Живлення та режим річок. 6 клас, нуш

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи»для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І., Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В., Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 КЛАСІНГА ЛИТВИН-МАТІЙЧУКЖИВЛЕННЯ ТА РЕЖИМ РІЧОК

Номер слайду 2

ПРАВИЛА РОБОТИ НА УРОЦІ1. Мати гарний настрій.2. Бути чемним та поважати один одного.3. Вміти вислухати відповідь свого однокласника.4. Працювати уважно.5. Допомагати один одному.6. Дарувати позитивний настрій.

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИрозуміє зміст поняття «режим річки»; розрізняє види живлення річок;встановлює з допомогою вчителявзаємозв’язки явищ і процесів, що відбуваються в гідросфері, унаслідок взаємодії гідросфери з літосферою;обирає самостійно або з допомогою вчителя ідеї, способи, засоби для розв’язання життєвоїпроблеми щодо безпечної поведінки під час повеней, катастрофічних паводків. Джерела живлення річки. Водний режим річки. Льодовий режим річки

Номер слайду 4

КВИТОК НА ВХІД Природний водний потік, щотече в зниженні рельєфу, утвореному його рухом. Головна річка з усіма притоками. Початок річки Місце де річка впадає в іншу річку, озеро чи море. Це річка, яка впадає в головну річку. Звивисте заглиблення по якому тече річка від витоку до гирла. Найглибша частина річкової долини, що постійно зайнята водним потоком. Частина річкової долини, що заливається водою в період повені. Частини річкової долини, які ніколи не заливаються водою ( в минуломубули заплавами). Територія, з якої річка збираєсвої води. Кам’янисті ділянки в річищі, що утворені виходами твердих гірських порід або валунами. Падіння води в річці з виступу, утвореного в їїрічищі, складеноготвердими породами.

Номер слайду 5

ПРИГАДАЙhttps://learningapps.org/2244910

Номер слайду 6

ДЖЕРЕЛА ЖИВЛЕННЯ РІЧКИЖивлення річки - це її поповнення водою. Джерело надходження води в річку залежить від клімату . Якщо на території випадає достатньо опадів, річка поповнюється переважно за рахунок поверхневих джерел, як-то дощ, талі снігові води, а у високих горах - тала вода льодовиків. Якщо опадів бракує - за рахунок підземних джерел. Зазвичай у будь-якої річки існує кілька джерел живлення одночасно, частка яких змінюється протягом року.

Номер слайду 7

ПОМІРКУЙа) як змінюються джерела живлення рівнинних річок України протягом року: яке живлення й чому стає переважаючим навесні, влітку, восени та зимою; б) яке джерело живлення спричиняє найбільше надходження води в річки українських рівнин; в) чим переважно живляться карпатські річки.

Номер слайду 8

ВОДНИЙ РЕЖИМ РІЧКИ. Водний режим річки - зміна рівня та об'єму води в річці залежно від пори року.

Номер слайду 9

ПОВІНЬперіод високого й тривалого підняття рівня води в річці у певну пору року. В Україні весняна повінь унаслідок танення снігу забезпечує до половини річного стоку. Її ще називають водопілля. Річки при цьому виходять з берегів і затоплюють заплаву. Чим більше взимку снігу, тим триваліше водопілля.

Номер слайду 10

ЧОМУ- унаслідок зливових дощів або раптових зимових відлиг у річку швидко прибуває вода та її рівень зненацька підвищується. ЩО - швидке й різке підняття рівня води в будь-яку пору року. Паводки можуть багаторазово повторюватися. ДЕ-частіше трапляються в горах, а посилюються при безконтрольному зведені лісу. Наслідки- завдають значної шкоди будівлям та господарству. ПАВОДОК

Номер слайду 11

КОЛИ -в суху та теплу пору року вода з річки інтенсивно випаровується, а надходить її недостатньо. ЩО- рівень води знижується. Настає межень (межінь) - період найнижчого рівня води у річці, що відбувається в певну пору року. МЕЖЕНЬ

Номер слайду 12

ПОПРАЦЮЄМО1. Проаналізуйте карту на визначте: а) в яких частинах України найчастіше трапляються паводки; з яких причин вони виникають; б) чи висока ступінь загрози паводків у вашій місцевості? 2. Поміркуйте, чи є можливість запобігти паводкам?

Номер слайду 13

ЛЬОДОВИЙ РЕЖИМ РІЧКИЗа зображеннями поясніть, як розпізнати різни періоди льодового режиму річки. Які періоди найбільш безпечні та небезпечні для перебуванні на льоду заради зимових розваг та рибальства. Для режиму річок помірних широт узимку характерне утворення льодового покриву. За льодовим режимом річки поділяють на замерзаючі, з нестійким льодоставом та незамерзаючі.

Номер слайду 14

ПОПРАЦЮЄМОПроаналізуйте карту та визначте, в яких частинах України: а) льодостав найдовший та найкоротший; б) лід на річках нестійкий або відсутній; в) коли у вашій місцевості льодостав та скресання, й коли перебувати на кризі найбільш небезпечно.

Номер слайду 15

ДІЙ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ПРОХОДЖЕННЯ ПОВЕНІ, ПАВОДКУРОБОТА В ГРУПАХ :1- Дії у випадку загрози виникнення повені, паводку2-Дії в зоні раптового затоплення під час повені, паводку3-Дії після повені, паводкуhttps://doroshivska-gromada.gov.ua/pam%E2%80%99yatka-schodo-dij-naselennya-pid-chas-prohodzhennya-poveni-pavodku-08-52-25-02-02-2021/

Номер слайду 16

Остання велика річка України, що не зарегульована водосховищами й завдяки цьому зберігає свій природний режим - Десна, найдовша та друга за водністю (після Прип’яті) притока Дніпра. В її басейні зосереджені найбільші запаси прісних підземних вод в Україні, які є основним джерелом задоволення питних і господарських потреб. Деснянська вода використовується для водопостачання населених пунктів. Понад 60 % питної води для Києва надходить з Десни. Долина Десни включена до Смарагдової мережі Європи, як територія особливого природоохоронного значення. У 2018 році започатковане щорічне святкування Дня Десни. Мета заходу - екологічне виховання, зміна ставлення людей до водних ресурсів і привернення уваги до екологічних проблем водойм представників влади та бізнесу.«ВІРЮ - НЕ ВІРЮ»

Номер слайду 17

ПРАКТИЧНА РОБОТА. ОПИС ВОДНОГО ОБ’ЄКТА 1. Назва річки.2. Басейн океану, до якого належить річка.3. Місце витоку і гирла.4. Наявність порогів, водоспадів.5. Основні притоки річки.6. Географічні пояси, що їх перетинає річка.7. Види живлення річки.8. Особливості водного режиму. ПОПРАЦЮЄМОhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D1%80%D1%96%D1%87%D0%BE%D0%BA_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%8 E

Номер слайду 18

КВИТОК НА ВИХІДПоясніть, чому річки називають невтомними трудівницями. Якими водами живляться річки? Що називають режимом річки?Чим відрізняється паводок від повені? Людям яких професій важливо знати про режим річок даної місцевості? Поясніть, чому.

Номер слайду 19

НОВІ ТЕРМІНИ ДО СКАРБНИЧКИ ЗНАНЬживлення річки, режим річки, повінь, паводок, межень (межінь), льодостав, скресання.

Номер слайду 20

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕРічки в природі виконують три види робіт: руйнування, перенесення та відкладання. Річки живляться опадами, дощовою водою, талими сніговими, льодовиковими та підземними водами. Регулярні зміни рівня води в річці протягом року називається водним режимом річки. Складовими режиму річки є повінь, межень, паводок.

Номер слайду 21

САМООЦІНЮВАННЯОціни, як ти працюваи / ла. Оціни роботу вчителя. Оціни, чи цікавою була інформація на уроціОціни, чи багато нового ти дізнався/лася. Від 1до 3

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати матеріал уроку. Доопрацювати практичну роботу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Маргарид Галина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
7 лютого
Переглядів
2709
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку