Зимові види спорту. Хокей із шайбою. Презентація.

Про матеріал
Презентація. "Зимові види спорту. Хокей із шайбою" розроблена для покращення проведення уроків фізичної культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Хоке́й із ша́йбою, кана́дський хоке́й або просто: хоке́й, го́кей, гакі́вка (англ. hockey, від фр. hoquet — «палиця пастуха з гаком») — гра на льодовому майданчику, в котрій дві команди намагаються ключками закинути круглу шайбу у ворота суперника, які захищає воротар. Популярний у багатьох країнах: передусім у Канаді й США, в Росії, Швеції, Фінляндії, Чехії, Словаччині, Латвії, Білорусі, де він є головним видом спорту. Є олімпійським видом спорту, входить до програми зимових олімпійських ігор.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

. Коли з'явилася гра в хокей, точно встановити неможливе. Ігри з ключками і м'ячем існували у різних народів: у Стародавньому Єгипті, Стародавній Греціїї («керетізейн», «керетізін», грец. κερητίζειν), у Середньовічній Європі. Монгольські даури грають у гру «бейкоу», схожу на хокей, вже близько 1 000 років. Предками гри у хокей на льоду можна вважати такі ігри, як шотландське шинті, а також голландський «ейсколф» (IJscolf). Останній являє собою льодовий варіант «колфу» — гри, що нагадує гольф. В аналогічну гру «кнатлейкр» (knattleikr) грають вже протягом тисячоріччя у Норвегії, згадки про неї містять й ісландські саги. Існує свідчення, що в Англії для гри у хокей на льоду замість м'яча використовували bung — чіп з корку або дубового дерева, прообраз сучасної шайби. Британські військослужбовці й поселенці принесли гру в хокей до Північної Америки. У 1825 році Джон Франклін пише, що «гра у хокей на льоду була ранковою зарядкою» на Великому Ведмежому озері під час однієї з його арктичних експедицій. Втім, відоме, що подібні ігри існували тут ще до приходу європейців: Сайлас Тершес Ренд описує у 1894, що мікмаки (корінне населення Нової Шотландії) грали в гру «тооадіджик» (tooadijik), а також «волчамаадіджик» (wolchamaadijik). Останній варіант з'явився, ймовірно, після знайомства з хокеєм колоністів.

Номер слайду 8

Початком історії сучасного хокею з шайбою можна вважати 3 березня 1875 року. Саме тоді на ковзанці «Вікторія» у Монреалі був проведений перший офіційний матч між двома командами (по 9 гравців), де замість традиційного м'яча використовували «плаский круглий шматок дерева». Ворота в цій грі були 2,4 м завширшки: дещо ширші порівняно із сучасними. «Шматок дерева» надалі отримав назву puck — від шотл. ґел. puc або ірл. poc («тикати», «завдавати удар»). У 1876 році повідомляли, що в Монреалі відбулася гра, проведена «за правилами „Хокейной Асоціації“» («Асоціація» була першою англійською організацією з хокею)[14]. У 1877 році монреальська газета The Gazette опублікувала список семи правил, шість з яких ґрунтувалися на правилах «Хокейної Асоціації» (тільки там шайба називалася ball), і одне нове правило пояснювало порядок розв'язування суперечок[15]. Перший клуб з хокею з шайбою, University Hockey Club, засновано також 1877 року[16], потім з'явилися Quebec Hockey Club (1878) і Montreal Victorias (1881). У 1880 році число гравців у команді скоротили до семи. У Європі першим матчем з канадського хокею вважається гра у Санкт-Моріці 1885 року між командами Оксфордського і Кембріджського університетів, але письмових свідчень, які б це підтверджували, не збереглося. У Сполучених Штатах, де популярним було «льодове поло» (хокей з м'ячем), перший матч з хокею з шайбою був зіграний 1893 року — між командами Єльського університету і університету Джонса Гопкінса. Піонером цієї гри у США вважається фінансист Малколм Грін Чейс, який, познаймившись у 1892 з канадськими хокеїстами в Ніагара-Фоллс, створив власну команду зі студентів Єльського, Браунського і Гарвардського університетів.

Номер слайду 9

На 1893 році лише в одному Монреалі налічувалося близько сотні команд, окрім того, хокейні ліги існували по всій Канаді. У Вінніпезі гравці уперше стали використовувати захисні крикетні щитки для захисту ніг воротаря, вони також запровадили прийом, зараз відомий як кистьовий кидок. Воротні сітки набули стандартного вигляду в Канадській аматорській хокейній лізі у 1900 році. Позиції лівих і правих захисників стали приходити на зміну позиції приймаючого гравця і позиції каверпойнт (запозичених з крикету) у 1906. Ковзанка «Вікторія», де відбувся перший матч з хокею з шайбою, знищена у 1925 році. Найстарішою чинною хокейною ареною є Арена Меттьюса в Бостоні, збудована 1910 року.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

.

Номер слайду 12

Використані джерела: Copyrighted free use, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=335648 https://www.teylersmuseum.nl/nl/collectie/kunst/o-006-ijsvermaak Web Gallery of Art: Зображення Info about artwork, Суспільне надбання (Public Domain), https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15451340 https://uk.wikipedia.org/wiki/Хокей_із_шайбою https://www.google.com.ua/search?q=%D1%85%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B9+%D1%96%D0%B7+%D1%88%D0%B0%D0%B9%D0%B1%D0%BE%D1%8E&sxsrf=ACYBGNTavzgLiydWW1gf0LOnfubmtIqsQQ:1577026679461&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi8_Z6YwsnmAhXFrIsKHWphC_0Q_AUoAXoECBIQAw&biw=889&bih=621#imgdii=sfBwTmzcX07zLM:&imgrc=pltAUEsuUPD81M:

Номер слайду 13

Презентацію розробив учитель фізичної культури, початкових класів та Захисту Вітчизни “Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 Полтавської міської ради Полтавської області” Бардін А.О.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кондратьєва Аліна Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 січня 2020
Переглядів
3606
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку