Заняття з малювання в старшій групі на тему "В картинній галереї"

Про матеріал
Заняття з малювання на тему "В картинній галереї", рекомендоване для дітей старшого дошкільного віку. Це заняття дає можливість краще познайомитись, вивчити та запам'ятати творчий щлях народної художниці Марії Приймаченко. Діти знайомляться з незвичайними та фантастичними її картинами, цікавими підписами до них. Також діти на занятті знайомляться з творчістю сучасної художниці Євгенії Гапчинської, з її чудовими картинами. Діти мають можливість порівняти цих художниць, що у них є спільного, а також спробувати себе у ролі художника і створити свою картину. На такому занятті у дітей розвивається фантазія, інтерес до творчості українських художників.
Перегляд файлу

В картинній галереї

(Заняття з малювання в старшій групі)

О.О.Білоус,

керівник гуртка ДНЗ №9

 

Мета: продовжувати знайомити дітей з творчістю народної художниці М.Приймаченко, з незвичайним та фантастичним світом казкових квітів і звірів та з творчістю сучасної української художниці Є.Гапчинської та її рожевощокими ангелятами. Викликати у дітей бажання малювати за мотивами творів М.Приймаченко та Є.Гапчинської. Розвивати у дітей творчість, фантазію, самостійність, художній смак. Виховувати патріотичні почуття та гордість за свою країну; інтерес до творчості українських художників.

Матеріал: репродукції картин М.Приймаченко та Є.Гапчинської, тоновані аркуші паперу для кожної дитини, різнокольорові гуашеві фарби, пензлики, склянки з водою, серветки.

Хід заняття

 Діти заходять в художню студію, вітаються з гостями.

-Діти, сьогодні я вас запрошую відвідати картинну галерею. Так як у кожному музеї, картинній галереї є екскурсовод – це людина, яка знайомить, розповідає про експонати та картини виставки, тому екскурсоводом буду я, а допоможе мені в цьому Аня, вона також спробує себе у ролі екскурсовода.

 Підійдіть ближче, станьте зручно і розгляньте картини (розгляд картин М.Приймаченко та Є.Гапчинської)

-Ви вже знайомі з цими картинами, тому пригадайте хто їх написав (відповіді дітей). А Аня розповість про творчість М.Приймаченко.

-Так, ці картини написала відома українська народна художниця Марія Приймаченко. Вона була велика фантазерка, в неї була багата уява, тому художниця малювала фантастичних, дивовижних звірів та птахів, таких, як в природі не існує.

 Свої картини майстриня підписувала цікавими підписами: «Ви, люди, на цього звіра подивіться і за мир боріться», «Куріпочки пляшуть і хліб пашуть», «Баран, баран круторогий, закрутив собі роги та й гуляє по дорозі».

-А тепер розгляньте ось ці картини. Що зображено на цих картинах? Хто написав ці картини? (відповіді дітей)

-Так, ці картини з пухкими потішними напівдітками-напівянголятками написала сучасна українська художниця Євгенія Гапчинська. Є.Гапчинська проживає у Києві і далі створює свої нові роботи. Дивлячись на ці роботи важко стримати посмішку. Ці картини випромінюють тепло, щирість, ніжність.

-Діти, коли подивитись на картини художниць М.Приймаченко та Є.Гапчинської здається, що вони зовсім різні. Але насправді вони мають багато спільного, хоч і в кожної свій стиль малювання. Обидві художниці великі фантазерки, тому вони і малюють у своїх картинах незвичайних героїв.

 Євгенія Гапчинська так само як Марія Приймаченко любить підписувати свої картини смішними, по-дитячому наївними репліками. Картина із зображенням дівчинки, яка дивиться на сім маленьких акваріумів, а вгорі напис: «Сім рибок – сім бажань». Або ще картина, де обіймаються двоє рожевощоких товстеньких янголят із крильцями – і підпис: «Я тебе впіймав!» Діти, а ще художники на своїх картинах ставлять підпис – автограф.

 Ось ми і відвідали картинну галерею. Сподобались вам картини, які ми розглядали? А зараз я хочу запропонувати вам спробувати себе в ролі художників-фантазерів. Ми з вами вміємо малювати різних птахів, звірів, людей, квіти акварельними та гуашевими фарбами і тому я пропоную вам домалювати те, що не домалювали художники.

 Розгляньте заготовки ваших майбутніх картин, здогадайтеся з картини якої художниці зроблена ця заготовка. І я вам пропоную створити свою власну картину і поставити на ній автограф.

 Діти виконують свої роботи під спокійну музику. Після закінчення заняття запропонувати дітям дати назву своїй картині. А коли картини підсохнуть ми організуємо виставку ваших робіт на виставковому стенді.

docx
Додав(-ла)
Білоус Ольга
Додано
13 серпня 2019
Переглядів
4405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку