Для підтримання процесів життєдіяльності організм людини потребує енергії. Енергія витрачається при роботі м’язів для переміщення тіла і фізичної праці. Робота серця, функціонування усіх систем організму, процеси розпаду і синтезу речовин, оновлення клітин вимагають енергетичних витрат. Організм отримує енергію з їжі.
Враховуючи раціон харчування людини, основними джерелами енергії для організму є вуглеводи й жири, меншою мірою білки і органічні кислоти. Енергетична і біологічна цінність продуктів харчування визначається їх хімічним складом. Такі продукти харчування, як цукор, інші солодощі, які містять в основному вуглеводи, не містять біологічно корисних речовин і є лише джерелом енергії, так званих «порожніх калорій»
При надмірному споживанні їжі частина поживних речовин відкладається в організмі у вигляді жирової тканини. Це є причиною збільшення маси тіла та ожиріння. При нестачі їжі спочатку витрачаються запасені в організмі речовини, а після їх вичерпання білки клітин організму. При цьому маса тіла зменшується. Тривалий недолік харчування призводить до ослаблення захисних властивостей організму і несприятливо позначається на стані здоров’я.
Енергетична їжа. Корисні речовини, що знаходяться у різних продуктах, є необхідними для утворення енергії. Тому, щоб відчувати бадьорість протягом доби, потрібно знати які енергетичні продукти цьому сприяють. Енергетична їжа — поєднання малої калорійності та великої кількості поживних речовин, котрі допомагають добре себе почувати протягом усієї доби. На вершині списку енергетичних продуктів є їжа, багата на білки, клітковину та складні вуглеводи. Такі продукти забезпечують організм набором поживних речовин при мінімальній кількості калорій.
Для швидкого відновлення енергіїПотужний заряд енергії — банани та мед — містять прості цукри для миттєвого відновлення та комплекс вуглеводів для підтримання життєвих сил, також, банани є багатими на вітаміни, мінеральні речовини і білок, що робить їх незамінним продуктом, зокрема, у якості перекусу.