Застосування етанової кислоти

Про матеріал
Матеріал має опис сфер застосування оцтвої кислоти (етанової кислоти). Насичена ілюстраціями та реальними, корисними порадами, які можуть зацікавати учнів та батьків.
Перегляд файлу

image


„ Оцтова кислота (етанова кислота) – це їдка гігроскопічна органічна сполука, слабка насичена 1-основна кислота з групи карбонових. Має рідкий стан, колір відсутній, запах – різкий специфічний, смак – кислий. У воді розчиняється без обмежень, механічних домішок не має. Вбирає вологу із зовнішнього середовища. Формула – CH3COOH.

imageimage70-80% водний розчин оцтової кислоти називають оцтовою есенцією (уксусная эссенсия), а 3-6 (9%)% - оцтом. Водні розчини оцтової кислоти широко використовуються в харчовій промисловості (харчова добавка E-260) і побутової кулінарії, а також у консервуванні. Оцтова кислота часто використовується як розчинник.

imageТоксична дія добавки Е-260 на організм людини залежить від ступеня розбавлення оцтової кислоти водою. Небезпечним для здоров'я і життя вважаються розчини, в яких концентрація оцтової кислоти вище 30%. Висококонцентрована оцтова кислота при зіткненні зі шкірою і слизовими оболонками може викликати сильні хімічні опіки.

Солі та ефіри оцтової кислоти називають ацетатами.

image

imageацетилсаліцилову кислоту застосовують для полегшення болю і станів, які супроводжуються гарячкою, таких як застуда, для зниження температури і послаблення болю у суглобах та м’язах.

У ПРОДАЖУ БУВАЄ КІЛЬКА ВИДІВ ОЦТУ .

„ 

image

« Оцетспиртовому натуральному », міцністю 9%.

„  Іноді у продажу бувають молдавські оцти, винний і столовий

„  також український фруктовий оцет - в них додані вина або соки і міцність їх (по

ПЕРЕМО, ЧИСТИМО, ГЛАДИМО З ОЦТОМ

Ø   imageПолоскання випраних бавовняних тканин в воді з невеликою добавкою оцтудуже освіжає малюнок на тканині. Кольорові бавовняні шкарпетки перуть у гарячій воді з додаванням оцту (одна столова ложка на літр води). Якщо запрану бавовняну білизну добре замочити в теплому (30-40 0 С) розчині оцту (чайна ложка оцту на літр води), воно добре відіпрати.

Ø   imageimageПляма на сукню від ягід смородини, полуниці або малини спочатку протріть сумішшю рівних частин оцту і

лимонного соку, а потім виперіть плаття як звичайно.Плями сечі можна вивести, опустивши забруднену ділянку тканини приблизно на годину в розчин двох столових ложок оцту в літрі води.

ОББИВКУ М'ЯКИХ МЕБЛІВ (КРІСЕЛ, ДИВАНІВ) СЛІД ЧИСТИТИ ПИЛОСОСОМ АБО ВИБИВАТИ ЧЕРЕЗ БАВОВНЯНУ ТКАНИНУ, ЗВОЛОЖЕНУ РОЗЧИНОМ ОЦТУ (СТОЛОВА ЛОЖКА НА ЛІТР ВОДИ).

ЩОБ ДОВШЕ ЗБЕРЕГТИ СОКОВИТИЙ КОЛІР КИЛИМА, РЕГУЛЯРНО ПРОТИРАЙТЕ ЙОГО ГАНЧІРКОЮ, ЗМОЧЕНОЮ ВОДОЮ З ОЦТОМ , ЯК У ПОПЕРЕДНЬОМУ РАДІ.

image

ГОТУЄМО З ОЦЕТОМ

imageУ воді, яка містить трохи оцту , буряк при варінні не втрачає свого кольору, а картопля не темніє. Щоб при чищенні картоплі шкіра на руках не темніла, змочіть їх перед чищенням оцтом і дайте висохнути.

image

Слід знати, що саме звичайний столовий оцет чудово збереже консервацію тривалий час, поліпшивши смак і внісши невелику дивну кислинку.

МАЛЕНЬКІ ДОМАШНІ ПРОБЛЕМИ

imageimageimageПеред ремонтом віконних рам змочіть скло оцтом після закінчення роботи фарба яка потрапила на скло легко відмиється. Плями бруду на шибках і на дзеркалах легко змиваються теплим розчином оцту (дві столові ложки на літр води).

Пофарбована


Змішавши 25% - ний розчин желатину з рівною кількістю оцтової есенції, отримаємо хороший клей для фарфору і фаянсу. підлога довше збереже свіжість і блиск, якщо після того, як фарба повністю просохне, вимити її водою з оцтом .


Якщо ви миєте голову не шампунем, а туалетним милом, на волоссі залишається важко видаляється тонка плівка кальцієвих солей жирних кислот. Сполосніть волосся водою з оцтом (столова ложка на п'ять літрів води), плівка зникне, і волосся стане м'яким і блискучим. Після цього вони добре розчісується.

image


image

pdf
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Інкл
Додано
14 березня 2023
Переглядів
3119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку