ЗАСОБИ СТВОРЕННЯ, ЗБЕРІГАННЯ, ОБРОБКИ, КОПІЮВАННЯ І ТРАНСПОРТУВАННЯ ДОКУМЕНТІВ

Про матеріал
Щоб бути актуальним і затребуваним на ринку праці, потрібно орієнтуватися і розумітися на багатьох новинках, і вже неможливо уявити людину, яка б не користувалася ноутбуком, планшетом і смартфоном. Одним із чинників розвитку творчого потенціалу та життєвої компетенції студентів через використання інформаційно-комунікаційних технологій є хмарна освіта.
Перегляд файлу

 

 Засоби створення, зберігання, обробки, копіювання і транспортування документів.

Мета:

  • формування предметних компетентностей: забезпечити засвоєння знань про засоби створення, зберігання, обробки, копіювання і  транспортування документів; формувати вміння створювати прості текстові документи, зберігати, копіювати й передавати їх;
  • формування ключових компетентностей:
    • спілкування рідною мовою: уміння чітко, зрозуміло й образно висловлювати свою думку;
    • спілкування іноземними мовами: уміння використовувати іншомовні джерела інформації;
    • уміння вчитися: навички визначати мету, завдання, планувати дослідницькі дії;
    • ініціативність і підприємливість: уміння виявляти ініціативність до роботи в команді, генерувати ідеї, брати відповідальність за прийняття рішень.

Очікувані результати: учні описують основні процедури створення електронних документів, використовують хмарні технології для створення, зберігання, обробки, копіювання і транспортування документів

Обладнання: комп’ютери з доступом в мережу Інтернет, інтерактивна дошка.

Тип уроку: Комбінований.

Хід уроку

І. Організаційний етап

  • привітання
  • перевірка присутніх
  • перевірка готовності учнів до уроку

Створення атмосфери психологічного комфорту.

ІІ. Актуалізація опорних знань і життєвого досвіду

Учитель пропонує учням уважно прочитати тему уроку та  визначити, що від них очікується, яких знань їм слід набути, що навчитися робити.

Що ви зараз бачите на екрані? (відповіді учнів). Так, це текстовий документ, який ми бачимо дуже часто.  А які ще типи документів ми часто бачимо на дорогах?(відповіді учнів, дивляться на екран, називають типи документів).  Питання: скажіть якщо вам зараз потрібно створити такий схожий текстовий документ, які ваші дії? (учні відповідають, вчитель аналізує). 

Прийом «До– Після» (в табличці “До” учням потрібно сказати, що вони знають про методи створення текстових документів, а в табличку “Після” учні в кінці заняття, повинні записати що нового вони дізналися).

Що вам відомо про  мобільні засоби обробки документів? 

Дайте коротку характеристику особливостей ОС цих пристроїв?

Які вам відомі особливості роботи з опрацювання текстових документів на різних ОС?

Сучасні мобільні пристрої, будь то смартфони або планшети, на сьогоднішній день за багатьма параметрами не поступаються своїм старшим братам - комп'ютерів і ноутбуків. Так, робота з текстовими документами, яка раніше була винятковою прерогативою останніх, зараз можлива і на девайсах з Android. Одним з найбільш підходящих для цих цілей рішень є Google Документи, про які ми сьогодні поговоримо на цьому занятті.

Створення документів тут відбувається за допомогою набору тексту за допомогою віртуальної клавіатури, тобто даний процес за своєю суттю нічим не відрізняється від такого на робочому столі.

До того ж, при бажанні, практично до будь-якого сучасного смартфону або планшету на Андроїд, якщо він підтримує технологію OTG, можна підключити бездротову мишу і клавіатуру.

Незважаючи на те що Google Документи, це в першу чергу веб-сервіс, заточений під роботу в режимі онлайн, створювати і редагувати текстові файли в ньому можна і без доступу до інтернету. Як тільки ви повторно підключіться до мережі, всі внесені зміни синхронізуються з Гугл-аккаунтом і стануть доступними на всіх пристроях. Крім того, будь-який документ, який було збережено в хмарному сховищі, можна зробити доступним офлайн - для цього в меню програми передбачено окремий пункт.

Які особливості передавання файлів між iPhone і комп’ютером, та між Android і ПК? (відповіді учнів). Обов’язковою умовою ОС Windows, техніки під управлінням IOS, наявність встановленого програмного продукту  ITunes.

ІІІ. Повідомлення теми. Мотивація навчальної діяльності.

Щоб бути актуальним і затребуваним на ринку праці, потрібно орієнтуватися і розумітися на багатьох новинках, і вже неможливо уявити людину, яка б не користувалася ноутбуком, планшетом і смартфоном.

Одним із чинників розвитку творчого потенціалу та життєвої компетенції студентів через використання інформаційно-комунікаційних технологій є хмарна освіта.

З поширенням мережі Internet технології опрацювання інформації зазнали чималих змін. Ще зовсім недавно комп'ютер без установленого набору програмного забезпечення був звичайною купою металобрухту. Нині, з появою хмарних технологій, звичайнісінький мобільний телефон з можливістю виходу в глобальну мережу допоможе вирішити складні задачі.

Хмара — це деякий центр, сервер, або їх мережа, де зберігаються дані та програми, що з'єднуються з користувачами через Інтернет. Хмарні технології дозволяють споживачам використовувати програми без установки і доступу до особистих файлів з будь-якого комп'ютера, що має доступ в Інтернет.

Загальною перевагою для всіх користувачів хмарних технологій є те, що отримати доступ до «хмари» можна не лише з ПК чи ноутбука, але також з нетбука, смартфона, планшета, тому що головною вимогою для доступу є наявність Інтернету, а для роботи програмного забезпечення «хмари» використовуються потужності віддаленого серверу; споживачі використовують програми без їх установки. Слід зазначити, що доступ до хмари можуть мати одночасно тисячі людей, що мають права доступу.

V. Вивчення нового матеріалу. Пояснення вчителя з елементами демонстрування презентації (використовуються можливості локальної мережі кабінету або проектор)

VI. Практична робота 1.

Створити текстовий документ за зразком в Google Документах.

 

         Практична робота 2.

 

Відкрити  за посиланням в Google Класі текстовий документ “Моя майбутня професія”. Створити власну сторінку на задану тему за зразком. Завантажити спільний документ у власну папку на ПК.

VIІ. Підбиття підсумків уроку. Рефлексія

Прийом «До– Після» (в табличку “Після” учні в кінці заняття повинні записати що нового вони дізналися).

IX. Домашнє завдання

Створити власне резюме у Google Документах та надати доступ на перегляд в Google Клас.

Х. Оцінювання досягнень учнів.

docx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 11 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузмінська О.Г.)
Додано
26 січня 2022
Переглядів
707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку