Зима прийшла і низку свят принесла

Про матеріал
Мета: розповісти учням про цикл зимових свят; представити підготовлені учнями та вчителями етнографічні проекти; розвивати творчі здібності учнів; виховувати любов до традицій свого народу, заохочувати учнів до вивчення української народної культури.
Перегляд файлу

Сценарій етнографічного заходу

«Зима прийшла і низку свят принесла»

Мета: розповісти учням про цикл зимових свят; представити підготовлені учнями та вчителями етнографічні проекти; розвивати творчі здібності учнів; виховувати любов до традицій свого народу, заохочувати учнів до вивчення української народної культури.

Обладнання: аудіозаписи до творчих номерів, електронна презентація, мультимедійний проектор, мультимедійний екран, апаратура для озвучення свята, презентація.

Дійові особи

1-й ведучий

2-й ведучий

Класні родини (1-11  класів)

Батьки учнів

Педагогічний колектив

Гості свята

Перебіг заходу

 

1-й ведучий. Доброго дня усім присутнім в залі.

2-й ведучий. Сьогодні на нас чекає подорож святами зимового циклу.

1-й ведучий.  В народі говорять: "Зима прийшла і низку свят принесла". І дійсно: взимку майже щодня – свято.

2-й ведучий. Зимові свята починаються 4 грудня зі свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, «коли вводиться літо у зиму». Цей день віщує, яким буде наступний рік: урожайним чи ні, посушливим чи дощовим.

1-й ведучий. А на сцену запрошуємо учнів 1-Б та 6-А класів

                  (Пісня «Дзвоники дзвенять»,1-Б та 6-Акласи ).

2-й ведучий. Сьомого грудня - день великомучениці Катерини, у народі "Катерини", свято дівочої долі. У цей день перед образами цієї святої дівчата ставлять свічки, а потім під вечір ворожать на свою долю.

1-й ведучий. Перед сходом сонця дівчина йде в садок і зрізує гілочку вишні. В хаті дівчина ту гілочку ставить у пляшку з водою і чекає свята Меланки. Якщо до Меланки вишня зацвіте – добрий знак, засохне гілочка без цвіту – кепська ознака. Дівчата так це тлумачать: є цвіт на гілочці – буде весілля, ще рік дівувати.

2-й ведучий. Зустрічайте гучними оплесками учнів 2-х класів

                                    (Танок «Новорічний», 2-А, 2-Б класи).

1-й ведучий. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

2-й ведучий.  «Андріївські вечорниці» - це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь, а і старше покоління. Це жарти, пустощі, здебільшого хлопців, які дозволяються тільки в Андріївську ніч.

1-й ведучий. А на сцену запрошуємо учнів 4-А та 8-Б класів

                             (Пісня «Біла казка» , учні 4-А та 8-Б класів)

2-й ведучий.    Дев'ятнадцятого грудня - день святого Миколая. Це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно.

1-й ведучий. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – різочку.

А в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки.

2-й ведучий. Зустрічайте гучними оплесками учнів 4-Б та 11класів

                                      (Інсценівка, учні 4-Б та 11 класів)

1-й ведучий. Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і яку з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях і релігійних переконаннях.

2-й ведучий. Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і яку з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях і релігійних переконаннях.

 

1-й ведучий. Зустрічайте гучними оплесками учнів 6-Б та 7-Б класів

                            (Танець «Їхав козак», учні 6-Б та 7-Б класів)

1-й ведучий. За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва і зветься Святим чи Свят-Вечором, що припадає на 6 січня.

2-й ведучий. За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їдять – чекають на першу зірку, що сповіщає про народження Ісуса Христа. І тільки після настання вечора родина збиралася на урочисту вечерю.

1-й ведучий. На стіл подавали 12 пісних страв: варений горох, смажену капусту, рибу, квасолю, вареники, картоплю, гриби, гречану кашу, голубці, коржі, головними стравами є кутя та узвар.

 2-й ведучий. Коли ж починало вечоріти, господар дому готував символ урожаю – Дідуха – сьогодні це ялинка. До речі, в західній Україні до сьогодні ялинку ставлять і прикрашають не на 1, а на 6 січня.

1-й ведучий. А у запальний танок готові пуститися учні 5-х ­­­­класів

                              (Танок «Зима», учні 5-х класів)

2-й ведучий. Різдво – одне з 12 найбільших християнських свят. Після святкової літургії завершується Різдвяний піст і починається Коляда. Колядою називають період, коли співаються різдвяні пісні, бажаючи господарям щастя й злагоди.

1-й ведучий.  Колядники заходили до кожної хати, а в церквах ставили вертепи – виставу на євангельський сюжет, що розповідала про народження Ісуса Христа, чудесне з’явлення ангелів пастушкам, відвідини трьох царів зі сходу і порятунок Немовлятка від страшного царя Ірода.

2-й ведучий.  Від цього дня і аж до Стрітення  вітають одне одного словами: «Христос народився!» – «Славімо його!»..

1-й ведучий. Зустрічайте гучними оплесками учнів 1-А та 10 класів

(Інсценівка, учні 1-А та 10 класів)

1-й ведучий. 13 січня – Щедрий вечір (свято Меланки). Вечір перед старим Новим роком має й третю назву – Щедра Кутя. Бо ж, на відміну від постового Свят-вечора, його стіл дуже багатий – м’ясний.

 2-й ведучий. Цього дня водили «козу» (хлопчик у вивернутому вовною назовні кожуху). Та головним дійством на Щедрий вечір є щедрування – співані побажання щастя господарю та всій його родині! У давнину щедрівки співали в основному дівчата та жінки, рідше хлопці, а от чоловіки майже ніколи.

1-й ведучий. Щедрівників, як і колядників, теж заведено обдаровувати солодощами та грошима. На щедрий вечір не можна було лаятися, щоб тихо і спокійно жилося весь рік.

2-й ведучий. А на сцену запрошуємо учнів 3-Б та 9-Б  класів

(Інсценівка, 3-Б та 9-Б класи)

2-й ведучий. 14 січня – святого Василя (Новий рік за старим стилем). Головний обряд цього свята – засівання. Зерно є символом нового життя, тому, заходячи в хату, її обсипали зерном.

 1-й ведучий. Засівали хлопці, дівчатам цього робити було не можна. Традиційні примовляння: «Сієм, сієм, засіваєм, з Новим роком вас вітаєм! Сійся, родися жито, пшениця, усяка пашниця!».

2-й ведучий.  За повір’ям, якщо на Василя першим у хату завітає гість чоловічої статі, весь рік буде щасливим й багатим. Тож зранку хлопчики до 14 років засівали власну оселю житом-пшеницею (символами родючості й добробуту), а потім ходили посівати до сусідів. Господарі ж у свою чергу обдаровували посівальників пирогами, горіхами, цукерками й дрібними грошима.

2-й ведучий. А на сцену запрошуємо учнів 3-А та 7-А класів

(Пісня «Новорічна», учні3-А та 6-А класів)

1-й ведучий.19 січня – Богоявлення (Водохреща або Йордан).

Це одне з 12 найбільших християнських свят різдвяно-новорічного циклу, яке нагадує про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.

2-й ведучий. Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан.

1-й ведучий. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю саму мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді, а свято називають Богоявлення.

2-й ведучий. А на сцену запрошуємо учнів 8-А та 9А класів

(Танок «Український», учні 8-А та 9-А класів).

1-й ведучий. От і завершився наш проект «Зимовий вернісаж»

2-й ведучий. Отож, хочемо привітати вас з прийдешніми новорічними та різдвяними святами.

(Пісня вчителів)

1-й ведучий. Дякуємо всім за участь у святі.

2-й ведучий. Щастя, миру та здоров’я!

Разом. До нових зустрічей!

 

docx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку