Застосування на уроках української мови методу ейдетики як засобу розвитку образної пам’яті учнів

Про матеріал

У роботі розглядаються методичні засади та психологічні основи впровадження прийомів ейдетики на уроках української мови: вірші-примовки, міні-розповіді, опорні схеми з теми «Орфографія. Графіка. Орфоепія».

У додатках подано плани-конспекти уроків з елементами ейдетики з української мови для 5 класу, книжку-розмальовку «Абетка-ненька».

Для вчителів-філологів, учителів початкових класів, вихователів дошкільних закладів.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Застосування на уроках української мови методу ейдетики як засобу розвитку образної пам’яті учнів

 

 

Методична розробка

           Для вчителів-філологів, учителів початкових класів, вихователів дошкільних закладів.

 

 

 

 

 

 

            У роботі  розглядаються методичні засади та психологічні основи впровадження прийомів ейдетики на уроках української мови: вірші-примовки, міні-розповіді, опорні схеми з теми «Орфографія. Графіка. Орфоепія». 

            У додатках подано плани-конспекти уроків з елементами ейдетики з української мови  для 5 класу, книжку-розмальовку «Абетка-ненька».

           Для вчителів-філологів, учителів початкових класів, вихователів дошкільних закладів.

 

Автор:

Хрісова Антоніна Василівна,

учитель української мови та літератури Владиченської  ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………....4

РОЗДІЛ І.  Методи ейдетики…………………………………………………….6

РОЗДІЛ ІІ. Використання на уроках української мови методу

                    ейдетики ………………………………………………………….10

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………..20

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………..23

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..24   ДОДАТОК №1.  Плани-конспекти уроків з української мови. 5клас………..24

ДОДАТОК №2.  Книжка-розмальовка «Абетка-ненька»……………………..37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

  У сучасній освіті постійно відбуваються зміни, робляться наукові відкриття в різних галузях, в результаті чого з’являється великий обсяг нової інформації.

 І першим, хто повинен навчити дитину швидко й правильно засвоїти її, відтворити, застосувати на практиці, є сучасний учитель. Цілком природно, що допомагають учителеві в цьому не тільки традиційні, а й інноваційні технології та методики.

  Однією з них є ейдетика – унікальний напрямок вчення в психології, спрямований на вивчення ейдетизму.

Ейдетизм – феноменологічна форма пам’яті, яка дозволяє утримати, зберегти в пам’яті й відтворити яскравий наочний образ через деякий час.
             Людина, що володіє ейдетизмом (фотографічною пам’яттю ), здатна уявляти відсутній об’єкт, ніби бачити його із заплющеними очима.
           У психології вперше описано явище ейдетизму у 1907р. У 80-х роках ХХ століття перспективами ейдетики зацікавився російський учений, доктор педагогічних наук Ігор Матюгін. Цим питанням в Україні займається Є.В.Антощук, який заснував Українську школу ейдетики  «Мнемозина». 
             Ейдетизм дає можливість відтворювати об’єкти не тільки відразу після їх зникнення з поля зору, але й через хвилини, години, дні і навіть роки.
              Ейдетизм не тільки допомагає людині легко запам’ятовувати тексти, дати, номери, формули, а й взагалі полегшує засвоєння будь-якого матеріалу, що є важливим у процесі навчання або роботи, підвищує успішність, скорочує час виконання завдань.

Прийоми ейдетики – це перевірений шлях до бажаного успіху, до швидкого й довготривалого запам’ятовування орфографічних правил, які так не люблять учні.

 

Мета роботи:

  • розкрити методи та прийоми ейдетики, які сприяють полегшенню запам’ятовування учнями  великого об’єму інформації;
  • впровадити нові  підходи до організації  навчального процесу на уроках української мови;
  • підвищити рівень науково-педагогічної, методологічної компетентності,  інноваційної грамотності.

          Методи ейдетики відіграють важливу роль у сучасній освіті. Їх перевага в тому, що учні засвоюють рівні пізнання (знання, розуміння, застосування, оцінка), вони свідомо опрацьовують навчальний матеріал,  займають активну позицію в отриманні знань, зростає інтерес до вивчення предмета. Значно підвищується особистісна роль вчителя – він виступає як лідер, організатор. Але треба зазначити, що проведення уроків з використанням методів ейдетики потребують перш за все компетентності вчителя,  його вміння переглянути і перебудувати свою роботу з учнями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІМетоди ейдетики.

Ейдетика дозволяє розвивати образну пам'ять, навички концентрації уваги, здатність уяви. Таке вдосконалення можливостей людини було актуальним у всі часи, але в сучасному світі з його постійно зростаючими потоками інформації воно набуло нового звучання. З чим же це пов'язано? Дуже часто проблемним моментом сучасного навчання є те, що людині необхідно засвоїти занадто багато різнопланової інформації. «Я не вивчу все це. У мене вже каша в голові! » -  часто говорить той, хто змушений вивчати великі масиви навчальних матеріалів.

Головними інструментами ейдетики є робота з асоціаціями та акровербальна техніка. Робота з асоціаціями представлена двома напрямками: ланцюговим методом (він апелює асоціативними логічними зв'язками) і методом зорових асоціацій.

1. Ланцюговий метод заснований на тому, що будь-яке явище може спричинити за собою інше. Інформація, при навчанні в цьому випадку, розкривається поступово (від загального до конкретного, від приватного до загального або від приватного до іншого, існуючого з ним паралельно в інформаційному просторі, приватному). При застосуванні цього методу елементи певного списку асоціюють один з одним у ланцюжок за допомогою мислених образів. Скажімо, потрібно запам’ятати такий список продуктів: курка, яйця, рис, молоко, масло. Створюєте ланцюжок образів: колись курка вилупилась з яйця; зараз вона клює рис; я дуже полюбляю молочну кашу, до якої обов’язково додаю масло.

 

  1.               Метод зорових асоціацій  позбавлений логічного компонента. Зате тут особливо важливий  зв'язок того чи іншого об'єкта з певним місцем:

 а) акровербальний  метод («акро» – край, «вербо» – слово) метод, заснований на креативному перетворенні «сухої» інформації в «живі» тексти.

 

 Це може бути, наприклад, «шифрування» навчального матеріалу в вірші, пісні та анекдоти. Як правило, робота з інформацією таким способом викликає особливо приємні емоції. А запам'ятовувати будь-який матеріал, перебуваючи в прекрасному настрої, як відомо, завжди легше, цікавіше і головне, ефективніше. Так, наприклад, для запам’ятовування математичного терміну «бісектриса» можна скористатися фразою: «Бісектриса – це така криса, що бігає по кутам і ділить кут напополам!»

          Для запам’ятовування сімох кольорів сонячного спектра — червоного, оранжевого, жовтого, зеленого, блакитного, синього, фіолетового нам допоможуть такі фрази:

«Чому Олені Живуть Зимою Без Своїх Фантазій?»
«Чапля Осінь Жде Завзято, Буде Сані Фарбувати»
«Червоні Окуляри Жанки Заважають Бачити Сяйво Фіалки»

           Наприклад, при вивченні теми з української мови «Вимова і правопис слів з ненаголошеними [е], [и] в коренях», щоб полегшити сприйняття нового матеріалу, можна після опрацювання правила, яке подано в підручнику, а саме: «Під час письма слова з ненаголошеними [е], [и] треба перевіряти наголосом. Щоб знати, яку букву (е чи и) писати в ненаголошеному складі кореня, треба змінити слово або дібрати до нього спільнокореневе так, щоб ненаголошений голосний став наголошеним», запропонувати дітям запам’ятати коротеньку віршовану фразу:

Що писати Е чи И? 
Став під наголос завжди!

       Або інший варіант:

Що писати – Е чи И?
Швидко слово ти зміни,
Став під наголос мене
І пиши чи И, чи Е.

           Ці віршовані фрази для дітей стануть «ключиками» для перевірки ненаголошеного звука. Вчитися з посмішкою - це не фантастика. Це ейдетика!

    б) метод Цицерона, або метод місць. Слід чітко уявити собі предмет, який потрібно запам’ятати, і поєднати його образ з образом певного місця, який легко «виймається» з пам’яті. Суть цього методу полягає в тому, що одиниці інформації, які необхідно запам’ятати, треба подумки розставити в добре знайомій кімнаті в певній чіткій послідовності. Потім досить згадати цю кімнату, щоб відтворити необхідну інформацію. Саме так і чинив Цицерон,коли готувався до своїх виступів – він прогулювався по своєму будинку і подумки розміщував ключові моменти свого виступу в ньому. Доведено, що пригадування інформації пов’язується з місцем її виникнення. Жоден з давніх ораторів і філософів не промовляв із конспектом у руках, бо вони знали і постійно вдосконалювали техніку запам’ятовування.     Записування вчителем матеріалу на дошці, вивішування плакатів і схем на стінах класного кабінету допомагають учням легко пригадати інформацію уроку, тим більше якщо вона була незвичайна, фантазійна, казкова.

в) метод Аткінсона. Це метод запам’ятовування іншомовних слів, заснований на використанні ключових слів або фонетичних асоціацій. Засвоюючи іноземні слова, учні уявляють у зв’язку з їхнім звучанням щось смішне, цікаве, незвичайне. Наприклад, словесник дає тему з японської літератури. Нерідко в учнів виникають складнощі в запам’ятовуванні прізвищ та імен японських письменників. Використовуючи метод Аткінсона, можна запропонувати такі ключові слова і фонетичні асоціації: Мацуо Басьо (МАма висипає ЦУкор у БАСЕйн). Ісікава Такубоку (ІСкриста КАВА з ТАКого БОКалу). Тому одразу відпадає потреба у зазубрюванні.

г) метод поєднання вербального апарату з роботою уяви. Необхідно за 60 секунд назвати 60—100 будь-яких іменників. Потрібно називати ті предмети, що з’являються в уяві; деталізувати їх, розглядаючи; не поспішати, бо це викликає емоційне напруження.

Ґ) метод узгодження фантазії та уяви з умінням чітко висловлювати, промовляти власні думки. Слід навчитися, не зупиняючись, говорити на будь-яку тему протягом 5 хвилин. Для цього знадобиться вся фантазія, яскрава уява та вигадка.

д) «Зрощення мотивів». Створення взаємодії між відомістю учня та основною ідеєю твору. Такі точки зіткнення є завжди, треба лише віднайти цю спільність, емоційно поріднити учнів із книгою.

е)  «Ефект присутності». Створення у свідомості учнів образних картин, пов’язаних із актуалізацією різноманітних рецепторів (зорового,слухового, нюхового, тактильного тощо).  Створення у свідомості учнів образних картин, пов’язаних із актуалізацією різноманітних рецепторів (зорового, слухового, нюхового, тактильного тощо). Учитель, наприклад, може принести на урок за поемою «Євшан-зілля» Миколи Вороного справжні пахучі стеблини полину,  розкласти їх на учнівських партах.  Запах гіркого полину допоможе учням яскравіше відчути привільність степу, запам’ятати тему та ідею твору.

Методи ейдетики побудовані на простих принципах:

  •                   уява + позитивні емоції = засвоєна інформація;
  •                   радісна, весела атмосфера;
  •                   мобільність і доступність ігрового матеріалу;
  •                   поділ інформації, відповідно до особливостей кожної дитини.

Отже, можна бути впевненими, що навчання із застосування ейдетичних прийомів позитивно впливає на розвиток усіх розумових й психічних процесів дитини, сприяє становленню самоконтролю й самооцінки, що підвищує грамотність учня, зменшує кількість помилок, концентрує увагу, зміцнює пам’ять.

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ. Використання на уроках української мови методу ейдетики

 

         В  ХХІ  столітті потік інформації настільки великий, що усвідомити і запам’ятати його може тільки людина, яка має екстраординарні здібності. На уроках української мови ми зіткнулися з проблемою щодо труднощів запам’ятовування учнями правил орфографії, бо майже кожного уроку вивчається  нова тема.

           Тому, на мою думку, ефективним засобом вирішення даної проблеми може стати метод ейдетики, який пропонує  ефективні та цікаві методи розвитку  пам’яті, засновані на дитячих  особливостях запам’ятовування  яскравих образів, щоб потім їх з легкістю відтворити.

           Щоб успішно підготуватись до впровадження методу ейдетики я робила  наступні кроки:

  • аналізувала  річне календарне планування з української мови в 5 класі;
  • опрацювала навчальний  матеріал підручника відповідного класу;
  • підібрала  теоретичний матеріал й уможливили спрощення його

через ейдетичні прийоми;

  • співпрацювала з учнями зі створення опорних схем до 

відповідного ейдетичного матеріалу.

          Пропоную акровербальний  метод (запам’ятовування окремих правил), який використовувала на своїх уроках української мови. Як показав досвід, це, в процесі навчання,  створює ситуацію успіху та активізує уяву учнів.

 В 5 класі при вивченні теми «Співвідношення букв та звуків», після засвоєння нових знань, за допомогою таблиці «Звуки української мови»[11, c.224], запропонувала учням авторську  загадку, яка заінтригувала дітей: що це за буква?

                                               Має два ока,

Ховає два звуки,

Вона пречудова,

Що це за буква?

Відгадка підкріплена  опорною схемою, із зображенням букви Ї, яку оживила за допомогою очей-крапок  та викрила сховані два звуки [й],[і].

Таке навчання за допомогою акровербальноно методу ейдетики, на нашу думку,  викликає приємні емоції, учні легше сприймають новий матеріал.

На цьому ж етапі уроку, засвоєння нових знань, при вивченні теми «Співвідношення букв та звуків»,  букву Щ перетворила на матусю, яка має дох синочків  (за ейдетичним методом):

                                           Наша «Ща» багата буква,

Моє двох синочків-звуків.

«Ш»  і « Ч» так поєднались,

           В букву «Ща» вони зв’язались.

А в опорній схемі відтворено, як два звуки [ш]і[ч] з’єдналися в одну букву Щ.

Вивчаючи тему «Звукове значення букв Я, Ю, Є», учні 5 класу дізнаються з підручника [11, с.97], що «я, ю, є можуть позначати на письмі голосні звуки [а], [у], [е], коли стоять після м’яких приголосних».

А «букви я, ю, є позначають по два звуки [йа], [йу], [йе]:

  1. на початку слова або складу;
  2. після апострофа;
  3. після м’якого знака».

Щоб спростити запам’ятовування,  використала вірш-примовку, де запропонувала легший спосіб розуміння, коли ці букви мають один звук (стоять після приголосного), а в усіх інших випадках – позначають два звуки:

Я, Ю, Є  незвичні дуже,

 Пам’ятайте їх причуди.

        Після приголосного ставте,

Про таке не забувайте:

                                           Я залишить [а] від себе,

                                           Ю – лиш[ у], а Є лиш [е],

        Подарують звуку м’якість,

                                            Що попереду живе.

Опорну схему діти придумали самі:

 

При вивченні  теми з української мови «Будова слова. Словотвір. Орфографія», а саме «Правопис префіксів роз-, без-», на етапі засвоєння нових знань учнями, запропонувала авторський вірш-примовку. А потім,  зіставити з правилом підручника «Українському префіксу роз- відповідають російські префікси роз-, рос-, раз-, рас-. В українській мові немає цих префіксів. Під час вимови префіксів роз-, без- може зберігатися і втрачати дзвінкість. На письмі префікси роз-, без- не змінюються».[11, c.208] Так, правила написання префіксів роз-, без-, які завжди пишуться з буквою «з», спростила задля кращого запам’ятовування:

  Префікси чудово знати

                                           І правопис пам’ятати:

             РОЗ-   і  БЕЗ-  будуть тужити,

               Без букви «З» не можуть жити.

На опорній схемі, яку запропонувала зразу ж із примовкою, за акровербальним методом, префікси ожили, тужать, бо без букви «З» не проживуть.

Це викликає в учнів співчуття і кращого запам’ятовування орфограми.

           Відомо, що діти в школах з російською мовою навчання найчастіше плутаються в написанні префікса С-. При вивченні теми «Вимова й правопис префікса з- (зі-, с-)», на етапі засвоєння нових знань, після ознайомлення з правилом у підручнику: «Перед к, т, п, х, ф префікс з- вимовляємо як глухий приголосний [с] і на письмі передаємо буквою с : спиляти, сказати» [11, c.207] , запропонувала учням примовку. Префікс с- назвала «вередливим» і використала уже відомий всім вираз «кафе «Птах», підкріпила опорною схемою – ось, що отримала:

         В нашій мові префікс с-

Вередливий дуже:

                   Його знають в КаФе «ПТаХ»

        Й ти знайомся, друже.

 

Запам’ятавши вірш, учні зможуть швидко пригадати правопис  префіксів.

 Спостерігаючи, як учні недолюблюють орфограму «Написання  префіксів пре-,  при-,  прі- », спробувала допомогти їм стати обізнаними в цьому питанні: по-перше, для префікса пре-  підібрала  приклад - слово «пречудовий», яке надає перебільшення ознаки; префікс при- вживається у словах, які вказують на наближення чи приєднання до чогось; а до префікса  прі-  приписала у вірш слова:

                                      Префікси всі треба знати,

                                      І таке запам’ятати:

       Пре-  знайомить з пречудовим,

       При- з наближенням до всього.

                                      Прі – вживається в словах:

                                      Прізвище, прізвисько і прірва.

Важливо те, що в цій примовці є  три слова з префіксом прі- , в яких він вживається, і це дає змогу  учням їх надовго запам’ятати.

   Під час вивчення  теми «Позначення м’якості приголосних на письмі», запропонувала учням евристичний метод засвоєння нових знань: спочатку познайомитися з віршем про правила вживання м’якого знака, де (від відомого нам «де ти з’їси ці лини»)  залишила лише «сімку» приголосних, а все інше змінила. Щоб зрозуміти учням правопис букви  Ь і легше запам’ятати, використала вірш, мотив якого  асоціюється з приходом весни. Придумала нову примовку  «Де ЗоЛоТе СоНЦе?». Ось що вийшло:

       Ось весна уже настала,

       Все навколо заспівало,

                                                        Загриміло, загуло.

                                              Сонце просить, а воно

                                              Не виходить із-за хмар,

                                              Каже: «М’який знак вивчав?»

                                              - Пам’ятайте, друзі, гарну новину:

                                              М’який знак ми пишемо

                                              Після семи букв:

                                                   Де ЗоЛоТе  СоНЦе?

                                              Заглянь у віконце,

                                              Вийди, вийди, підкажи,

                                              М’який знак нам покажи.

Потім запропонувала дітям порівняти з правилами вживання м’якого знака, які висвітлені у підручнику [11, c.127].

       Тему «Правила вживання апострофа» вчать школярі 5 класу. Нелегко майже кожного уроку отримувати  велику кількість інформації, пов’язаної  з правописом. Тому, щоб допомогти учням вивчити орфограми, можна, на етапі опрацювання нового матеріалу,  запропонувати  самостійну роботу з віршами-примовками, у яких наголошено, що апостроф пишеться після губних твердих приголосних, а в другому вірші -  після твердого «р», перед Я, Ю, Є, Ї:

  Наш апостроф чудо-знак,

   Про себе він говорить так:

«Згадайте, діти, всі губні,

А головне – вони тверді.

                                        І після них нехай стоять

                                        Цікаві букви Є, Ю, Я.

 Також про Ї не забувайте

          І там апостроф ви вставляйте».

                                               М’ясо любить киця,

 Солов’ї співають,

     П’є земля водицю –

                                               Будуть урожаї.

  Буква «р» не відноситься до губних, тому виділила це в окрему примовку з даного правопису  апострофа:

      Буква «Р» дуже сердита.

                                            Про неї ви забули, діти.

                                            Перед Я, Ю, Є, Ї  - «Р» тверда,

                                            Апостроф вимагає та:

                                            В пташки гарне пір’ячко,

                                            Півень на подвір’ячку.

До кожного вірша  додала слова-приклади на вивчену орфограму «м’ясо, солов’ї, п’є; пір’ячко, на подвір’ячку», які, на мою думку, посилюють запам’ятовування її.

   При вивченні теми «Чергування голосних [е] та [и] у корені дієслова», помітила,  що учням складно далось правило підручника [11, c.190] «У коренях дієслів звук [е] перед р, л чергується зі звуком [и], якщо далі стоїть наголошений суфікс –а-».  Щоб  допомогти їм засвоїти цю орфограму, я оживила звуки  і запропонувала, на етапі уроку засвоєння нових знань, вірш-примовку та опорну схему до нього:

   [Е] та [И] чудові друзі,

            Та тримають всіх в напрузі.

В дієслові суфікс -а-

        Всю напругу сам знімає.

         Він з’явився – ти дивись:

                                             [Е] чергується на [И].

 Я беру, а він збирає,

     Я стелю – він застилає.

 

 

                                          

Цікаво, що слово «напруга» асоціювалось в  учнів із блискавкою,  зображення якої є  в опорній схемі.

  У багатьох правилах є винятки, якщо запам’ятати їх, то  орфограму діти будуть знати. При знайомстві з темою «Спрощення у групах приголосних» на уроці української мови (а саме на етапі вивчення нових знань)  у 5 класі, діти вивчають окрім орфограми ще винятки. До винятків з правила відносяться слова: кістлявий, пестливий, хвастливий, шістнадцять, хвастнути, хворостняк [11, c. 146]. Я склала таку зв’язну міні-оповідь, яка має невеличкий сюжет, тому учням не важко було запам’ятати її. 

        Мама рукою із кістлявим зап’ястям пестила свого сина, хвалила його, бо він приніс хворостняк, а йому лише шістнадцять.

Важко засвоюються учнями загальноосвітніх закладів з навчанням російською мовою,  правила на орфограму «Подвоєні букви у словах іншомовного походження», особливо у загальних назвах. Винятки: бонна, брутто, ванна, мадонна, манна, нетто, тонна, вілла [11, с.151].

         Тому придумала  невеличку історію, що відображає виняток із правил, який допоможе запам’ятати школярам, як пишуться такі слова.            

            Мадонна приїхала на віллу, поїла манну кашу, прийняла ванну. До неї прийшла бонна, яка вчила її дітей математичних термінів «тонна», «нетто», «брутто».     

   При вивченні теми «Знаки письма. Алфавіт», на етапі вивчення нової теми, запропонувала учням  авторський вірш про українську азбуку.  Поезія, у якій букви абетки оживають, пересуваються, не змінюючи свій порядок:

«А» іде і «Бе» за нею,

                «Ве» чимдуж спішить до міста.

           «Ге» вже в потяг сіла звісно, 

«Ґе» чекає на пероні.

          «Де» в таксі їде просторім.

                     «Е» та «Є», «Же», «Зе», «И», «І»

        В електричці стріли «Ї».

               «Й» т а «Ка» повільно йдуть,

             Бо «еЛ», «еМ» їх підвезуть.

                     «еН» авто домчить швиденько –

      Всіх чекає мама-ненька.

        Не бариться «О» із «Пе»,

                                  «еР», «еС», «Те», «У», «еФ», «Ха», «Це».

«Че» летить у літаку,

      «Ша» і «Ща» уже в візку.

        М’який знак на самокаті,

     «Ю» та «Я» уже у хаті.

     Всі приїхали раненько

        До Абетки мами-неньки,

            Щоб навчити всіх старанно

            Свій порядок бездоганний.

  Діти, слухаючи поезію, записували всі букви, які чули. Потім вивчали напам’ять примовку, в якій є цікавий сюжет.

 Пізніше вірш, за допомогою якого неважко запам’ятати алфавіт, проілюструвала моя учениця, Сайтарли Тетяна Анатоліївна,  і в результаті отримали невеличку книжечку-розмальовку. Ілюстрації виконані в найкращих українських традиціях. Школярі 5 класу були в захваті від книжечки, вони не тільки вивчали порядок букв української азбуки, але й розмальовували її за своїми смаками та фантазією. Книжечку подано в додатках.

Тому, якщо використовувати класичне «зубріння», тобто механічний метод запам'ятовування, то дійсно вивчити об'ємний матеріал буває складно як фізично, так і психологічно. Коли ж в технологіях навчання  я застосовувала техніки ейдетики, то процес запам'ятовування (завдяки наявності образності, емоційних компонентів) став набагато простішим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

Сьогодні вчитель сам обирає методи і прийоми, як викликати в учнів інтерес до навчання. Серед розмаїття педагогічних технологій варто виділити – ейдетичну.

Навчання за допомогою методів ейдетики – це специфічна форма організаційної навчальної діяльності, одна з цілей – забезпечення комфортних умов, за яких кожен учень відчув би свої успіхи, інтелектуальну роботу, продуктивність навчання, виключення домінування однієї думки над іншою.

Призначення навчання за допомогою методів ейдетики полягає  у тому, щоб, по-перше, передати знання, по-друге, усвідомити цінність інших людей.

Я вважаю, що методи ейдетики дають змогу створити навчальне середовище, в якому теорія і практика засвоюються одночасно, а це відповідно формує характер учнів, розвиває світогляд, логічне мислення, зв’язне мовлення; виявляє і реалізує індивідуальні можливості. При цьому навчально-виховний процес організовується так, що учні шукають зв’язок між новими та вже отриманими знаннями; мають змогу зробити «відкриття», формують свої власні ідеї та думки за допомогою різноманітних засобів, навчаються співробітництву. Впровадження ейдетичної технології вимагає від вчителя часових, інтелектуальних і творчих зусиль.

Таким чином, використання методів ейдетики в навчанні найкраще реалізує особистісно зорієнтоване навчання, допомагає вчителеві співпрацювати з усім класом, з кожним учнем і учнями між собою.

  Резюмуючи вищесказане, можна зробити висновок, що використання технік ейдетики дозволяє говорити про те, що навчання стає найбільш природним і гармонійним по відношенню до закладеного самою природою процесу розвитку людського мозку. Мінімізується психологічна напруга, а запам'ятовування і засвоєння інформації стає невимушеним, захоплюючим і необтяжливим. У підсумку значно підвищується працездатність, захопленість предметом,  і з'являється виразне бажання «згорнути нові гори».

Результати контрольних робіт з української мови в 5 класі:

 

 

Кількість учнів

2015/2016 навч. Рік

Кількість учнів

2016/2017 навч. рік

Різниця

початковий

середній

Достатній

високий

Встигають  на

7-12 балів

Початковий

середній

достатній

високий

Встигають  на

7-12 балів

уч

%

уч

%

уч

%

уч

%

уч.

%

 

Уч

%

уч

%

уч

%

уч.

%

уч

%

 

Т-1

7

2

28

2

28

2

28

1

16

3

44

8

2

25

1

12

4

50

1

13

5

63

+19

Т-2

7

1

16

2

28

3

40

1

16

4

56

8

1

12

2

25

3

38

2

25

5

63

+7

Т-3

7

1

16

2

28

2

28

2

28

4

56

8

1

12

2

25

2

25

3

38

5

63

+7

 

Результати контрольних робіт з української мови в 5 класі:

 Згідно з даними, розміщеними у діаграмі, можна переконатися, що з теми №1 (Орфографія. Графіка. Орфоепія), де не використовувався  метод ейдетики,  рівень досягнень нижчий, ніж при вивчені теми № 2 (Орфографія. Графіка. Орфоепія), де цей метод використовувався. Тому,  в порівнянні з результатами минулого року, збільшилась на 12% кількість учнів, що встигають на високому рівні. Наявне зростання на 16% кількості учнів, які встигають на достатньому рівні.  

 У результаті використання методу ейдетики на уроках української мови підвищились рівень знань учнів, орфографічна зіркість; діти легше запам’ятовували орфограми та застосовували  їх на практиці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Антощук Є.В. Швидка педагогічна допомога від «Української школи ейдетики». 8 уроків з техніки ефективного запам’ятовування будь-якої інформації.    Вінниця, 2002. – 43с.
  2. Антощук Є. В. Таємниці «Школи ейдетики» //Початкова освіта. – 2001. –  № 42. – С.7  
  3. Бесєдіна А. Вплив методів і завдань ейдетики на розвиток особистості учня // Рідна школа.  – 2009.    № 2-3. – С. 61-62
  4.  Богосвятська А. Методи ейдетики на уроках словесності // Зарубіжна література. – 2011. –  № 12. –  С. 40-43
  5. Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ №538 від 07.08.2013 )
  6. Кузнєцова О. М. Методи ейдетики на уроках //Розкажіть онуку. – 2006. –  № 17-18.    С. 66-68
  7. Кузнєцова О.М. Як краще навчити дитину за допомогою методів ейдетики  //Розкажіть онуку.    2007. –  № 4. – С. 57- 62
  8. Програма  для загальноосвітніх навчальних закладів з російською                           мовою навчання. Українська мова 5–9 класи. (зі змінами, внесеними у 2015 році). –  Н.В. Бондаренко, С.О.Караман,  А. В. Ярмолюк,

В. Л.Кононенко, О. В. Савченко

  1. Семенюк Н. Використання методу опорно-буквених піктограм //Початкова освіта. –  2008. –  № 2. –  С.7 -10  
  2. Синякова О. Вдосконалення орфографічної грамотності засобами ейдетики  //Початкова освіта.    2008. –  № 2. –  С. 11-12
  3. Українська мова:підручник для 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою/ А.А.Ворон, В.А.Солопенко. – К.:Видавничий дім «Освіта», 2013. – 240с.
  4. Уліщенко В. Метод ейдетики в інтерсуб’єктному  навчанні української літератури // Рідна школа. – 2007.  – №2.    С. 22-24.

 

ДОДАТКИ

ДОДАТОК №1

Плани-конспекти уроків з української мови. 5 клас

 Тема. Співвідношення  букв і звуків. Звукове значення букв Я, Ю, Є, Ї

 Мета:

  • навчальна:  поглибити знання учнів про співвідношення назв букв і вимову звуків, які вони позначають; навчити визначати звукове

значення букв я,ю,є,ї у словах;

  • розвивальна: розвивати вміння розміщувати слова за алфавітом;

розвивати навички звукопису; логічне мислення;

  • виховна: виховувати інтерес до поезії.

Внутрішньопредметні зв’язки: мова й мовлення, орфографія.

Міжпредметні зв’язки: література, географія, логіка.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: картки, авторський вірш «Абетка-ненька», авторська загадка,

                       правило-примовка, підручник, проектор.

Перебіг уроку

  1. Організація класу
  2. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок. Мотивація навчальної

діяльності

  1. Мозковий штурм:
  • Що таке алфавіт? (Літери, які розташовані у певному порядку.)
  • Які ще назви має алфавіт? (Абетка, азбука.)
  •  Скільки букв має українська абетка? (33)
  • Розказати алфавіт.
  1. Ознайомлення з авторським віршем «Абетка-ненька», спроектованого на дошку

    Бесіда за віршем:

- Чи сподобався вам вірш?

- Чому вірш назвали так?

3. Самостійна робота зі словами:

розташувати слова в алфавітному порядку (учень біля дошки працює з карткою, інші учні працюють зі словами, спроектованими на дошку)

Одеса, Київ, Луцьк, Черкаси, Харків, Донецьк, Запоріжжя, Полтава,

Болград, Миколаїв, Умань, Ізмаїл.

      4. Перевірка завдання, оцінювання.

III. Повідомлення теми та мети, завдань уроку.

IV. Засвоєння нових знань.

1. Співвідношення букв і звуків. Робота з підручником (таблиця) [11, с.224]

2. Питання №1,2,5,7,8,9

3. Знайомимось із примовкою, спроектованою на дошку.

4. Підводимо підсумки і робимо висновки: букв – 33; звуків – 38.

V. Формування умінь і навичок

  1. Записуємо під диктовку слова:(по одному представнику від кожного варіанту)

1варіант – дзвінок;   2 варіант – щирість. Зробити звуковий запис слів.

      Слово вчителя: ми вже знаємо, що буква Ща має завжди два звуки, а чи знаєте ви, що в українській абетці ще одна буква позначає також два звука. Послухайте загадку:

Має два ока, Ховає два звуки.

          Вона пречудова, що це за буква? (Ї)

Подивіться на екран (Опорна схема-відгадка)

  1. Робота в зошитах  (записати слова)

Букви Я, Ю, Є позначають два звуки:

  • Яблуко[йа`блуко] , юрта[йу`рта], єгер[йе`гер]. Яке місце розташування букв Я, Ю, Є в словах?
  • Історія[істо`р`ійа], моє[мойе`], мною[мно`йу], а тут?
  • М’яч[мйач], б’ють[бйут], п’є[пйе], а в цьому випадку?

Підводимо підсумки: Я, Ю, Є позначають два звуки: на початку слова, на початку складу, після апострофа.

  1. Робота з підручником  (таблиця) [11, с.97]
  • Якого правила  не вистачає? (4)

Робимо запис у зошитах четвертого правила.

Слово вчителя: чи знаєте ви, діти, що Я, Ю, Є можуть позначати один звук, коли?

Подивіться на примовку, спроектовану на дошку.

  1. Відгадати слово за асоціаціями. Записати відгадку

Курка, лоток, писанка, біле   -    ЯЙЦЕ. Зробимо звуковий запис слова.

  1. Самостійна робота з підручником,  вправа 227 [11, с.98].
  2. Перевірка вправи.

V. Систематизація й узагальнення вивченого матеріалу

Фронтальна бесіда

  • Що нового ви дізналися на уроці?
  • Скільки звуків в українській мові?
  • Скільки голосних?
  • Коли  букви Я, Ю,Є позначають 1 звук?
  • Які дві букви української абетки завжди позначають два звуки?

VI. Підбиття підсумків. Остаточне оцінювання.

VII. Домашнє завдання:

 Правила на с. 97, впр. 234 (1,2). [11, с.98-99]

VIII. Заповнення анкети

  • важко було працювати;
  • легко було працювати;   
  •  цікаво було працювати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Правила вживання апострофа

Мета:

 - систематизувати й поглибити знання про правила вживання

      буквосполучень     ЙО, ЬО, апострофа;                        

  • розвивати вміння розпізнавати орфограми й обґрунтовувати їх за допомогою правил, пояснювати невживання апострофа;
  • виховувати культуру мовлення, любов до поезії, повагу до народних традицій.

Обладнання: картки, авторське правило-примовка на орфограму,

             авторський вірш «Дуб», словник синонімів, опорна схема

             «Вживання апострофа», проектор.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Перебіг уроку

  1. Перевірка домашнього завдання. 

Учні зачитують декілька оповідань про ЙО, ЬО. Пояснюють вживання вивчених буквосполучень.

  1. Робота з картками

                                          Картка №1

Вставити пропущені букви, пояснити орфограми. Скласти з одним із слів

речення.

Бад…орий, міл…он, дз…об, син…ого, сер….озний, прац…овитий, с…омого,

Пол…овий, во…овничий, медал…он, …од, л…одовик, павіл…он.

 

                                                 Картка №2

Переписати слова, змінивши їх так, щоб у них зявилися  буквосполучення ЬО, ЙО.

Сім,  ранній, три, останній,  знімати, лід, поле, підняти, він.

 

II. Повідомлення теми та мети уроку

III. Мотивація навчальної діяльності  школярів

1. Колективна робота.

Завдання: прослухати строфу вірша, виписати слова, в яких пишеться апостроф

Дуб

В Україні є повір’я,

     Що коли вродився син.

           Дуб саджають на подвір’ї,

          Щоб він ріс разом із ним.

 

2. Бесіда за орфограмами й  за змістом вірша:

а) в яких словах є апостроф?

б) за  якої  умови ставиться апостроф в даних випадках?

в) що це за повір’я, яке звучить у вірші?

г) а що садили,коли народжувалась донька?

Учні читають до кінця вірш «Дуб», спроектований на дошку:

Щоб ріс сильним, непоборним

 Із дубочка в дуб за мить:

 Спи синочок, спи дубочок.

 Ви ростіть, щоб в радість жить.

Дружать син і дуб з дитинства

Кучеряві, як одне

Захворіє хлопчик влітку,

Дубу також дуже зле.

 А коли гаразди в домі

 І, коли щасливі дні,

 Грає хлопчик на сопілці,

 Дуб у такт кивав мені.

Виріс хлопець, одружився

Народився в нього син.

Посадив дубок-дружочок,

Щоб синок зростав із ним.

   Так і водиться в країні

   Парубки, немов дубки:

   Гарні, сильні, непокірні

   Українські парубки.

IV. Опрацювання нового матеріалу

  1. На партах перед кожним учнем є опорна схема та правила-примовки на вживання апострофа (самостійне опрацювання матеріалу)

  1. Робота з підручником (порівняти  матеріал підручника зі схемами та примовками)

  1. Бесіда:
  • Чи все охопили примовки?
  • При якій  умові ставиться апостроф у словах?
  • Чи знаєте ви, як апостроф передається у фонетичній транскрипції? (ніякими значками апостроф не передається, та після нього букви Я, Ю,Є позначають два звуки).

V. Закріплення знань, умінь

1. Робота на дошці і в зошиті.

Записати слова, пояснити орфограми,  затранскрибувати їх:

Любов’ю, б’ють, арф’ярка, священний, свято, пір’я, від’їзд.

2. Перекласти речення українською мовою. Які знаки вживаються в російській мові там, де в українській стоїть апостроф?

В мягком воздухе разлит осенний запах, подобный запаху вина.

О прибрежные камни равномерно и глухо бьет волна.

Дети стали большие – им надо серьезно учиться.

3. Запишіть слова з апострофом. Поміркуйте, чому в них ми пишемо апостроф?

Від’їзд, перед ювілейний, під’юдити, роз’єднати, без’язикий, з’їзд, між’ярусний.

4. Учні за допомогою вчителя виводять правило.

5. Самостійна робота.

Подані слова в транскрипції записати відповідно до орфографічних норм:

[уйідливий], [півйаблука], [відйізд], [звйазати], [безйадерний], [свашчений].

VI. Підбиття підсумків. Рефлексія «Ти мені, я - тобі»

VII. Мотивація оцінок.

VIII. Домашнє завдання.

Повторити всі орфограми, які ми вивчали на попередніх уроках. Придумати казку про «Апостроф» і записати в зошит.

 

 

Тема. Правила  вживання букви Ь(м’який знак)

Мета: систематизувати знання з теми «М’які і тверді приголосні»,

           навчити робити звуковий запис слів із твердими і м’якими

           приголосними;

           розвивати вміння дотримуватися правил вимови

           твердих і м’яких приголосних в усному мовленні під час читання;

           виховувати логіку мислення, любов до поетичного слова.

Обладнання: схема «М’який знак», кросворд, правило-примовка, таблиця,

          проектор.

Тип уроку: комбінований

Перебіг уроку

  1. Організація классу
  2.  Перевірка домашнього завдання
  3.  Актуалізація опорних  знань учнів
    1. Розгадування кросворда

Завдання: в кожному із слів-відгадок є м’який знак, а з початкових букв прочитаєте слово, яке стосується нашої теми.

  • Пора року (осінь)
  • Тварина з родини котячих (рись)
  • Усна народна творчість (фольклор)
  • Шкільне приладдя (олівець)
  • Командир козацького війська (гетьман)
  • Коренеплід рожевого кольору (редька)
  • Аркуші паперу в оправі,  призначені для малювання (альбом)
  • Речовина для змазування когось, чогось (мазь)
  • Фарби, які розводяться водою (акварель)

Відповідь – ОРФОГРАМА.

2. Бесіда за кросвордом:

- Що означає слово орфограма?

- Після яких букв ми написали Ь?

- Які ці звуки?

- Як їх зобразити графічно в транскрипції?

- Скільки таких букв?

IV. Мотивація навчальної діяльності школярів

Слово вчителя:

Щоб краще запам’ятати букви, після яких ми пишемо м’який знак, ознайомимося з такою примовкою:

 

V. Формулювання учнями теми  уроку

VI. Опрацювання нового матеріалу

1.Робота з підручником.

            За таблицею, яка є в підручнику [11,с.126],  знаходимо розбіжності між примовкою та схемою, робимо висновки.

2. Проблемне запитання:

- Нові правила, які ви запам’ятали з підручника?

- Коли м’який знак не вживається?

VII. Формування знань, умінь і навичок

1. Робота в зошитах: виписати з тексту, спроектованого на дошку, слова з м’яким знаком , пояснити орфограму, використовуючи правила з підручника.

 «Снігур-різьбяр»  

       Звідки падають на землю такі красиві сніжинки?

       А ось звідки. На високу-високу гору два ведмеді викотили брилу льоду. Чистого, прозорого. Там живе чудовий майстер Снігур-різьбяр. Маленькими ножиками й молоточками різьбить, викарбовує він із льоду красиві білі сніжинки. І сипле, сипле їх. І падають сніжинки на землю, блищать, мов зірочки, на сонці.

      А як втомиться Снігур-різьбяр, тоді й снігу немає. (За В. Сухомлинським)

  1. Робота в парах.

 Завдання: записати слова в дві колонки: 1)в  які вставили м’який знак; 2) без м’якого знака.

Кавказький , камінчик, ізмаїльський, різьбяр, щільний, маленький, менший, няньчити, електричний, шахтарський, намальований, живеш.

3. Практична робота.

Списати іменники, які стоять у давальному відмінку, вставити, де потрібно, м’який знак. Подумайте, чому в одних словах є м’який знак, а в інших – ні?

 Квіт…ці, жін…ці, авос…ці, бджіл…ці, гус…ці, свин…ці, стеблин…ці, кізон…ці, внучен…ці, снігурон…ці, колис…ці, оболон…ці, нян…ці, тріс…ці, сопіл…ці.

4. Затранскрибувати слова, позначити м’які приголосні звуки.

Удалечінь, льотчик, тьмяність, палець, мільйон, здається.

VII. Підбиття підсумків уроку.

Метод «Мікрофон»

     -  Що нового дізналися на уроці?

  • Чи є різниця в кількості букв і звуків у словах із м’яким знаком?
  • Чи можливо обійтися без букви Ь?
  • Обґрунтуйте відповіді.

VIII. Мотивація оцінок.

IX. Домашнє завдання.

Виписати з підручника «Українська література» 5 речень зі словами, де вживається м’який знак. Затранскрибувати на вибір три слова на вивчену орфограму.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Тема. Позначення звуків мовлення на письмі. Алфавіт

Мета: поглибити знання учнів про співвідношення назв букв і вимову звуків,

           які вони позначають; про особливості української графіки;            

           формувати вміння користуватися алфавітом;

           розвивати культуру української  літературної вимови;

            виховувати повагу до традицій українського народу.

Обладнання: алфавіт, один із словників, авторський вірш «Абетка-ненька»,

           авторська головоломка.

                                       Перебіг уроку

  1. Організація класу
  2. Перевірка домашнього завдання
    1. Учні обмінюються картками, які готували вдома за темою «Орфоепія».
    2. Учні класу ставлять запитання до відповідаючих за темою.

III. Мотивація навчальної діяльності школярів

1. Проблемне питання:

- Що спільного в термінах «алфавіт», «азбука», що відмінного?

2. Розгадати ребус (Абетка)

1) перша літера алфавіту;

2) друга літера алфавіту;

Кі”т                              Каша”

Висновок повинні зробити діти.

Слова: азбука, алфавіт, абетка означають одне й теж – це літери, розташовані у певному порядку. Різниця у звучанні.

IV. Повідомлення теми та мети уроку.

V. Опрацювання нового матеріалу.

1. Слово вчителя:

  • Зверніть увагу на розташування слів у словнику.
  • Що ви помітили?
    1. Вчитель читає вірш «Абетка-ненька»

Завдання:

а) записати за вчителем букви, які почуєте.

б) порахувати кількість букв, записаних в зошиті

в) чому Абетка є ненькою для букв?

г) пригадайте, яких букв нема в російському алфавіті (їхнього графічного зображення). (Ї, Є, І,)

Ґ) яка буква не має звуку.

3. Робота на дошці та в зошитах

Перекласти і записати в алфавітному порядку слова українською мовою:

Счастье, знакомый, сегодня, лён, забота, дружба, барсук, язык, куст, родник, лебедь, встреча.

Ввести одне із слів у речення, записати.

 4. Збери розсипані букви у слова, запиши їх (робота за варіантами)

1-й варіант: є, р, і, о, ф, г, л, і;           с, і, я, р, о, т, і.

2-й варіант: л, и, т, п, с, і, о;         у, р, л, е, т, а, р, і, т, а.

5. Прочитати ребус-вірш:

Ена естееруенкаій веиесокаій еніжецеі,

Беіеля ерічекаи ена елужекау.

У хауестеиенцеі беіелоесеніжееній,

Естееріве я кавеітеоенькау теакау.

VI. Підбиття підсумків.

Використання інтерактивного методу «Мікрофон»

- Мені потрібно знати алфавіт для того, щоб …

Слово вчителя : крім букв в українському письмі використовують знаки: апостроф, знак наголосу, дефіс, перенос, розділові знаки.

VII. Домашнє завдання.

Вивчити алфавіт. Намалювати ілюстрацію до вірша «Абетка-ненька».

За картою знайти 12-15 держав Європи, поставити їнхі назви в алфавітному порядку. Скласти із двома назвами держав речення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК№ 2 Книжка-розмальовка «Абетка-ненька»  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

            

 

 

 

 

 

 

 

«А» іде і «Бе» за нею,

                                        «Ве» чимдуж спішить до міста.

«Ге» вже в потяг сіла звісно,

                                 « Ґе» чекає на пероні,

 

 

«Е» та «Є», «Же», «Зе», «И», «І»,

В електричці стріли «Ї».

 

 

Не бариться «О» із «Пе»,

«еР», «еС», «Те»,

«У», «еФ», «Ха», «Це».

 

 

 

 

 

«Ю» та «Я» уже у хаті.

 

 

1

 

docx
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
9206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку