Збірник задач про природу. Навчально-методичний посібник для 2 класу . Презентація

Про матеріал

Навчально-методичний посібник складений відповідно до концепції «Нової української школи». Матеріал посібника спрямований на розвиток математичних здібностей, стимулює їхню допитливість та розвиток інтересу до пізнання природи. Посібник включає задачі природничого змісту, роботу з ілюстраціями, лексичним матеріалом, літературними текстами, цікавинками. До посібника додається диск з презентацією.

Матеріал можна використовувати як на уроках математики, так і на уроках природознавства, при проведенні інтегрованих уроків.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор-укладач: Довга Лариса Миколаївна, вчитель початкових класів Рингацького НВК Новоселицького району 2017 р. Департамент овіти і науки Чернівецької ОДА Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області Відділ освіти Новоселицької райдержадміністрації Районний методичний комітет Навчально-виховний комплекс с. Рингач .

Номер слайду 2

Автор-укладач: Довга Лариса Миколаївна, вчитель початкових класів Рингацького НВК Новоселицького району Рецензенти: Жук І.В., завідувач кафедри методики викладання природничо-математичних дисциплін ІППО в Чернівецькій області, кандидат педагогічних наук Одинак М.М., завідувач НМЦентром безперервної освіти ІППО в Чернівецькій області Навчально-методичний посібник складений відповідно до концепції «Нової української школи». Матеріал посібника спрямований на розвиток математичних здібностей, стимулює їхню допитливість та розвиток інтересу до пізнання природи. Посібник включає задачі природничого змісту, роботу з ілюстраціями, лексичним матеріалом, літературними текстами, цікавинками. До посібника додається диск з презентацією. Матеріал можна використовувати як на уроках математики, так і на уроках природознавства,при проведенні інтегрованих уроків.

Номер слайду 3

Зміст І. Передмова ІІ. Основна частина. Задачі. Природничий матеріал. ІІІ. Використана література

Номер слайду 4

Передмова Посібник складений відповідно до програми з математики та природознавства для загальноосвітніх навчальних закладів. Він відповідає вимогам концепції «Нової української школи», згідно якої мета навчання математики полягає у формуванні в молодших школярів предметної математичної й ключових компетентностей. Особливу роль у формуванні предметної математичної компетентності учнів відіграє уміння розв’язувати задачі. Мета даного посібника формувати в учнів вміння розв’язувати задачі, розуміти сутність задач, обгрунтовувати вибір дії розв’язання задачі розвивати інформаційні компетентності, стимулювати розумовий розвиток молодших школярів. Створення даного посібника має на меті забезпечення вчителів початкової школи матеріалом для якісної підготовки до уроків математики і природознавства, впровадження новітніх форм навчання, формування інтересу до предмету, надання учням уявлень про цілістність природи. Матеріал посібника спрямований на розвиток зацікавленості дітей та їхньої спостережливості. Їнформащя у посібнику дає можливість оволодіти різноманітними засобами навчальної діяльності, розвиває в дітей любов до природи , вчить спостерігати за природою, стимулює їхню допитливють, розвиток інтересу до пізнання природи, її об’єктів та явищ та вмінню розв’язувати задачі. Посібник містить додаткову науково-пізнавальну інформацію, що допоможе вчителеві більш цікаво пояснити зміст задачі. Задачі природничого характеру допоможуть молодшим школярам засвоїти нові терміни й поняття, знайти логічні розв’язання пропонованих завдань і водночас сприятимуть розвитку нестандартного, творчого, новаторського мислення, вихованню самостійної, упевненої, відповідальної особистості. Добре підібрані і методично правильно підібоані задачі допомагають учневі ґрунтовно засвоїти теоретичний матеріал, роблять курс математики більш цікавим із точки зору практичного використання, стимулюють самостійний пошук нових знань за межами шкільного курсу. В останньому випадку важливу роль відіграє не лише уміння розв’язувати задачу, а й той жвавий інтерес до оточуючого світу, який може викликати змістовий компонент задачі. Дійсно, якщо формулювання математичної задачі апелює не лише до розумових здібностей дитини, а водночас живо цікавить її, викликає позитивні емоції, така задача не лише сприятиме гарному засвоєнню базового курсу, а й значно розширить інтелектуальні горизонти дитини в невимушеній формі. Посібник призначений для вчителів, батьків, дітей і всіх, хто бажає перетворити вивчення математики на веселу пізнавальну гру.

Номер слайду 5

Задача 1 Заєць-русак важить 10 кг, а козуля – 30кг. Хто з них важить більше? На скільки?

Номер слайду 6

Заєць-русак – поширений на всій території України. Заєць-русак — присмеркова тварина. Вдень він спить або дрімає, а незадовго до заходу сонця виходить на жировку. Взимку зайці часто жирують протягом всієї ночі і лише на світанку ідуть на відпочинок. Навесні, влітку і восени поїдають переважно трав’янисту рослинність. Взимку при наявності глибокого снігового покриву русак живиться корою молодих дерев, деревними пагонами, бруньками, бур’янами тощо. Зайці дуже плодючі. Протягом року самка дає 3—4 приплоди. У кожному приплоді вона народжує 2—4 зайченят. Раз наївшись жирного молока, малята можуть декілька днів залишатись без їжі. На 7—8-й день вони вже споживають зелений корм.

Номер слайду 7

Козуля зазвичай пасеться рано вранці та в сутінках. Вона охоче поїдає траву, молоді бруньки на деревах і листя. Тварина захоплює їжу нижніми різцями і твердим жувальним валиком зверху (у жуйних тварин верхні різці відсутні), і відкушує її. Восени, коли трави стає менше, козуля їсть більше горіхів та інших лісових плодів (жолудів, каштанів, обліпихи, плодів буку). Крім того, до її зимового меню входять жолуді, а також бруква та інші вирощені на полях коренеплоди - аж поки навесні на землі не завидніє перша молода травичка. Під час лютих морозів козуля обгризає з дерев молоді гілки.

Номер слайду 8

Задача 2 Мама-квочка вела діток до струмочка. Спереду бігло 8 курчаток, а позаду - 10. Скільки курчаток бігло з мамою-квочкою до струмочка?

Номер слайду 9

Кури сідають на сідала як тільки починає темніти бо в темряві вони погано бачать. В середньому курка відкладає 250 яєць в рік. Розводять їх заради м'яса та яєць, крім того, від них отримують перо і пух.

Номер слайду 10

Задача 3 Роги плямистого оленя мають довжину 10 дм, а гірського козла – на 5 дм довші. Яка довжина ріг гірського козла?

Номер слайду 11

Плямисті олені живуть у дубово-широколистих лісах. Пасуться вони в долинах, не підіймаючись високо в гори. Взимку плямистих оленів можна зустріти в лісах, на лісистих схилах, де сніговий покрив невеликий і тримається не довго. Влітку плямисті олені розходяться по величезній території, де їх очікують багаті пасовища. Восени, коли трава в’яне в їжу йдуть гілочки та листя кущів і дерев. Плямисті олені з задоволенням включають в свій раціон жолуді, а взимку й дубову кору.

Номер слайду 12

У середньому альпійський гірський козел досягає довжини до 150 см і висоти в загривку близько 90 см. Самки важать приблизно 40 кг, а самці можуть важити до 100 кг. У самців є великі вигнуті роги довжиною до 1 м, у той час як у самок є тільки короткі, ледве зігнуті ріжки. У обох статей є борідка. Влітку у самців забарвлення вовни темно-коричневе, а у самок трохи червонувата або з золотистим відтінком. У зимовий час шерсть у обох статей сіра.

Номер слайду 13

Задача 4 Зозулине яйце важить усього 3 г, а куряче — на 60 грамів більше. Яка маса курячого яйця?

Номер слайду 14

Зозулине яйце непропорційно мале порівняно з габаритами дорослого птаха і тому, будучи підкинутим в гніздо дрібних птахів, не надто відрізняється від яєць господаря гнізда Як правило, самиці зозуль підкладають яйця в гнізда тих птахів, які їх колись вигодували. Жертвами їх гніздового паразитизму найчастіше стають очеретянки, білі плиски, мухоловки, лісові тинівки; Зозуля знищує яйця в чужих гніздах і замінює на свої

Номер слайду 15

Задача 5 Довжина тіла кажана становить 10 см, з яких 4 см припадає на хвіст. Яка довжина тулуба кажана?

Номер слайду 16

Кажани, є єдиними здатними до активного польоту ссавцями. В Україні мешкає 26 видів кажанів. Представники найдрібніших видів кажанів нашої фауни (нетопирі) здатні уміститися навіть у сірникову коробку, а найбільший вид — вечірниця велетенська — лише трохи більші за горобця. Усі кажани є виключно комахоїдними. Вага комах, якими кажан ласує протягом ночі, може дорівнювати половині його власної ваги. Один кажан середнього розміру здатен з’їсти протягом ночі кілька тисяч комарів.

Номер слайду 17

Задача 6 Шишкарі виводять пташенят узимку. Мати-шишкариха сидить на яйцях 13 днів, та ще 5 днів обігріває вилуплених пташенят. Скільки всього днів вона не сходить з гнізда?

Номер слайду 18

Шишкарі живуть на ялинах і соснових деревах. Завдяки закрученій формі дзьоба, вони дістають із шишок насінини для харчування. Вони взимку будують гнізда, прикривають його і виводять пташенят. Вижити виводку в лютий мороз допомагає тепло дорослої самки, яка після відкладки першого яйця вже не сходить із гнізда, надаючи самцеві "право" годувати ялиновим насінням її й пташенят, що вилупилися. Тільки коли пташенята підростуть, самка починає ненадовго залишати їх, щоб покормитися. Така особливість пов’язана з тим, що у зимовий час вони не мають нестачі у кормі – насінні хвойних дерев. А навесні, коли вилітають молоді пташенята, насіння легко добувати з шишок, які розкриваються .

Номер слайду 19

Задача 7 Зозуля має довге тіло — 40 см, закруглений хвіст розміром 18 см. Хвіст майже дорівнює довжині гострого довгого крила і це ніби збільшує загальний розмір птаха. Яка довжина тіла і хвоста разом?

Номер слайду 20

Зозуля харчується комахами, яких зазвичай знаходить на деревах і в кущах. Вона скльовує всіх комах, які трапляються у неї на шляху. Зозуля - один з небагатьох птахів, які поїдають і волохату гусінь. Зозуля за півгодини знищує 50 гусениць.

Номер слайду 21

Задача 8 У густому лісі за 30 років ялина виростає на 23 дм, а на узліссі за цей самий час - на 100 дм. На скільки вища ялина на узліссі, ніж у гущавині? Поміркуйте, чому в гуща- вині ялина росте повільніше.

Номер слайду 22

. Ялина вважається одним з найкрасивіших дерев у світі. У середньому ялина живе біля 250 – 300 років, але бувають і такі, які доживають до 500 років. А сибірська ялина живе від 350 до 400 років

Номер слайду 23

Задача 9 Найкращим нирцем вважається бобер. Він перебуває під водою 15хв, а ондатра - 12 хв. На скільки довше перебуває під водою бобер, ніж ондатра?

Номер слайду 24

. Бобер— це великий гризун і, як у всіх інших гризунів, у бобра є чотири передніх зуби- різця. Саме цими зубами він і пиляє стовбури та гілки дерев, які використовує в їжу і для будівництва гребель. Таким чином, бобер живе в основному на деревині, харчуючись стовбурами, гілками, молодими пагонами, корінням водяних рослин.

Номер слайду 25

Улюбленими місцями існування ондатри є заболочені береги низовинних річок та інших водоймищ. Цей гризун більшу частину свого життя проводить у воді, але нерідко зустріти його можна і на суші. Ондатра у воді гребе сильними задніми лапами, на яких між пальцями знаходяться плавальні перетинки, а плоский, вкритий лускою хвіст служить їй стерновим веслом. Вона може плисти не тільки вперед, але й назад. На берегах у середній течії струмків та річок ондатра риє тунелі, з яких утворюється система коридорів з підводним виходом.

Номер слайду 26

Задача 10 Для лісових мешканців поклали 27 кг солі-лизунця. 17 кг солі злизали лосі, 8 кг - косулі, а решту солі - інші мешканці лісу. Скільки кілограмів солі злизали інші мешканці лісу?

Номер слайду 27

Задача 11 Маса імператорського пінгвіна і страуса разом становить – 95 кг. Яка маса страуса, якщо маса пінгвіна 50 кг?

Номер слайду 28

Імператорські пінгвіни - це не тільки найкрупніші із усіх пінгвінів, але і найбільш високоантарктичний вид серед птахів. Вони можуть витримувати до -40 градусів та дуже сильні вітри. Заввишки більше метра і вагою до 40 кг, імператорський пінгвін є найбільшим видом в сімействі пінгвінів. Пінгвіни не вміють літати, але на суші вони можуть проходити до двох кілометрів за годину. Відстань, яку може пройти імператорський пінгвін без відпочинку, становить до 100 км. Найбільш загартовані птахи — чудові плавці. Їхнє пір'я щільно прилягає до тіла й схоже на луску риб, а товстий підшкірний шар жиру утворює ідеальний захист тіла у крижаній воді.

Номер слайду 29

Страус - це найбільший і найважчий птах на Землі. Він на зріст може сягати 2 м 70 см. Дорослий самець страуса може мати масу до 100 кілограмів. Через велику масу тіла страуси не можуть літати. Коли страус біжить, його швидкість досягає 70 км/год. Він може випередити таких тварин, як лев, леопард. Одне страусове яйце прирівнюється до 24 курячих. Варити його потрібно близько 2 годин. Страуси настільки сильні, що один удар ноги може бути фатальним навіть для лева. Самка страуса має дивну здатність відрізняти свої яйця серед безлічі інших.

Номер слайду 30

Задача 12 Бегемот з'їдає за добу 40 кг трави, а корова може з'їсти стільки трави, скільки два бегемоти. Скільки трави з'їсть за добу корова?

Номер слайду 31

Бегемоти — величезні ссавці — проводять більшість часу в воді, де вони ховаються від сонця вдень. Бегемоти народжуються під водою. На сьогодні бегемот — найнебезпечніша тварина для людини в Африці. Хоча бегемоти й не хижі тварини, вони можуть вбити або важко покалічити будь-кого своїми зубами, й роблять це (з переляку) частіше за левів чи інших хижаків.

Номер слайду 32

Корова — травоїдна тварина. За день може спожити 50 кг їжі й до 40 л води. Переважно корови випасають траву до 20 см висоти, оскільки не люблять високої трави. Корова — дуже дружелюбна тварина. У стаді вони здатні знайти собі друзів. Корови починають вилизувати один одного і тим самим висловлюють свою дружбу.

Номер слайду 33

Задача 13 Довжина дзьоба у лелеки - 19 см, а в чаплі - на 6 см менша. Який завдовжки дзьоб у чаплі?

Номер слайду 34

ЛЕЛЕКА - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він - птаха священна, за розорення його гнізда - кара вогнем. І щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо – його обходитимуть стороною чорні хмари та злі буреломи. Святий обов'язок лелеки - знищувати різних гадів, себто гадюк, жаб. Своїм прильотом в рідні краї провіщає весну...

Номер слайду 35

Чаплі полюють за рибами, коли ті вистрибують за комахами. Вона завжди намагається заковтувати рибу з голови У чаплі сильний та довгий дзьоб-гарпун, який допомагає їм утримати слизьку рибу. Чаплі мають порошковий пух, особливістю цього пуху є його здатність у міру зростання перетворюватися в порошок, який тонким шаром покриває чаплю, тим самим оберігаючи її від намокання.

Номер слайду 36

Задача 14 Слон, який живе в зоопарку, отримує щодня 30 кг сіна, 60 кг овочів, 9 кг хліба. Скільки кілограмів таких продуктів одержує слон щодня?

Номер слайду 37

Слон — найбільший в світі сухопутний ссавець. Маса слона може досягати 7,5 тонн. А висота в плечах — 4 м. Дорослий слон може з’їсти 200 кілограмів трави, пагонів чагарників та листя за день. Всього за один день слон випиває від 100 до 220 л води, тоді коли хобот цього велетня вміщує всього 7,5 літрів рідини. Живуть слони довго — до 70-80 років. Хобот для слона важить набагато більше, ніж рука для людини. Цей дивовижний орган дозволяє тварині дихати, їсти, пити та слідкувати за чистотою тіла.

Номер слайду 38

Задача 15 Серед птахів, що гніздяться в дуплах - 50 видів споживають комах і 10 видів - мишей. На скільки більше живе у дуплах комахоїдних птахів, ніж тих, що живляться мишами?

Номер слайду 39

Задача 16 На дереві було 9 синичок, а горобчиків на 2 більше. Скільки горобчиків було на дереві? На дереві були горобчики і синички. Горобчиків було 11, а синичок – на 2 менше. Скільки на дереві було синичок?

Номер слайду 40

Синичка тягнеться до житла людини, часто зустрічається у великих містах і інших населених пунктах, в передмістях, в садах і парках. Живиться переважно дрібними комахами і іншими безхребетними. Знищуючи велику кількість шкідників лісу, приносить безперечну користь природі. За добу синиця годує своїх пташенят тисячу разів. Охоче відвідує годівниці, де годується насінням соняшнику, несолоним салом, вершками з молочних пакетів.

Номер слайду 41

За деякими оцінками чисельність світової популяції горобців складає близько 500 млн особин. Іноді горобці нападають на інших птахів (ластівок, стрижів), намагаючись вигнати їх із гнізда. Швидкість польоту горобця 40 км/год; З’їдені зерна горобець перетравлює за 3 години.

Номер слайду 42

Задача 17 В ставку купалося 8 качок і 3 гуски. Скільки всього пташок купалося в ставку? Скласти обернену задачу.

Номер слайду 43

Зграя гусей летить у вигляді клину. Така форма збільшує дальність перельоту зграї удвічі. Коли передній гусак втомлюється, інший гусак займає його місце. Гуска будує гніздо зриваючи пір'їнки з тіла. Всякий раз, коли вона покидає гніздо, то маскує його гілками і листям. Середня тривалість життя гусей складає близько 25 років.

Номер слайду 44

Самця качки звуть селезень. Крякають тільки самки. Качки вміють пірнати на глибину більше 6 метрів для видобутку їжі. Качині пір'я покриті особливим жиром і не змочуються водою. Птах завдає і розподіляє жирової секрет з підстави хвостового пір'я по всьому тілу. Основні кістки скелета качок пустотілі, що знижує вагу птиці, полегшуючи політ. Качки ходять перевалюючись через те, що мають короткі широко розставлені лапи. Для того, щоб крокувати, їм доводиться перевалюватися всім тілом.

Номер слайду 45

Задача 18 Висота однорічного сіянця сосни - 4 см, а довжина його корінців -12 см. Яка довжина сіянця сосни разом з корінцями?

Номер слайду 46

Задача 19 На клумбі розквітло 12 жоржин жовтого і рожевого кольору. Скільки жоржин рожевого кольору, якщо жовтих розквітло 4 квітки?

Номер слайду 47

Жоржина — улюблена доня осені. Вранці вона прокинулась, розчесала свою голівку і кокетливо посміхнулася до сонечка. Розправила тонкі, звужені на кінцях пелюстки, струсила росу. Коли жоржина тільки починає розквітати, вона схожа на барвисту кульку або на кольорового їжачка, що підняв свої голки угору. Такий собі позитивний осінній їжачок! Жоржини бувають різного кольору: ніжно-жовті або жовтогарячі, а ще фіолетові, білі, лілові, бузкові, червоні.

Номер слайду 48

Задача 20 Діти посіяли моркву і чекали перших сходів. Коли пройшло 9 днів, залишилось чекати ще 5. Через скільки днів після посіву проростає насіння моркви?

Номер слайду 49

Лікувальні і живильні властивості моркви обумовлені її найцікавішим складом. Морква багата на вітаміни, на каротин. Вже в організмі він перетворюється на вітамін А. Ця речовина дуже необхідна для нормального функціонування зору. Крім того, каротин в значній мірі покращує роботу легенів. Навіть якщо просто так гризти морквину, то крім отримання вітамінів і мінералів, ми зміцнюємо ясна. З урахуванням того, що вітамін А прекрасний помічник зростанню, морквина постійно рекомендується дітям. А завдяки наявності фітоцидів, які різко скорочують кількість мікробів в порожнині рота, морквина служить відмінним профілактичним засобом від карієсу.

Номер слайду 50

Задача 21 У сім'ї їжака вивелося 5 дитинчат, а в сім'ї хом'яків - 12. У кого народилося більше дитинчат і наскільки?

Номер слайду 51

Їжак – дика тварина. Живе в лісі. Але можна зустріти і в парках, садах і городах Їжак — найбільший звірок з ряду комахоїдних. Довжина його тіла — близько 30 см. Найголовніша особливість — міцний голчастий панцир замість волосяного покриву, який вкриває верхню частину тіла. Голова, горло і черево вкриті жорстким, грубим хутром. У їжаків велика кількість гострих зубів, які майже не відрізняються один від одного. Тварини легко розгризають черепашки молюсків, тверді надкрила жуків.

Номер слайду 52

Хом’як – рослиноїдний гризун, але при нагоді він поїдає комах та інших безхребетних. Загальна маса запасів хом’яка може досягати 10-20 кг. Однак є відомості про комори цього гризуна із зерном до 60 і навіть 90 кг У коморах, крім зерна, можуть бути стручки з горохом, корінці та кукурудза. Звичайний хом’як – хороший плавець, в цьому йому добре допомагають захисні мішечки, наповнені повітрям. Звичайний хом’як відноситься до найкраще вивчених видів тварин.

Номер слайду 53

Задача 22 Бобер може не дихати під водою 15 хв, а кашалот – на 60 хв довше. Скільки часу може перебувати під водою кашалот?

Номер слайду 54

Кашалоти дихають повітрям за допомогою легенів, вони є теплокровними, годують дитинчат молоком з молочних залоз і мають деяку (хоча і досить незначну) шерсть. Самки китів виношують дитинчат 11 місяців, "малята" народжуються довжиною близько 7,5 метра і вагою 2-3 тонни. Приблизно до семи місяців китеня харчується материнським молоком, щодня випиваючи близько 380 літрів. До цього віку кити збільшуються до 16 метрів в довжину і важать 23 тонни.

Номер слайду 55

Задача 23 Щоб врятувати дерево від гусениць, на стовбурі вирізають смужку кори і утворене кільце намащують спеціальним клеєм. За годину лісник зробив на деревах 37 кілець, а його син - на 15 кілець менше. Скільки дерев вони окільцювали?

Номер слайду 56

Розміри гусениці від кількох міліметрів до 12 сантиметрів. Тіло складається з голови, трьох грудних та десяти черевцевих сегментів. Ротовий апарат гризучого типу. Мають три пари грудних ніг від двох до восьми пар черевцевих несправжніх ніг. Гусениці рослинноїдні. Зозуля рятує ліс від шкідників . Вона знищує волохату гусінь шовкопрядів. Лихо, яке приносить волохата гусінь безмірне. Ліс, що зазнав нападу гусені втрачає листя, не цвіте і не дає насіння. За годину зозуля може знищити близько сотні таких гусениць. Отже, протягом довгого липневого дня, зозуля з’їдає їх понад тисячу. Винищуючи волохату гусінь зозуля врятовує ліси, парки і сади.

Номер слайду 57

Задача 24 Жук-плавунець за добу знищує 90 личинок комарів, а личинка бабки - 40 таких личинок. Скільки личинок за добу з'їдають жук і бабка разом?

Номер слайду 58

ЖУК-ПЛАВУНЕЦЬ Живе плавунець у ставках, тихих заводях річок. Верхні крила темно- коричневого кольору, з жовтою смужкою по краях. Тіло жука овальне, сплющене, що допомагає пла­вати у воді. Задні ноги вкриті волосками (щетинками), і, відгрібаючи ними, як веслами, жук, наче підводний чо­вен, швидко пересувається у воді. Час від часу він піднімається на поверхню, щоб набрати повітря. Жук-плавунець - хижак. Він нападає на комах, рачків, пуго­ловків і мальків риб.

Номер слайду 59

. Личинки бабок живуть у воді, дихають трахейними зябрами. Личинки ведуть хижий спосіб життя, ловлячи здобич у воді — різних дрібних безхребетних, інколи і мальків риб. Надзвичайно характерне пристосування до хижацького способу життя — будова нижньої губи, яка перетворена в особливий орган, так звану маску, що висувається вперед. На кінці маски є гачки, що допомагають утримувати здобич. Личинка бабки — цікавий тимчасовий мешканець кутка природи. Личинки крупних бабок живуть близько двох років, дрібних — один рік. Зимують у водоймах.

Номер слайду 60

Задача 25 Коли з гілки берези злетіло 8 синичок, там залишилося ще 5 синичок. Скільки було спочатку синичок на гілці?

Номер слайду 61

Задача 26 Дід Панас в господарстві тримає вівцю і корову. Вівці на день дає 3 кг силосу, а корові - на 24 кг більше. Скільки силосу дає на день дід Панас корові і вівці разом?

Номер слайду 62

Домашня вівця вже у давнину була одомашнена людиною, в основному завдяки своїй густій вовні і їстівним м'ясом. Овече м'ясо, зване бараниною, є одним з найважливіших продуктів споживання в багатьох країнах світу. Крім отримання вовни і м'яса, овець також розводять для отримання овечого молока, бринзи, кулінарного жиру і шкур (овчини). В даний час стрижена овеча шерсть, або руно, використовується людиною частіше, ніж шерсть будь-якої іншої тварини.

Номер слайду 63

Задача 27 Молода самка вужа відкладає 15 яєць, а стара самка - на 21 більше. Скільки яєць відкладає стара самка?

Номер слайду 64

. Основний раціон вужа складають: ящірки, риба, різні земноводні, відповідні вужам за розміром, рідше пташенята і гризуни. Вужі мешкають в тих місцях, де поблизу є якась водойма. Це можуть бути річки, озера, ставки, джерела, болота, моря та ін. Відмінною особливістю вужа є те, що він прекрасно уживається з людьми. Тобто сусідство двоногих його зовсім не напружує. Саме тому вужі частенько перекочовуються в будинок до своїх сусідів.

Номер слайду 65

Задача 28 Пантера може стрибати на 12 м у довжину, а тигр — на 5 м менше. На скільки метрів пантера стрибає далі від тигра?

Номер слайду 66

Пантери - рід великих тварин в сімействі котячих. Однак не дивлячись на приналежність до котячих, муркотіти пантери не здатні. Завдяки особливій будові під'язикового апарату, гортань разом з її голосовими зв'язками відрізняються великою рухливістю, яка забезпечує можливість видавати гучний грубий рев.

Номер слайду 67

Тигр - найбільша кішка на Землі. Довжина його тіла складає від 1,6 до 2,9 м, іноді більше 3 м. Довжина хвоста до 1,14 м. Маса до 390 кг. Забарвлення руде, з чорними поперечними смугами на спині і боках. Тигр веде поодинокий спосіб життя. Він полює в основному на кабанів, оленів і антилоп, проходячи за день по 80-90 км. Самиця приносить потомство раз в 2-3 роки. Виношує котенят 100-112 доби, а вигодовує молоком майже 6 місяців. Дитинчат можуть бути від 1 до 7, але зазвичай 2-4. Перші 2-3 роки молоді тигри проводять з матір'ю. Тривалість життя цих тварин 40-50 років, але в природі вони зазвичай гинуть раніше.

Номер слайду 68

Задача 29 Дрозд живе 20 років, крук – на 50 років довше, ніж дрозд, а страус – на 20 років менше, ніж крук. Скільки років живе страус?

Номер слайду 69

Дрозди спритні, жваві, добре співають. Вони «товариські», проте часто можуть зчиняти між собою бійки. Живляться дрозди комахами, слимаками, червяками, рідше всякими ягодами і гусінню. Гніздо будують не високо над землею, будують з грунту, обмазують землею. Коли до гнізда наближається чужий, зазвичай, самець, сміливо атакує недруга. А якщо оборона не приносить успіху, дрізд прикидається немічним і кульгавим, „незграбно” втікакючи і ведучи за собою ворога подалі від гнізда.

Номер слайду 70

Круки - чималі блискучо-чорні птахи з міцним великим дзьобом. Маса до 1300 г. У природі їх визначають за розмірами, чорним кольором оперення і характерним криком «кру-кру». Гнізда з чималих сучків і гілок мостять у затишних куточках старого лісу або в парках, на високих старих деревах. За характером живлення всеїдні птахи, охоче поїдають падло, живих дрібних хребетних, комах тощо.

Номер слайду 71

Задача 30 Заєць-русак важить 10 кг, а козуля – на 20 кг більше. Скільки кілограмів важать разом заєць і козуля?

Номер слайду 72

Задача 31 Морж може перебувати під водою 10 хв, пінгвін - 18 хв. Хто з них довше перебуває під водою і на скільки?

Номер слайду 73

Великий морський звір з дуже товстою шкірою. Верхні ікла надзвичайно розвинені, подовжені й спрямовані вниз; дуже широка морда усаджена численними товстими, жорсткими, сплющеними щетинками-вусами, їх у моржа на верхній губі 14 рядів. Зовнішніх вух немає, очі маленькі. Кінцівки більш пристосовані для руху на суші, ніж у тюленів, і моржі можуть ходити, а не повзати, підошви мозолясті.

Номер слайду 74

Задача 32 Висота тополі - 35м, верби – на 14 м менше, ніж тополі, а клена – на 24 м менша, ніж верби. Яка висота клена?

Номер слайду 75

. Тополя - швидкоросле світлолюбне дерево, деякі живуть по 120-150 pоків. Відомо близько 150 видів, в Україні — 11.Тополя — один з український народних символів. Оспівана в ряді художніх творів, народних казках та бувальщинах. Зокрема — в творах Т. Г. Шевченка. У народних піснях є символом дівчини, часто дівчини-сироти.

Номер слайду 76

Клени - чудові медоноси, вони дуже важливі для виживання бджіл, особливо навесні, їх часто висаджують біля пасік. З одного гектара посадки клена, бджоли (при сприятливих погодних умовах) можуть зібрати за сезон до 200 кг меду.

Номер слайду 77

. "Де верба — там і вода", — каже прислів'я. Люди давно помітили, що верба росте біля чистої води, й за допомогою вербового прутика навчилися шукати джерела. І криниці копали під вербою. А ще кажуть: "Верби довкола водоймищ — воді спокійно і добре, значить, і тобі спокій нестиме така вода. Маєш на душі смуток — притулись: верба забере".

Номер слайду 78

Задача 33 Куниця стрибає в довжину на 12 м, білка - на 4 м дальше, ніж куниця, а кінь - на 20 м ближче, ніж куниця і білка разом. На яку довжину скаче кінь?

Номер слайду 79

Під час полювання куниця може стрибати з гілки на гілку на велику відстань. Своїми рухами вона дуже нагадує кота. Куниці часто оселяються біля осель людей. В таких місцях куниць приваблюють як численні схованки, так і гарна кормова база (зокрема, кури і кролі). Куниця краде курей вночі коли їх господарі сплять. Ця тварина дуже хитра і гнучка, її важко спіймати. Частіше пересуваються по дахах.

Номер слайду 80

Білка - це один з найвідоміших гризунів, до якого багато людей ставляться із симпатією. За допомогою сильних задніх лапок з гострими кігтиками білка чудово лазить по деревах. Вона віддає перевагу сосновим лісам з багатим підліском. Білка – тварина денна, вдень вона веде активний спосіб життя, а вночі відсипається у гнізді. Основу їх харчування складають жолуді і горіхи, а також насіння хвойних дерев: ялини, кедра, піхти. Влітку і восени важливим додатковим харчем є ягоди та гриби.

Номер слайду 81

. Більшість коней живуть 25-30 років. В конях високо розвинено п'ять органів відчуттів: смак, дотик, слух, нюх і зір. Коні володіють чудовою чарівністю. Навіть коли в старості кінь втрачає зір, він по запаху знаходить стайні, так само на нюх здатен визначити, їстівна трава чи ні.

Номер слайду 82

Задача 34 Лебідь живе 25 років, орел-беркут — на 44 роки більше, ніж лебідь, а чайка – 35 років менше, ніж лебідь і орел разом. Скільки років живе чайка?

Номер слайду 83

Оперення лебедів за своїм забарвленням буває або чисто біле, сірого або чорного кольору. Самок і самців на вигляд дуже важко відрізняти. Типові виводкові птахи. Оперення щільне і водонепроникне Розмах їх крил досягає двох метрів, а маса може перевищувати п'ятнадцять кілограм. Пара лебедів тримається до кінця життя. Якщо самець, чи самка помирає, то інший член сім'ї собі іншого/іншої не шукає.

Номер слайду 84

Беркут надзвичайно великий і сильний птах. Розмах крил його сягає 2 м і більше, довжина тіла до 1 м, а вага може перевищувати 6 кг! Але особливо страшна зброя беркута – його кігті! Силу цих кігтів поважають і знають всі звірі, птахи і намагаються уникати сутичок з цим видом. Беркут – ще і справжнє уособлення мужності та благородства. Орли в усі часи красувались на гербах держав і міст. Орел-беркут може жити від 46 до 70 років Беркути зараз стали надзвичайно рідкісні. Цього орла занесено в Червону книгу України

Номер слайду 85

. Чайка прилітає на місця гніздування дуже рано, з кінця лютого до початку квітня. Гніздиться на вологих луках та трав'янистих болотах. Гніздо у вигляді невеликої ямки у ґрунті. Самка відкладає 4 яйця, які насиджує разом з самцем. Пташенята виводкові. Основне її харчування - слабка, хвора, недостатньо спритна риба, якої вона годується на плаву, безхребетні, молюски, раковини, яких вона розколює, кидаючи їх з висоти на берег, комахи, зібрані на ріллі, дощові черв'яки, бабки, жуки, комарі, дрібні гризуни ...

Номер слайду 86

Задача 35 З першого вулика взяли 25 кг меду. Із другого – на 6 кг більше, ніж з першого, а з третього – на 11 кг менше, ніж з другого. Скільки кілограмів меду взяли з третього вулика?

Номер слайду 87

Вулик — житло бджіл й основний інструмент пасічника. Надійно захищає бджолине гніздо від холоду й різких змін температури і вологості повітря. Має достатній об'єм для розвитку сім'ї й розміщення запасів корму й хорошу вентиляцію. Виготовляють вулики з пінопласту, дерева, соломи чи інших теплих і пористих матеріалів. Успіх пасічництва цілком залежить від того, наскільки вулик сприяє розвитку сім'ї й прояву її продуктивних якостей, а також від зручності у роботі.

Номер слайду 88

Задача 36 На березі 26 шпаків, на тополі – 22, а на кленові – на 5 шпаків більше, ніж на березі і тополі разом. Скільки шпаків на кленові?

Номер слайду 89

Шпак є одним із перших вісників весни. У березні – квітні вже можна почути виразну, бадьору пісню птаха. Шпак – один із найвідоміших і найпопулярніших співочих птахів. Шпак - це прекрасний імітатор. Він може наслідувати голоси інших птахів та інші звуки, наприклад, телефонний дзвінок, квакання жаб, скрип дверей, нявкання кішок або насвистування мелодій. Шпак – дуже корисний птах. Дбаючи про їжу для себе і своїх шпаченят, він знищує велику кількість гусені, метеликів, жуків, слимаків, саранчі, хрущів.

Номер слайду 90

Задача 37 Розмах крил велетен- ських метеликів “менелай” (живуть у Південній Америці) досягає 18 см, а розмах крил метеликів “сіра агриппіна” на 9 см більший. Який розмах крил “сіри агриппини”?

Номер слайду 91

Колір крил метеликів “менелай” від синього до темно-синього з металевим блиском. Зустрічаються і з проміжним забарвленням - блакитні, темно-блакитні. Розмах крил 120-180 мм. Самка більша за самця. Забарвлення самки відрізняється від забарвлення самця: блакитним кольором пофарбовані тільки внутрішні ділянки крил, обрамлені каймою майже чорного кольору, на якій проходять дві паралельні перев'язі, що складаються з цяток світлого кольору

Номер слайду 92

Найбільший у світі метелик — південноамериканська сіра агрипіна завдовжки 9 см і з розмахом крил 27 см належить до родини нічниць; вона близька родичка совок і дуже схожа на них забарвленням. Сірувате, з темними цяточками забарвлення совок досить скромне і, звичайно, поступається яскравому забарвленню витончених махаонів, перламутрівок, жалібниць та кропив’янок.

Номер слайду 93

Задача 38 У кенгуру – 32 зуба, у кашалота – на 28 зубів більше, ніж у кенгуру, у тигра – на 30 менше, ніж у кашалота. Скільки зубів у тигра?

Номер слайду 94

. Кенгуру має добрий зір і чутливий нюх. Якщо стаду загрожує небезпека, самець встає на задні лапи і запекло захищає інших членів стада. Основна зброя кенгуру - задні кінцівки, що мають могутні кігті. Розшукуючи корм, кенгуру неквапом пересувається вперед дрібними стрибками, за допомогою хвоста зберігаючи рівновагу. Ця сумчата тварина може також дуже швидко бігати і стрибати на великі відстані. Коли потрібно рятуватися від небезпеки, кенгуру роблять фантастичні стрибки. Послідовними стрибками від 6 до 9 метрів (а іноді до 12 м) вони розвивають швидкість до 50 км/год. У найспекотніший час дня проводить у затінку. Коли спека стає нестерпною, він викопує в піску ямку і засинає на прохолодній голій землі.

Номер слайду 95

Задача 39 У річках південної Азії проживає цікава рибка - снайпер. Вона полює на комах, вистрілюючи в них струйкою води. Дорослі рибки стріляють на 44 см, а мальки цієї рибки - на 9см. На скільки довжина пострілу дорослої риби-снайпера більша за довжину пострілу малька?

Номер слайду 96

Ці рибки- снайпери плавають невеликими зграйками біля поверхні води, виглядаючи на гілках і листі рослин комах. Риба-снайпер приймає майже вертикальне положення і «вистрілює» цівкою води. Стріляє з дивовижною точністю, але нерідко й промахується

Номер слайду 97

Задача 40 Вода - необхідний продукт для життя рослин. Ясен, в середньому, потребує щоденно 66 літрів води, а береза – на 7 літрів менше. На скільки менше води потрібно для берези ніж для ясена?

Номер слайду 98

. Ясен звичайний — одна з найцінніших деревних порід України, живе 200—250, зрідка до 350 років, з високо піднятою кроною, струнким стовбуром і великим непарно-перистим листям. Коріння сильно розгалужене і глибоке — адже воно повинно міцно тримати гіганта заввишки 35— 40 м з товщиною стовбура 1,5—2 м. Кора на молодих гілках гладенька, зеленкуватого кольору, на стовбурах і старих гілках сіра.

Номер слайду 99

. Березовий сік — дуже цінний продукт, який сприятливо впливає на весь організм людини. Соком берези напували хворих, і з його допомогою очищали кров. Навесні за добу береза ​​може дати трохи більше відра соку. Але слід враховувати, що це може нашкодити дереву. Тому надріз ретельно обробляють глиною або варом. Крім усього іншого, береза ​​- відмінний очищувач повітря.

Номер слайду 100

Задача 41 У вовка 42 зуба, у ведмедя – стільки ж, а в їжака – на 6 зубів менше, ніж у ведмедя. Скільки зубів у їжака?

Номер слайду 101

. Вовк - один із найбільших хижаків нашої фауни. Це розумний, спритний, обережний, сильний звір. Вовк розрізняє близько 200 мільйонів відтінків запаху. За певних погодних умов, вовки можуть почути звуки на відстані 9 кілометрів в лісі, а на відкритій місцевості — на 16 км.

Номер слайду 102

По праву ведмідь вважається одним з найбільших і найнебезпечніших наземних хижаків. Якщо він підніметься на задні лапи, то його зріст становить від 2,5 до 3 метрів. Вага коливається від 300 до 1000 кг. Незважаючи на незграбний вигляд, ведмідь виключно швидко бігає - зі швидкістю понад 55 км/год, чудово плаває і в молодості добре лазить по деревах. Одним ударом лапи ведмідь може зламати спину бика, зубра або бізона.

Номер слайду 103

Задача 42 Довжина тулуба малої білої чаплі - 56 см і 25 см – ще пір’я, яке прикрашає її голову, а довжина тіла сірої чаплі 39 см. На скільки сіра чапля менша від білої?

Номер слайду 104

Задача 43 Серед найважчих птахів світу - африканський страус-ему. Його маса - 88 кг. Імператорський пінгвін важить на 44 кг менше, ніж страус-ему, австралійський страус-нанду - на 7 кг більше, ніж імператорський пінгвін. Визначіть масу кожного птаха.

Номер слайду 105

Страус-ему — нелітаючий птах, крила слабо розвинуті, кіль відсутній. Страуси можуть довгий час обходитися без води але при нагоді охоче п'ють воду та купаються. У неволі страуси живуть до 50 років. Розвивають швидкість 60-70 км/год. Середня вага становить 50-75 кг, окремі самці можуть важити до 131 кг.

Номер слайду 106

. Страуси-нанду поїдають плоди, листя, кореневища рослин, а також великих комах, ящірок, скорпіонів, павуків, дрібних гризунів і птахів. Не відмовляються ці всеїдні птахи й від риби, викинутої на берег. Нанду можуть тривалий час обходитися без води, задовольняючи потребу в ній за рахунок їжі.

Номер слайду 107

Задача 44 У парку росло 27 беріз, дубів – на 44 більше, ніж беріз, а сосен – на 15 менше, ніж дубів. Скільки сосен росло в парку?

Номер слайду 108

Береза є незвичайним деревом в наших лісах. Серед інших видів дерев вона виділяється білим кольором своєї кори. Якщо з дерева здерти невеликий шматочок кори, то на пальцях залишиться білий порошок, схожий на вапно.

Номер слайду 109

Найстаріший дуб – дуб «Старий», який росте в Литві: йому вже майже 2 тисячі років. В середньому тривалість життя дуба уважається від 300 до 400 років. До 150 років дуб продовжує ріст у висоту, але а що стосується росту в товщину, цей процес триває всю життя . Дуб починає цвісти з 20-30 років.

Номер слайду 110

Сосни завжди тягнуться до неба. Якщо подивитися на гілки дерева, то видно, що голочки сосни спрямовані вгору або трохи в сторони. Соснові гілки часто називають сосновими лапами - вони схожі на розкинуті руки. Сосна - дерево - довгожитель, середній вік сосни - 600 років. Якщо посадити сосну, то доросле дерево побачать тільки онуки.

Номер слайду 111

Задача 45 Середня тривалість життя беркута 20 років, а голуба – на 8 років менше. Скільки років живе чайка, якщо відомо, що вона живе на 5 років довше, ніж голуб?

Номер слайду 112

Існує приблизно 300 видів голубів. У голубів пухке тіло, маленька голова і короткі, міцні ноги. Їх пір'я є жорсткішим і гладшим чим у більшості інших птахів. Структура пір'я голуба може пригладити потік повітря навколо тіла птаха під час польоту. Голуби можуть розвивати швидкість до 70 км в годину і можуть пролетіти до 900 кілометрів в день. У дорослого голуба є приблизно 10 000 пір'я.

Номер слайду 113

Задача 46 Ластівка висиджує яйця 16 днів, одуд стільки ж, а лелека на 4 дні менше, ніж ластівка та одуд разом. Скільки днів висиджує яйця лелека?

Номер слайду 114

Ластівки щебечуть одна до одної, сидячи на проводах або будинках. Ластівки живляться літаючими комахами. Іноді, вони хапають комах, що сидять на землі, або з поверхні води. Гнізда будують попід стелями і на стінах будівель з вологого ґрунту, змоченого власною слиною, скріплюють його кінським волосом тощо. Гніздо є відкритим зверху.

Номер слайду 115

.. Голову одуда прикрашає характерний чубок з оранжевих пір’їн з чорно-білими вершинами. Довгий та тонкий дзьоб трохи загнутий донизу, це пристосування для витягування комах із землі. Очі порівняно великі та темні. Оперення тулуба вохристо-руде, на спині та крилах є поперечні чорно-білі смуги. Хвіст довгий, чорний з поперечною білою смугою. Лапи із гострими кігтями дозволяють одуду легко вилізати на стовбури дерев.

Номер слайду 116

Задача 47 Багато птахів під час перельо-ту в теплі краї і назад бувають у польоті без перерви по 20 годин. А пташка золота сивка буває в польоті на 30 годин довше. Скільки годин золота сивка перебуває в повітрі?

Номер слайду 117

У золотої сивки короткий потовщений на кінці дзьоб, яким вона дістає поживу із землі. Пошук їжі здійснюють за допомогою зору, а не дотику. Раціон складається з комах, черв'яків та інших безхребетних. Вага птаха 26 г, довжина тіла 14 см.

Номер слайду 118

Задача 48 Рекордсменами серед довгожи- телів лісової фауни України є бобри, які живуть до 50 років. Тривалість життя ведмедів бурих - на 10 менше , а куниці лісової - на 73 роки менше, ніж живуть бобер і ведмідь разом.

Номер слайду 119

Задача 49 Страус-нанду має висоту 15 дм, а страус-ему – на 3дм вищий. Якій ріст страуса-ему ?

Номер слайду 120

Задача 50 Чайка летить із швидкістю 53 кілометрів за годину, а ластівка – 100 кілометрів за годину. На скільки швидкість ластівки більша?

Номер слайду 121

Задача 51 Річковий рак живе до 45 років, а річкові молюски можуть жити до 15 років. Скільки років живе мор-ська зірка , якщо разом вони живуть 80 років.

Номер слайду 122

Річковий рак живе у прісній чистій воді — у річках, струмках та озерах. Удень раки ховаються під камінням або в норах, виритих на дні чи біля берегів, під корінням дерев. Уночі вони виповзають із схованок у пошуках їжі. Річкові раки всеїдні. Вони живляться рослинами й тваринами. Рак — тварина, яка живе на дні водойм. Нормально він пересувається по дну головою вперед. Але варто його налякати, як він різко змахує хвостовим плавцем під себе і швидкими поштовхами відпливає задом наперед (задкує).

Номер слайду 123

Молюски – один із природних компонентів, які постійно довкола нас. Не лише на дні теплих тропічних морів можна знайти молюсків з дивно забарвленими черепашками У великих українських річках (Дніпрі, Дністрі, Південному Бузі, Сіверському Донці), у менших річках – їх притоках, у великих озерах або приморських лиманах живуть невеликі (довжина найбільших черепашок лише трохи перевищує один сантиметр), але чарівні створіння.

Номер слайду 124

Морським зіркам, які живуть у всіх морях і океанах земної кулі, близько 500 мільйонів років! Зараз їх налічується 2 тисячі видів, і кожен неповторний по дивовижній красі і геометрії малюнка. Морські зірки бувають різних розмірів - від декількох міліметрів до метра. Променів у них частіше всього п'ять, але буває і шість, сім, десять, аж до 50 штук. Форма тіла - зірчаста або п'ятикутна, рідше сферична або напівсферична, по кольору різноманітні: жовтий, червоний, помаранчевий, зелений, синій, фіолетовий, червоний, рожевий.

Номер слайду 125

Задача 52 Собака пробігає за годину 69 км, лев на 11 км біль-ше, ніж собака, а слон – на 14 км менше, ніж лев. Скільки кілометрів за годину пробігає слон?

Номер слайду 126

. Собака має найтонший нюх серед усіх домашніх тварин. Чутливі до запахів нервові клітини знаходяться в слизовій оболонці носа, площа його поверхні досягає 150 кв. см, що в 30 разів більше, ніж у людини

Номер слайду 127

Лев завжди символізував собою силу, могутність, хоробрість і відвагу. Завдячуючи цьому у людей з’явилися приказки: «Сильний, як лев» або «Левине серце». Лев — це хижак, який становить чималу небезпеку як для тварин так і людей. Леви чудово пристосовані до життя, можуть не пити воду по кілька місяців, споживаючи лише вологу, яка є у їжі. Леви, як і всі коти, люблять поспати. За добу він може проспати до 20 годин.

Номер слайду 128

Задача 53 Меч-риба - чемпіон зі швидкісного плавання. В момент нападу вона набирає швидкість 100 км \ год. Акули рухаються зі швидкістю 40 км\год. На скільки більша швидкість меч-риби?

Номер слайду 129

Рекордсменом за швидкістю підводного плавання є риба-меч. Ця риба може виростати до 6 метрів і мати масу тіла більше півтонни. У неї страшна зброя — гострий меч, який утворений із зрощених кісток верхньої щелепи. Риба-меч не раз наводила жах на мореплавців і рибаків, нападаючи на їх парусні судна і навіть на військові кораблі та пробиваючи своїм мечем корпус рибальських човнів.

Номер слайду 130

Дотепер відомо більше 450 видів акул: від глибоководної , завдовжки лише 17 сантиметрів, до китової акули— найбільшої риби (її довжина досягає 20 метрів). В основному акули мешкають в морській воді, але деякі види здатні жити також і в прісній. Більшість акул відносяться до так званих справжніх хижаків, але три види (китова, гігантська і великорота акули) — фільтратори, що живляться планктоном, кальмарами і дрібними рибами.

Номер слайду 131

Задача 54 Маса страуса 100 кг, а маса казуара на 20 кг менше. Яка маса казуара? На скільки кілограмів маса страуса більша, ніж маса казуара?

Номер слайду 132

Казуари — великі нелітаючі птахи. Зрілі особини казуара сягають до 1,5-1,8 м заввишки і важать біля 60 кг Казуари найбільші птахи в Австралії і другі за розміром у світі, після страуса. Своє ім'я казуари отримали з індонезійської мови, в перекладі з якої казуар означає «рогата голова».

Номер слайду 133

Задача 55 Маса звичайного страуса досягає 100 кг , а страус-нанду на 55 кг легший. Яка маса страуса-нанду? На скільки кілограмів маса страуса більша, ніж маса страуса-нанду?

Номер слайду 134

Задача 56 18 видів сов живуть на Україні, це на 4 види більше, ніж видів гусей на Землі. Скільки видів гусей на Землі?

Номер слайду 135

Про неї в народі кажуть: «Очі — як плошки, а не бачать нітрошки». Це неправильно. Сови бачать чудово і вдень і вночі. Сови - хижі птахи. Вони харчуються великою різноманітністю видобутку, включаючи інших ссавців, птахів, комах і рептилій. Сови не можуть жувати свою здобич, у них немає зубів. Замість цього вони ковтають маленьку жертву цілком і повинні порвати велику здобич в дрібні шматочки перед проковтуванням. За одну добу сова з’їдає 20 — 24 дрібних гризунів. За одне літо — близько тисячі полівок та мишей

Номер слайду 136

Задача 57 Взимку до лісової годівниці із сіном приходить 19 лосів, а косуль - на 21 більше. Скільки всього звірів приходить до годівниці?

Номер слайду 137

. Лось — справжній велетень. Через свої довгі ноги цей «лісовий володар» здається неповоротким. А втім, саме ними він здатен відбитися від цілої зграї вовків. Лосі вчаться плавати вже в перші дні після народження. Вони можуть пропливати багато кілометрів і в пошуках водних рослин пірнати на глибину близько шести метрів.

Номер слайду 138

Задача 58 Жайворонок висиджує яйця 12 днів, голуб – на 7 днів більше, ніж жайворонок, а пінгвін – на 25 днів більше, ніж жайворонок і голуб разом. Скільки днів висиджує яйця пінгвін?

Номер слайду 139

Жайворонок починає свою пісню, злетівши на висоту 50-100 м, повільно літаючи колами, з широко розкритим хвостом. Дзвінкі трелі під небесами зазвичай лунають від 2 до 6, а деколи до 15 хвилин. Потім птах повертається на землю, щоб трохи згодом знову здійнятись в повітря.

Номер слайду 140

Існує приблизно 300 видів голубів. Ці птахи живуть в усіх частинах світу окрім надзвичайно холодних областей. Більшість видів голубів мають розміри від 15 до 38 сантиметрів в довжину. Цікавий факт, голуби можуть розвивати швидкість до 70 км в годину і можуть пролетіти до 900 кілометрів в день. У дорослого голуба є приблизно 10 000 пір'я. Голуби п'ють незвичайним способом. Голуби засовують свій дзьоб у воду і смокчуть рідину через нього, начебто це була соломка.

Номер слайду 141

Задача 59 У лісі росло 79 дерев. З них ялинок було 33 дерева, сосен – на 16 дерев менше, ніж ялинок, а решта – дуби. Скільки дубів росло в лісі?

Номер слайду 142

Задача 60 Маса одної землерийки 3 кг. Яка маса шести таких землерийок?

Номер слайду 143

Землерийка — це маленька тварина дуже схожа на мишу, але у неї довший ніс і гостріші зуби. Існує чотири види землерийок: домова, італійська, водяна та лісова. Найчисленніша — лісова землерийка. Її довжина всього 11 см, 5 см з яких хвіст. Віддає перевагу нічному способу життя і славиться своєю ненаситністю. Землерийки всеїдні, але поїдають в основному комах, їх личинок і дощових черв'яків. Можуть нападати на дрібних хребетних: жаб, ящірок, дитинчат дрібних гризунів.

Номер слайду 144

Використана література: 1. Савицька Н. І. Усі тварини України - Харків: Торсінг плюс, 2008. 2. Сидорович М. М., Ігнатюк Л. М. Такий дивовижний світ тварин. - Тернопіль: Мандрівець, 1998. 3. Твоя планета Земля : кн. для читання про природу для мол. школярів / авт.-упоряд. В. О. Мартиненко, В. М. Волощук ; худож. П. Ф. та Д. Ф. Мрачковські. – Донецьк : Глорія, 2009. – 351 с. 4.Світ-дивосвіт України : хрестоматія з природознавства : для мол. шк. віку / упоряд. Н. М. Школа, І. С. Голубєва ; худож. П. Г. Бунятов [та ін.]. – К. : Лелека, 2004. – 223 с. 5.Компанієць М. Інтерактивні методи навчання на уроках природознавства у 1-4 класах : методика навчання / М. Компанієць // Початкова школа. – 2012. – № 12. – С. 26-28. 6. Грущинська І. В. Як спостерігати за природою. Читанка з природознавства : Навчальний посібник. Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2009. – 296 с. 7. Грущинська І. В. Сторінками червоної книги України : Зникаючі рослини: Довід. учня. – К. : Освіта, 2005. – 95 с. 8. Інтерактивні технології навчання у початкових класах / Авт. – упор. І. Дівакова. – Тернопіль : Мандрівець, 2008. – 180 с. 9.Інтернет ресурси.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Голоха Алла
    Дуже гарний матеріал. Змістовний і цікавий. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 березня 2018
Переглядів
7570
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку