Засідання круглого столу «Сватівщина – славний край козацький»

Про матеріал

Під час засідання круглого столу для учнів 9-10 класів, присвяченого Дню українського козацтва, Дню захисника України "Сватівщина - край козацький",

виховується повага до захисників української землі, до історичного минулого своєї держави, формується почуття патріотизму, толерантності, національної свідомості та гордості за свою Батьківщину.

Перегляд файлу

Засідання круглого столу для учнів 9-10 класів, присвячене Дню українського  козацтва, Дню захисника України

 

«Сватівщина – славний край козацький»

 

Мета: пропагувати національне державне свято Дня Захисника України; сс

Обладнання. Святково оформлена класна кімната, мультимедійна презентація, відеоролики, ікона Покрови Пресвятої Богородиці, вишиті рушник, гімн України та портрет Т.Г.Шевченка; виставка малюнків, сувеніри гостям.

Час проведення: 13.45

Учасники круглого столу: учні 9-10 класів НВК, адміністрація та вчителі закладу, почесні гості – козаки полку «Сватове-Січ» козацького товариства «Академія козацтва» в Луганській області, офіцери військової комендатури м.Сватове.

Сини Твоєї Батьківщини,

В них сила духу непоборна!

Козацтво – слава України,

Це гордість наша всенародна!

 

І. Зустріч починається з перегляду відеоролика «14 жовтня – День українського козацтва».  https://www.youtube.com/watch?v=MNVShWf7hRM – до 1хвл.40

Учитель. Доброго дня, шановні гості, дорогі діти. У нашій країні багато пам'ятних дат, та 14 жовтня – особливий день в історії України. Саме в цей день весь  християнський світ славить Пресвяту Богородицю. Для українців це свято і християнське, і національне, бо водночас ми відзначаємо День Українського козацтва. Це свято є символом нерозривного зв’язку багатьох поколінь захисників Батьківщини та проявом поваги народу до них. Цим зумовлено рішення встановити День захисника України саме 14 жовтня, який має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому. Ми сьогодні на наше засідання круглого столу «Сватівщина – славний край козацький» запросили почесних гостей, які мають безпосереднє відношення до цієї дати. Це

 

1. Ірха Юрій Сергійович заступник голови Громадської ради при Сватівській районній державній адміністрації.

2. Давиденко Олександр Вікторович отамана полку «Сватове-Січ» козацького товариства «Академія козацтва» в Луганській області.

3. Дубов Андрій В’ячеславович – офіцер військової комендатури міста Сватове, молодший лейтенант.

4.Климкович Сергій Анатолійович – сержант військової комендатури міста Сватове.

 

Представники Сватівського РВ кримінально-виконавчої інспекції УДПтС України в Луганській області інспектори Татарінцева Т.С., Калоша В.Г., соціальний фахівець Івлєва Т.М., двоє неповнолітніх, засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

 

Учитель. Любов до свого народу, до своєї землі починається зі знання народних традицій, обрядів, звичаїв, історії. Наша рідна Україна – багата земля з широкими чистими річками, родючими нивами,  лісами, горами й долинами, корисними копалинами. Але сьогодні ми поговоримо про героїчне минуле і героїчне сьогодення українського народу. Оскільки в героїчному минулому і героїчному сьогоденні найбільше виявляється національний характер народу, його душевна краса, його талант, то такі сторінки історії особливо хвилюють і наповнюють нас гордістю.

На Покрову слід вшановувати пам'ять усіх поколінь захисників України, хто в різні часи боронив нашу землю від ворога. Та особливо актуально сьогодні стоїть питання: «Хто вони, захисники України?» Тож сьогодні спільно спробуємо знайти відповідь на такі запитання:

  1. Чому саме день 14 жовтня був вибраний для відзначення Дня захисника України?
  2. Хто вони, наші захисники України вчора, сьогодні?

Почнімо наше обговорення.

ІІ. Виступи учнів за темами:

  1. 14 жовтня День українського козацтва
  2. 14 жовтня – День Покрови Пресвятої Богородиці
  3. 14 жовтня – День УПА
  4. 14 жовтня – День захисника України

/Короткі повідомлення учнів, до 5 хв./

Учень 1. 14 жовтня – День українського козацтва

У минулому українського народу була легендарна Запорізька Січ. Це про неї Гоголь писав: «Ось вона Січ! Ось те гніздо звідки вилітають горді й дужі орли. Ось звідки розвивається воля й козацтво на всю Україну».

         Згідно з переказами та легендами, саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Січі залишалася тільки ті козаки, які нічого не мали або з  різних причин залишалися в своїх куренях. До початку жовтня закінчувалися усі найважливіші сільські роботи. До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої.

 

Учень 2. 14 жовтня –  День Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки вважали своєю покровителькою і заступницею Покрову пресвятої Богородиці. Тому на Запоріжжі була збудована церква Святої Покрови. І куди б не заносила доля козаків, завжди з ними був образ Пресвятої Покрови, він супроводжував і оберігав їх у далекій дорозі. Волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею. Тому у часи незалежності свято Покрови почало відзначатися ще і як День Українського козацтва.

Для українського народу козаки-запорожці були й залишаються уособленням кращих людських якостей і виразником незламного національного духу, прикладом для наступних борців за незалежність України.

Учень 3. 14 жовтня – День УПА

Під час Другої світової війни зародилася Українська повстанська армія як збройна сила проти гітлерівської окупації батьківських земель та більшовицької наруги над нашим народом.  14 жовтня 1942 року – день створення Української повстанської армії. УПА підпорядковувалася Українській Головній Визвольній Раді – керівному військово-політичному органу воюючої України. Політичною платформою УПА була боротьба за самостійність України, за основні демократичні права і свободи. Головним командиром УПА з листопада 1943 р. до загибелі у березні 1950 р. був Роман Шухевич.

 

Учень 4. 14 жовтня - День захисника України

Президент України Петро Олексійович Порошенко з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня 2014 року підписав Указ, яким в Україні встановлено свято — День захисника України, що відзначатиметься щорічно 14 жовтня. Цей день упродовж століть набув особливо важливого змісту, оскільки пов'язаний із боротьбою за свободу та порятунком від ворогів. Для України це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами. Сьогодні, коли на сході України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ наших предків. Цим зумовлено рішення встановити День захисника України саме 14 жовтня, який має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому.

 

ІІІ. Перегляд відеоролика «День захисника України»

https://www.youtube.com/watch?v=d_bQ3V-Prj4

Текст відеоролика

 «Українські воїни – це сила, мужність, чуйність, вірність, віра у перемогу. Вони пройшли через пекло, щоб ми жили у мирі, вони ризикували життям заради твого майбутнього. Україна з гордістю і вдячністю зустрічає своїх воїнів – своїх героїв! 14 жовтня – День захисника України! Дякуємо нашим воїнам!»

Учитель.

Схилімо голови низько перед пам’яттю і подвигом славних синів України героїв небесної сотні і героїв АТО і промовимо молитву за  душі загиблих.

 

Учень

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,
Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.
Пам’ятайте про тих, що згоріли, як зорі,
Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.
Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,
Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.

(Хвилина мовчання. «Пливе кача»  2хвл.)


 

ІV. Обговорення питань круглого столу. Виступи гостей.

Учитель. Сьогодні у  нашому засідання круглого столу «Сватівщина – славний край козацький» беруть участь почесні гості, тож запрошуємо їх до слова.

  • Що для кожного з вас означає цей день – 14 жовтня?
  • Сватівські козаки сьогодні. Які пріоритети діяльності організації?
  •  Чим сьогодні займається «Сватове-Січ», які плани на найближче майбутнє?
  • 6-10 липня 2016 року за ініціативи отамана полку «Сватове-Січ» козацького товариства «Академія козацтва» у Луганській області Давиденка О.В команда з 9 юнаків та дівчат Сватівського району взяли участь у військово-патріотичній грі «Ігри Нескорених». Гра проводилась в рамках святкування 72-річниці створення Української Головної Визвольної Ради (УГВР) та 25-річчя Незалежності України в гірському селищі Сприня Самбірського району Львівської області. Враженнями від цієї поїздки. (Давиденку О.В.)
  • Побажання молоді сьогодні, напередодні великого свята.

 

 

V. Підведення підсумків. Подяка гостям, вручення сувенірів, спільне фото.

Цей день, 14 жовтня, має символізувати нерозривний зв'язок усіх поколінь захисників України. На Покрову слід вшановувати пам'ять усіх, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога. Наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає. Як колись для козака почесним обов’язком була служба в Запорозькій Січі, так і сьогодні захищати рідну землю – це почесний обов’язок для наших юнаків.

Мільйони людей вірять, що небо нашої України стане мирним, адже його оберігають славні воїни, їм довіряють найдорожче, найсвітліше – оберігати мир! Ми повинні розуміти, як важко нашим воїна знаходитися далеко від своїх родин і друзів, як важко кожного дня переживати смертельні ризики та втрати побратимів. Тому ми повинні показувати нашим захисникам нашу підтримку, повагу й віру в них. Вітаємо ще раз усіх присутніх зі святом і бажаємо миру, злагоди, добробуту, довгого віку і  усіляких гараздів. Дякуємо за увагу та учать у нашій зустрічі. На згадку прийміть ці сувеніри.

1

 

docx
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку