Їжа та її компоненти. Основні нутрієнти потрібні для життя

Про матеріал
Чому ми їмо? І з чого складається наша улюблена піца? Разом з нами вирушимо в захопливу подорож по світу їжі. Дізнаємося, які продукти допомагають нам рости сильними, а які дають нам енергію для ігор. Буде смачно і пізнавально! Мінімум хімії більше біології Відео: https://youtu.be/h4FZfBNMp28?list=LL
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Їжа та її компоненти.

Номер слайду 2

Основні компоненти їжі: Білки. Жири. Вуглеводи. Вода. Вітаміни. Мінерали

Номер слайду 3

Роль білків в організмі: Будівельна функція. Ферментативна функція. Транспортна функція. Захисна функція. Регуляторна функція.

Номер слайду 4

Чому білки важливі для харчування?Ріст і розвиток. Відновлення тканин. Збереження м'язової маси.Імунітет.

Номер слайду 5

Джерела білка в харчуванні: М'ясо. Риба і морепродукти. Яйця. Молочні продукти. Бобові. Горіхи. Насіння.

Номер слайду 6

Як визначити потребу в білку?Вік. Фізична активність. Стан здоров'я. Важливо пам'ятати.

Номер слайду 7

Висновокppt_x

Номер слайду 8

Жири

Номер слайду 9

Роль жирів в організмі: Енергетична цінність. Захисна функція. Транспорт жиророзчинних вітамінів. Будівельний матеріал. Насичення.

Номер слайду 10

Типи жирів: Насичені жири. Мононенасичені жири. Поліненасичені жири.

Номер слайду 11

Важливість збалансованого споживання жирів: Не відмовляйтеся повністю від жирів. Обирайте здорові жири. Обмежте споживання насичених жирів. Зверніть увагу на трансжири.

Номер слайду 12

Висновокppt_x

Номер слайду 13

Вуглеводи– це органічні сполуки, які є одним з основних джерел енергії для нашого організму. Вони складають значну частину нашого раціону і відіграють важливу роль у багатьох біологічних процесах.

Номер слайду 14

Роль вуглеводів в організмі: Основне джерело енергії. Запас енергії. Захисна функція. Будівельна функція.

Номер слайду 15

Типи вуглеводів: Прості вуглеводи. Складні вуглеводи.

Номер слайду 16

Важливість збалансованого споживання вуглеводів: Обирайте складні вуглеводи. Обмежте споживання простих вуглеводів. Звертайте увагу на клітковину.

Номер слайду 17

Продукти, багаті на вуглеводи: Цільнозернові продукти. Овочі. Фрукти. Бобові.

Номер слайду 18

Висновокppt_x

Номер слайду 19

Вода

Номер слайду 20

Роль води в організмі: Розчинник. Транспорт. Терморегуляція. Амортизація. Участь у хімічних реакціях.

Номер слайду 21

Чому важливо пити достатньо води?Зневоднення. Обмін речовин. Функціонування органів. Фізична активність.

Номер слайду 22

Скільки води потрібно пити?Фізична активність. Клімат. Стан здоров'я. Загалом, рекомендується випивати близько 1,5-2 літри води на день.

Номер слайду 23

Як зрозуміти, що ви п'єте достатньо води?Сеча має бути світло-жовтого кольору. Ви відчуваєте себе бадьорим і енергійним. Шкіра виглядає здоровою.

Номер слайду 24

Вітаміни

Номер слайду 25

Чому вітаміни такі важливі?Регуляція обміну речовин. Зміцнення імунітету. Здоров'я шкіри, волосся та нігтів. Здоров'я кісток і зубів. Нервова система.

Номер слайду 26

Групи вітамінів. Водорозчинні вітамінии B (В1, В2, В6, В12, фолієва кислота, ніацин) і С. Жиророзчинні вітаміни: A, D, E і K.

Номер слайду 27

Дефіцит вітамінів. Недостатнє споживання вітамінів може призвести до розвитку гіповітамінозу або авітамінозу.

Номер слайду 28

Гіпервітаміноз: Надлишок вітамінів в організмі. Гіповітаміноз: Недостатня кількість вітамінів в організмі. Авітаміноз: Повна відсутність вітамінів в організмі.

Номер слайду 29

{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Вітамін. Гіповітаміноз (нестача)Гіпервітаміноз (надлишок)AРетинол. Куряча сліпота, сухість шкіри, порушення росту. Пожовтіння шкіри, біль у кістках, пошкодження печінки. DКальциферол. Рахіт у дітей, остеопороз у дорослих. Камені в нирках, кальцифікація тканин. EТкоферол. Нервово-м'язові розлади, анемія. Шлунково-кишкові розлади, підвищена кровоточивість. KФлохінон. Порушення згортання кровіГемолітична анемія. CАскорбінова кислота. Цинга (кровоточивість ясен, ослаблення імунітету)Ниркові камені, діарея. B1 тіамін. Бері-бері (порушення роботи серця, нервової системи)Нервові розлади. B2 рибофлавін. Тріщини в кутках рота, запалення слизових оболонок. М'язові болі, запалення нирок. B6 піридоксин. Дерматити, анемія, судоми. Нервові розлади, ураження шкіри. РРНіацин, нікотинова кислота. Класичною формою цього захворювання є пелагра Почервоніння шкіри, лущення, діарея, неврологічні розлади. Почервоніння шкіри, свербіж, діарея, головний біль, запаморочення. B12 Ціанокобаламін. Анемія, неврологічні розлади. Алергічні реакції

Номер слайду 30

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вітамін. Продукти. AМорква, гарбуз, шпинат, яєчний жовток. DРиб'ячий жир, молочні продукти, яєчний жовток. EРослинні олії, горіхи, насіння. KЗелені листові овочі, брокколіCЦитрусові, полуниця, ківі, болгарський перець. B1 Цільні зерна, бобові, горіхи. B2 Молоко, сир, яйця, м'ясо. B6 Банани, картопля, авокадо, м'ясо. B12 М'ясо, риба, молочні продукти. Фолієва кислота. Зелені листові овочі, бобовіНіацин. М'ясо, риба, горіхи, цільні зерна

Номер слайду 31

Мінеральні речовини– це неорганічні елементи, які хоча й потрібні організму в невеликих кількостях, проте відіграють життєвоважливу роль у багатьох біологічних процесах. Вони є невід'ємною частиною наших кісток, зубів, входять до складу крові, ферментів, гормонів і беруть участь у регуляції багатьох фізіологічних процесів.

Номер слайду 32

Чому мінеральні речовини важливі?Будівельна функція. Регуляторна функція. Каталітична функція.

Номер слайду 33

Основні групи мінеральних речовин. Макроелементи: Потреба в них становить кілька грамів на день. До них належать кальцій, фосфор, магній, натрій, калій, хлор. Мікроелементи: Потреба в них вимірюється міліграмами або мікрограмами на день. До них належать залізо, йод, цинк, мідь, селен та інші.

Номер слайду 34

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Мінерал. Продукти. Кальцій. Молочні продукти, зелені листові овочі, горіхи. Фосфор. М'ясо, риба, бобові, горіхи. Магній. Горіхи, насіння, зелені листові овочі, бобовіНатрій. Сіль, оброблені продукти. Калій. Банани, картопля, авокадо, сухофрукти. Залізо. М'ясо, риба, бобові, зелені листові овочіЙод. Морська риба, йодована сіль. Цинк. М'ясо, морепродукти, горіхи, бобові

Номер слайду 35

Дефіцит мінеральних речовин. Недостатнє споживання мінеральних речовин може призвести до розвитку різних захворювань. Наприклад, дефіцит заліза призводить до анемії, дефіцит йоду – до захворювань щитовидної залози, а дефіцит кальцію – до остеопорозу.

Номер слайду 36

Дякую за Увагу!Відео: https://youtu.be/h4 FZf. BNMp28?si=KMi. Ck. Myu9p3 Vb. Sw. S

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
4 листопада
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку