Заняття : «Правила пожежної безпеки»

Про матеріал
«Правила пожежної безпеки» Програмовий зміст: Закріпити знання дітей, орієнтуватися в проблемних ситуаціях Знайомити дітей з вогнем і його властивостями. Учити обережно поводитися з вогнем. Закріпити знання дітей про небезпечні ситуації, причини виникнення пожежі та правила поведінки при пожежі. Виховувати у дітей потребу в турботі про свою безпеку. Розвивати допитливість, пам'ять, логічне мислення, почуття пильності при пожежі. Вчити правильно повідомляти про пожежу по телефону.
Перегляд файлу

«Про правила пожежної безпеки»

Програмовий зміст:

 Закріпити знання дітей, орієнтуватися в проблемних ситуаціяхЗнайомити дітей з вогнем і його властивостями.

 Учити обережно поводитися з вогнем. Закріпити знання дітей про небезпечні ситуації, причини виникнення пожежі та правила поведінки при пожежі. Виховувати у дітей потребу в турботі про свою безпеку. Розвивати допитливість, пам'ять, логічне мислення, почуття пильності при пожежі. Вчити правильно повідомляти про пожежу по телефону.

Обладнання:  картинки із зображенням надзвичайних ситуацій, підноси, свічки, засоби пожежогасіння,одяг пожежника(картинка)

Хід заняття

Вихователь: відгадайте, будь ласка, загадки.

1 загадка: Дрімають в будиночку дівчата

Червоні шапчонки (сірники)

2 загадка: Шипить і злиться, води боїться ,

З мовою, а не гавкає

Без зубів, а кусає (вогонь)

3 загадка Що буває, якщо пташки
Запалюють вдома сірники? (пожежа)

Вихователь: Я зараз прочитаю вам казку, яка назизивається «Хитрий Вогонь і Вода».

Хитрий Вогонь і Вода

Жив та був Вогонь - неприрученный, як дикий леопард. А ще жила смирна, але сильна Вода. І були вони в постійній війні і суперництві. Тільки Вогонь задумає якусь витівку - спалити ліс, посіви або житло людей, як тільки почне розгорятися в повну міць, ллється Вода і гасить його. Вогонь, звичайно, сердиться, але нічого зробити не може: йде геть і задумує нові прокази.

І ось одного разу ясним ранком Вогонь задумав ось що: він вирішив оселитися у людей в осередку, щоб потім спалити їх житло. Спочатку люди були раді, що у них в будинку живе Вогонь - адже вони ще не знали, що він хитрий і підступний, тому не закривали його заслінкою. І вирішив Вогонь здійснити свій план в одному будинку, де готували обід мати з дочкою. Вирвався Вогонь з своєї тісної в'язниці на дерев'яну підлогу і думає: «Зараз я спалю хату, і ніхто мені не завадить». Але дівчинка відскочила в бік, де стояла повна діжка з Водою, Вода розплескати і загасила полум'я.

Люті Вогню не було меж: Вода знову його випередила! І вночі він вирішив втекти, але не встиг - люди прикрили свій осередок заслінкою.

Минув час, і люди вирішили використовувати Вогонь не тільки для тепла, але і для освітлення - на святах, які проходили вночі. Ось як-то люди розвели Вогонь і навколо нього почали танцювати. А коли втомилися і лягли відпочити, не помітили, як він пробрався до лісу. Ліс загорівся так, що вночі стало світло, як удень, і всі люди відразу прокинулися. Вони знали, що пожежа потрібно гасити Водою, але поруч не було ні річки, ні озера. І Вогонь був радий-радехонек, що нарешті вирвався на свободу. А люди лише стояли і молилися, щоб пішов дощ. І він ринув - навіть не дощ, а злива, який загасив полум'я.

Після цього випадку люди стали набагато обережніше і завбачливі і на всі випадки життя запасали Воду. А Вогонь трохи присмирнів, але так і залишається диким, хитрим і підступним, як леопард.

Коли вогонь без контролю - добру дію вогню перетворюється на зло. І дуже часто вони виникають там, де необережно і недбало поводяться з вогнем. При необережності люди отримують опіки і отруєння. Ось ми зараз і проведемо декілька експериментів з вогнем.
Експеримент перший:
Вихователь на металевому підносі запалює свічки. 
- Коли ми запалили свічки, що ми побачили? (Вогник) Він яскравий, гарний, так і привертає до себе увагу. Як ви думаєте, чи можна до нього доторкнутися (Немає). Поясніть, чому? (Можна обпектися. Якщо ненавмисно упустити свічку на килим або на підлогу, може статися пожежа). Так, дійсно, вогонь - стихія яскрава, приваблива, але в теж час і дуже небезпечна.
Експеримент другій: 
Вихователь: Якщо вогонь стає небезпечні, як людина може з ним впоратися? (Його потрібно загасити). Чого ж боїться вогонь? (Води, снігу, піску, землі). А давайте перевіримо правильність ваших тверджень. В нашій лабораторії в контейнерах зберігається матеріал, який використовувати для гасіння вогню. Ви пізнаєте їх? (Так) Проведемо досвід: на палаючу свічку проллємо трохи води(Дитина виконує вказівку вихователя). Що відбувається і чому? (Вогонь згас, тому що він боїться води).

Вихователь: На цьому наша робота в лабораторії закінчена.

Фізкультхвилинка. Гра «Не помились».

Вихователь: Я буду називати слова, а ви, почувши слово, що відноситься до пожежі, повинні стрибати і плескати в долоні. Будьте уважні. (ріже, пожежний, торт, пила, вогнегасник, пакет, кисть, каска, грає, співає, фарба, сірники, рукав, вогонь, нуль один, бинт, свердло, маска, сирена, полум'я).

Але буває і так, що дітей підстерігають небезпеки, і вони можуть трапитися з кожною дитиною.

Як їх уникнути:

Вихователь пропонує пограти в гру «Доскажи слівце»

«Доскажи слівце»

Впав на підлогу жаринку,

Дерев'яна підлога запалив,

Не дивись, не чекай, не стій,

А залий його... (водою).

Якщо раптом почервонів

Електричний праска

Що ви повинні робити, дітки?

Вийняти вилку з... (розетки).

Якщо молодші сестрички

Запалюють вдома сірники,

Що ви повинні зробити?

Відразу сірники... (відібрати).

Якщо раптом пожежа виникла,

Ти зобов'язаний в ту ж мить

В частина зателефонувати пожежникам,

Про пожежу... (повідомити).

Хто з вогнем необережний

У того пожежа можливий.

Діти, пам'ятайте про те,

Що не можна жартувати з... (вогнем).

Якщо ти хочеш гуляти,

Навскач не треба тікати,

Закриваючи в будинку двері,

Все вимкнув... (перевір).

Гра з картинками (що потрібно робити, якщо в будинку почалася пожежа)

Дитина: Якщо ж великий вогонь

Димом всі обійнято

Вибігати з будинку геть

Треба всім хлопцям

І на допомогу мерщій

Ти клич, клич людей.

Вихователь: Сила вогню дуже велика. Вогонь зігріває, змушує працювати машини, запускає ракети, космічні кораблі, але коли люди забувають про обережність у поводженні з вогнем він стає смертельно небезпечним. Щоб зробити життя безпечним у всі часи люди передавали поради своїм дітям.

Прислів'я говорять діти.

1 прислів'я: Іскру гаси до пожежі, біду відводь до удару.

2. Хто вогню не бережеться, то скоро обпечеться.

3.Спички не іграшка - вогонь не забава.

4. Бережись бід, поки їх немає.

5. Від малої іскри, та велика пожежа.

Вихователь: Люди якої професії гасять вогонь. Відповіді дітей.

Вихователь: Людей, які гасять пожежу називають пожежними. Діти, якими якостями повинен володіти пожежний? (відповіді дітей - сміливими, хоробрими, сильними, винахідливими, кмітливими).

Вихователь: Яких людей не візьмуть в пожежники? (відповіді дітей лінивих, боягузливих, слабких).

Вихователь: Що необхідно робити, щоб стати пожежником (відповіді дітей займатися спортом, бути добрим, багато знати прийомів з порятунку людей).

Вихователь: сьогодні Ми говорили про причини виникнення пожежі, про правила поведінки при пожежі і самі гасили вогонь, оголошую всім подяку і запрошую вас в команду «Юні пожежники»

 

docx
Додано
2 червня 2020
Переглядів
922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку