Життя і творчість Василя Стуса

Про матеріал
Презентація буде корисною для вчителів під час вивчення життєвого і творчого шляху Васила Стуса. Містить факти про поета, поезії, фото.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Стус

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

в .п .І не те, щоб жити — більше:споконвіку б — без розлуки. До віків і після віку —це — любов. Оце — вона!І не те, щоб знову — «з Богом!»І не те, щоб — «чорту в зуби!»Ні. Не те. А тихо-тихо:ані пестощів, ні ласк. Тільки б так: вона — як щогла,в ріст Великої Дзвіниці(велич гнітиться доземно,ниць сягає до небес). Не дзвонар ти. І не Шедель,а відвідувач, закоха­ний. Не говори — по вуха:геть поверх людських голів…Це — любов. Вона, як жінкакрутостегна. Це — початоктвій. Це вечір. Смерк ласкавий. Це перерва, як прорив.І не те, щоб більше — (жити б!)І не те, щоб жити — (більше!)…до віків і після віку —перемрієш — тільки й того.18. VIII. 1965

Номер слайду 9

Коли я один-однісінькийсеред зелених снігів Приуралля,коли в казармі порожньосеред ліжок і пірамід,коли я стовбичу на цьомуднювальному місточкусамотній — на обидві земні півкулі,як холодна колодочка караульного ножа,Коли така далека-далекатака миттєва, потойбічна майже,як спалах, вихоплений з ракетниці,швидко згасаєш на спиртовому полум’їсинюватого, майже непомітногоуральського морозу,Заклинаю, немов клинок!Віддалена від мене на сімсот тридцять чотири дні,на сімсот тридцять чотири «здрастуй»,скажи, що ти мене любиш. Тільки скажи «люблю». Одне-єдине, кругле, вологе соковите,як плід біля вишневої кісточки,червоне слово.І я почую тебе.І я радісно посміхнуся тобі,нехай навіть засіпається моє підборіддя,враз розм’якле,як губи доброго притомленого коня. Скажи — тільки одне слово!Я нікому його не показуватиму. Коли ж до казарми повернуть друзі —я заховаю це слово аж під борлакомі, нахиливши голову,розглядатимунабряклу колодочкукараульного ножа.

Номер слайду 10

Я знаю –ми будем іще не раз бродити з тобою,слухати ліс притихлий,старих і мудрих сорок,вирізняти гудки азотнотукового заводу,чути постріли на мовчазному полігоні,і, лячна, наслухатиме нас земля. Розгублена між роботою і дозвіллям –вечірньою школою, чергами, перукарнею,дощовою погодою і театром,комсомольськими зборами, подругами згуртожитку,ти прийдеш до менесамотня, настрашена і чужа,розграбована на всі свої сто шістдесятсантиметрів зросту.І разом з тобою ми заходимося визбируватироздаровані уста, очі, пам’яті,погляди, губи, плечі,

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Будь чистий — за всяку ціну й передусім. Душею і тілом. Допомагає душ (душ для душі — коли ти регулярно вершиш над собою свій власний суд: а що ти зробив, щоб бути кращим, чеснішим, розумнішим. А що Ти не так зробив? А чому? А що я зроблю, щоб стати кращим, очиститися од того чи іншого бруду, спокутувати свій гріх). Це — як самосповідь.

Номер слайду 17

Бійся телевізора, подивляйся тільки справжній мінімум. Є такі хвороби, які непомітно посідають людину. Одна з них — любов до телепередач.Є  така приказка: дурний думкою багатіє. Вкрай гидка приказка. Такі дурні, що багатіють думкою, — літають перші в космос, пускаються з Магелланом довкола світу, йдуть на багаття з Джордано Бруно. Намагайся зрозуміти інших людей, бачити в їхніх життях їхню правду, яку треба приймати, а не оспорювати. Отож, суди про людей не зі своєї позиції тільки, а й з їхньої. Ще краще — з кількох позицій.

Номер слайду 18

Бач, сину, я дуже хочу, аби Ти виріс чесним, мужнім, мудрим чоловіком. Бо людина буває тільки така. Інша проживе, проскніє, прожере не з одного єгипетського глечика – поки й ґеґне. А чи була вона людина? Чи було в неї життя? Чи залишила вона по собі добрий слід?

Номер слайду 19

Поезії Ця мить – як тріщина у камені,загусла на смолу пітьма. Ані минулого нема мені,ані майбутнього – нема. У водноволені течутьяк ноче-дні, так і дне-ночі,лиш серце вірити не хочеі цідить сіру каламутьна вечори, і дні, і ранки,і ночі – вискалки ждання. Був віщий сон: мов коло ґанкуприспала зграя воронняі голу хату обліпила,і довго каркала в вікно. Зимова блискавка розбилатвій дім надвоє – колуном.І як зліпити половинки,з’єднати як – сам Бог не зна.І плаче син, голосить жінка,немов зигзиця, край вікна.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

pptx
Додано
30 квітня 2023
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку