ЗАСТОСУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ БІОЛОГІЧНИХДОСЛІДЖЕНЬ У СЕЛЕКЦІЇ

Про матеріал
Презентація до уроку "Застосування результатів біологічних досліджень у селекції" за підручником В.Соболь "Біологія та Екологія"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок біології 11 клас. Вчитель біології – Рєзнік І. В. ЗАСТОСУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ БІОЛОГІЧНИХДОСЛІДЖЕНЬ У СЕЛЕКЦІЇ

Номер слайду 2

СЕЛЕКЦІЯ (від лат. selectio – добір) – наука про створення нових і поліпшення вже існуючих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів. Сучасна селекція вирішує свої завдання у трьох аспектах діяльності: поліпшення існуючих сортів культурних рослин й одомашнених тварин; створення нових міжвидових гібридів, порід, сортів і штамів; введення в культуру нових видів (наприклад, введення в культуру ламінарії, салатних рослин – руколи, спаржі, базиліку).

Номер слайду 3

Основні напрямки сучасних селекційних досліджень:маркерна селекція; геномна селекція;адаптивна селекція.

Номер слайду 4

Маркерна селекція (англ. marker assisted selection) – це використання маркерів для визначення наявності й розташування генів, що відповідають за селекційноцінні ознаки. Нині найширше використовують молекулярні маркери з ДНК-чіпами. Поширена в селекції рослин і тварин для добору за генотипом та дослідження моногенних ознак й основних генів локусів полігенних (кількісних) ознак.

Номер слайду 5

Геномная селекция (англ. genomic selection) – це тестування геному одразу за великою кількістю маркерів. Сканування геному відбувається за участі ДНК-чіпівз десятками тисяч маркерів. Геномну селекцію застосовують у селекції рослин і тварин для добору організмів за генотипом та дослідження полігенних ознак.

Номер слайду 6

Адаптивна селекція (англ. adaptive selection) – виведення сортів і порід з високим адаптивним потенціалом, тобто стійкістю до несприятливих кліматичних змін і захворювань, до різних стресів. Створення адаптивних сортів і порід з високою й стійкою продуктивністю в різних умовах довкілля, стійких до екстремальних умов вирощування, основних захворювань – актуальна проблема сучасної селекції.

Номер слайду 7

Завдання сучасної селекції

Номер слайду 8

Пріоритетні цілі сталого розвитку для селекції

Номер слайду 9

Видатні українські науковці -селекціонери:• Л. П. Симиренко (1855 – 1920), В. Л. Симиренко (1891 – 1938) – видатні помологи і вчені-садівники;• В. М. Ремесло (1907 – 1983) – закріпив за Україною статус «житниці Європи», селекціонував 40 сортів зернових колосових культур, які й досі є донорами для сортів пшениць вітчизняної й зарубіжної селекції;• П. Х. Гаркавий (1908 – 1984) – селекціонер-рослинник, вивів 14 сортів озимого і 23 сорти ярого ячменю;• М. Ф. Іванов (1871 – 1935) – селекціонер тварин, вивів асканійську породу тонкорунних овець і українську степову білу породу свиней;• В. С. Пустовойт (1886 – 1972) – селекціонер-рослинник, створив 34 високоолійні сорти соняшнику;• Л. Л. Семполовський (1868 – 1960) – селекціонер-рослинник, займався створенням сортів цукрового буряку;• В. Я. Юр’єв (1879 – 1962) – селекціонер рослин, вивів багато сортів озимої і ярої пшениці, проса, кукурудзи та інших культур;• О. С. Алексєєва (1926 – 2006) – селекціонерка рослин, працювала в галузі селекції гречки, виведено й передано на сортовипробування 30 сортів, 12 з яких районовано.

Номер слайду 10

Самостійна робота. Сучасна селекція як основа сталого розвитку. Назвіть цілі сталого розвитку, для реалізації яких селекція може стати основою реалізації. Заповніть таблицю і сформулюйте висновок про роль селекції у розв’язуванні глобальних проблем людства.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Цілі сталого розвитку. Значення селекції

Номер слайду 11

Ренет Симиренка – зимовий сорт яблуні домашньої, один із найвідоміших сортів яблук. Сорт названий Левком Симиренком на честь свого батька Платона, а внук Володимир присвятив своє життя розвитку садівництва. То ж, друзі, нам того згадати слід,Хто борозну життя провів не мілко. Той в пам'яті народу не зачах,Як він, що вірив в плодоносний Мліїв. Олекса Ющенко. Що таке помологія? Яке значення мала діяльність родини Симиренків у розвитку селекції рослин? Висловіть своє судження про внесок вітчизняних учених у розвиток селекції

Номер слайду 12

Домашне завдання: Опрацювати § 55. Висловіть своє судження про внесок вітчизняних учених у розвиток селекції.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Goncharova Karina
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кукленко Наталія Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
17497
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку