Заняття "Домедична допомога при опіках, тепловому та сонячному ударі"

Про матеріал

Конспект заняття на тему "Домедична допомога при опіках, тепловому та сонячному ударі" з Захисту Вітчизни (медико-санітарна підготовка) для 10 класу (група дівчат) допоможуть вчителю, викладачу швидко та ефективно підготуватись до уроку, заняття затрачаючи мінімум свого часу. Зміст заняття відповідає новій програмі.

Перегляд файлу

Заняття №

Тема заняття. Домедична допомога при опіках, тепловому та сонячному ударі.

 

 Мета. Розширити та збагатити знання студентів про травматизм. Сформувати в студентів поняття про опіки, теплові та сонячні удари. Розглянути термічні, хімічні, променеві, радіаційні опіки;

ознаки та класифікація опіків.  Сформувати знання про основи домедичної допомоги при опіках, тепловому та сонячному ударі.

Розвивати почуття необхідності отримання знань для захисту особистого життя та життя рідних та близьких; розвивати навички колективної роботи, комунікабельність, творчість.

Розвивати навички оцінювати ситуації  визначення подальшого алгоритму дій, здоров'язбережну  компетентність.

Виховувати у студентів розуміння своєї відповідальності за здоров'я та життя потерпілого.

 

  Обладнання: таблиця "Класифікація  опіків",  презентація до теми, фрагмент відео " Домедична допомога при опіках" http://medicine.co.ua/porad-vid-likariv/913-opiki-percha-dopomoga.html ,

фрагмент відео " Домедична допомога при теплових та сонячних ударах" http://momandkids.net.ua/znana-pro-ditey/6115-peregriv-dytyny.html.

 

Методи та методичні прийоми: словесні (розповідь-пояснення, бесіда, розповідь з елементами бесіди), наочні (робота з підручником, демонстрація презентації, відео), практичні (виконання практичних вправ).

Основні поняття: опіки, термічні та хімічні опіки, опіковий шок, ступені ураження, площа ураження, теплові та сонячні удари,  перша домедична допомога.

Література:   

  1. Гудима А. А., Пашко К. О. Захист Вітчизни: Підруч. для учнів 11 кл.загальноосвіт. навч. закл. (рівень  стандарту, академічний рівень, профільний рівень, для дівчат " Основи медичних знань"). Харків : Синиця, 2012. - 280 с. :іл.
  2. Коденко Я.В. Основи медичних знань: Навч. посіб. 10-11кл. серед. загальноосвітня. шк.  - К: Арт-Освіта,  2007. -159 с.
  3. Мойсак О.Д., Основи медичних знань і охорони здоров"я : Навчальний посібник. - 4-те вид., виправлене та доповнене. - К.:Арістей, 2007. -616 с.

Тип заняття:  комбіноване.

Хід заняття

І. Організаційна частина заняття

ІІ. Перевірка раніше набутих знань

  • Самостійна робота за варіантами

1. Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалим у разі травми голови

 

  • За відсутності в постраждалого на голові рани й інших ушкоджень необхідно:
  • За наявності в постраждалого рани голови та інших ушкоджень потрібно:

 

 

2. Алгоритм надання домедичної допомоги за травми хребта:

  • Якщо постраждалий притомний і перебуває в безпечному місці, треба:
  • За умови, що постраждалий притомний, але подальше перебування його у місці події небезпечне, необхідно:

 

 

3. Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалому в разі підозри на травму грудної клітки.

  • В  разі проникаючої травми необхідно:
  • У разі вогнепального поранення необхідно обов’язково:

4. Алгоритм надання домедичної допомоги за травми живота

  • У разі закритої травми живота необхідно:

 

  • У разі проникаючої травми живота треба:

5. Порядок надання допомоги за травми очей

  • У разі ушкодження очей і наявності в них стороннього предмета:
  • У разі потрапляння в очі хімічних розчинів необхідно:

 

1. Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалим у разі травми голови

За відсутності в постраждалого на голові рани й інших ушкоджень необхідно:

Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалим у разі травми голови

За наявності в постраждалого рани голови та інших ушкоджень потрібно:

2. Алгоритм надання домедичної допомоги за травми хребта:

Якщо постраждалий притомний і перебуває в безпечному місці, треба:

За умови, що постраждалий притомний, але подальше перебування його у місці події небезпечне, необхідно:

 

 

ІІІ.  Актуалізація опорних знань  студентів  та мотивація навчальної діяльності студента

   Крім механічного травмування,людина може зазнавати небезпечного впливу високих температур, електромагнітних полів, світлового, лазерного та ультрафіолетового випромінювання, радіації тощо, який не завжди можна відчути одразу.

 

ІV. Повідомлення теми, мети основних завдань заняття

Тема заняття.   Домедична допомога при опіках, тепловому та сонячному ударі.

 

План

  1. Поняття про опіки. Характеристика термічних та  хімічних  опіків.
  2. Домедична допомога при термічних та хімічних опіках.
  3. Тепловий та сонячний удар, причини їх виникнення та симптоми розвитку.
  4. Домедична допомога при тепловому та сонячному ударах.

 

V. Основна частина. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу

1. Опік — ураження шкіри та тканин організму під дією високих температур, їдких хімічних речовин, інтенсивного короткохвильового випромінювання, що призводить до втрати клітинами організму своєї молекулярної структури.

Залежно від походження, опіки поділяють на кілька типів .

  • Робота з підручником.(Схема 3.)

 

Термічні опіки найчастіше зустрічаються у побуті, але не виключені такі травми і на виробництві. Останні, як правило, пов'язані з нехтуванням правил особистої безпеки. Тяжкість усіх видів опіків залежить від глибини ураження тканин, площі поверхні, що зазнала опіку, комбінації з іншими видами травм.

Залежно від глибини ураження термічні опіки поділяють на легкі (І ступеня), середньої тяжкості (II ступеня), тяжкі (III ступеня) і вкрай тяжкі (IV ступеня).

Опіки І ступеня характеризуються почервонінням шкіри у місці опіку. При дотику теплого предмета до цього місця відчувається зростаючий біль.

Опіки II ступеня характеризуються не тільки почервонінням шкіри, а й появою пухирців, заповнених прозорою рідиною, тривалим ниючим болем.

Опіки III ступеня характеризуються сильним болем. Поверхня обпеченої шкіри вкривається пухирцями, вона втрачає життєздатність. Окремі місця шкіри обвуглені, але глибокі тканини функціонують.

Опіки IV ступеня характеризуються обвугленням глибоких тканин, повною втратою ними життєздатності.

Якщо тіло уражене на 15 % опіками II та III ступенів, виникає тяжке ускладнення — опіковий шок, який за перебігом нагадує травматичний шок, але його дія вдвічі триваліша.

2. Надаючи допомогу, насамперед треба погасити одяг, що горить, ні в якому разі не допускати, щоб потерпілий при цьому бігав, бо повітря ще сильніше роздмухує полум'я. Найкраще накинути на нього пальто або куртку. Якщо це неможливо, повалити на землю і намагатися збити полум'я перекочуванням по землі. Потім обпечену частину тіла звільнити від одягу, обрізаючи його. Одяг, що приклеївся до шкіри, залишають. Неприпустимо торкатися обпеченої поверхні руками,

протикати пухирці, заповнені рідиною, оскільки це може призвести до інфікування рани. Не можна змащувати сильний опік жиром та іншими речовинами. Після звільнення від одягу на уражені місця слід накласти стерильні пов'язки. Краще, якщо є спеціальні контурні опікові пов'язки, просочені протиопіковим препаратом. У разі значних опіків нижніх та верхніх кінцівок їх іммобілізують за допомогою шин чи підручних засобів.

Якщо травмовано більшу частину тіла, потерпілого найкраще обгорнути чистим простирадлом. У всіх випадках потрібні знеболювальні заходи, напування підсоленою водою.

Найбільш небезпечні — опіки, отримані в результаті дії таких горючих речовин, як напалм, синтетичні в'язкі речовини тощо. Вони прилипають до тіла і одягу та, продовжуючи горіти, вражають тканини на значну глибину. Спроба збити полум'я призводить до розмащування горючої суміші по тілу, що веде до збільшення площі ураження. Припиняє горіння занурення у воду чи накладання змоченої у воді пов'язки.

Для лікування термічних опіків І та II ступенів з невеликою площею ураження народна медицина пропонує використовувати компреси з обліпихової олії.

      Хімічні опіки виникають у разі дії на шкіру концентрованих кислот (сульфатної, хлоридної, нітратної, карболової тощо), лугів (їдких калі, натру, концентрованих розчинів аміаку, негашеного вапна), фосфору, деяких солей (нітрату аргентуму, хлориду цинку та ін.). Хімічні опіки небезпечні ще й тим, що спричинюють загальне отруєння організму. Їх ознаки: сип, пухирці, локальний біль без видимих ушкоджень, головний біль, утруднене дихання. Вони можуть проявлятися як відразу, так і через деякий час.

У разі опіків концентрованими кислотами (крім сульфатної) на поверхню опіку ллють холодну воду або розчин соди (1 чайна ложка на склянку води) протягом 10—15 хв.

На опіки, спричинені лужними розчинами, також ллють воду і обробляють 2 % -вим розчином оцту чи лимонного соку. Потім накладають пов'язку.

Під час опіків білим фосфором уражену частину тіла занурюють у воду і там зчищають фосфор. Маніпуляції на повітрі неможливі, оскільки фосфор може спалахнути. Уражену поверхню обробляють
5 % -вим розчином мідного купоросу (сульфату купрумуІІ) та закривають чистою сухою пов'язкою. Такі опіки не можна змащувати жиром чи мазями, оскільки це сприяє всмоктуванню фосфору в тканини, а фосфор — надзвичайно отруйна речовина.

У разі опіків негашеним вапном місце ураження слід змастити жиром, а рану закрити пов'язкою. Водою змивати негашене вапно неприпустимо.

Обпечені очі промивають водою (крім опіків вапном) або молоком, після чого накладають пов'язку і доставляють потерпілого у лікарню.

   Опіки променевою енергією сонця, тобто ультрафіолетовим випромінюванням, спричинюють почервоніння шкіри, високу температуру, нудоту, блювання, головний біль. У цих випадках слід накласти на обпечену ділянку холодний компрес, постійно його змінюючи. Можна використати для компресів кисломолочні продукти (сметану, кефір) чи просто холодне молоко. Для зняття болю потерпілому варто дати аспірин чи парацетамол.

   Для очей небезпечні опіки лазерним випромінюванням та сильним світловим потоком. Вони можуть     виникнути під час проведення дослідів, ремонту та експлуатації відповідного обладнання, під час спостерігання за електрозварювальними роботами чи перебування на засніжених вершинах гір тощо. Там сонячне світло містить дуже жорсткий ультрафіолетовий компонент.

   У цих випадках пошкоджується рогова оболонка очей, і людина втрачає зір. Допомога полягає у зав'язуванні очей і негайній доставці потерпілого у медичний заклад. Якщо допомога своєчасна, зір через деякий час поновиться.

   Коли на шкіру та слизові оболонки потрапляють радіоактивні речовини, виникають радіаційні опіки, які дуже важко лікуються.

Профілактика опіків

Основними профілактичними заходами є дотримання всіх правил техніки безпеки при поводженні з небезпечними речовинами і об’єктами, які можуть стати причиною опіку. Вибухонебезпечні речовини та нагрівальні предмети слід тримати в недоступних місцях для дітей, а також проводити роз’яснювальну роботу з ними, знайомлячи з правилами безпеки.

 

3.  Сонячний удар – це розширення кровоносних судин мозку, яке відбувається через надмірно високу температуру, що впливає на них. Простіше кажучи – перегрівається мозок. Але хочемо вас порадувати. Природа подбала про те, щоб мозок був менш схильний до перегріву на сонці. Для цього його захищають волосся, шкіра, кістки і простір з мозковою рідиною між кісткою і мозком. Хоча, якщо не берегтися, то всі ці природні подарунки не врятують від сонячного удару.

Для того щоб вчасно зрозуміти, що з вами і який вид перегріву на сонці у вас або ваших близьких, потрібно знати симптоми перегріву на сонці.

Симптоми сонячного удару

  • не припиняється нудота;
  • сильний головний біль;
  • втрата інтересу до всього, що відбувається;
  • дезорієнтація;
  • висока температура тіла;
  • галюцинації або марення;
  • можливі судоми;
  • пульс від 120 до 140;
  • утруднене дихання;
  • припинення потовиділення;
  • м’язові спазми;
  • знепритомнення.

Звучить все дуже сумно, але навіть в такій ситуації можна допомогти постраждалому.

Як надати першу допомогу при сонячному ударі

  1. Обов’язково викличте швидку допомогу.
  2. Охолоджуйте потерпілого. Можна максимально звільнити людину від нагрітого дягу і обгорнути його холодним (змоченим у воді) покривалом або простирадлом. Якщо є можливість, то потрібно обтирати (поливати) потерпілого прохолодною водою.
  3. У разі якщо потерпілий знепритомнів, потрібно привести його до тями. Можна використовувати нашатирний спирт: накапати кілька крапель на ватний тампон і піднести його до носа. Якщо вам пощастило і людина отямилася, то наступний крок – це вода і валеріана. Якщо потерпілого не вдалося привести до тями нашатирним спиртом, то потрібно робити штучне дихання.

   Щоб було зрозуміло, наскільки важливо знати симптоми і лікування перегріву на сонці, варто пояснити, до чого призводить невчасна допомога. Температура тіла буде підніматися все вище і може сягнути 42 градусів. Клітини мозку під впливом таких температур почнуть поступово відмирати. Загроза зупинки серця в таких випадках значно зростає. І якщо навіть до потерпілого в такому стані встигне приїхати допомога, не факт, що його вдасться врятувати. Імовірність порятунку постраждалого автоматично зменшується до 70%, якщо йому не була надана перша допомога при перегріванні на сонці.

  Симптоми і перша допомога при тепловому ударі

Симптоми теплового удару такі ж, як і сонячного, але вони відрізняються тим, що більш яскраво виражені. А також тим, що тепловий удар – це перегрів всього організму. У зв’язку з чим страждають кровоносні судини, система кровообігу і робота всіх органів. Простіше кажучи, в першу чергу під вплив сонячних променів потрапляє кров, яка циркулює по організму. Висока температура ззовні завдає шкоди всім внутрішнім органам без винятку за рахунок того, що руйнує кров’яні клітини.

Перша допомога при перегріванні на сонці від теплового удару не менш важлива, ніж при сонячному, і має бути вчасно надана. Всі ті ж поради – охолодження, приведення до тями, пиття, заспокоєння постраждалого і консультація з лікарем швидкої допомоги.

Знаючи всі поради з надання першої допомоги при перегріванні на сонці, ви можете бути впевнені в тому, що швидко зреагуєте, якщо потрапите в таку складну ситуацію. Для того щоб подібних ситуацій уникнути, в спеку потрібно носити головні убори, пити прохолодну воду, намагатися не перебувати довго на відкритому сонці, вчасно приймати їжу і не вживати алкоголь!

І пам’ятайте: відпочивати потрібно безпечно!

 

Пов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "Тепловий та сонячний удар, причини їх виникнення та симптоми розвитку."

 

   V. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь студентів

1. Що таке опіки, за якими ознаками їх класифікують?

2.У чому полягає перша медична допомога у разі опіків?

  • ВИГОТОВЛЕННЯ БУКЛЕТІВ

Пов’язане зображення


   VI. Підведення підсумків заняття

 

   VIІ.  Завдання для самостійної роботи  § 12- 16. 21.

Реферативне повідомлення " Що слід робити у разі укусу отруйної змії чи комахи?".

 

1

 

docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
5652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку