Засідання інтелектуального клубу старшокласників на тему « Коротка історія книги»

Про матеріал

Книга – одне з найбільших чудес, створеною людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє.

Шлях розвитку книги був довгим і складним. Який тільки матеріал не використовували люди для виготовлення книжок: глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк.

Наш матеріал стане у нагоді для проведення вікторини з історії кники

Перегляд файлу

Засідання інтелектуального клубу старшокласників 5f8350820dd8на тему :

Автор розробки: ЗДВР Заплавської ЗОШ І-ІІІ ст. Магдалинівського р-н. Дніпропетровської обл. Кошман Г.І

 

 Коротка історія книги

Книга – одне з найбільших чудес, створеною людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє.

Шлях розвитку книги був довгим і складним. Який тільки матеріал не використовували люди для виготовлення книжок: глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк.

              Перші паперові книги з'явилися в Європі в ХІІІ ст. Їх довгий час писали від руки. Одна книга виготовлялася 5-7 років і коштувала дуже дорого.

      У ХV ст. був винайдений спосіб друкувати книги. Перша друкована в Україні була видана Іваном Федоровим у 1574 році у Львові. Називалась вона “Апостол”.

 

І   Розминка

  1. З чиїм ім’ям вперше пов’язане книгодрукування  в Україні? (Іван Федоров)
  2. Як називалася знаменита бібліотека стародавнього світу, що стала одним з семи чудес світла?
    (Олександрійська бібліотека.)
  3.  Переписана від руки книга. (Рукопис)
  4. Як жартома називають об'ємисту важку книгу?  (Талмуд.)
  5. Якими книгами користуються дуже часто, але ніколи не читають їх відпочатку до кінця? (Словники, довідники, енциклопедії)
  6. Ким були перші творці рукописних книг на Русі?  Ченцями.
  7. Як називають постійно необхідну або часто перечитувану  книгу? (Настільна.)
  8. Що буває на початку або в кінці книжки ( зміст)
  9. Продовжіть вислів  Дені Дідро “Люди перестають мислити, коли перестають   (читати)
  10. Якжартома називають людину, яка дуже багато знає, і є носієм інформації? (Ходяча енциклопедія)
  11. Коли з'явився папір і де саме? (У Китаї 2000 років тому)
  12. Як називається коротка розповідь про книгу. (Анотація)
  13. Як називають спеціально оброблену шкіру молодих телят чи ягнят, що використовували для виготовлення книг?  (Пергамент)
  14.  Академік Дмитро Лихачов вважав, що цивілізацію можна буде відродити, навіть якщо загинуть усі музеї, архіви, університети і школи, але збережуться... Що?(Бібліотеки.)
  15. Який новий вид книги з'явився в ХХ столітті? ( Електронна)
  16.  На якій сторінці бібліотечної книги зазвичай стоїть штамп? (На 17-й.)
  17. В руці який всесвітньо знаменитої статуї знаходиться книга?  (Статуя Свободи.)
  18. Цю книжечку вперше випустили в 1682 році, і призначалася вона для продавців і покупців. А зараз її вміст часто поміщається на обкладинках шкільних зошитів і його напам'ять знає кожен нинішній школяр. Як ми називаємо цю книжечку? (Таблиця множення.)
  19.  Як називають  людей що зовсім не любить книги , а боїться їх і ненавидять? (Библиофоб.) 
  20. Назва якої книги в перекладі на українську означає «книга»? («Біблія»)

 

Книжкові закладки

Незважаючи на зростання масштабів книгодрукування у XV столітті, книги ще видавалися обмеженими накладами та були досить дорогі. Необхідність дбайливого ставлення до них була очевидна. Одна з найбільш ранніх згадок про використання закладок відноситься до 1584 р., коли королівський друкар Крістофер Баркер подарував королеві Єлизаветі I шовкову закладку з каймою. Вузькі шовкові стрічки стали поширеною закладкою в XVIII і XIX століттях, їх закріплювали на обкладинці і робили більшими, ніж висота сторінки. Перші знімні закладки почали з'являтися в 1850-х, їх виконували, як правило, з шовку або оздоблювали вишивкою.

ІІ  Інтуіція

  1. Найпопулярнішим письменником всіх часів і народів є Агата Крісті . Її детективи друкуються на  ________мовах світу. (44)

2. У наші дні більше половини книг купують люди старше _____________ років. (45)

3. Найбільше творів написав іспанський драматург Лопе де Вега. Його перу належить __ п’єс. (1800)

4. Скільки відсотків всіх книг купують жінки. (68 %)

5. Існує різновид клептоманії , при якій крадуть тільки книги. Цей розлад називають бібліоклептоманіей . Одним з найвідоміших бібліоклептоманів являється Стівен Блумберг , який за своє життя , вкрав більше  ______тисяч рідкісних книг на суму в 20 мільйонів доларів.( 23)

6. Найдовша біографія – історія життя Вінстона Черчілля. Вона становить______ томи. (22)

7. Найважчою книгою у світі вважають географічний атлас , який зберігається в Британському музеї. Він має висоту більше метра і важить _______  ( 320) кг.

9. Дванадцять самих маленьких книг світу з легкістю можна вмістити в одну столову ложку. Серед них є Коран і Конституція Франції . словник англійської мови на ____ тисяч слів ,( 12)

10. Вважається, що багато читачів втрачають інтерес до книги вже на __________сторінці .(18)

44, 45, 1800, 68, 23, 22, 320, 12, 18.

ІІІ  Домашнє завдання

ІУ Питання на 3 бали

 Відомо, що такі найбільші бібліотеки давнину, як Олександрійська та Пергамська, були знищені вогнем. Бібліотека ассирійського царя Ашшурбаніпала у час облоги мидийскими кочівниками міста Ніневія теж потрапила в пожежу, але збереглася. Чому?
(Вона складалася з глиняних дощечок.)

 Після появи християнства для библиомантии використовували Біблію, до неї - «Енеїду» Вергілія, а ще раніше - книги Гомера. Що таке «библиомантия»?
(Ворожіння по книзі.)

 Указ про заснування цієї посади для свого книжкового зібрання першою з російських монархів підписала Катерина Велика. Якої саме посади?
(Бібліотекар.)

Власника домашньої бібліотеки, що не дозволяє іншим користуватися його книгами, жартома називають библиотафом. «Бібліо» по-грецьки - книга, а що ж у перекладі з грецької означає «таф»? ( Могила.)

Історія книги в іменах

  1. Чий день народження - 2 квітня - відзначається щорічно як Міжнародний день дитячої книги?
    ( Ганса Крістіана Андерсена.)
  2. Який російський князь не тільки високо цінував книги і багато читав, але і сам написав книгу «Повчання дітям»? ( Володимир Мономах. )
  3.  Загадкову бібліотеку якогось російського монарха досі шукають у таємничих кремлівських підземеллях?    (Івана Грозного.)
  4. Хто винайшов друкарський станок і започаткував книгодрук ? (Йоган Гутенберг)
  5. Хто був  засновником найдавнішої  бібліотеки на території України? (Ярослав Мудрий)

У   Що є що

Довіряючи всі свої знання і досвід книгам, люди навчилися зберігати їх. Скарбницями книг називають бібліотеки. У перекладі з давньогрецької мови слово “бібліотека” означає приміщення, де зберігаються книги (“бібліо” – книга, “тека” – сховище). Бібліотеки з'явилися з незапам’ятних часів. Давні єгиптяни називали їх “аптеками для душі”, тому, що книги робили людську душу благородною, а розум сильним. В Україні перша бібліотека з'явилася за часів Київської держави. Її створив князь Ярослав Мудрий у 1037 р.

УІ    Народна Мудрість  (продовжіть прислів’я)

 Хліб живить тіло, а книга живить розум.

 Даремна праця - вудити без гачка і вчитися без книги.

 Книга в щасті прикрашає, а в нещасті утішає.

 Хто знає Аз до Буки, тому і книги в руки.

 Розум без книги, як птах без крил.

           Популярність книг є відображенням реального рівня розвитку людства. Звичайно, в кожній країні є свої ідеали та улюблені герої, свої проблеми. Та все ж таки існує література, яка відома на всій Землі – їй дивуються чи пишаються, вона вражає. Давайте переглянемо перелік книг, які увійшли до топу-10 найпопулярніших у світі.

Даний рейтинг є результатом продаж книг, які були опубліковані за останні 50 років. Отже, копіювання та читання з Інтернету не рахується. До найчастіше читаних книг належать тільки ті, що були продані.

Отже, топ-10 книг у світі, які читають:

1. «Біблія».

Неймовірно, але одне з найдавніших християнських видань не тільки залишається найбільш продаваним у світі, але й перевищує обсяг продаж другого місця в рейтингу майже в 5 разів!

2. «Цитати представника Мао Цзедуна».Всім відомо, що великий китайський лідер був мудрою людиною. Не дарма ця книга користується світовою популярністю.

3. «Гаррі Поттер».Близько 15 років тому історія про звичайного хлопчика, який стає чародієм, одночасно захопила дітей всього світу. За численними проханнями автор Джоан Роалінг дописувала історії про свого героя, який встиг стати дорослим.

4. «Володар кілець».Трилогія по мотивам Руела Толкіна стала відомою на весь світ, а цінителі жанру фентезі й досі в захваті від неї!

5. «Алхімік».Роман Пауло Коельо визначений як найкращий філософський твір століття. В ньому автор визначає найголовніше в житті кожної людини.

6. «Код да Вінчі».Таємниці історії відкриваються в літературних творах. Читайте роман Дена Брауна.

7. «Сутінки. Сага».Роман Стефані Майера був екранізований і заволодів увагою молоді в усіх країнах.

8. «Віднесені вітром».В романі Маргарет Мітчелл описані події громадянської війни в США через долю головної героїні.

9. «Думай і багатій».Корисні поради від Наполеона Хілла захоплюють цілеспрямованих людей, які мріють створити свій бізнес.

10. «Щоденник Анни Франк».Біографічний роман, написаний маленькою дівчинкою в період Другої Світової війни, вражає своєї щирістю.

 

       В Україні до появи першодруків панувала рукописна книга, кот­ра була витвором малярства. Характерною такою пам'яткою є руко­писне Пересопницьке Євангеліє, складене в 1556—1561 рр. у Заславі при монастирі св. Трійці, що довгий час належало Пересопницькому монастирю на Волині. Пересопницьке Євангеліє здобуло славу не тільки взірця тогочасної української мови, а й пам'ятки українського мистецтва. Головний зміст орнаментики Пересопницького Євангелія — зображення україн­ської флори.

 

 

«Віднесені вітром».

«Володар кілець».

 «Щоденник Анни Франк».

 «Код да Вінчі».

«Біблія».

«Гаррі Поттер».

 «Цитати представника Мао Цзедуна».

 «Сутінки. Сага».

«Алхімік».

«Думай і багатій».

 

«Віднесені вітром».

«Володар кілець».

 «Щоденник Анни Франк».

 «Код да Вінчі».

«Біблія».

«Гаррі Поттер».

 «Цитати представника Мао Цзедуна».

 «Сутінки. Сага».

«Алхімік».

«Думай і багатій».

 

Що є що

                                   — упорядкований предметний матеріал, книга, що містить узагальнені, стислі впорядковані відомості з певних галузей науки;

                                  — тип довідника, що містить сумарну інформацію з усіх галузей знань або з конкретної галузі;

                                  — книга, в якій в алфавітному чи тематичному порядку подано слова, їх етимологію, значення та іншу інформацію;

                                  — це наукова праця у вигляді книги з поглибленим вивчанням однієї або декількох (тісно пов'язаних між собою) тем;

                                   — книга, у якій системно викладено інформацію з певної галузі знань і яку використовують в системі освіти на різних рівнях, а також для самостійного навчання;

                                  — навчальне видання, яке доповнює або частково замінює підручник у викладі навчального матеріалу з певного предмета, курсу, дисципліни або окремого його розділу.

Монографія      Словник       Довідник     Підручник     Посібник      Енциклопедія

Що є що

                                   — упорядкований предметний матеріал, книга, що містить узагальнені, стислі впорядковані відомості з певних галузей науки;

                                  — тип довідника, що містить сумарну інформацію з усіх галузей знань або з конкретної галузі;

                                  — книга, в якій в алфавітному чи тематичному порядку подано слова, їх етимологію, значення та іншу інформацію;

                                  — це наукова праця у вигляді книги з поглибленим вивчанням однієї або декількох (тісно пов'язаних між собою) тем;

                                   — книга, у якій системно викладено інформацію з певної галузі знань і яку використовують в системі освіти на різних рівнях, а також для самостійного навчання;

                                  — навчальне видання, яке доповнює або частково замінює підручник у викладі навчального матеріалу з певного предмета, курсу, дисципліни або окремого його розділу.

Монографія      Словник       Довідник     Підручник     Посібник      Енциклопедія

 

 Хліб живить тіло, а книга __________________________________________________________

 Даремна праця - вудити без гачка і _________________________________________________

 Книга в щасті прикрашає, а в нещасті _______________________________________________

 Хто знає Аз до Буки, тому і _________________________________________________________

 Розум без книги, як ________________________________________________________________

 

 

 Хліб живить тіло, а книга __________________________________________________________

 Даремна праця - вудити без гачка і _________________________________________________

 Книга в щасті прикрашає, а в нещасті _______________________________________________

 Хто знає Аз до Буки, тому і _________________________________________________________

 Розум без книги, як ________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 топ-10 книг у світі, які читають:

1. «Біблія».

2. «Цитати представника Мао Цзедуна».

3. «Гаррі Поттер».

4. «Володар кілець».

5. «Алхімік».

6. «Код да Вінчі».

7. «Сутінки. Сага».

8. «Віднесені вітром».

9. «Думай і багатій».

10. «Щоденник Анни Франк».

 

Що є що

Довідник — упорядкований предметний матеріал, книга, що містить узагальнені, стислі впорядковані відомості з певних галузей науки;

Енциклопедія — тип довідника, що містить сумарну інформацію з усіх галузей знань або з конкретної галузі;

Словник — книга, в якій в алфавітному чи тематичному порядку подано слова, їх етимологію, значення та іншу інформацію;

Монографія — це наукова праця у вигляді книги з поглибленим вивчанням однієї або декількох (тісно пов'язаних між собою) тем;

Підручник — книга, у якій системно викладено інформацію з певної галузі знань і яку використовують в системі освіти на різних рівнях, а також для самостійного навчання;

Посібник — навчальне видання, яке доповнює або частково замінює підручник у викладі навчального матеріалу з певного предмета, курсу, дисципліни або окремого його розділу.

 

 Хліб живить тіло, а книга живить розум.

 Даремна праця - вудити без гачка і вчитися без книги.

 Книга в щасті прикрашає, а в нещасті утішає.

 Хто знає Аз до Буки, тому і книги в руки.

 Розум без книги, як птах без крил.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

цікаві факти про книги та читання

 Вони стали невід’ємною частиною нашого життя. Вони можуть скільки завгодно змінювати свою форму, але завжди залишатимуться джерелом знань.

           Загальна кількість всіх художніх, наукових та публіцистичних творів у світі становить приблизно 130 млн. Найдавнішою ж книгою на світі визнаний папірус Прісса, який був створений в 3350 році до нашої ери. Цікаво, що автор жаліється на небажання молоді здобувати знання. Як бачимо, молодь абсолютно не змінилася з прадавніх часів.

         А як щодо найціннішої книги на світі? Найдорожча книга – Лестерський кодекс авторства самого Леонардо да Вінчі! Лестерський кодекс – це трактат, що присвячений «воді, землі та небесним тілам». Наразі власником кодексу є Білл Гейтс. Свого часу він придбав книгу за … 24 млн доларів!


         2007 році британська компанія Teletext склала список найнудніших книг світу. До списку увійшли наступні літературні витвори: «Війна та мир» Льва Толстого, «Злочин і кара», «Сатанинські вірші» Салмана Рушді, «Алхімік» Коельо та… «Гаррі Поттер і Кубок Вогню».

           Один з найбільших гонорарів за книгу був виплачений римським імператором Марком Аврелієм. Поет Оппіан за кожен рядок двох своїх поем про риболовлю та полювання отримав по золотій монеті. Загальна кількість рядків у цих поемах становила двадцять тисяч.

 

Одним з осередків книгодрукування в Україні була Печерська Лавра. Перший, хто розпочав друкарство в Печерській Лаврі, був архимандрит, Єлисей Плетенецький (1599-1624). Десь біля 1615 року він купив в Стрятині у спадкоємців Федора Балабана гарну друкарню і перевіз її до Лаври.

            Авантитулом називається перша сторінка видання, розташована перед титульним листом і утримуюча звичайно видавничу марку, епіграф, присвяту, надзаголовні дані. Зрідка застосовуються й інші назви: фортитул чи вихідний лист. Сторінка може бути і порожньою, не утримуючої ніякої інформації. Вона як би захищає титульний лист. При нумерації сторінок авантитулу, як правило, привласнюється перший номер. Якщо в процесі верстки виникають зайві сторінки, авантитулом можна пожертвувати.

            Перед винаходом і впровадженням друкарської машини майже всі книги переписувалися вручну, що робило книги дорогими і рідкісними. Існувало чотири типи переписувачів:

«копірувальники», вони мали справу з масовим виробництвом і з кореспонденцією;

«каліграфи», які мали справу з виробництвом важливих книг;

«коректори», зіставляти і порівнювати закінчену книгу з рукописом, з якої її копіювали;

«художники», які малювали червоні літери; і «ілюмінатори», які малювали ілюстрації

У перших книгах для сторінок використовували пергамент або веленевий папір (шкіру теляти). Обкладинки були зроблені з деревини і покриті шкірою. Оскільки висушений пергамент погано формується, книги були оснащені затискачами або обв'язкою. За часів пізнього Середньовіччя, коли з'явилися перші громадські бібліотеки, книжки часто приковувалися до книжкової полиці або столу, щоб запобігти крадіжкам. Цей спосіб використовувався до XVIII століття, а книги, закріплені таким чином, називалися лат. libri catenati.

     30 вересня 1452 року в друкарні Йоганна Гутенберга вийшла в світ перша в Європі справжня солідна книга — Біблія. До того майстер друкував лише пробні маленькі книжечки типу підручників, а раніше перші невеликі книжечки друкував голландець Лауренс Костер і деякі інші майстри, та саме Гутенберг поставив друкарство на промислову базу. За першим разом було надруковано 180 примірників Біблії, з яких дотепер залишилося тільки 48. Два з них знаходиться у Британській бібліотеці, електронні копії яких можна переглядати і порівнювати онлайн.[

У XXI ст. у зв'язку із здешевленням, зменшенням і поширенням звуковідтворювальної техніки широкого вжитку набула аудіокнига

docx
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
872
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку