Заняття "Збережемо планету"

Про матеріал
Заняття допоможе дати дітям розуміння, що таке «побутові відходи», навчить дітей сортувати сміття, дасть поняття про доцільність таких дій; уявлення про вторинну переробку сміття; а також - розвивати увагу, пам'ять, мислення, зв’язне мовлення, увагу, пізнавальні здібності; вчити робити причинно-наслідкові висновки; виховувати екологічну культуру, відчуття відповідальності за чисте довкілля.
Перегляд файлу

Тема: Збережемо планету. (Сортування сміття)

Мета: дати розуміння, що таке «побутові відходи», вчити дітей сортувати сміття, дати поняття про доцільність таких дій; дати уявлення про вторинну переробку сміття; розвивати увагу, пам'ять, мислення, зв’язне мовлення, увагу, пізнавальні здібності; вчити робити причинно-наслідкові висновки; виховувати екологічну культуру, відчуття відповідальності за чисте довкілля.

Матеріали: презентація «Казка про відходи», ілюстрації, глобус, дидактична гра «Сортуємо сміття».

Хід заняття:

Вихователь: Я принесла вам казку. Слухайте:

Йшов лісом дід і загубив…ні, не рукавичку, а торбинку зі сміттям. Лежала торбинка й думає: чому я опинилася в лісі, а не у контейнері для сміття.

Біжить лісом мишка, знайшла торбинку й захотілося їй заглянути у мішок, адже мишки такі, що у найменшу шпаринку залізуть. Прогризла мишка дірку, а там…

Вихователь одягає гумові рукавички і розгортає пакет. Звідти дістає:

Списані зошити, використані целофанові пакети, пластикові ємності від кефіру й йогурту, клаптики тканини, поламані іграшки,шматочки хліба, обгризені курячі кісточки, бляшанки з консервів, шкірки від бананів, обгортки від цукерок.

Дід мав намір викинути сміття у смітник, але старенький був, загубив торбинку.

Побачили пташки шматочки хліба і попросили мишку їх пригостити. Мишка щедрою була і поділилася знахідкою.

А тут собака почув запах курячих кісток і собі захотів поласувати. Мишка віддала і подумала: негоже їжу у смітник викидати. Бо знайдеться той, хто може її спожити.

-         Діти, а куди діваються залишки їжі у вашому домі? (Відповіді). Якщо в господарстві є свійські тварини, то вони зїдають , а якщо тварин немає, то хліб можна покришити птахам, кісточки віддати тим, у кого є собака або покласти біля смітника, але не викидати у ящик.

Стрибав лісом зайчик. Побачив списані зошити й газети та попросив собі пічку розпалювати, бо папір гарно горить. Мишка віддала зайчикові зошити, щоб зайченяти у теплі сиділи.

Залишилися в пакеті пусті целофанові  пакети, які вітер зразу ж відніс на дерева, і дерева дуже засмутилися, тому що не очікували таких «прикрас». Тоді мишка попросила пташок, і вони зняли пакети з дерев. Пташки допомогли мишці зібрати решту сміття до купи, і всі разом вирушили до міста шукати ящик. Нарешті друзі добралися до сміттєвого майданчика, але замість одного ящика побачили кілька. Вони розгубилися. У який ящик викинути торбинку?

На щастя поруч був дитячий майданчик. Діти побачили засмучених тваринок і навчили їх сортувати сміття: що робити з їстівними відходами, мишка добре знала. З папером-теж. А куди викинути метал, скло, поліетилен, шкірки від фруктів?

Виявилось, що для залишків їжі, які не стали у пригоді, можна виготовляти компост для удобрення землі. Метал-в окремий контейнер, з нього можна виготовляти нові речі. Які саме? (Відповіді). Пластик і поліетилен також підуть на переробку. До речі, що можна виготовити з пластику й поліетилену? (Відповіді) А з клаптиків тканини можна робити гарні декоративні прикраси.

Подивіться, яка гарна наша планета (Демонструється глобус). А як люди занедбали нашу чудову планету сміттям. (Показати ілюстрації з зображенням забрудненого довкілля). Сміття загрожує природі, всьому живому. І нам треба намагатися запобігти лихові, адже, якщо бездумно продовжувати викидати сміття,то нам ніде буде жити, і Земля загине.

-         Ось така казка, малята. А ваші батьки вдома сортують сміття чи як дідусь з казки складають в один пакет? (Відповіді).

Отже, є сподівання, що ми врятуємо нашу Землю від сміття.

Заняття закінчується.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комунальний заклад

«Дошкільний навчальний заклад №9

Вінницької міської ради»

 

 

 

 

 

 

 

Конспект заняття

на тему:

 

«Збережемо планету.»

 

 

 

 

 

                                                                                                                          Підготувала:

вихователь Шлінчук С.М.

 

 

 

 

 

 

 2021 – 2022 н.р.

docx
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку