Зимові свята за новоюліанським календарем

Про матеріал
Презентація виконана із змінами свят в Україні з 2023 р. Зимові свята за новоюліанським календарем. Матеріал підійде для виховних годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зимові свята в Україні( за новоюліанським календарем)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Андріївські вечорниці 30 листопада - День святого Андрія Первозванного. Святкування Андрія неможливе без вечорниць - головної народної розваги молоді у грудні. У народі ще це свято називали Калита. За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 29-го листопада. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 29-го на 30-е листопада ворожили...

Номер слайду 4

День Святого Миколая 6-го грудня (19 грудня за юліанським календарем) православні люди всього світу святкують день святого Миколая Чудотворця. За народними повір’ями, саме в цей день Миколай Чудотворець спускався на землю з небес і обходив весь світ, допомагаючи знедоленим і відновлюючи справедливість. Миколай – покровитель дітей.

Номер слайду 5

Святи́й Микола́й — святковий персонаж, добрий чарівник, якого ототожнюють з образом Миколая Чудотворця. Напередодні свята святого Миколая діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями, які кладуть у поштову скриньку або залишають за вікном. Чемним дітям Святий Миколай залишає під подушкою або у шкарпетці подарунок, а неслухняним — різку. Різка слугує своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

Номер слайду 6

Святвечір (багатий вечір, багата кутя) – одне з найурочистіших свят, яке ми відзначаємо 24 грудня. Його відзначають напередодні Різдва. Коли на небі з'являється перша зірка, багато сімей збираються за святковим столом, на якому за традицією стоять 12 пісних страв. Святий вечір

Номер слайду 7

У святвечір влаштовують колядування – діти і молодь ходять по вулицях, стукають у всі двері, славлять піснями Христа і бажають щастя господарям. За це дітлахам дають цукерки, маленькі подарунки або гроші. Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут. Готувалися до колядування заздалегідь — виготовляли колядницькі обладунки: восьмикутну зірку, маски Кози, Ведмедика. Колядування

Номер слайду 8

25 грудня відзначають Різдво Христове. Різдву, за церковним статутом, передував чотиритижневий Різдвяний піст (Пилипівка). Вранці 25 грудня українці йдуть до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христові. Різдво Христове

Номер слайду 9

Новий рік ( свято Василя) Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Посівали в Україні раніше в переддень Святого Василя, на ранок 14 січня. Але тепер Василя – 1 січня. Тому посівальники прийдуть на ранок після святкування Нового року. 

Номер слайду 10

Характерною прикметою новорічного свята в Україні було й засівання - давній народний звичай церемоніальних обходів хат із побажанням щастя членам сім'ї та розквіту господарства. 

Номер слайду 11

В Україні традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а дідух. Виготовляли його з першого зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув'язували в пишний вінок. Знизу робили розгалуження, щоб «дідух» міг стояти. Верхівка новорічного вінка нагадувала конусоподібний сніп з колоссям.

Номер слайду 12

Водохреща. Хрещення Господнє – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 6 січня.  В день Хрещення віруючі бажають викупатися в ополонці — щоб вилікуватися від недуг. 

pptx
Додано
23 грудня 2023
Переглядів
311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку