Заочна мандрівка.Святогірськ.Для учнів початкових класів.

Про матеріал

Святі гори в Донецькій області - мальовничий куточок. Подорожуючи заочно по цих місцях, учні взнають історію виникнення Святогірська і отримують знання про Святогірську лавру.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

                               Святогірськ

Заочна мандрівка  (для учнів початкових класів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учитель початкових класів Опитненської загальноосвітньої школи

                  I-III ступенів Стучинська Наталія Василівна


                                                 Святогірськ

Заочна мандрівка  (для учнів початкових класів)

На схилах правого берегу річки Сіверський Донець біля міста Святогірськ височіють протяжні Святі Гори, котрі вивершує монастирський комплекс, що наче втопає у різномаїтті кольорових лісів та крейдяних скель.

Картинки по запросу картинка Святі гори

Цей мальовничий куточок славних українських земель щорічно приваблює тисячі туристів, прочан й місцевих жителів.
Перлиною Лаври є Святогірська ікона Божої Матері, її афонський ченець подарував монастирю в знак поклоніння перед його святістю й величчю.

Картинки по запросу картинка ікона святогірської божої матері

Перша історична назва правобережної частини міста Святі гори –з 'являється в письмових документах на початку 16 століття (1526 р.) як географічна назва місцевості, пов 'язана за охоронною вежею Московської держави.

У зеленому щиті срібне п 'ятигір' я, увінчане золотим хрестом. Герб з правого боку підтримує служивий воїн 5-ї святогірської вежі(кінця

 16 століття) зі списом, а зліва тримає герб слобідський козак зі списом та шашкою.

У зв’язку з постійними набігами та пограбуваннями від кримських татар створена сторожова та станична служба по Дінцю. В 1790 році Святогірський маєток був подарований імператрицею князю Григорію Потьомкіну.

Революція 1917 року внесла свої корективи в життя Святогір' я. У 1922 році Святогір' я було закрито. У 1927 році на горі встановлено 22- метровий  800- тонний пам'ятник Артему.

Картинки по запросу картинка памя тник артему Святі гори

У роки Великої Вітчизняної війни комплекс будівель зруйнований. У післявоєнні роки відбудований. Правобережна частина  в окремих документах називається Святогірськом, а лівобережна -Банне. З 1964 року селище Банне має статус Слов 'яногірськ.

15 травня 2003 року Слов' яногірськ офіційно перейменовано в Святогірськ.

Донецьку Венецію або Святі гори, унікальне місце на межі Донецької і Харківської областей, увічнили в літературі. В колекцію із шести книжок, видану з ініціативи історико-культурного заповідника Святих гір, входять твори письменників 19-го сторіччя, які відвідали Святогірськ і описали свої враження від цього видатного місця – унікального ландшафту на березі Сіверського Донця, де існував потужний культурний центр і нині діє чоловічий монастир.

Краса і культурна велич Святих гір в усі часи приваблювала митців. На схилах від плоскогір’я до Сіверського Донця розташована знаменита Свято-Успенська Лавра (належить УПЦ МП) і чоловічий монастир. Перше поселення монахів-воїнів тут у крейдяних печерах з’явилось ще за часів козацтва, а релігійна спадщина Святих гір відома в усьому світі. Це місце паломництва багатьох письменників, а отже, знайомитись з цими місцями найкраще у їхніх творах.



 




16x9 Image 

 

 

 

docx
Додано
8 квітня 2018
Переглядів
789
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку