Озера, 6 клас, нуш, презентація

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи»для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І., Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В., Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 КЛАСІНГА ЛИТВИН-МАТІЙЧУКОЗЕРА

Номер слайду 2

ПРАВИЛА РОБОТИ НА УРОЦІ1. Мати гарний настрій.2. Бути чемним та поважати один одного.3. Вміти вислухати відповідь свого однокласника.4. Працювати уважно.5. Допомагати один одному.6. Дарувати позитивний настрій.

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ- розуміє зміст поняття «озеро»;розрізняє види озерних улоговин;-знаходить, показує на картах і позначає на контурній карті озера Шацькі, Каспійське,Байкал відповідно до навчального завдання. Що таке озеро? Як утворюються озера?Яке значення мають озера?

Номер слайду 4

ПРИГАДАЙhttps://learningapps.org/32465032

Номер слайду 5

КВИТОК НА ВХІД1. Яку роботу виконують річки? Що таке дельта? 2. Які типи річок виділяють за характером течії? Чим гірська річка відрізняється від рівнинної? 3. Поясніть причини утворення порогів та водоспадів. 4. Чому річки потребують охорони?

Номер слайду 6

ЩО ТАКЕ ОЗЕРООзерами називають природні водойми в замкнутих заглибленнях суходолу. На відміну від річки, озеро — це природна водойма сповільненого водообміну.

Номер слайду 7

15 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ОЗЕРАhttps://faktypro.com.ua/page/15-czikavikh-faktiv-pro-ozera

Номер слайду 8

ЯК УТВОРЮЮТЬСЯ ОЗЕРАДля утворення озера потрібні дві умови: достатня кількість води та заглиблення поверхні суходолу . Озера живляться дощовими, підземними, талими сніговими та льодовиковими водами. Водний баланс в озері можуть підтримувати річки, які в нього впадають. Коли вода в заглибленні накопичується швидше, ніж випаровується, утворюється озеро.

Номер слайду 9

ТИПИ ОЗЕРНИХ УЛОГОВИНЗаглиблення суходолу, у яких збирається вода, називають озерними улоговинами.

Номер слайду 10

види озерутворення луговинприклади. ПОПРАЦЮЄМОhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%84%D1%96%D0%BA%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8 F_%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD

Номер слайду 11

ВГАДАЙ МЕНЕРозгляньте схеми. Які типи озер за походженням зображені на них?

Номер слайду 12

ВОДНИЙ РЕЖИМ ОЗЕРСтічними називають озера, з яких витікають струмки та річки. Безстічні озера не мають стоку води. В Каспійське море впадають річки, і зокрема найдовша ріка Європи Волга, але жодна не витікає.

Номер слайду 13

ВОДНИЙ РЕЖИМ ОЗЕРРічки несуть у безстічні озера світу невелику кількість солі. Потрапляючи в безстічне озеро, вода з його поверхні випаровується, а солі залишаються в озері. Протягом десятків, сотень років вони нагромаджуються — і озеро стає солоним. Солоність води в деяких озерах дуже висока. Причинами є висока випаровуваність води та безстічний режим, а також кількість опадів, які випадають на території, де знаходиться озеро. На географічних картах прісні озера позначають голубим, а солоні — бузковим кольором. Про глибини озер можна довідатися з цифрової поз

Номер слайду 14

ДОН-ЖУАН - НАЙСОЛОНІШЕ ОЗЕРО В СВІТІ?https://pogoda.rovno.ua/naysolonishe-ozero-v-sviti

Номер слайду 15

ЗНАЧЕННЯ ОЗЕР

Номер слайду 16

На Львівщині високо в Сколівських Бескидах є Мертве (або Журавлине) дещо таємниче озеро. Потрапивши до нього, ви побачите неправильну овальну форму, темну, як ніч, але прозору воду і бульбашки, які постійно піднімаються до поверхні. Мертвим його називають тому, що вода там насичена сірководнем і вищі живі організми не живуть. Про те, як утворилося озеро, ніхто не знає, як, власне, і про його точну глибину. Велике скупчення гілок, коренів дерев, трави утворило острів посеред озера. І, якщо добре придивитися, можна побачити, що він рухається. Через незвичні властивості місцеві жителі довго не наближалися до озера, знаходячи містичні пояснення бульбашкам та аномальній темній воді. Розповідають, що в тутешніх болотах після сніжних зим або дощових літніх тижнів безслідно зникали подорожні.«ВІРЮ - НЕ ВІРЮ» перевіряємо інформацію

Номер слайду 17

ПОПРАЦЮЄМОПРАКТИЧНА РОБОТА. ПОЗНАЧ НА КОНТУРНІЙ КАРТІ ОЗЕРА МЕРТВЕ МОРЕ , СВІТЯЗЬ, КАСПІЙСЬКЕ МОРЕ, БАЙКАЛ, ВЕРХНЄ, ВІКТОРІЯ І ТАНГАНЬЇКА.

Номер слайду 18

Поясніть, яка різниця між стічним і безстічним озером. Згадайте, які дві умови потрібні для утворення озера. Назвіть види озер за походженням озерних улоговин та покажіть їх на карті. Чому льодовикових озер багато на півночі Євразії та Північної Америки?КВИТОК НА ВИХІДhttps://merkator.org.ua/testy/ozera/

Номер слайду 19

НОВІ ТЕРМІНИ ДО СКАРБНИЧКИ ЗНАНЬОзеро, озерні улоговини, стічні, безстічні озера

Номер слайду 20

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕОзеро — природне заглиблення в земній поверхні, заповнене водою. За походженням улоговин озера бувають: тектонічні, залишкові, вулканічні, заплавні, загатні, льодовикові, карстові та інші. Розрізняють стічні та безстічні озера. У стічних озерах вода прісна, у безстічних — солона.

Номер слайду 21

САМООЦІНЮВАННЯОціни, як ти працюваи / ла. Оціни роботу вчителя. Оціни, чи цікавою була інформація на уроціОціни, чи багато нового ти дізнався/лася. Від 1до 3

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати матеріал уроку2. Склади список топ-5 унікальних озер планети.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Denysenko Kateryna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
7 лютого
Переглядів
1701
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку