Збірник з екології. Творча папка з екології

Про матеріал
Творча папка з екології містить: 1. Рубрика: «Чому?», «Як?» і «Навіщо?» 2. Цікаві факти про тварин 3. Цікаві факти про рослини 4. Цікаві факти про забруднення 5. Вірші про природу 6. Екологічні казки 7. Прислів'я про природу 8. Загадки про природу 9. Кросворди 10. Малюнки для дітей 11. Ребуси 12. Список використаних джерел
Перегляд файлу

 

 

motion.jpg

Зміст творчої папки:

  1. Рубрика: «Чому?», «Як?» і «Навіщо?»
  2. Цікаві факти про тварин
  3. Цікаві факти про рослини
  4. Цікаві факти про забруднення
  5. Вірші про природу
  6. Екологічні казки
  7. Прислів'я про природу
  8. Загадки про природу
  9. Кросворди
  10. Малюнки для дітей
  11.  Ребуси
  12. Список використаних джерел



            "Чому?", "Як?" и "Навіщо?"

Тварини

Чому і як коти і кішки видають звуки муркотіння?

Муркотіння - це звучання, яке видає тільки сімейство котячих звірів. Вони можуть робити це з певним ритмом, мінливої гучністю і різної за часом, тривалістю. Рот і ніс кішки - це ті місця, звідки видається звук.

Вчені пояснюють це наявністю певних м'язів, що знаходяться біля голосових зв'язок тварини. При різних умовах, ці м'язи починають швидко скорочуватися, створюючи при цьому вібрацію і звук, який люди так звикли чути від вихованця.

Що означає, коли коти або кішки гурчать?

Коли тварина видає свій внутрішній вібруючий звук, воно своєю поведінкою дає зрозуміти про сприятливих наміри. Або відчуває позитивні емоції до навколишнього середовища. Гучність, з якої вони мурчат, висловлює повноту відчуттів тварини.

Причини для муркотіння у кішки можуть бути абсолютно різними, основні з них:

  • Чи відчуває себе в цілковитій безпеці, наприклад, коли засинає;
  • Бажання привернути увагу господарів, можливо, щоб її погодували;
  • При спілкуванні тваринам, якщо це не боротьба за територію;
  • Коли отримують ласку від навколишнього світу;
  • Привітання господарів, коли ті повернулися додому;
  • Будь-який прояв турботи про своїх кошенят.

Що зробити, щоб кіт замурчав?

Для того щоб кіт почав муркотіти, досить надати йому затишок і ласку. Коли гладиш кішку або кота, особливо в теплому і м'якому місці, тварина тут же дасть зрозуміти, що йому приємно і комфортно. І звичайно, муркотіння від такого задоволення.

Корисність муркотіння для людей і котів.

1. Ефект вібрації і звук муркотіння, виробляє у кішок певний гормон, який діє як знеболююче і розслаблюючу дію на мозок тварини;

Без названия.jpg2. Вібрація бурчання має певну частоту, яка зміцнює власні кістки тварини. Можливо ось навіщо муркочуть поранені або прихворіла кішки. Навіть під час сну, кістки і м'язи тваринного знаходяться в тонусі;

3. Для людини - муркотіння кішки або кота теж може стати хорошим ліками. Частотний діапазон бурчання - від 21,98 Гц до 23,24 Гц. Саме в цьому інтервалі, медицина використовує  засоби для зміцнення м'язів і кісток людини;

4. Зміцнення нервової системи - ще одне лікувальну властивість котів. Цей Звук має властивість заспокійливого на нервову систему людини.

Тож не дивно, що сімейство котячих - одні з улюблених домашніх тварин. Які дуже любить підлещуватися до своїх господарів і є зразковими вихованцями будинку.

Чому ящірка відкидає хвіст?

Хвіст для тварин дуже потрібна частина тіла, особливо для плазунів. З його допомогою лякають ворогів, він допомагає перемогти в бійках і відбити напад. Хвіст допомагає вибрати партнера протилежної статі. Хвіст допомагає пересуватись тварині.

А найважливіше, - хвіст є продовженням тулуба, і чим він довший, тим довше здається сама ящірка. Розмір тіла має важливе значення в соціальній ієрархії плазунів, хто більше - той головніший.

Коли ящірка відкидає хвіст, вона ставати маленької і беззахисною, тому відразу скочується на кілька позицій вниз. Поки хвіст не відновитися, з нею майже не вважатимуться родичі.

Запаси жиру про запас накопичуються теж в хвості, вони служать харчуванням для рептилій в сезонну нестаток кормів, тому втративши хвіст, тварина може захворіти, або просто померти від голоду. Деякі види плазунів, втративши хвіст, чекають коли ворог піде з поля бою, і повертаються за ним. Поповнюючи запаси життєвої енергії, тварина з'їдає свій власний скинутий хвіст.

У хвилини небезпеки ящірки можуть скинути хвіст, але зробити це вони можуть лише раз в житті. Справа в тому, що в хвості розташовані спеціальні хребці. Перелякана тварина починає різко скорочувати м'язи хвоста і хребці легко розриваються. Чому хвіст скидається в хвилини найбільшої небезпеки для життя ящірки? Тому що це - відволікаючий маневр. Відпали хвіст продовжує ворушитися і судорожно скорочуватися. Вся увага ворога перемикається на цю 1200px-Jes_chot1.jpgдію.

Ця подія завжди супроводжується для рептилії стресом і є досить великою шкодою здоров'ю, тому завжди тварина намагається відкинути тільки найменший кінчик, який через місяць починає відростати. У дорослих особин відновлення займає більш тривалий період, до року.

Бездумна ловля ящірок заради забави завжди піддає життя цих милих створінь величезному ризику, тому краще знайти собі інше заняття, і поберегти спокій і життя дивовижних тварин.
Чому у слона такий довгий хобот?

Чому у слона такий довгий хобот?

1411376527_interesno-o-slonah-10.jpgЯка найголовніша і видима пам'ятка слона? Звичайно ж хобот! Це такий відросток, утворений носом і верхньою губою, які як би зрослися між собою. Ви знаєте, що довжина хобота доходить до півтора метрів, а його вага до ста п'ятдесяти кілограмів.

Слон використовує хобот практично для всього, наприклад, здобуває собі їжу, запросто піднімає будь-які предмети з землі і як звичайним носом, вловлює різні запахи.І до того ж хобот дуже місткий, слон легко може набрати в нього сім літрів води, яку може або попити, або облити своє солідне тіло. Абсолютно віртуозно слони управляють своїм відростком, наприклад, зривають крихітні ягідки з різних чагарників або дерев, обмацує різні предмети, і видає неповторний трубний звук і навіть використовує хобот в якості захисту, запросто одним ударом серйозно покалічити супротивника, а так само піднімати тяжкості. По суті хобот-замінює слону руки.

 

Рослини

Яке дерево найвище на планеті?

sekvoya-zapovednik.jpgСеквоя одне з найбільших і монументальних дерев на Землі. Її незвичайним, гігантським розмірам дивувалися мандрівники всіх часів. Стовбур, схожий на величезну колону, вище рівня 55 поверху сучасного хмарочоса. Вага спиляною секвої перевищує тисячу тонн, а діаметр стовбура дорівнює 20 - 23 метрам. Розпиляне дерево вміщується в 60 залізничних вагонів, які можуть перевезти цей вантаж.

У далекій давнині секвоя росла повсюдно, були ліси з неї і на території нашої країни. Зараз ареал зростання цих дерев зберігся тільки в Каліфорнії. Західні схили Сьєрра-Невади покриті заростями секвої, збереглося всього близько 30 гайків (рус.рощи). Окремі гіганти отримали персональні імена, взяті під охорону законом. Найстаріший велетень носить ім'я "генерал Шерман", за підрахунками ботаніків цього дерева минуло 3500 років.

Секвоя любить вологе морське повітря, тому зростає вздовж океанського узбережжя, а також в горах, вибираючи ущелини і глибокі яри, в яких часті тумани. Це вічнозелене, однодомна рослина сімейства кипарисових. Існує один вид дерева - секвоя вічнозелена. Цікава особливість секвої, - розмножуватися відводками з пнів спиляних дерев, властива тільки цьому хвойному дереву. При цьому молода поросль абсолютно ідентична материнській рослині.

258ee2700b8562b5d51ebf2117179b3d_XL.jpgКрона дерева має правильну форму у вигляді конуса, гілки розташовані горизонтально, з легким нахилом до землі. Кора товста, порівняно м'яка, після зняття з дерева має червоний колір. Коренева система поверхнева, неглибока, коріння розходяться в сторони від стовбура. Насіння мають яйцеподібну форму. Дозрівають через 9 місяців після запилення, несуть від трьох до семи насіння.

Секвою довго вважали найвищим деревом на планеті. Поки в кінці минулого століття в Африці біля підніжжя Кіліманджаро не виявлено унікальний гігантський баобаб висотою 189 метрів. Тільки уявіть, на пні цього дерева спокійно може поміститися хокейне поле і ще залишиться місце для вболівальників.

Кавун - це ягода або фрукт?

 Діти і дорослі всі люблять ласувати соковитим і великим кавуном. Але на питання, що це ягода або фрукт або взагалі овоч, напевно, відповісти відразу зможе далеко не кожна людина. Нас привчили, що кавун відноситься до ягід, але давайте розберемо дійсно це так?

Без названия (1).jpgПредставники загону «ягодовидних плодів» має ряд властивостей, якими володіє кавун. Отже, основні відмінні властивості ягід:

  • ягода повинна мати м'якоть;
  • у ягоди повинні бути насіння в великій кількості;
  • у плода має бути присутня тверда шкірка, що б забезпечувати захист від можливих побічних пошкоджень.

Тепер розглянемо кавун:

М'якоть - вся солодка частина якраз складається з соковитою солодкою м'якоті.

Насіння - кісточок, тобто насіння в кавуні хоч відбавляй. Згадайте, коли їси цукрову часточку кавуна, раз у раз доводиться випльовувати темні насіння.

Шкірка - всім відомо, що кавун має запам'ятовується товстої і зеленої в смужку шкіркою, яку ні з якою іншою не сплутаєш.

Тому, хоча за зовнішнім виглядом кавун і не сильно схожий на типові ягоди, такі як черешня або аґрус, але повністю відповідають опису і потрапляє в таку категорію як «ягоди». Але і це ще не все, адже все ягоди діляться на підвиди і наш кавун відноситься до категорії гарбузових плодів і рослин. Це вже більше схоже на правду, кавун і гарбуз мають цілком виправдане зовнішню схожість.

Таким чином виходить, що унікальне видозміна ягоди називається тиквіна.

Відповідно, правильно називати плід кавуна - тиквіна.

ТОП 35 цікавих фактів про тварин

1. Лева називають царем тварин, але, якщо у бійці зійдеться лев і білий медвідь перемога буде за другим.

2. Павук-скакунчік любить носити краплю води в якості головного убору.

3. Кішки нявкають тільки з людьми, і ніколи між собою.

4. Протягом життя клопітка бджілка виробляє одну дванадцяту чайної ложечки меду.

5.  Щупальця гігантської арктичної медузи можуть досягати в довжину 36 метрів.

6.  Кубомедуза - сама отруйна істота на планеті.

7.  Якщо змія народжується двоголової, її голови б'ються за їжу.

8. Щоб випити всю кров людини, потрібно 120000 комарів.

9. Плююща індійська кобра здатна плюнути отрутою точно в око жертви на відстань 2,4 метра.

10. Сфотографувати живого гігантського кальмара люди зуміли тільки в 2006 році. Живуть ці півтонні чудовиська на глибині від 200 метрів до кілометра.

11. За ніч кріт може викопати стометровий тунель.

12. Жирафа  має  язика довжиною до 45 сантиметрів і може вилизати собі вуха.

13. Найрозумніші собаки - бордер-коллі.

14. Вени  синього кита такого розміру, що в них могла б плавати людина.

15.  Імператорські пінгвіни можуть пірнати на глибину до 500 метрів і здатні затримувати дихання на 18 хвилин.

16. Змії не моргають, тому що їхні очі завжди закриті прозорими зрощеними  повіками.

17. Якщо равлик позбудеться ока, менше ніж за місяць він відростить собі новий.

18. У саванах східної Африки живуть антилопи дікдік висотою 30 сантиметрів.

19. Самки тлі народжуються вагітними.

20. Найбільші тигри - уссурійські, звані також амурськими, сибірськими і далекосхідними. Висота в холці у них до 115 см, максимальна довжина тіла - більше 3 метрів, максимальна вага - 280 кг.

21. Таргани - найшвидші сухопутні комахи. Вони можуть бігти зі швидкістю шість з половиною кілометрів на годину.

22. Тарантул може жити без їжі два роки.

23. В одному ліжку в середньому живе 6 мільярдів пилових кліщів.

24. Мурахи не сплять.

25. Акули не хворіють.

26. Термітники можуть будуватися сотні років поспіль і досягати 6 метрів у висоту.

27. Термін життя черепах схожий на термін життя людей. Деякі з них живуть понад 100 років.

28. Одну третину всієї їжі на Землі з'їдають комахи.

29. Метелики пробують їжу на смак лапками.

30. Язик синього кита важче слона.

31. У гусениці в голові 248 м'язів.

32. У жирафа стільки ж шийних хребців, скільки у людини.

33. Дятел довбає дерево зі швидкістю до 25 ударів в секунду.

34. Найбільш дурними собаками вважаються афганські хорти.

bok_zhivotnoe_12.jpg35. Верблюд може обходитися без води два тижні.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вірші для  дітей про природу

 

Екологічні казки

«Все живе потребує воді»
 

Без названия (2).jpgЖив був заєць. Як-то раз він вирішив прогулятися по лісі. День був дуже похмурий, йшов дощ, але зайчику це нітрохи не заважало зробити ранкову прогулянку по рідному лісі. Йде зайчик, гуляє і друг йому назустріч йому їжачок не голови не ніжок.

- «Здрастуй їжачок! Ти що такий сумний?»

- «Здрастуй зайчик! А чому радіти, ти подивися яка погода, всі ранок дощ іде, огидне настрій».

- «Їжачок, ти уяви, що було б, якби взагалі не було дощу, а завжди світило сонце».

- «Було б здорово, можна гуляти, співати пісні, веселитися»!

- «Ага їжачок, як би не так. Якщо не буде дощу, всі дерева, трава, квіти, все живе засохне і загине».

- «Та ну заєць, я тобі не вірю».

- «А давай перевіримо»?

- « Та як же це ми будемо перевіряти»?

- «Дуже просто, ось тримай їжачок букет квітів, це тобі подарунок від мене».

- «Ой спасибі зайчик, ти справжній друг»!

- « Їжачок і ти мені подаруй квіти».

- «Так запросто на тримай».

- А тепер їжачок прийшов час перевіряти. Зараз ми підемо кожен до себе додому. Я поставлю свої квіти у вазу і наллю туди воду. А ти їжачок теж постав квіти у вазу, але воду не наливай».

- «Добре заєць. До побачення!»

Минуло три дні. Заєць як завжди вийшов прогулятися по лісі. В цей день світило яскраве сонце і зігрівало своїми теплими промінчиками. Гуляє зайчик і раптом на зустріч йому їжачок не голови не ніжок.

- «Їжачок, ти що знову сумуєш»? Дощ вже давно закінчився, сонечко світить, пташки співають, метелики пурхають. Ти повинен радіти».

- «Так чому заєць радіти. Квіти, які ти мені подарував, засохли. Мені так шкода, це ж був твій подарунок».

- «Їжачок, а ти зрозумів чому твої квіти засохли»?

- «Звичайно зрозумів, тепер я все розумію. Вони засохли, тому що знаходились у вазі без води».

- «Так їжачок, все живе потребує воді. Якщо не буде води, все живе засохне і загине. А дощ - це крапельки води, які падають на землю і живлять всі квіти, рослини. Дерева. Тому потрібно радіти всьому і дощику і сонечку».

- «Зайчик, я все зрозумів, дякую. Пішли разом гуляти по лісі і радіти всьому навколо»!
 


 

«Хіба озеро - звалище?» (сучасна казка про Рибака і Рибку)

    Жив Старий із своєю Старою біля самого синього озера.

Жили вже тридцять років і три роки.

Старий ловив неводом рибу, а Стара пряла свою пряжу.

Раз пішов Старий до озера.

Закинув він невід у воду - прийшов невід з тіною темною.

Він в інший раз закинув свій невід - прийшов невід з сміттям,

і було його тут видимо-невидимо.

В третій раз закинув він невід - здалася

з води стара автомобільна шина.

Здивувався Старий, злякався:

«Тридцять років я рибалив і три роки,

а такого ні разу не лавливал.

Раніше-то все рибка попадалася».

Хотів вже було Старий

вернутись до своєї Баби,

та почув за спиною сплеск слабкий.

Знову закинув Старий невід у воду.

Прийшов невід з одного Рыбкою.

З непростою Рыбкою - ледве живою.

Як тут взмолится Рибка!

Голосом мовить людським:

«Спаси, старче, озеро наше,

збережи живим для нащадків».

Задумався Старий:

«Я жив біля озера тридцять років і три роки

і не відав,

що діється в самого мого порога.

Знищували озеро поступово,

звалюючи сміття біля берегів,

закидаючи його в прозору воду

і не думаючи про те,

що гублять озеро і його мешканців».

Відкинув Старий невід,

зібрав вздовж берегів банки, пляшки,

папір та целофанові пакети,

викотив з води автомобільні шини.

Став він кликати Рибку.

Припливла до нього Рибка,

але нічого не сказала,

лише хвостом по воді плеснула

і пішла в глибоке озеро.

І з тих пір приходить Старий до озера,

але не рибалити, а охороняти спокій Рибки,
адже дуже сильно образили її люди,
перетворивши озеро в смітник.

Чому дерева плачуть?

Давним-давно, коли дерева вміли говорити, на одній Лісовій галявині жив красень-Клен. Закохався він у доньку Лісовика Липу. Вона теж любила його.
           – Який він добрий і гарний! – хвалилася своїй подрузі Ялині Липка. – Зіграємо незабаром весілля на весь ліс.
             Та не судилося їм поєднатися. Святибор – батько Клдена чомусь ніяк не хотів родичатися з Лісовиком.
           – Стільки довкола красунь – і Ліщина, і Берізка, – а ти в цю Липу закохався...
            Як не краялося серце Клена, як не благав батька – все марно. Нічим не зарадив і найближчий друг Каштан. Тоді, впавши у відчай, Клен попросив Святовита спалити його палючим промінням.
        – Не житиму я без Липи і проти батькової волі не можу піти...
           Покликав Святовит Блискавку на раду. Розповів їй сумну історію. А та від обурення спалахнула враз і запалила ненароком Клена. Горить той і мовчить.
            Побачили це й Липа, Каштан і теж заніміли від жаху. Заплакала Ялинка бурштиновими слізьми. А Клен теж ні пари з вуст. Коли жаркі язики полум`я потяглися до листочків, не витримав Клен – скотилися сльози долу. Тоді покликав Святовит Дощ, а той наказав Зливі загасити підступний вогонь.

1480967701_risunok-tsvetok-2.jpgЗ тих пір і плачуть Клен, Каштан, Ялина перед дощем.

 Підсніжники

Ще не встигнув повністю розтанути сніг на Лісові галявині, а Підсніжники вже зібралися до гурту і загомоніли весело навперебій:

– Дивіться! Дивіться, Сонечко прокинулося! Наша матінка-Весна з-за Лісу йде, усім тепло й радість несе!

Раптом на Небо викотилися Хмаринки і закрили Сонце. Поникли ніжно-білі квіти-голівки Підсніжників.

– Хмаринки! Чуєту, Хмаринки, не закривайте Сонечко, – загукали дружно вони. Наша мама Весна поспішаєж до нас!

Послухалися Хмаринки ввічливих Підсніжників і відкрили Сонечко. Простягнули до нього свої плоскі довгі листочки найперші квіти. Захитали привітно тендітними пелюстками, сповіщаючи всіх мешканців Лісу про прихід Весни.

  • Природа одному мати, другому — мачуха.
  • Заступи природу дверима, то вона тобі вікном ввійде.
  • На небо не скочиш, а в землю не закопаєшся.
  • Не можна на небо злізти та через голову штанів скинути.
  • Нема тієї драбини, щоб до неба дістала.
  • Рада б мати до дітей небо прихилити та зорями вкрити.
  • Чисте небо не боїться ні блискавки, ні грому.
  • Як небесна височина, так морська глибина.
  • За рідною землею і в небі скучно.
  • Високі гори мають глибокі доли.
  • Де високі гори, там глибокі доли.
  • Нема гори без долини.
  • З гори не треба пхати — само піде.
  • Гора з горою не сходиться.
  • Гора народила мишу.
  • З гори вскач, а на гору хоч плач.
  • І за горами люди живуть.
  • Поле має вуха, а ліс очі.
  • Поле бачить, а ліс чує.
  • Дай полю гною - дасть хліба вволю.
  • Поля, що й курці лапкою нема де ступити.
  • Там того поля на заячий скік.
  • Хто полю годить, тому жито родить.
  • Як листя жовтіє, то поле смутніє.
  •  Рада б зірка зійти — чорна хмара заступає.
  • Чим темніша ніч, тим ясніші зорі.
  • З неба зорі хвата, а під носом не бачить.
  • Зорі з неба здіймає.
  • Тільки зірок з неба не знімає.
  • Аби на мене місяць світив, а зорі як схочуть.
  • Аби на мене місяць світив, а зорі будуть.
  • Гріло б ясне сонце, а місяць як хоче.
  • Гарно і при місяцю, коли сонця немає.
  • Кому місяць світить, тому і зорі всміхаються.
  • Вода в одного бере, а другому дає.
  • На воді млин стоїть, та од води погибає.
  • Водою воду не загатиш.
  • Вчорашньої води не доженеш.
  • В глибокій воді — велика риба.
  • Глибока вода не каламутиться.
  • Де вода, там і біда.
  • З брудної води іще ніхто чистим не вийшов.
  • Мала вода — великий шум.
  • Не в кожній воді мило розпуститься.
  • Не скрізь там вода, куди хилиться верба.
  • Прийшло з води, пішло з водою.
  • Тяжко плисти проти води.
  • Стояча вода — калюжа.
  • Бистра вода надійде та й перейде, а тиха мулить та й мулить.
  • Тиха вода людей топить, а швидка тільки лякає.
  • Мала крапля великий камінь продовбає.

Всі  мене чекають,

а приходжу – ховаються

( Дощ)

   Червоне коромисло

         через річку повисло.( Веселка)
 


            Мар’янка зелена

не сіяна, не саджена,

хто до неї доторкнеться,

дуже сильно обпечеться.

           ( Кропива)

На горішек схожий, а на дубочку росте.

( Жолудь)

Влітку жупани вдягають,.

взимку їх знімають

( Дерева)

 

Сам стоїть на довгій ніжці,

хаток чорних має багато.

(Соняшник)

 

Сам на собі хатинку возить.

( Равлик)

Руда і хвіст пухнастий має,

а не лисичка.

( Білочка)

 

 

Восени опадають,а весною виростають.

( Листя)

Стоять у полі три сестрички,

стрункі та біленькі, кучеряві, зелененькі.

( Берези)

 

Як у ялинки голки має,

ягідки, гриби шукає.

( Їжачок)

 

Два брати у одну воду дивляться,

а зустрітись не можуть.

( Береги річки)

 

Що таке: чотири кольори мають,

раз у три місяці барви міняють? (Пори року) 

 

 

Одна землю прикрашала,
друга сонцем зігрівала,
третя сипала дощами,
четверта віяла снігами.
Хто ж вони такі? (Пори року)

 

Голі поля, мокне земля, дощ поливає. Коли це буває? (Восени)

Сонце пече, липа цвіте, жито доспіває. Коли це буває? (Влітку)

Хто вночі у лісі, полі побілив усе довкола?
Хто смереку і ялину вбрав у сніжну кожушину? (Зима)

 

  Усі його люблять, усі його чекають, а хто подивиться — кожен скривиться.  Вдень у небі гуляє, а ввечері на землю сідає. (Промінь сонця)

Хто однаково всіх любить, Всіх однаково голубить? Кожний скоса тільки гляне, А обняти не дістане. (Промінь сонця)

 По соломі ходить, а не шелестить. (Промінь сонця)

Він і гріє, і пече І, як зайчик, грається Схочеш взять його — втечен І мерщій сховається. (Промінь сонця)

 Два брати весь вік живуть, один на одного дивляться, а докупи не зійдуться. (Небо і земля)

Синій кожух покрив увесь світ. (Небо)

Синє море хитається, білий заєць купається. (Небо і сонце)

Розстелене рядно, а на ньому — горох і шматок хліба. (Небо, зорі, місяць)  На синьому килимі жовті зерна посіяні. (Небо, зорі)

У синьому мішечку золотих гудзиків багато. (Небо, зорі)

На небі біліє, світить, а не гріє. (місяць)

За лісом, за пралісом червона скибка має.(місяць)

 Без рук, без ніг, тільки з рогами, а ходить попід небесами.(місяць)

Один пастух багато овець пасе. (Місяць і зорі)

Біг зайчик попід лісок, сипав з гори пісок. (Місяць і зорі)

Без крил, а літає, ніхто її не б’є, а вона плаче.

Кудись Біжать булані

А поводи в них рвані,

Ні запрягти,

Ні загнуздати,

Ні з батогом

Їх перейняти. (Хмари)

Що у світі найбагатше?
Всіх годує, напуває, а про неї не всяк дбає. (Земля)


Червоний гість дерево їсть. (Вогонь)

Влітку чуємо всі, а взимку — ні. (грім)


Крил не має, скрізь літає та ще й куряву здіймає.        
Молоденький розбишака із хати солому зносить.
Рукавом махнув — дерево зігнув.
Без рук, без ніг, а ворота відчиняє.
Хоч безкрилий, а літає,
Безголосий – свище.
Хоч безрукий, а буває,
Груші з дерева збиває,
Навіть часом вириває
Сосни з коренищем.
А як втомиться – впаде
І нема його ніде. (Вітер)

                                   Хмара сива увесь світ накрила.
                                                Сивий кінь увесь світ заліг.
Вночі на лузі – Гляньте ви!
Сивко пасеться
Без трави. (Туман)

Що то за гість, що тепло їсть? Без рук, без голови, а по вікнах малює. Зроду рук своїх не має, а узори вишиває. (Мороз)


Біла скатертина всю землю застелила.
Зимою народжуюсь, навесні вмираю, своїм тілом землю зігріваю.
Надворі горою, а в хаті водою.
Лежало, поки лежалось, а як припекло, то й сліду не
зосталось.
Коли живе, то лежить, а помре, то побіжить.(Сніг)

 Взимі ся біліє, на ярі зеленіє, в літі квітне, восени жовтіє. Зимою біле, навесні чорне, літом зелене, восени стрижене.(Поле)

 
         

Іду — іде,

стану — стоїть.

Неживе, а за людиною ходить.

На воді – Не плине й не втопає,

На вогні – Не тліє й не горить.

На піску – Слідів не залишає,

По соломі йде –

Не шелестить. (Тінь)

 

Кросворди

 

 

 

ТЕМА: ВОДОЙМИ  УКРАЇНИ

MCj04321110000[1]MPj04279220000[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MPj04066160000[1]MCj04296450000[1]MPj02013470000[1]MCj04296790000[1] 

 

 

 

 

 

MPj02013470000[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Що таке: пливе і ллється, часом на камінь дереться, як немає - все всихає, звір і птаха помирає?

2. Западина, яка  заповнюється водою.

3. Найбільша ріка України.

4. Ділянка надмірно зволоженої земної поверхні.

5. Синя стрічка блищить, щось тихенько гомонить і біжить собі, біжить, не зупиниться й на мить.

6. Частина океану, яка врізається в сушу.

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

MCj01228290000[1] 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

MPj04008150000[1]Подорож у чарівний світ природи  1. Жовте  листячко  летить, Під  ногами  шелестить. Сонце  вже  не  припікає. Коли, діти, це  буває?

2. Який я місяць?

Все листя обтрусив підряд,

MCj04047010000[1]Замів стежини  чисто,

Прикрасив  кожне  місто.

 

3. У зеленім  кожушку,

    В костяній сорочечці

    Я росту собі в лісочку, Всім зірвати хочеться

MCj02501680000[1]    MCj04061720000[1]

4. Вдень у небі гуляє, а ввечері на землю сідає.

 

5. Біжить він по долині у сіренькій кожушині.

 

C:\Users\Света\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\LWR759WN\MP900432829[1].jpg6. У садках, гаях блукає,

Жовті  шати одягає.

D:\ФОТО\2013-01-07\067.JPGЗолотисту стелить постіль –

Жде сестрицю білу в гості

Осень

А

Л

І

Т

О

К

В

К

C:\Users\Света\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\0PQ6SN37\MP900201712[1].jpgН

И

М

А

В

І

Л

Д

Е

И

В

Е

С

Н

А

Ч

Т

Р

О

У

К

П

А

О

С

І

Н

Ь

Е

С

Н

І

П

Е

Р

М

Т

Ь

Р

В

Л

І

Т

К

У

Г

В

О

С

Е

Н

И

К

Ц

Й

В

З

И

М

К

У

Е

Н

И

D:\ФОТО\ВЕСНА2011\Изображение 051.jpgD:\ФОТО\Растительность\местная\100_9664.jpg

 

 

 

 

Чарівний світ природи (прочитай назви пір року)

D:\ФОТО\июнь 2011\Изображение 295.jpg 

 

 

C:\Users\Света\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\YUEZGBR1\MP900406987[1].jpg

 

 

 

 

 

Тема: Рослинництво в рідному краї

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


1.Які мікроорганізми не живуть у болотному ґрунті.

2. Найпоширеніша рослина боліт.

3. В мене є ходулі - не боюсь болота.

   Жабенят спіймати?- ось моя турбота.

4.Рослина - комахоїд.

5. Яка корисна копалина утворюється у болотах?

6.Болотний хижий птах.

  

ВІДПОВІДІ:
Тема: Водойми України.

1.Вода             2.Озеро

3.Дніпро         4.Болото

5.Річки            6.Море

 

Тема: Рослинництво в рідному краї.

1.Бактерії       2.Мох

3.Чапля          4.Росичка

5. Торф          6.Лунь  болотний

 

Тема: Подорож у чарівний світ природи.

 1.Восени       2.Листопад

3.Горіх           4.Сонце

            5.Заєць          

 


Цікаві факти про рослини нашої планети

 

Рослини можуть «спілкуватися» один з одним за допомогою хімічних сигналів, однак повітряним шляхом їх можливості комунікації не обмежуються. Попередження від однієї рослини до іншої, наприклад, про зараження шкідниками, можуть передаватися через мікоризу — симбіотичні гриби, структури яких обплітають коріння рослин і дозволяють їм отримувати значно більше поживних речовин і води із грунту. Коли ще незаражених рослина приймає сигнал тривоги, вона заздалегідь починає виділяти репеленти проти конкретних шкідників або інші речовини, які приваблюють ворогів цих шкідників.

 

Які комахи ремонтують будинки буквально своїми тілами?

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Мешкаючи на рослині, попелиці сприяють формуванню на листках або інших органах патологічних наростів під назвою галли, які служать комахам укриттям. Якщо з якоїсь причини галл пошкоджується, попелиці виду Nipponaphis monzeni ремонтують його буквально своїми тілами. Комахи продукують особливу клейку рідину і втрачають до двох третин своєї ваги, внаслідок чого багато вмирають від виснаження. Інші гинуть, загрузнувши в цій рідині і ставши частиною «латки». Таким чином колонія галла виживає в цілому, жертвуючи частиною своїх членів.

 

 

Який механізм перетворення зелених оливок в чорні?

Зелені і чорні оливки, які також називають маслинами, — це плоди одного дерева. Просто зелені збираються на початковій стадії зрілості, як правило в жовтні, а чорні — у грудні. Причому в міру дозрівання оливки, залежно від сорту, можуть фарбуватися в жовтуватий, рожевий, пурпуровий, коричневий і фіолетовий кольори. Однак велика кількість маслин у продажу насправді зібрані зеленими і потім змінюють колір під час вимочування в гідроксиді натрію, збагаченому киснем.

 

Чому банани не ростуть на пальмах?

Помилково вважати, що банани ростуть на пальмах, тобто на деревах. Банан — це трава, яка може досягати 10 метрів у висоту. Листя цієї трави знизу туго переплетене,тому дане утворення можна прийняти за стовбур дерева.

 

Як рослини обороняються від травоїдних, залучаючи хижаків?

Рослини, які не можуть прямо знешкодити свого ворога, наприклад травоїдну тварину, навчились виділяти летючі речовини. Дані речовини швидко розповсюджуються вітром і приваблють хижаків, які харчуються травоїдними тваринами.

 

 

Яку інформацію можуть витягувати бджоли з електричного поля квітів?

Волоски на тілі бджоли, завдяки тертю об повітря, накопичують на собі позитивно заряджені електрони, а квіти негативно заряджені. Завдяки різниці потенціалів пилок з квітки швидко перелітає на тіло бджоли. Також електричне поле квітки здатне інформувати бджіл та джмелів. Наприклад, змінне електричне поле рослини після візиту однієї бджоли може повідомити іншій, що нового нектару у квітці поки що немає.

Яким чином виробник Кока-Коли набуває екстракт листя коки?

У складі Кока-Коли присутній екстракт листя коки, в набагато менших кількостях, ніж це було в перші роки її продажів. Даний екстракт The Coca Cola Company купує тільки у одного постачальника — Stepan Company. Це єдина компанія на території США, якій дозволений імпорт коки. Листя постачається після отримання з нього всього кокаїну. А кокаїн поставляється фармацевтичному заводу Mallinckrodt. Це єдиний завод в США, з дозволом уряду на виробництво медичних препаратів, що містять в собі кокаїн.

Дерево яке  зупиняється в рості.

Бавовняне дерево (сейба), яке розповсюджене в тропічних районах Південної Америки та західної частини Африки. У висоту досягає 60-70 метрів. Через велику конкуренцію великих і старих дерев, молоде дерево перестає рости на певному періоді, якби чекаючи своєї черги на простір у лісовій гущі. Період чекання може досягати двадцяти років.

Як рослини допомагають розміновувати територію?

Квітка Арабідопсис реагує на присутність оксид азоту, який виділяється з вибухових пристроїв. Рослина набуває червоного забарвлення, чим і вказує на небеспечну для життя зону. Якщо розпилити над мінними полями насіння, то коли воно зійде, за кольором рослини чітко визначають місця з мінами.

 

 

Чи впливають рослини на швидкість розвитку інших рослин?

 Квітка Cakile edentula, при конкуренції з іншими видами, поводиться досить дивно. ЇЇ коріння швидко розростається, забираючи максимум поживних речовин. Про те з таким самим видом рослин, квітка веде себе пасивно. Дане дослвдження провели вчені Канади.

 

 

Скільки відсотків біологічних видів, нашої планети, відкрито і класифіковано?

Загальна кількість біологічних видів, що мешкають на нашій планеті, оцінюється вченими в 8,7 млн., А відкрито і класифіковано з них на даний момент не більше 20% від цього числа. Причому якщо число описаних наземних рослин становить 72% від максимуму, то у наземних тварин цей показник дорівнює 12%, а у грибів — 7%.

 

Як з’явився апельсин без кісточок?

Одного разу в 1820 році в Бразилії відбулась мутація одного куща апельсинового дерева. Плоди на цьому дереві виявились без кісточок. Проте розмножити даний сорт змогли лише шляхом щеплення. Всі дерева на сьогодні є нащадками одного апельсинового деревця.

 


 

Ребуси

Нежива природа

 

 

Нежива природа

 

 

 

                      Хмари                                                 Повітря

Вода       Земля

 

 

 

Каміння       Пісок

 

 

 

 

 

Небесні тіла

                                                    Небесні тіла

 

 


Сонце     Планети

 


 

Зорі                                    Місяць

Сонце – джерело енергії на Землі

 

 

 

                                        Сонце

Повітря

 

Повітря

Розглянь наступні малюнки і  поясни, чому діти вчинили не правильно?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти про забруднення


              Дослідженнями встановлено, що понад 1/3 самців риб у річках Великобританії нині знаходяться на стадії зміни статі внаслідок забруднення води. Зміна статі проходить через наявність у стоках гормонів, що потрапляють через каналізацію. Жіночі контрацептиви при цьому вважають головною причиною даного феномена.
              Жителі США за рік купують понад 29 млн пластикових пляшок води. Для виробництва цих пляшок, необхідно використати приблизно 17 млн барелів сирої нафти. Даного обсягу нафти вистачило б, щоб забезпечити один мільйон легкових автомобілів паливом на цілий рік. Лише 13% з цих пляшок після використання переробляється.
             Для певниз людей сміття стало можливістю виразити себе - видом мистецтва. Його можна подивитись тут.
В Японії у 2011 році після цунамі утворився плаваючий острів завдовжки приблизно 70 миль, який складається з пластику, частин будинків, машин та різних радіоактивних відходів, котрий повільно дрейфує до Тихого океану.
             Сьогодні одним з найпоширеніших та небезпечних забруднювачів навколишнього природнього середовища являється такий елемент як кадмій. Головною його негативною рисою є здатність вбивати статеві клітини в людських ембріонах. 
              Щорічно близько 7000000000 кг різного роду сміття потрапляє до світового океану.
              Понад 1 млн морських птахів щороку гинуть внаслідок опосередкованого впливу пластикових відходів на них.
              Забруднення навколишнього природнього середовища Китаю має вплив на погодну обстановку в США. Для того, щоб забруднене повітря потрапило з Піднебесної до Америки, необхідно лише п'ять днів. При потраплянні в атмосферу, шкідливі домішки в повітрі не дають можливості нормально сформуватися дощовим або сніжним хмарам через, що випадає менше опадів.


 

Кожен раз викидаючи сміття на березі річки або озера, в лісі чи в полі, задумайтеся над цими цифрами. Ваші онуки, а може, навіть правнуки будуть насолоджуватися всіма цими принадами після Вас.

1. Послід тварин - біда великих міст. Термін розкладання невеликий, всього 10 - 15 днів, але він доставляє багато клопоту.

2. Харчові відходи. Розкладаються близько місяця.

3. Газетний папір. Термін розкладання - від 1 місяця до 1 сезону.
         4. Листя, насіння, гілочки. Навіть вони можуть бути причиною серйозного забруднення в умовах міста. Термін розкладання - 3 - 4 місяці

5. Картонні коробки розкладаються протягом 3 місяців.

6. Папір. Звичайнісінька офісний папір розкладається 2 роки

7. Дошки з будівництва. Якщо вони не зберігаються в належних умовах, то термін розкладання досягає 10 років.

8. Арматура. Термін розкладання 11 - 13 років.

9.Залізні банки. Термін розкладання - 10 років.

10. Старе взуття - 10 років.

11.Уламки цегли та бетону - 100 років.

12 Автоакумуляторів - близько 100 років.

13. Фольга - понад 100 років.

14. Електричні батарейки - 110 років.

15. Гумові покришки - 120-140 років.

16. Пластикові пляшки - близько 180-200 років.

17. Алюмінієві банки - майже самий небезпечний сміття. Термін розкладання 500 років.

18. І, нарешті, скло. Скільки його вже розбите в наших місцях відпочинку, нікому невідомо. Термін розкладання скла більше 1000 років, ще як мінімум 12 -15 поколінь буде насолоджуватися нашими осколками.
 

 

 

 

 



20 тривожних фактів про забруднення навколишнього середовища

 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/8f3263c9cec21621c1a15e5be3976ea8.jpg1. Смертельні відходи

 

Майже у 50% морських птахів, 22% тварин з сімейства китових і у всіх видів морських черепах був знайдений поліетилен в організмі.

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/71bbb52bfbe667f803ee47dc24de828b.jpg






                                                                    


2. Хай буде світло

 

Світлові забруднення чинять негативний вплив на пернатих.

 

 

 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/b06abaea7e1c7be27c739a5e3056dd19.jpg3. Переробка відходів

 

У 2010 році було перероблено 85 мільйонів

сміття, незважаючи на це звалища продовжують наповнюватися відходами.









4. Дані статистики

 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/363180bcad3957616a2e661bf0100cd3.jpg
Середньостатистична американська сім’я викидає 1 тонну сміття в рік.

 

 

 

 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/471e043b68dd6e196e5d9e3bcea0cf65.jpg













5. Смертельне повітря

 

Згідно з науковими дослідженнями, 1 з 8 смертей, так чи інакше пов’язана з забрудненням повітря.

 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/19dd2324f1f689a8ddfe6e2650d62ed6.jpg





6. Сусідські відходи

Забруднення повітря в Китаї може вплинути на клімат США

 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/f016e7a4512224753230b5af33a86cc2.jpg
7. Хімікати

 

На сьогоднішній день на ринках представлені майже 80,000 синтетичних хімікатів, 500 з них постійно знаходяться в людському організмі.




 

 

 

8.Пластикове сміття

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/6b89d4b3b924769255c9ad9a80b3535a.jpg

В Америці 3 мільйони пластмасових пляшок викидаються кожну годину, а період розпаду пластику становить 500 років.


9. Смертність

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/cb54a0a784b2d3374fb2f7a6cb697866.jpgВ Індії приблизно одна тисяча дітей помирає кожен день від хвороб, спричинених надзвичайним забрудненням води.







 

 

 

 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/28f951d2cd371a474161f6d5f3ecbd3e.jpg
10. Річки-вбивці

Приблизно 40% американських річок і 46% американських озер дуже забруднені і не придатні для риболовлі, і плавання.

 

 

 

 

 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/2016becae85e1cc784a815cf99edc68d.jpg


11. Зміна статі

 

У статевих органах половини самців риб, що живуть у забруднених британських річках, знайшли цілком сформовані ікринки.






12. Електросміття

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/8fb99da28d76918018af62bcda81ad3c.jpg

За 2012 рік люди відправили на звалище 50 мільйонів тонн електронних відходів.

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/2d6cf8383c33911c984db76d0ad57dd8.jpg








13. Навколо шум

 

У США мільйони людей страждають від втрати сну, напруги і високого тиску, які викликані високим рівнем шумових забруднень.






 

14. Радіація

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/7606f66888cef8fdb4aeb2b4f12cbfb6.jpg

Річка Теча і її притоки стали смертоносними, в результаті викиду в них величезної кількості радіації.









 

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/91f8f1cfd9ca96a8e14df1763425506c.jpg15. Забруднення повітря

 

Китай входить у список країн з найбільш високим рівнем забруднення повітря.




 



16. Священна ріка

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/9dada508736582efe4cf49a86f8f6591.jpgВ річку Ганг зливають 80% промислових відходів, а місцеві жителі перетворили її на кладовище померлих родичів.

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/b2f18ace6d85185556f29ff8234afb22.jpg
















17. Планета машин

 

На сьогоднішній день у світі близько 500 мільярдів машин, їх вихлопні гази виробляють понад 200 шкідливих речовин.


 



18. Сміттєвий океан

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/67e0c08c8bff17867e250ea15548af42.jpg

Щорічно 6 мільярдів кілограм сміття скидають в океан, більша частина якого — пластик.


 

 

 

 

 

19. Сміттєвий острів у Тихому океані

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/a38bdce5d11d2ec01681ec470f6ce141.jpg

Маса сміттєвого острова складає більше трьох з половиною мільйонів тонн, а площа — більше мільйона квадратних кілометрів.


              

 

 

   20. Рай на Землі

Єдине відносно чисте місце на землі — Антарктида, яка перебуває під захистом ООН.

http://cikavosti.com/wp-content/uploads/2015/05/f60cd1086c3dc6b120574a6c8a4ba868.jpg

 

 

 

 

 

 


 

Список використаних джерел:

https://кадэ.онлайн

 

docx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
1581
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку