Збірка цікавих запитань "Навколо світу за 20 хвилин"

Про матеріал
Збірка містить запитання з географії та економіки призначені для використання в різного роду змаганнях та націлені на зацікавленість у вивченні предметів. Перша частина (І тур) «Навколо світу за 20 хвилин» містить запитання по природним ресурсам («Пазли землі») , населенню світу («Обличчя землі») , світовому господарству («Світове господарство»), місцях відпочинку («Weekend») . Кожен тур містить 20 запитань плюс 1 запитання резервне.
Перегляд файлу

 

 

І тур гра 1 . Пазли землі

1. Цей відновлювальний ресурс генерує 76 млн. тонн продовольства, 95% з них – рослинного походження. Під час його обговорення на  засіданні ООН  прозвучала теза: «Нагодуй, обігрій, помри». Про який ресурс  іде мова?

Лісові ресурси

9. «Перед нами лежав жахливо безплідний край, тільки покриті снігом Анди приваблювали погляд».

Але на цьому  узбережжі  є унікальні за походженням  родовища сировини, які утворилися з посліду морських птахів. Про яку корисну копалину іде мова? 

Натрієва селітра

12.Замість очікуваного золота в цій країні були знайдені значні запаси срібла, що і відбилося в назві цієї країни. Яка країна стала розчаруванням для золотошукачів?

 (Аргентина. Від латинського argentum - срібло.)

18. Цей вид риби, поширений переважно в морях північної півкулі, має важливе значення серед інших ресурсів Світового океану. З печінки цієї риби виготовляється медичний жир, багатий вітамінами А та D, а також консерви. Про яку рибу іде мова?

Тріска

20. Часто власники віддають свої машини, обладнання  в оренду.  Як називається довгострокова оренда, яка дає можливість їх викупу?

Лізинг

 

 

Тур І гра 1.Обличчя землі

4.Цей кулінарний виріб  придумали у Відні після перемоги  над турками, скопіювавши з турецьких прапорів.  А сьогодні це національний символ Франції. Який це виріб?

Круасан

 

6. Про цей народ кажуть, що він « загубився в центрі Європи». Для більшості європейців їх мова викликає багато труднощів не тільки для вивчення, але й для вимови. Що це за народ?

Угорці

8. Християнство - найчисельніша світова релігія. Символи цієї релігії зображені на гербі Домініканської Республіки. Назвіть ці 2 символи.

Хрест та Біблія

14. Найбільшим містом світу на сьогодні є Токіо (38 млн осіб).А яке місто, занесено в книгу рекордів Гіннеса, є найменшим?

Хум, Хорватія

17. За національним складом населення виділяють три типи держав: однонаціональні , двонаціональні та багатонаціональні. До двонаціональних відносять Канаду, Бельгію. Назвіть третю двонаціональну країну світу.

Кіпр

Тур І гра 1 .Світове господарство

3.Він може розвивати швидкість до 1200 км/год, що більше швидкості пасажирського літака Boeing-737 ,з його 800 км/год .За заявою Міністерства  інфраструктури запустити надшвидкісну транспортну мережу можуть і в Україні. Про що іде мова?

Hyperloop  (Гіперлуп)

5.127 660 долларів –  показник ВВП на одну особу в найбагатшій країні  світі  2018 року. Завдяки природним ресурсам ця країна  стане першою країною на Близькому Сході, де в 2020 році пройде чемпіонат світу з футболу. Назвіть цю країну.

Катар

7.В 2018 році  в Китаї був відкритий найдовший морський міст у світі протяжністю 55 км. Він прокладений як над водою, так і під землею. Що з’єднав цей міст?

Гонконг з материковою частиною

15. З метою вдосконалення   міжнародного порядку вони наприкінці 2018 року зустрілися в Буенос-Айресі .Їх економіки становлять 90% світового ВНП, 80% світової торгівлі  та 2/3 населення світу. Хто вони?

Велика двадцятка, або G-20 

16. Індійський аеропорт Мумбаї в п'ятий раз протягом  одного року побив свій же власний рекорд щодо кількості рейсів на добу. Можна сказати, що літаки відправлялися з інтервалом  кожні 80 секунд. Скільки рейсів на добу становив цей рекорд?
                                                 Понад 1000 рейсів на добу
                                      

І тур гра 1 . Weekend

2.Ці острови, які називають островами «вічної весни» є невід’ємною частиною Іспанії. Архіпелаг отримав своє ім'я від латинської назви найбільшого з островів, який римляни прозвали «Островом Собак» (Insula Canaria), через величезну кількість на ньому цих тварин . Яка назва  цих островів?

Канарські острови

10.Більша частка туристів, які відвідали цю країну в 2018 році – українці.Вони приїхали сюди за враженнями від гір, моря, повітря, вина і неймовірного колориту цієї доброзичливої нації. Про яку країну іде мова?

Грузія

11. У травні 2018 року відбулося одне з найбільших за останнє сторіччя виверження вулкана Кілауеа. Незважаючи на масштабні зруйнування місцева влада «штату Алоха» сподівається, що туристів приваблять пляжі з чорним піском, які раптово з‘явилися після виверження. Де утворився цей пляж?

На Гавайських островах

13. Після війні у В'єтнамі,  ця країна стала популярною для масового туризму, адже саме американські військові швидко збагнули, що відпочивати тут можна добре і дешево.
Про яку країну іде мова?

Таїланд

19. Сектор екотуризму зростає в три рази швидше, ніж індустрія туризму в цілому. Цей «багатий  берег» колись відкритий Х.Колумбом став рекордсменом   за часткою екотуризму в ВВП.Назвіть цю  маленьку країну.

Коста-Ріка (екотуризм – 7 % ВВП)

 

21.(додаткове) «Ханами» перекладається з японської як «милування квітами». Це - національна традиція. У Шотландії знайшли альтернативу японської сакури. Цвитінням якої квітки запрошують помилуватися туристів?

Проліски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І тур гра 2 . Пазли землі

3. Площа цього заводу становить рекордних   399 480 Завод є чи не головною визначною   пам’яткою штату Вашингтон. Що збирають на цьому заводі?

Літаки Боїнг

5. Найбільші родовища цієї корисної копалини знаходяться на узбережжі Балтійського моря, де його називають "золотом Балтики". В українських новинах часто згадують про його несанкціонований видобуток на Волині.

Назвіть цю корисну копалину.

Бурштин

9. Помаранчевий колір на прапорі Замбії є символом  мінеральних ресурсів, на які багата країна.

Який «пояс» пов‘язує цю країну з Демократичною Республікою Конго?

«Мідний пояс»

15.Україна багата на різні природні ресурси. За одним із міфів, в роки німецько-радянської війни нацисти ешелонами вивозили його з України.

Назвіть цей ресурс.

Чорнозем

 

16. Франческо Петрарка: «Для людини немає нічого природнішого за….,  людина народжена для неї, як пташка для польоту і риба для плавання».  

Що мав на увазі автор?

                                                                                    Працю

 

 

Тур І гра 2.Обличчя землі

2. Найбільша в історії група іммігрантів (в кількості 376 чоловік) незаконно перетнула  кордон  країни, президент якої погрожує побудувати на ньому стіну.

Між якими країнами проходить цей кордон?

Мексикою та США

8. В канадському містечку Глендон поставлений пам’ятник.

Цьому “скам’янілому” кулінарному шедевру також  присвячений щорічний фестиваль на базі Шосткинського вищого професійного училища. Про яку страву іде мова?

Вареники

 

10. На минулому тижні в Шостці народилося  2(двоє) хлопчиків та 3(три) дівчинки. Померла 26 чоловік. Чому дорівнює природний приріст?

-21 чоловік

12. Незважаючи на зростання чисельності населення, нещодавно ця країна відмовилася від знаменитої політики: одна родина - одна дитина. Назвіть цю країну.

Китай

18. Цей колір, як відомо, є символом  релігії іслам. Він присутній на прапорах Мавританії, Бангладеш, Пакистану. 

Що це за колір?

 Зелений колір

 

 

 

 

 

 

Тур І гра 2 Світове господарство

4. До галузей, що визначають науково-технічний прогрес,  відносять машинобудування, електроенергетику та  хімічну  промисловість.

Яка узагальнююча назва цих галузей?

«Авангардна трійка»

 

6.Його будівництво дозволило суднохідним компаніям  добряче заощаджувати. На гербі країни, в якій він збудований, є такі слова «Світ з'єднує – країну роз'єднує». Про яку споруду іде мова?

Панамський канал

13. Майже 4/5 світового виробництва зернових припадає на три основні "хліба людства".

Назвіть ці рослини.

Пшениця, рис, кукурудза

17. В країнах Перської затоки - це нафтова промисловість,  в Канаді – лісове і зернове господарство, в Японії – автомобілебудування, суднобудування.

Про яке поняття  іде мова?

Галузь міжнародної спеціалізації

 

19. Іноді морські судна сучасного торгівельного флоту розвинутих країн плавають під «зручними» прапорами інших країн, у яких є певні пільги у вигляді зменшеного оподаткування. 

Назвіть дві країни-лідери цих «зручних» прапорів.

 Панама та Ліберія

І тур гра 2 . Weekend

1. Романтика … Релаксація … Насолода …

Це найбезпечніше для відпочинку місце в Азії, якщо не брати до уваги того, що на голову може впасти кокос.

Практично на всій території країни — вода (більше 90%). Про які острови іде мова?


Мальдиви

7.Цей острів в Тихому океані вважається одним з найкращих місць для дайвінгу. Його назва відома  завдяки мультфільму про папугу. Що це за острів?

Таїті  

11. Це китайський Лас-Вегас. Проте, колишня португальська колонія вже давно перевершила «Місто вогнів», як світову столицю казино.

Що це  за спеціальний адміністративний район? 

Макао ( Аоминь)

 

14.Всі звикли, що піраміди можна побачити в  Єгипті  – відома піраміда Хеопса, наприклад. А в якій країні Америки можна побачити піраміду Сонця ?

Мексиці

 

20.З реклами цих солодощів відпочинок тут уявляють райським задоволенням на тропічних островах. Насправді ж, компанію вам складуть пінгвіни, альбатроси, тюлені та  й температура тут найвища +11 °C.

Як називаються ці острови?

Острова Баунті, Нова Зеландія

 

 

21.(додаткове) Американський письменник

О. Генрі запровадив напівжартівливу  назву типової сировинно-аграрної країни так званого «третього світу».

Що це за назва?

Бананова республіка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тур І. гра 3 Пазли землі

1. Цей фактор виробництва одночасно  може бути і основним  засобом  праці, і предметом праці. Назвіть цей фактор виробництва.

Земля

9. Це найбільше родовище «чорного золота». Його  запаси, за підрахунками експертів, складають 20 млрд. тонн . Назвіть це родовище

Аль-Гавар

12.“Якщо ти хочеш побудувати корабель… Треба заразити людей прагненням до нескінченного моря. Тоді вони самі збудують корабель” Цей хлопець побачив відео польоту аероплану і назавжди закохався у небо. Хто цей "небесний" підприємць?

                                                                                                                                          Уільям Боїнг

18. Коус Крун, один з авторів книжки «Дамби» , сказав: «Якщо би всі мешканці Швейцарії на цілий рік поїхали у відпустку за кордон, з їхнім краєм нічого б не сталося. Проте коли таке дозволили б собі, то 50%  їхніх земель і 75 % будинків були б  затоплені».Про кого іде мова?

Голландці

 

20. Ці професії мають великий попит на ринку праці. Найчастіше роботодавець готовий платити більше фахівцям цих галузей, ніж, наприклад, економісту або юристу. З дефіцитом   яких професій пов'язана   ця тенденція?

                                                                                         Робітничих професій

Тур І гра 3 .Обличчя землі

4. Латинська мова вважається «мертвою мовою», але є країна, де вона є офіційною, і близько 900 осіб щодня спілкуються нею. Яка це країна?

Ватикан

 

6. У кухні узбеків і таджиків рибних страв майже немає . Які особливості географічного положення цих країн вплинули на смаки їхніх мешканців?

Не мають виходу до моря

8. Державна мова цієї країни — португальська. На ній  розмовляють гут у 15 разів більше людей, ніж у самій Португалії. Що це за країна?

Бразилія

14. За даними Світового банку, в 2018 році більше третини людей жили в умовах крайньої бідності . За висловом австралійського мільйонера Ланга Ханкока «Кращий спосіб допомогти бідним - це .”

«… не стати одним з них»

17. Гі́нді або хінді — одна з найпоширеніших мов у світі, одна з двох державних мов Індії. До якої мовної сім'ї вона належить?

 

Індоєвропейської

 

 

 

 

 

 

 

Тур І гра 3 Світове господарство

3.Починаючи з античних часів, купці ухилялися від торгівлі в великих містах, де мита значно обмежували їхні доходи. Де зараз сприятливі «умови для ведення бізнесу»?

Офшорні зони

5. Ця четвірка першою стала на шлях стрімкого індустріального розвитку ще у 60-х роках  ХХ століття за підтримки США та Японії .Яку  неофіційну назву вони отримали в світових засобах масової інформації?

«Азіатські тигри»

7. В Республіці Корея – це електроніка, Австралії – вівчарство та зернове господарство, Мальті – курортне господарство. Про яке поняття іде мова?

Галузь  міжнародної спеціалізації

15. В потязі стоп-кран червоного кольору. А якого кольору він у літаку? 

У літаку немає стоп-крану Він там відсутній 

16. Найпоширенішими олійними культурами є соя, соняшник, арахіс, ріпак, маслини, олійна пальма. Назвіть основний район вирощування маслин у світі

Середземномор'я

 

 

 

І тур гра 3 . Weekend

2. Найвідоміший морський курорт Індонезії, та й усього світу. Постійні припливи і відливи зробили курорт райським місцем для серфінгістів. Назвіть цей курорт.

Балі

10. Цей високогірний курорт Європи відомий як «столиця сноуборда» : тут знаходиться відразу 6 фан-парків. Назвіть це місто.

Давос

11.Це «столиця» Лазурного узбережжя .Назвіть її.

Ніцца

 

13. Цей найвіддаленіший населений острів світу був відкритий в день найбільшого православного свята. Назвіть цей острів.

 Острів Пасхи

 

19. Цей курорт Синайського півострова  неодноразово відвідувала команда Жак Ив Кусто.

Коралові рифи лише декорації для шаленої кількості  риб. Яку країну відвідував дослідник?

Єгипет

 

 

 

 

 

 

 

 

21. «Хто володіє …. , той володіє світом». Про який фактор виробництва іде мова?

Інформація

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку