Жуль Верн."П*ятнадцятилітній капітан" (презентація)

Про матеріал
Видатний майстер пригодницьких романів Жуль Верн захоплює читачів розповіддю про подорож героїв його книги «П’ятнадцятирічний капітан». Разом з ними вони переживають бурі в океані. Зустріч з китами, загибель членів команди вітрильника «Пілігрим», мандри вглиб Африки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЖУЛЬ ВЕРН.“ПЯТНАДЦЯТИЛІТНІЙ КАПІТАН”Підготувала вчитель зарубіжної літератури. Млиновецького НВККарпець М. Г.

Номер слайду 2

Дік Сенд – п’ятнадцятирічний молодший матрос. Відважний та рішучий хлопчина. Капітан Халл – капітан китобійного судна «Пілігрима», на його судні завжди панував бездоганний порядок. Він був досвідченим китобоєм і завбачливим капітаном. Негоро – судновий кок років 40, агент работоргівців. Він дивлячись по тексту був нечуйним, одноманітним іне мав інтересу до подій. Це работоргівець, який ховається від влади, підлий і жорстокий чоловік.

Номер слайду 3

Місіс Уелдон – дружина власника корабля. Автор описує її як «тридцятирічну, з міцним здоров’ям» жінку, хоробру, що не боїться моря, вона подорожувала з п’ятирічним сином Джеком. Це відважна жінка. Джек – маленький 5-річний син Місіс Уелдон. Том, Бат, Остін, Геркулес, Актеон – негри, врятовані із затонувшого корабля. Джеймс Уелдон – багатий каліфорнійський судновласник, у якого працював Дік Сенд. порядочный, честный человек. Він є власником “Пілігрима”.

Номер слайду 4

Жанр – пригодницький роман. (Це твір, сюжет якого насичений незвичайними подіями й характеризується їхнім несподіваним поворотом. Тема— розповідь про незвичайні пригоди п’ятнадцятирічного Діка Сенда та його друзів на морі й на суші.Ідея — прославлення сили людського характеру, розуму й допитливості, вірності дружбі й здатності до самопожертви. Сюжет. Події книги відбуваються в морі. Китобойная бригантина «Пілігрим» під час полювання виявляє потопаючий корабель. Екіпажу вдається врятувати п’ятьох афроамериканців і собаку по кличці Дінго.

Номер слайду 5

Через кілька днів капітан «Пілігрима» разом зі своїми матросами відправляється на полювання на човні у відкрите море. Але вижити в жорстокій сутичці їм не вдається. Після загибелі екіпажа «Пілігрима» Дік Сенд став капітаном шхуни і взяв на себе відповідальність за життя місіс Уелдон, її сина і п’ятьох негрів, врятованих командою.

Номер слайду 6

Дік Сенд. Сильний. Розумний. Справедливий. Відважний. Чуйний. Рішучий. Відповідальний. Витривалий. Чесний

Номер слайду 7

Дік Сенд, п’ятнадцятирічний юнак, добровільно узяв на себе командування кораблем у скрутну хвилину. На щастя, пасажирам “Пілігрима” вдалось щасливо дістатись до Сан-Франциско, але це заслуга знань. Адже якби Дік не вивчав моряцьке ремесло, географію та інше, невідомо, яким би був кінець подорожі. Напевно, нещасливий…А Школу життя – найважливішу – Дік закінчив з відзнакою. Він витримав усі нелегкі випробування, які посилала йому доля.

Номер слайду 8

Дік Сенд був настільки сміливий, що узяв на себе відповідальність за життя інших людей, його товаришів по нещастю. Він був мужнім, витривалим і надзвичайно кмітливим. Завдяки дому, що Дік Сенд добре знав географію, він зміг вести «Пілігрим». Ті ж самі знання врятували п’ятнадцятирічного капітана і його команду від багатьох небезпек. Жодному капітанові неможливо обійтися без двох дисциплін — навігації та вищої математики. Адже для того, щоб не збитися з курсу, капітанові будь-якого судна треба постійно вести доволі складні розрахунки, а це вже справжня наука, наука, яка посідає важливе місце у мореплавстві. Знання — дуже потрібна і важлива річ у житті будь-якої людини. Немає сумніву, що за відсутності певних навичок і знань людина не зможе повністю себе розкрити і прожити повноцінне життя. Адже справжня особистість повинна постійно розширяти свої знання, розвиватися і ніколи не зупинятися на досягнутому. Розвитку мислення та інтелекту і сприяє наука. Саме вона удосконалює наше життя. Потрібно навчатися у школі, постійно дізнаватися про щось нове в оточуючому нас світі , а також потрібно багато читати і займатися самоосвітою. Будьте впевнені, що отримані знання обов’язково знадобляться у дорослому житті.

Номер слайду 9

Проблема рабства в романі Ж. Верна « П’ятнадцятирічний капітан»Рабство — найжорстокіша форма експлуатації людини людиною. Примус раба до праці здійснювався під страхом смерті. Через надмірно інтенсивну працю, постійне напівголодне й голодне існування сотні й тисячі рабів передчасно вмирали. Раб. Безправний, бідний. Працює, служить, мовчить. Життя ніхто не захистить. Річ. Работорговець. Жорстокий, несправедливий. Обманює, заробляє, вбиває. За зло прийде розплата. Злочинець

Номер слайду 10

Роман «П'ятнадцятирічний капітан» стоїть у ряду найпотужніших творів Жуля Верна, що засуджують будь-які насилля над людиною й природою. На жаль, і в сучасному світі торгівля «живим товаром» залишається однією з найактуальніших проблем.

Номер слайду 11

Домашнє завдання-підготуватися до написання контрольного твору на тему:“Велич науки і знань”.

pptx
Додано
24 листопада 2021
Переглядів
2490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку