному вихованню. Мета:

Номер слайду 3

Поширеність у природічервоний залізняк (гематит) – Fe2 O3;магнітний залізняк (магнетит) – Fe3 O4;шпатовий залізняк (сидерит) – Fe. CO3;бурий залізняк (лимоніт) – Fe2 O3 ∙ H2 O;пірит – Fe. S2.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Будова Феруму

Номер слайду 6

Метал сірого кольору з металічним блискомдобре проводить електричний струм і теплотупластичний, ковкий, наявність домішок, зокрема вуглецю, підвищує твердість і крихкість залізаtпл. = 1540 °С, tкип. = 2860 °С;густина 7,87 г/см3 Фізичні властивостіпритягується магнітом (парамагнетик)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Хімічні властивості заліза І. Взаємодія з простими речовинами. Залізо при нагріванні реагує з киснем, сіркою, галогенами, вуглецем та азотом з утворенням відповідних бінарних сполук:

Номер слайду 9

Хімічні властивості заліза ІІ. Взаємодія зі складними речовинами.1. Залізо за нормальних умов реагує з водою і киснем:2. Взаємодія з кислотами-неокисниками (HСl або розведена сульфатна) відбувається за нормальних умов і веде до утворення відповідних солей та виділення водню:

Номер слайду 10

3. Взаємодія з кислотами-окисниками (концентрована сульфатна, розбавлена та концентрована нітратна кислоти) веде до утворення солей Fe3+: Хімічні властивості заліза ІІ. Взаємодія зі складними речовинами.

Номер слайду 11

4. Розпечене до червона залізо реагує з водяною парою: Хімічні властивості заліза ІІ. Взаємодія зі складними речовинами.

Номер слайду 12

5. Залізо витісняє метали, які розташовані після нього у ряду стандартних електродних потенціалів з водних розчинів їх солей: Хімічні властивості заліза ІІ. Взаємодія зі складними речовинами.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Застосування заліза

Номер слайду 15

Закріплення. Задача: Виведіть формулу оксиду Феруму, в якому масова частка металічногоелемента становить 70%.

Номер слайду 16

Дано: Розв`язання: Знайти: Висновок:

Номер слайду 17

ПІДСУМОКФерум належить до числа найбільш поширених елементів у природі (четверте місце). У Землі Ферум зустрічається виключно у сполуках. Залізо і його сплави є основою машинобудування. Корозія – це руйнування металів і сплавів під дією умов оточуючого середовища.

Номер слайду 18

Д/з. Опрацювати § 25. Ст. 148-157. Розв'язати задачі:(6 балів) Консервні банки із заліза часто покривають оловом. Цей процес називають лудінням. У разі подряпин на олові корозія залізної банки протікає швидше, ніж оцинкованого заліза. Як це можна пояснити, використовуючи становище металів у низці активності?(9 балів) Залізну пластинку масою 7 г витримали в розчині мідного купоросу, що містить cульфат міді(II) масою 4,2 г. Визначте масу пластинки після закінчення реакції.(12 балів) При дії на суміш міді та заліза масою 20 г надлишком соляної кислоти виділилося 5,6 л газу (н.у.). Визначити масові частки металів у суміші.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
6 лютого
Переглядів
169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку