Завдання для формування полікультурної компетентності «Фізична географія Донецької області»

Про матеріал

Дані завдання допоможуть сформувати полікультурну компетентність, зацікавити молодь не тільки до вивчення геограйії, а пізнання нової інформації про рідний краї шляхом самостійного пошуку відповідей.

Перегляд файлу

Тема «Фізична географія Донецької області»

Завдання для формування полікультурної компетентності

 

4 бали

 

1.Хто і коли виявив родовище кам'яного вугілля в Донецькій області? 2.Назвіть прикмети гарної і поганої погоди.

3.Назвіть полюс «холоду» і полюс «спеки» в нашій місцевості.

4.Кому належать слова: «Тут ґрунти такі родючі, що якщо посадити голоблю, то виросте тарантас»? Про які ґрунти йдеться?

5.Наведіть приклад прислів'їв і крилатих висловів, які стосуються зміни погоди.

5 балів

 

1. Що називають несприятливими природними явищами? Які несприятливі природні явища характерні для нашого краю? Порівняйте їх з явищами, характерними для Африки.

2. Які ґрунти нашого краю В. В. Докучаєв називав «царем ґрунтів»? Де вони поширені?

3. Як наука географія допомагає тобі в походах і екскурсіях?

4. Як за допомогою географічних знань можна призупинити ерозійні процеси в нашій області?

5. П. А. Павленко в книзі «Степове сонце» писав: «Стояла виснажлива задуха, і вона весь час збільшувалася, як температура у хворого... Вітер був зовсім не той, що біля моря, а гарячий, як підсмажений; він бив в обличчя крупним пилом навпіл із зерном… У будинках не розпалювали печей, у полях не розводили багаття… Ще одне зусилля вітру – і полетять униз дахи, затріщать стіни будинків, і розпечене повітря запалить усе, що любить горіти, а тоді не вгамувати біди». Про яке явище йдеться?

 

6 балів

 

1. Часті тумани особливо характерні для районів Донецького кряжа і Приазовської височини. Чи можна, знаючи географію, передбачити туман?

2. З якими областями України межує Донецька область?

3. Порівняйте рослинний світ Приазов'я і Донецького кряжа. Наведіть приклади рослин, занесених до Червоної книги України.

4. Використовуючи дані спостереження за погодою і дані метеослужби, порівняйте клімат м. Авдіївки та Приазов'я.

5.  У О. С. Пушкіна є рядки: «У лукоморья дуб зеленый;

                                                 Златая цепь на дубе том…»

А чи знаєте ви, де в Донецькій області знаходиться Лукомор'я?

 

7 балів

 

1. Лісове озеро поблизу села Крива Лука Краснолиманського району утворилося як озеро-стариця. Воно входить до складу Національного природного парку «Святі гори» і має статус гідрологічного пам'ятника природи. Назвіть це озеро.

2. Про яку корисну копалину Петро І сказав: «Цей мінерал, якщо не нам, то нащадкам нашим зело корисний буде». До якої групи корисних копалин він належить?

3. Який мінерал називають «кров'ю дракона». Наведіть приклади корисних копалин Донецької області цієї групи.

4. У травні 1887 року це місце відвідав А. П. Чехов, і саме він назвав його «Донецькою Швейцарією». Про яку дивовижну місцевість Східної України йдеться?

5. Про яку річку Д. І. Менделєєв писав: «Велику придатність має для живописців в її чарівному незайманому вигляді...»? Охарактеризуйте режим і живлення річки.

8 балів

 

1.Пересохлі русла річок є в пустелях Африки й Австралії. Чому верхів'я більшості річок нашого краю зображено пунктирною лінією? Як це пов'язано із кліматом?

2.М. В. Гоголь писав: «Степ ставав дедалі прекраснішим… Ніколи плуг не проходив неосяжними хвилями диких рослин. Тільки коні, які ховалися в них, як у лісі, витоптували їх». Це правда чи вигадка?  Відповідь обґрунтуйте.

3. Чи існують закономірності в зміні тваринного світу на земній кулі? Поясніть їх на прикладі тваринного світу Донецькій області.

4. Знайдіть спільне між рослинним світом африканських саван і донецьких степів.

5. Де в Європі і Донецькій області росте граб? Поясніть ареал його поширення.

9 балів

 

1. Прокладіть маршрут з міста Маріуполя до всесвітньо відомого курорту Туреччини. Розрахуйте відстань від Маріуполя до Анталії.

2. Розрахуйте відстань у градусах і кілометрах між м. Красний Лиман  і столицею Ефіопії – м. Аддіс-Абеба.

3. Герцинський орогенез – ера тектогенезу, одна з найінтенсивніших в історії Землі (кінець девону – початок тріасу) деформацій земної кори, що відбувалася протягом пізнього палеозою. Схарактеризуйте форму рельєфу Донецької області герцинської складчастості. 

4. Червоне  море  є  одним  з  найсолоніших  морів  Світового  океану.  Через відсутність надходження прісного річкового стоку, через високе

 випаровування, відокремленість від Індійського океану вузькою Баб-ель-Мандебською протокою солоність  води  дорівнює близько 42 . Яка солоність Азовського моря і чому вона менша ніж солоність Червоного моря?

5. Поясніть, чому ізотерма - С проходить північним сходом і сходом України, а не північчю?

10 балів

 

1.Чому перед негодою з канав і боліт починає вивільнятися різкий запах, чути булькання?

2. Ще Леонардо да Вінчі виявив прямий зв'язок між шириною річних кілець на зрізі дерева і опадами. Що можна дізнатися по річних кільцях? Відповідь обґрунтуйте.

3. На скільки годин раніше за жителів Лондона жителі нашої області зустрічають Новий рік? Відповідь обґрунтуйте.

4. Чи знаєте ви, хто щодо нас перебуває "догори ногами"? Тобто хто або що знаходиться в діаметрально протилежній точці земної кулі? Відповідь обґрунтуйте.

5. Щодо міста Маріуполя іноді кажуть, ніби влітку в ньому буває справжня тропічна спека. Але ж ми знаходимося набагато далі від екватора, ніж будь-який із тропіків. Чи так це? Відповідь обґрунтуйте.

11 балів

 

1.Прочитайте фрагмент з роману Ю. Трусова «Падіння Хаджибея»: «Дружно взялися за справу [чумаки]  стали брати сіль. А вона була  під ногами, товстими шарами залягала на мілководді лиману, на м'якому, як чорний жир, мулі.

 Далі від берега, на глибині, цей скам'янілий шар ставав тоншим, зникаючи геть. 

– Сіль народиться там, де сонце дно гріє, – говорили досвідчені добувачі».

Як утворилась сіль? Поясніть виділену фразу.

2. Чи дійсно Азовське море буквально є середземнішим над усі моря світу? Чому?

3. Що є спільного в таких двох географічних об'єктах, як Донбас і Кузбас? Порівняйте ці регіони.

4.  У степових районах України ерозія посилюється через видування ґрунтів вітром. За сильних вітрів виникають пилові бурі. Як пов'язані між собою поняття "антициклон" і "пилові бурі"? Де виникають антициклони і яку погоду вони приносять на територію Донецької області?

5. Селяни кажуть: «Землица темнее получше, а беляк не стоит и пахать». Про що це прислів'я? Відповідь обґрунтуйте.

 

12 балів

 

1. Які основні особливості глобальної проблеми взаємодії клімату і людини. Розкрийте їх на прикладі Донецької області.

2. У Монголії кішка тривалий час не була домашньою твариною. В українців, навпаки, була завжди. Чому? Відповідь обґрунтуйте.

3. Складіть кросворд «Тваринний світ Донецької області» з використанням назв тварин, занесених до Червоної книги України.

4. У країнах і регіонах світу поширені смерчі. Чи бувають смерчі в Донецькій області? Відповідь обґрунтуйте.

5. Аральське море спіткала екологічна катастрофа. Зараз воно значно зменшилося в розмірах, солоність його збільшилася через використання для зрошення бавовняних і рисових полів вод Аму-Дар'ї і Сир-Дар'ї,  річок, які  впадають в нього. Чи може така доля дістатися Азовському морю? Відповідь обґрунтуйте.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
26 квітня 2018
Переглядів
847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку