Збірка економічних казок "Пригоди маленької Гривеньки"

Про матеріал
Збірка економічних казок для старших дошкільників, яка знайомить дітлахів із виготовленням грошей, деякими економічними поняттями (ціна, номінал). Та спонукає дошколят досліджувати монети за допомогою експерименту.
Перегляд файлу

Пригоди маленької Гривеньки у світі фінансів

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: вихователь ДНЗ №91 «Лісова казка»

м. Краматорськ Донецької області

 

Частина І

Як Гривенька потрапила до банку

Це був звичайнісінький день на звичайній фабриці, де виготовляли звичайні гроші. Хіба що сонечко сяяло незвичайно лагідно та яскраво і дарувало свою посмішку усім навколо.

Робітники цієї фабрики працювали і вдень, і вночі, щоб новенькі купюри та монети  мали змогу потрапити до гаманців людей. І саме зараз робітник монетної фабрики із посмішкою, яку йому подарувало сонечко своїм яскравим настроєм, відчеканив останню партію металевих монет і почав їх розкладати у невеликі мішечки.

  Ой, ой, ой! Лоскотно – то як! Ой, грошики – грошенята, ну лоскотно ж, кажу! — раптом пролунав тоненький голосок  з-під рук робітника.

Це був голосок маленької Гривеньки, яка зовсім нещодавно побачила цей світ зі звичайнісінького шматочка металу. Але її ніхто не чув, бо це була не звичайна монетка, а чарівна.

— Гей, як же тут тісно, — промовила Гривенька, яка була втиснута поміж інші монети у мішечок.— Куди це мене несуть?— подумала вона.

Але робітники цієї фабрики її не чули і вже завантажили цілий автомобіль мішечками з монетами та купюрами. І машина рушила у путь.

— І куди це мене везуть?— замрійливо подумала Гривенька.—Мабуть у якесь незвичайне місце, бо неможна незвичайну монетку привезти у звичайне місце.— подумала вона.

І справді, будинок, у який привезли Гривеньку, був незвичайним. Це будинок, у якому живуть гроші, а зветься він — «Банк».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Частина ІІ

Як маленька Гривенька фотографувалась

Якось маленька Гривенька побачила, як люди роблять фотографії, а потім вішають їх у рамках на стіну, або вклеюють у фотоальбоми. Вона засмутилася, бо в неї не було жодної фотографії, а їй дуже хотілося завести свій фотоальбом. Але ж вона була дуже маленькою і купити фотоапарат не могла. В родині, куди потрапила маленька Гривенька теж був фотоапарат, але ж він такий важкий и великий! Монетка весь час мріяла, як  милується своїм фото, де вона така красива і  блискуча. А мріяти Гривенька любила, забравшись під клаптик паперу. Так і цього разу, забралась вона під папірець, замріялась, та заснула.

Прибігла Даринка, дівчинка з родини, куди потрапила монетка, а в її руках були різнокольорові яскраві олівці. Всілася Даринка за стіл, побачила аркуш паперу, та й почала розмальовувати його усіма фарбами веселки. Аж раптом бачить, що на аркуші з’явилось якесь зображення.

— Мамо, мамо, дивись, що у мене вийшло, — обізвалася дівчинка до мами.

— Що таке?, —  здивовано запитала матуся.

— В мене вийшло монетку намалювати! Ні, це справжнє фото!, - радісно захопилась Даринка.

— Та це ж монетка лежала у тебе під аркушем, ось ти її олівцями і «сфотографувала»,–відповіла, посміхнувшись, матуся.

— Я ще хочу спробувати, щось «сфотографувати» олівцями!,- захопливо сказала дівчинка і побігла шукати ще якісь речі для свого малюнку.

Від цих слів Гривенька прокинулась. Дивиться, а на столі лежить аркушик паперу з її «фотографією». Як же вона раділа, що тепер у неї є справжній портрет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Частина ІІІ

Ціна

Одного разу Гривенька прокинулась у гаманці.

- Де це я? - вигукнула вона.

- Ти в гаманці, місці, де люди тримають гроші, щоб було з ними зручно ходити до магазину, – почула вона десь зовсім поруч.

- Хто тут? – схвильовано спитала Гривенька.

Це була старенька гривнева купюра, трохи потерта та зім’ята.

- А як я тут опинилась? – запитала мала.

- Тебе туди поклали люди – поважно відмовила поважна пані гривня, - ми йдемо до магазину, людям завжди необхідно щось купувати.

Монетка здивувалась:

- Як це купувати?

- Купувати – це значить обмінювати товар на гроші – пояснила купюра.

- То ж і мене обміняють, – захопилась мала, -я би хотіла, щоб мене обміняли на щось дуже – дуже велике і смачне…

- Ну ти і мрійниця, ти ж маленька, на тебе багато не купиш. Необхідно ще мати інші гроші, бо велике і смачне має велику ціну, - пояснила потерта Гривня.

Маленька Гривенька дуже здивувалась:

- Ціну? А що таке ціна?

І тут купюра почала захопливо пояснювати малечі всі тонкощі:

- Ціна означає кількість грошей, яку необхідно сплатити за товар. Ось, наприклад, хліб має ціну 10 гривень. Це означає, що за нього треба заплатити 10 гривень будь – якими монетами, або купюрами. А яблука мають ціну 8 гривень, тож за них…

І тут Гривенька перебила поважну купюру:

- Зрозуміло, - зітхнула вона, - цікаво, а є щось, що коштує одну маленьку гривеньку?

Так монетка зрозуміла, що таке ціна. А ви, діти?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Частина ІV

Номінал

Опинившись у касі магазину, Гривенька одразу помітила, що всі гроші різні: ніби і схожі, і в той же час ні. Одні були металевими, як вона сама, але різні за розміром та з різними цифрами. А були ще інші гроші. Вони були гарними, поважними, але не такими балакучими, як монетки. Вони не вміли дзвеніти, а лише перешіптувались, шелестіли.

Якось ввечері, коли магазин вже був зачинений, а Гривенька ніяк не могла заснути, вона вирішила поцікавитись, чому всі гроші різні?

- Пані, - звернулася вона до купюри з цифрою сто, - ви не могли б мені допомогти?

Стогривнева купюра не очікувала, що монетка до неї заговорить, але виявила інтерес до малечі:

- Чого тобі, дитинко?

- Чи не могли б ви мені пояснити, чому всі гроші такі різні?

Поважна пані ніяк не могла збагнути, чому це вони всі різні:

- Чому ж різні,- спитала вона,- ми всі з однієї великої родини. Ми – гривні!- горділиво відповіла купюра.

- А чому ж тоді я металева, а ви інша, і у вас ще якісь цифри дописали. Ви теж одна гривня?- запитала малеча.

- Та ні, - посміхнулась пані,- Ти монетка, а я купюра, я зроблена зі спеціального паперу. І я набагато старша за тебе. Мій номінал аж сто гривень!

Гривенька аж покотилась:

- Номінал? Що це таке?

- Ти що, зовсім недавно народилась, тільки вчора з монетного двору? Номінал – це вартість грошей, тобто те, скільки вони коштують. Ось я наприклад коштую сто таких монеток, як ти. Мій номінал сто гривень. Зрозуміло?

- А мій номінал тоді який? Одна гривня?

- Саме так, - відповіла стогривнева купюра, відвернулась від маленької Гривеньки і зашелестіла про щось з іншими грошима.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Біркіна Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
1369
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку