Замість похмурих ландшафтів зелені міста

Про матеріал
Можливості сучасних економічних та екологічних змін Дніпропетровщини на прикладі Німеччини та інших країн.
Перегляд файлу

ДОДАТКИ

D:\Мама-Лицей\Круглый стол\География\Слайд1.JPG

Учень 1.

Шановні колеги, до сьогоднішнього засідання ми провели по етапну організацію проведення нашої роботи:

  1. Вибір проблеми (актуальність, можливі різноманітні шляхи вирішення, можливість застосування міждисциплінарних зв’язків для її розв’язання, інтерес аудиторії з точку зору розвитку професійної компетенції)
  2. Підбір дискусантів
  3. Оснащення аудиторії обладнанням
  4. Консультація учасників
  5. Роздруковування матеріалів, створення відео-матеріалів

І темою сьогоднішнього засідання буде:

 «Можливості сучасних економічних та екологічних змін Дніпропетровщини на прикладі Німеччини та інших країн  «Замість похмурих ландшафтів зелені міста»

Учень 2

Наша Україна та славнозвісна Дніпропетровська область дуже багата н акорисні копалини, це є основою розвитку  господарства держави, але нажаль люди залишають після себе зруйновані території, проколоті шахтами землі, засипані териконами родючі ґрунти.

В сучасному столітті ми не можемо бути байдужими до результатів такого господарювання, отже ми будемо про це говорити та шукати шляхи покращення територій, перетворення земель в зелені міста

D:\Мама-Лицей\Круглый стол\География\Слайд2.JPG

У Дніпропетровській області знаходиться п'ять великих шахт по розробці вугілля. Це шахта ім. Сташкова, Дніпровська шахта, Західно-Донбаська шахта, Самарська шахта, Тернівська шахта.

D:\Мама-Лицей\Круглый стол\6b4f33a1-ff28-488c-9ee5-2714db3663be.jpg  D:\Мама-Лицей\Круглый стол\1e23248f-9c14-4ec0-b63a-1cac9349924b.jpg

Вугілля доступне, але добувати його все складніше. Що ж робити компанії? Будувати нову шахту? «Будівництво» нової шахти в цінах 2016 року може становити близько 1,5-1,6 млрд грн з ПДВ. Як приклад нового будівництва може бути приведена шахта Нововолинська №10, на яку було спрямовано понад 1,5 млрд, - поскаржилися в компанії. Тому було знайдено більш економне рішення.

Практично в чистому полі, де за часів СРСР передбачалося будівництво ще однієї шахти, в 2008 році почалася реалізація інвестпроекту, який в результаті обійшовся "всього лише" в 230 млн грн, але який відкрив доступ до 19 млн тонн промислових запасів вугілля.

Учень 3 Так а за рахунок чого було досягнуто економію?

Економія була досягнута за рахунок того, що компанія не будувала нові адміністративно-побутові корпуси (АБК), вугільні склади, ремонтну базу та інші об'єкти інфраструктури. Шахтарі та зараз переодягаються в звичних АБК, беруть саморятівник, коногонку, тормозок ... Але не спускаються під землю, а сідають в автобус. Він везе гірників 15 хвилин по поверхні землі до нової вентиляційної шахти з людською кліттю, де і відбувається спуск до робочого місця. Але ж зовсім недавно на цей шлях йшло близько 1,5 годин по вузьких підземних тунелях. Ймовірно, основна економія з'явиться після того, як виникне можливість опускати в шахту матеріали та обладнання, піднімати видобуте вугілля. Якщо вийшло на "Ювілейній", то, можливо, варто задуматися про реалізацію інших подібних проектів. В "ДТЕК Енерго" підтверджують, що в поточних умовах компанія не планує будівництво нових шахт. Адже це вимагає колосальних інвестицій.

Але вже сьогодні ведеться підготовка до відпрацювання запасів нових ділянок шахтних полів. Їх розкриття проводиться з максимальним використанням існуючих гірничих виробок підприємств.

Ця підготовка буде проводитися на таких шахтах:

– шахта ім. Героїв Космосу

– шахта "Самарська"

– шахта "Ювілейна.

Виходить, що створена раніше і підтримувана в робочому стані інфраструктура може стати базою для економного, але все ж розвитку української промисловості.

Учень 1 Але що ж залишається після робіт на цих щахтах? Чи корисні ці відходи для оточуючої середи?

Учень 2 Після робіт на цих шахтах  залишаються терикони — відвали, штучні насипи з порожніх порід, витягнутих при підземній розробці покладів вугілля й інших корисних копалин.

Учень 4 Мені відомо, що терикони забруднюють повітря продуктами горіння, створюють загрозу просідання ґрунту в районі шахтних виробок і під териконами. Якщо концентрація пилу досить велика, то це може викликати хронічний бронхіт або загострити вже наявні захворювання, наприклад, бронхіальну астму. Я навіть чула, що в Кривому Розі діти хворіють на силікоз, тому що пил, який утворюється від териконів, потрапляє в легені. Це вимагає серйозного рішення, державного підходу. Тому варто відзначити, що рівень небезпеки териконів можна знизити з допомогою озеленення.

Озеленення породних відвалів шахт це одна зі складових рекультивації - комплексу заходів, спрямованих на відновлення продуктивності та господарської цінності порушених земель.  Одним із способів зниження шкідливого впливу є озеленення териконів за допомогою лісових насаджень. Лісові насадження дозволяють регулювати поверхневий стік і скоротити ерозійні процеси на поверхні відвалів. Водна ерозія на териконах характеризується катастрофічним розміром. Її результатом на досліджуваних відвалах стало винесення з кожного гектара їх поверхні в навколишнє середовище від 2568 до 3450 тонн породи, що містить багато небезпечні компоненти. Як видно з наведеного вище, складування шахтних порід у відвали призводить до ряду проблем, а саме виділення в навколишнє середовище шкідливих речовин, утворення великої кількості пилу, відторгнення земель придатних для сільськогосподарської діяльності та будівництва, погіршення санітарного стану міста, ерозія і безліч інших.

Тому я вважаю, що озеленення має бути головним способом знизення рівня небезпеки від териконів

Учень 1 А є якісь ще способи зменшення шкоди від шахт та їх відходів?

Учень 4 Так, звісно, нещодавно Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) представило власний проект скидання надлишку шахтних вод Криворізького басейну. Їх пропозиція - побудувати трубопровід, який буде скидати воду в Чорне море. Для його реалізації необхідно залучити близько 3 - 4 млрд. Грн. 

Учень 1 А чому саме у Чорне море будуть скидати цю воду з шахт

Учень 4 Ми маємо проблему з високо мінералізованими шахтними водами. Шкода, якої вони завдають стосується трьох областей: Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської. Наприклад, солоність Чорного моря становить 17 грам на літр води, Мертвого моря - 400 грам на літр, шахтні води Кривбасу – 40 грам на літр. І якщо великі водойми жодним чином не впливають на екологію, то вода з шахт істотно її послаблює, завдаючи величезної шкоди флорі і фауні. Таку воду не можна використовувати для поливу, зрошувальних процесів, вирощування худоби.

З вирішенням проблеми, три області зможуть уникнути засоленості води в місцевих мережах водопостачання та на території господарських земель. Тому як наслідок, будуть отримувати багатий урожай і припинять нести щорічні багатомільярдні збитки.

Учень 1 Дякуємо, до речі, а що робити з колишніми шахтами?

D:\Мама-Лицей\Круглый стол\География\Слайд14.JPG

Я дізнався, що зовсім нещодавно На Дніпропетровщині запрацювала найбільша і найпотужніша сонячна електростанція в Україні

Електростанцію побудували поблизу села Старозаводське Нікопольського району. Будівництво тривало менше року. Близько 750 тис панелей будуть виробляти близько 200 МВт електроенергії. За потужністю електростанція входить до трійки найбільших в Європі. Її звели на кошти українського і китайського інвесторів. Будівництво гігантського об'єкта розгорнулося в квітні 2018 го на майданчику в 400 га,. Колись це був рудний кар'єр, і вже кілька десятиліть там нічого не здобували. А для сільського господарства грунт був непридатний. Тому саме ці землі вибрали під майбутню електростанцію. Цей об'єкт буде приносити Дніпропетровському регіону близько 20 млн грн щорічних податкових надходжень. Ще 10 млн грн будуть виділяти на розвиток соціальної інфраструктури - за програмою соціального партнерства. Ці кошти підуть на ремонт шкіл, лікарень, придбання шкільних автобусів.

Учень 1 А як справляються з колишніми шахтами за кордоном

Учень 6 Я знайшов інформацію про колишні шахти Ротерема та Вінтерслагу, і зараз розповім, що роблять за кордоном з колишніми шахт

У середині 2000-х на території одного із закинутих шахт міста відкрили Advanced Manufacturing Park — технологічний парк Ротерема. Запуск цього проекту став одним з елементів переформатування економіки колишнього шахтарського регіону. У технопарку Ротерема з'явилися дослідні офіси корпорацій на зразок "Боїнгу" і "Роллс-Ройса" плюс маси компаній калібром поменше, розробляють все на світі в проміжку від новітніх медичних технологій до військових. В AMP вже орендують приміщення більше 80 компаній, і щорічно технологічний парк Ротерема розширюється. Плюс навколо технопарку зростає інфраструктура — приватний бізнес колишніх шахтарів. Словом, замість шахт 15 років тому Ротерем отримав нового регіонального економічного гіганта. Тепер другий приклад: шахта Винтерслаг, розташована на кордоні Бельгії та Німеччини, все минуле століття була однією з важливих ланок європейського енергетичного центру. Останні тонни вугілля Винтерслаг видала чверть століття тому. У 1988 році влада Бельгії її закрила. Над перебудовою шахтних приміщень працювала компанія архітекторів-ентузіастів. В результаті виник проект C-Mine - колишня Вінтерслаг тепер відома під такою назвою. Схема роботи C-Mine класична — на території функціонують лекційні та концертні зали, ресторани і кінотеатри. Плюс частина приміщень здається компаніями, описати діяльність яких можна терміном «креативна економіка». У залах колишнього гірничодобувного підприємства розробляють мобільні додатки та ігри, створюють промисловий дизайн і так далі.

Учень 5 А я дізнався про перероблення Руру – колись дуже важливий економічний район Германії. У післявоєнні 1950 ті роки економіка Німеччини відновлювалась стрімкими темпами. Це явище прозвали Економічне диво. Рурський регіон вніс вагомий внесок у досягнення цих результатів. Однак в 1960 ситуація почала змінюватися: запаси вугілля вичерпувалися, його видобуток обходився все дорожче, підприємства ставали більш збитковими і їх почали виводити с експлуатації. Люди почали втрачати місця, рівень безробіття став одним із найвищих в Німеччині – 13%

Так виглядала історія регіону, коли у 1989 відкрилася Міжнародна будівельна виставка Емшер парк. Назва Емшер парк символізує мету виставки – змінити якість міського середовища та ландшафту в північній частині Рурського регіону за десять років

D:\Мама-Лицей\Круглый стол\География\Слайд22.JPG

Рур в середині 20 ст був сірим і занедбаним містом, без усілякої зелені для відпочинку. Тому на виставці було вирішено створити парк Емшер, де люди змогли б відпочити у свій вільний час. Усього лише за 30 років Рур змінився так, що, якщо подивитися на його старе і нове обличчя, то ніколи не скажеш, що це одно і те саме місце. Хоч перебудовувати шахти в зелені та технологічні парки дуже добре, але все ж таки можна не робити чогось глобального, та використовувати те, що є. Так і поступили в Кривому Розі, де зробили екскурсії в Криворізькі кар’єри та шахти

Учень 1 А що ж там такого цікавого в тих шахтах?

Учень 4 Туристи опускаються на глибину 1350 м, де можуть покататися на вагонетці, гірську техніку, ділянку по ремонту рухомого складу, пункт перевантаження руди, підземну лабораторію по вимірюванню змісту заліза в руді. Шахта вражає екстримом, екзотикою, дієвістю, масштабами, квітами, людьми, технікою. Шахта жива! І знову кличе наступних відвідувачів для особистого відкриття підземного світу і невеликих пригод. Кар'єр Південного ГЗК - неповторне і вражаюче видовище, створене руками гірників, яке має форму серця. Подивитися на унікальний за своєю розробкою кар'єр приїжджали свого часу чиновники, представники впливових делегацій, іноземці. І зараз майже всі делегації різних рівнів, які бувають в Кривому Розі, не упускають можливості відвідати кар'єр на спеціально облаштованих для цього трьох сучасних оглядових майданчиках.

Учень 1 Результатом нашого засідання є технологічний продукт:

D:\Мама-Лицей\Круглый стол\География\Слайд27.JPG

D:\Мама-Лицей\Круглый стол\География\Слайд28.JPG

Отже закинуті кар'єри можна перетворити на озера, в яких можна розводити риб або ж просто заробити парк або ж зону відпочинку. Підземні тунелі колишніх  закинутих шахт можна перетворити на сучасні арт галереї.

 

docx
Додано
19 червня 2023
Переглядів
374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку