Запобігання дитячому травматизму від вибухонебезпечних предметів

Про матеріал
Під час години спілкування або на уроці, вчитель познайомить дітей з легкозаймистими та горючими матеріалами, правилами зберігання легкозаймистих речовин та вимогами при роботі з ними, розвиваючи почуття самозахисту.
Перегляд файлу

Тема. Запобігання дитячого травматизму від вибухонебезпечних предметів побутового призначення: піротехнічні засоби, горючі та легкозаймисті речовини.

Мета: познайомити дітей з легкозаймистими та горючими матеріалами, правилами зберігання легкозаймистих речовин та вимогами при роботі з ними, розвивати почуття самозахисту.

Хід бесіди

1.    Вступне слово вчителя.

 У побуті люди часто користуються різними речовинами. Серед них є багато таких, що можуть призвести до пожеж і завдати важких травм.

Особливо небезпечними є легкозаймисті та горючі матеріали і речовини.

2. Бесіда про безпеку з легкозаймистими та горючими речовинами і матеріалами.

Горючі матеріали – це ті , які здатні горіти в звичайних умовах. Це дрова, вугілля, торф, солома, сіно, сухий хмиз, тирса, папір тощо. Вони здатні до само загорання.

- Які речовини і матеріали є легкозаймисті? Чому їх так назвали?

Легкозаймисті речовини – це ті, які легко загораються. До них належить бензин, нафта, ацетон, гас.

Легкозаймистими є і аерозолі ( дезодоранти, лак для волосся, засоби для знищення шкідливих комах). На балонах з аерозолями стоїть знак і напис «Вогненебезпечно!»

Вибухонебезпечні є легкозаймисті суміші сірки, борошна, цукру, вугілля і деревини з повітрям.

3.Розповідь про місця зберігання легкозаймистих вибухонебезпечних речовин.

Зберігати легкозаймисті вибухонебезпечні речовини слід у приміщеннях, де немає відкритих джерел вогню, у герметичній тарі, далеко від нагрівальних приладів, а також під навісами. Тара має відповідати фізико-хімічним, пожежонебезпечним властивостям продукції та кліматичним умовам.

Під навісами дозволяється зберігати лише ті хімічні речовини, які від вологого повітря чи води не розкладаються і не спалахують.

До речі, треба знати , що траплялися випадки, коли до рук дітей потрапляв карбід, і вони жбурляли його у воду. Внаслідок хімічної реакції створювався горючий газ – ацетилен. Пустуни кидали в осередок виділеного газу запалений сірник, і газ, звичайно, вибухав. За наявності звичайної кількості карбіду може статися вибух досить потужної сили, який здатний призвести до трагічних наслідків. Не можна зберігати вибухонебезпечні матеріали у хлівах, підвалах житлових будинків.

Бензин та інші легкозаймисті рідини зазвичай зберігають  у металевій тарі (каністрі) . Якщо бензин зберігати в гаражі, то його кількість не повинна перевищувати 40 літрів. Забороняється застосовувати для зберігання бензину ємності з поліетилену, використовувати змочені у бензині ганчір’я для видалення плям або з допомогою бензину та гасу здійснювати миття та знежирювання деталей, частин механізмів тощо біля джерел вогню.

4. Бесіда про правила безпеки з піротехнікою.

- Чи доводилося вам  тримати в руках петарди?

- Розкажіть, які вони бувають?

- Чи несуть вони в собі загрозу життю?

Піротехнічні засоби в сучасному житті зустрічаються дуже часто. Придбати їх може навіть дитина. Але не всі замислюються над тим, яку загрозу вони несуть в собі. Піротехнічними засобами можна користуватися тільки дорослим. Не дозволяється використовувати їх у великому скупченні народу. Існують навіть такі піротехнічні засоби, які можуть використовувати тільки спеціалісти, що підготовлені з таких питань.

5.Підсумок.

- Хто має право користуватися піротехнічними засобами?

- Де треба зберігати легкозаймисті речовини?

 

 

docx
Додано
21 квітня 2019
Переглядів
1509
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку