Зберігання даних з Інтернету. Авторське право.

Про матеріал
Презентація створена для учнів 5 класу. В ній викладені основні способи збереження інформації
Зміст слайдів
Номер слайду 1

урок 115 клас. Тема. Інструктаж з БЖД. Зберігання даних з Інтернету. Авторське право.

Номер слайду 2

Повторюємо. Як виконати пошук відомостей в Інтернеті? Як виконати пошук зображень за ключовими словами? Як виконати пошук за зображенням, що зберігається в графічному файлі? З яких частин складаються результати такого пошуку? Як оцінити надійність медіатекстів, знайдених в Інтернеті?

Номер слайду 3

Пошук відомостей в інтернеті Інтерактивна вправа на повторення. Молодці, виконали завдання. Вставте пропущені слова:https://learningapps.org/view2276771

Номер слайду 4

Зберігання інформації Як можна використовувати відомості, знайдені в Інтернеті, у навчанні, під час виконання проєктів, на позаурочних заходах? Яку інформацію ви найчастіше шукаєте в Інтернеті?Поміркуйте:

Номер слайду 5

Як зберігати тексти, знайдені в Інтернеті. Як зберігати зображення, знайдені в Інтернеті. Що таке авторське право. Як дотримуватись авторського права під час використання матеріалів з Інтернету. На уроці ви дізнаєтеся:

Номер слайду 6

Веб сторінказображеннятекст№ 1№3№2

Номер слайду 7

Збереження веб-сторінки1. Вибрати команду Зберегти сторінку як…2. Вказати місце розташування сторінки на своєму комп’ютері і натиснути Зберегти3. Дочекатися, поки сторінка буде збережена (процес відображається у лівому нижньому кутку екрана)

Номер слайду 8

Збереження текстових фрагментів1. Виділити потрібний фрагмент тексту (якими способами це можна зробити?)2. Вибрати команду Копіювати у контекстному меню (які ще способи скопіювати текст у Буфе обміну ви знаєте?)3. Відкрити заздалегідь створений текстовий документ і виконати команду Вставити або натиснути комбінацію клавіш (яку?)4. Готово:

Номер слайду 9

Збереження зображень1. У контекстному меню потрібного зображення вибрати команду Зберегти зображення як…2. Вибрати місце розташування малюнка на своєму комп’ютері, задати назву файлу і натиснути команду Зберегти3. Готово

Номер слайду 10

Пам’ятайте. Файли з Інтернету за замовчуванням зберігаються в папці Завантаження, яку можна відкрити, вибравши її значок у лівій частині вікна Провідник. Файли можуть бути збережені в папці, яку обираєте ви. Разом з завантажувальними матеріалами з Інтернету на ваш комп’ютер можуть потрапити шкідливі програми.

Номер слайду 11

Запитання1. Чи є автори та авторки у матеріалів, розміщених в Інтернеті — текстів, зображень, відео тощо? 2. Чи є автори та авторки у матеріалів, розміщених в Інтернеті — текстів, зображень, відео тощо? 3. Навіщо в книжках пишуть список використаних джерел? Де ви із цим стикалися?

Номер слайду 12

Дотримуйтесь академічної доброчесностіУсі матеріали в Інтернеті —тексти, зображення, музичні твори, відео тощо — мають своїх власників. Лише вони мають право поширювати ці матеріали, підписувати своїм іменем, отримувати за їх використання винагороду тощо. Ці права називають авторськими. Їх охороняє Закон України про захист авторських прав. За порушення цього закону передбачена кримінальна відповідальність. Використовуючи матеріали з Інтернету, вказуйте адресу веб сторінки, звідки вони були отримані, щоб не порушувати закон про захист авторських прав. Авторське право. Плагіат (лат. plagium — викрадення) — привласнення авторства на чужий твір науки, літератури, мистецтва або на чуже відкриття, винахід, а також використання у своїх працях чужого твору без посилання на автора

Номер слайду 13

Дотримуйтесь академічної доброчесностіЛіцензія. Ліцензія (лат. licentia — дозвіл) — це документ, що демонструє певний дозвіл. Деякі автори/авторки, розміщуючи свої медіатексти в Інтернеті, дозволяють іншим людям використовувати їх. Такий дозвіл називають ліцензією. Якщо деякий матеріал в Інтернеті має ліцензію Creative Commons (англ. creative commons — творчі спільноти), то для дотримання авторських прав потрібно вказувати дані про автора/авторку цього матеріалу під час його використання та розповсюдження.

Номер слайду 14

Фізкульхвилинкаhttps://youtu.be/4 HRtxxo9 HWU?si=Jgdbs. Rxx. Pt. Aokte. X

Номер слайду 15

Працюємо за комп’ютером. Завдання (с.74)Збережіть фрагменти тексту та зображення, знайдені в Інтернеті. Відкрийте у вікні браузера головну сторінку сайту Звідусіль за адресою zvidusil.in.ua. Виберіть заголовок першого повідомлення. Збережіть у вашій папці одне із зображень, розміщене в повідомленні. Скопіюйте перші три речення повідомлення та адресу вебсторінки в текстовий документ. Збережіть файл з назвою вправа 2.3 Закрийте вікно браузера та вікно текстового процесора.

Номер слайду 16

Що ви розумієте під академічною доброчесністю учня/учениці№ 1№ 4№ 2№ 3 Як зберегти фрагмент тексту та зображення, що містяться на вебсторінці?Як дотриматися закону про захист авторських прав, якщо матеріали з Інтернету мають ліцензію Creative Commons?Як забезпечити дотримання авторських прав під час використання відомостей, отриманих з Інтернету: під час усного виступу; у презентації; у текстовому документіДайте відповіді на запитання

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати с. 71-76, виконати вправу 4 Знайдіть на різних сайтах в Інтернеті зображення виробів з природних матеріалів. Збережіть три зображення у вашій папці. Створіть презентацію Вироби з природних матеріалів, уключивши до неї збережені зображення. Під кожним зображенням розмістіть адресу вебсторінки, з якої було отримано зображення. Збережіть презентацію у вашій папці у файлі з іменем завдання 2.3.4.pptx

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу

pptx
Додано
30 травня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку