Засоби захисту в надзвичайної ситуації

Про матеріал

Засоби захисту населення під час надзвичайної ситуації, а також прилади радіаційної розвідки та контролю, та порядок роботи з ними. Під час вибуху ядерного боєприпаса утворюється велика кількість радіоактивних речовин, ядра атомів яких здатні розпадатись і перетворюватись у ядра інших елементів, випускаючи при цьому невидимі випромінювання. Вони забруднюють місцевість, будівлі й різні предмети, діють на людей і тварин. Випромінювання радіоактивних речовин можуть бути трьох видів: гамма-випромінювання, бета-випромінювання, альфа-випромінювання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: Засоби захисту,спостереження і контролю. Тема: Прилади радіаційної, хімічної розвідки та дозиметричного контролю. Навчальні питання: Радіоактивні випромінення і методи їх вимірювання. Призначення, будова, технічна характеристика приладів радіаційної розвідки та дозиметричного контролю. Призначення, будова, технічна характеристика військового приладу хімічної розвідки (ВПХР). Підготовка до роботи з приладами.

Номер слайду 2

Радіоактивні випромінення і методи їх вимірювання Під час ядерного вибуху утворюється велика кількість радіоактивних речовин, ядра атомів яких здатні розпадатись і перетворюватись у ядра інших елементів, випускаючи при цьому невидимі випромінювання. Вони уражають місцевість і людей, а також  будівлі і різні предмети. Випромінювання радіоактивних речовин може бути трьох видів: a, b і g. g-промені: електромагнітні хвилі, аналогічні рентгенівським. Здатні проникати через різноманітні матеріали. Становлять основну небезпеку для людей, бо іонізують клітини організму. b-промені: потік електронів. Швидкість їх руху інколи досігає швидкості світла. Проникаюча здатність менша, ніж у g-променів, але іонізуюча дія у сотні разів більша. a-промені: потік ядер атомів гелію, характеризується дуже високою іонізуючою дією, і тому дуже небезпечні у разі проникнення всередину організму. Область розповсюдження у повітрі – 10 см, тому одяг та засоби індивідуального захисту їх повністю затримують.

Номер слайду 3

Проникна здатність іонізуючого випромінювання

Номер слайду 4

Радіаційний і хімічний захист Радіаційний і хімічний захист включає виявлення осередків радіаційного та хімічного забруднення, проведення його оцінки, організацію й здійснення дозиметричного й хімічного контролю, розроблення та запровадження типових режимів радіаційного захисту, забезпечення засобами радіаційного та хімічного захисту, організацію та проведення спеціальної та санітарної обробки. Дозиметричний контроль – складова комплексу заходів радіаційного захисту. Він проводиться з метою оцінки працездатності особового складу формувань цивільного захисту, робітників і службовців, визначення порядку їх використання та обсягу медичної допомоги, а також необхідності та обсягу санітарної обробки людей, дезактивації обладнання, техніки, транспорту, одягу і засобів захисту.

Номер слайду 5

Доза опромінення — це кількість енергії радіоактивних випромінювань поглинутих одиницею об'єму середовища, яке опромінюється. Розрізняють експозиційну, поглинуту й еквівалентну дози опромінення. Потужність експозиційної дози (рівень радіації) — це інтенсивність випромінювання, що утворюється за одиницю часу й характеризує швидкість накопичення дози. У системі СІ вимірюється в амперах на кілограм (А/кг), а в позасистемних одиницях рентген за годину (Р/год.). Поглинута доза — це кількість енергії різних видів іонізуючих випромінювань, поглинута одиницею маси опроміненої речовини. Одиниця вимірювання поглинутої дози тканинами живого організму в системі СІ — джоуль на кілограм або Грей (Дж\кг=Гр), позасистемна одиниця — рад.

Номер слайду 6

Методи визначення іонізуючих випромінювань Виявлення радіоактивних речовин та іонізую -чих (радіоактивних) випромінювань (нейронів, гамма-променів, бета- і альфа-частинок), ґрунту -ється на здатності цих випромінювань іонізувати речовину середовища, в якій вони поширюються. В основі роботи дозиметричних і радіометричних приладів застосовують такі методи індикації: сцинтиляційний, фотографічний, хімічний, іонізаційний, нейтронно - активізаційний.

Номер слайду 7

Основні методи виявлення і виміру іонізуючих випромінюваньІонізаційний метод Суть полягає в тому, що під дією іонізуючих випромінювань в середовищі відбувається іонізація атомів, внаслідок чого збільшується електропровідність середовища. Хімічний метод. Суть полягає в тому, що молекули деяких речовин при дії іонізуючого випромінювання розпадаються, утворюючи нові хімічні сполуки. Сцинтиляційний метод. Грунтований на явищі світіння деяких речовин при опроміненні їх іонізуючим випромінюванням.

Номер слайду 8

Класифікація дозиметричних приладів Прилади радіаційної розвідки залежно від завдань, що виконуються, поділяють на:індикатори радіоактивності – призначені для виявлення наявності радіоактивного випромінювання (ДП-64);рентгенометри – призначені для вимірювання потужності рентгенівського та гамма-випромінювання (ДП-3 Б; ИМД-21);радіометри-рентгенметри – широкодіапазонні комбіновані прилади (ДП-5 В,ИМД-1);радіометри - призначені для вимірювання ступеню зараження поверхонь радіоактивними речовинами;дозиметри – призначені для визначення сумарної дози опромінення, яку отримала людина (ДП-22 В, ДП-24, ДК-02, ИД-1).

Номер слайду 9

ПРИНЦИПИ ДІЇ ДОЗИМЕТРИЧНИХ ПРИЛАДІВРобота більшості сучасних дозиметричних і радіометричних приладів основана на застосуванні іонізаційного методу вимірювань. Прилади, призначені для виявлення і вимірювання радіоактивних випромінювань, називаються дозиметричними (мал.1.64).

Номер слайду 10

Їх основними елементами є: 1)приймальний пристрій; 2)підсилювач іонізаційного струму; 3)вимірювальний прилад; 4)перетворювач струму; 5)джерело живлення. Приймальний пристрій складається з іонізаційної камери або газорозрядного лічильника. Іонізаційна камера — це заповнений повітрям замкнутий простір з двома ізольованими один від одного електродами, корпус камери вкрито зсередини шаром струмопровідної речовини. Цей шар разом з осердям є позитивним електродом камери, а негативним — металеве кільце, вихід з якого — через ізолятор (4).

Номер слайду 11

G:\Моя флешка\Презинтації\Цивільний захист\Засоби захисту спостереження і контролю\Урок №8

Номер слайду 12

Дозиметричні прилади. Мал. 46. Дозиметри-радіометри. МКС-У"Белла""Терра" Прагнення до універсальності призвело до того, що ряд сучасних приладів, таких як дозиметр побутовий "Белла", дозиметр-радіометр МКС-У, дозиметр-радіометр МКС-0,5 "Терра" виконують кілька функцій як дозиметр-радіометр тощо (Мал. 46).  

Номер слайду 13

Комплект дозиметра МКС - У

Номер слайду 14

Дозиметр МКС-УДозиметр-радіометр універсальний призначений для вимірювання іонізуючих випромінювань (радіації) включаючи: - потужність еквівалентної дози (ПЕД) гамма-випромінювання;- еквівалентну дозу гамма-випромінювання;- поверхневу щільність потоку бета-частинок. Дозиметр-радиометр "МКС-У" - это усовершенствованная версия военного дозиметра ДП-5 В.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ТЕРРА-П   (Дозиметр-радіометр побутовий МКС-05) Призначення. Вимірювання потужності еквівалентної дози гамма-випромінення. Вимірювання еквівалентної дози гамма-випромінення. Оцінка поверхневої забрудненості бета-радіонуклідами. Годинник, будильник. Використовується у побутових цілях: Контроль радіаційної чистоти місць проживання, роботи та відпочинку; предметів побуту, одягу; поверхні ґрунту на присадибних ділянках; транспортних засобів; будматеріалів. Оцінка радіаційного забруднення продуктів харчування, зокрема лісових ягід та грибів. Наочне обладнання для закладів освіти. ОсобливостіНаявність трьох незалежних вимірювальних каналів з почерговим виведенням інформації на один рідкокристалічний індикатор. Вмонтований гамма-, бета-чутливий лічильник Гейгера-Мюллера. Автоматичний вибір інтервалів та діапазонів вимірювань.

Номер слайду 18

Ecotest CARD   (Дозиметр гамма-випромiнення iндивiдуальний ДКГ-21) Призначення. Вимірювання потужності індивідуального еквівалента дози (ПЕД) гамма-випромінення. Вимірювання індивідуального еквівалента дози (ЕД) гамма-випромінення. Годинник, будильник. Застосування Дозиметр використовується на об'єктах атомної енергетики, у фізичних лабораторіях, в   установахохорони здоров'я як електронний прямопоказуючий дозиметр для   автоматизованої системи індивідуального дозиметричного контролю АСІДК-21, а також к автономний прилад. Особливості Можливість використання автономно або у складі автоматизованої системи індивідуального    дозиметричного контролю. Можливість запам’ятовування в енергонезалежній пам’яті історії накопичення дози з прив'язкою до реального часу. Можливість передачі в комп’ютер через інфрачервоний порт історії накопичення дози. Можливість блокування режиму вимкнення живлення до проведення процедури зчитування    накопиченої в дозиметрі інформації. Можливість програмування порогових рівнів ПЕД чи ЕД гамма-випромінення з комп’ютера та в    ручному режимі за допомогою органів керування. Можливість блокування певних режимів індикації за командою з комп’ютера.

Номер слайду 19

Дозиметр ДРГ-01 ТДозиметр ДБГ-06 ТДозиметр типа ДБГ-01 НДозиметр «БЕЛЛА» Индивидуальный дозиметр ДКС-04 Радиометр «Припять»Бытовые дозиметры-радиометры

Номер слайду 20

Вимірювач потужності дози ДП-5 В (Б) - призначений для вимірювання потужності дози гамма-випромінення на місцевості та радіоактивного забруднення різноманітних об’єктів по гама-випромінюванню, а також для виявлення бета-випромінювання. Прилад забезпечує вимірювання потужності поглинутої дози гама - випромінювання в межах від 0,05 м. Р/год до 200 Р/год після само прогріву на протязі 1 хвилини. Діапазон виміру гама-випромінювання розбитий на 6 піддіапазонів вимірювання.

Номер слайду 21

Вимірювач потужності дози ДП-5 В: Мал 47. Вимірювач потужності дози ДП-5 В:1-вимірювальний пульт; 2-з’єднювальний кабель; 3-кнопка скидання показників; 4-перемикач під діапазонів; 5-мікроамперметр; 6-кришка футляру приладу; 7-таблиця допустимих значень зараження об'єктів; 8-блок детектування; 9- контрольне джерело; 10-поворотний екран; 11-тумблер підсвічування шкали; 12-подовжувальна штанга; 13-головні телефони; 14- футляр.

Номер слайду 22

БЛОК ДЕТЕКТУВАННЯВиступ 1,5 см. Б – контроль бета-випромінювання;Г – контроль гамма-випромінювання

Номер слайду 23

Панель керуванням прибором ДП-5 В12341 - Вкл. підсвічування2 – Шкала пристрою3 – Перемикач режиму роботи4 – Кнопка скидання показників

Номер слайду 24

Шкала пристрою ДП-5 В

Номер слайду 25

Діапазон вимірювань. По гамма-випромінюванню - від 0,05мр/годинадо 200 р/година.

Номер слайду 26

Перевірка справності АКБ Перемикач піддіапазонів установити навпроти чорного трикутника (контроль режиму). Стрілка приладу має бути у режимному секторі (якщо це не так, то треба поміняти джерела живлення).

Номер слайду 27

Перевірка роботи ДП – 5 В

Номер слайду 28

Порядок вимірювання потужності дози радіоактивності{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Піддіапазон. Положення ручки. Шкала приладу. Позначення одиниці виміру. Границя вимірів12000-200 Р/год5-2002х10000-5м. Р/год500-50003х1000-5м. Р/год50-5004х100-5м. Р/год5-505х10-5м. Р/год0,5-56х0,10-5м. Р/год0,05-0,5

Номер слайду 29

ВИМІР РІВНЯ РАДІАЦІЇ НА МІСЦЕВОСТІ

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Прилади контролю радіоактивного опромінення (ДП-22 В, ДП-24, ІД-1)Комплекти дозиметрів ДП-24,ДП-22 В і ІД-1 призначені для вимірювання індивідуальних доз гама-опромінення.

Номер слайду 32

Комплекти дозиметрів ДП-24 і ДП-22 В

Номер слайду 33

1 – окуляр; 2 – шкала; 3 – дюралевый цилиндрический корпус; 4 – подвижная платинированная нить; 5 – внутренний электрод (алюминиевый стержень); 6 – конденсатор; 7 – защитная оправа; 8 – защитное стекло; 9 – ионизацион -ная камера; 10 – объектив; 11 – держатель; 12 – фасонная гайка. Будова ДКП – 50 А

Номер слайду 34

Зарядний пристрій ЗД-1 Порядок зарядки ДКП-50 ДКП – 50 А ДП -22 В

Номер слайду 35

Перевірка готовності до роботи ДКП – 50 А

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Показники ДКП – 50 А

Номер слайду 38

Комплект ІД-1Індивідуальний дозиметр ІД-11 Комплект индивидуаль -ных дозиметров ИД-1 предназначен для измерения поглощенных доз гамма-нейтронного излучения. Диапазон измерения – от 20 до 500 рад. Саморазряд дозиметра не превышает: за 24 часа одного деления (20 рад), 150 часов – двух делений (40 рад).

Номер слайду 39

Комплект ІД-2

Номер слайду 40

Прилади хімічної розвідки і контролю зараження Для проведення хімічної розвідки та організації контролю за ступенем хімічного забруднення використовують приладі хімічної розвідки та контролю. (ВПХР)Військовий прилад хімічної розвідки призначений для визначення у повітрі, на місцевості і техніці отруйних речовин типу: зарин, зоман, іприт, фосген, синильна кислота, хлорциан, пари V-газів тощо (мал.). У комплект приладу входять касети із індикаторними трубками:із червоними кільцями і крапкою (для визначення зоману, зарину, V-газів);із одним жовтим кільцем для визначення іприту;із трьома зеленими кільцями (для визначення фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорциану).1- футляр; 2- захисні ковпачки; 3- протидимові фільтри;4- насадка до насоса; 5- патрони для грілки; 6- ліхтар;7- штир; 8- грілка; 9- лопаточка; 11- касети з індикаторними трубками; 12- насос.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

ВПХР

Номер слайду 43

Номер слайду 44

ІНДИКАТОРНІ ТРУБКИ

Номер слайду 45

Номер слайду 46

ВИКОРИСТАННЯ НАСАДКИ ДЛЯ НАСОСА

Номер слайду 47

ГРЕЛКА

Номер слайду 48

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ1. Що таке дози радіаційного опромінення? Експозиційна, поглинута і ефективна дози? Яка фізична суть їх відмінностей?2. Що таке потужність експозиційної дози випромінювань? Якими одиницями вона вимірюється?3. Як класифікують прилади радіаційних вимірювань? Яке їх призначення?4. За яким принципом діє індикатор радіоактивності?5. Які особливості конструкції має вимірювач потужності дози радіаційних ви­промінювань ДП-5 А? Які має вимірювальні можливості?6. За яким принципом діє дозиметр? Для чого він призначений?7. Які існують методи індивідуального дозиметричного контролю населення?8. Для чого призначений прилад військової хімічної розвідки ВПХР? За яким принципом він працює? Яка комплектація цього приладу?

Номер слайду 49

Підсумок уроку

pptx
До підручника
Захист Вітчизни 10 клас (Бахтін А. М. та інші)
Додано
1 жовтня 2018
Переглядів
5626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку