Змінні у мові програмування Python. Типи змінних

Про матеріал
Презентація до уроку інформатики на тему "Змінні у мові програмування Python" для учнів 7-8 класів у курсі "Алгоритмізація і програмування".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Змінні. Прості типи даних PYTHON. Дії з типами даних Урок №348 клас

Номер слайду 2

Поняття змінноїЗмінна — це математична величина, яка має свою назву та певне значення, яке може змінюватися залежно від умов задачі. Назва змінної може складатися з латинських великих та малих літер, може містити цифри, та знак нижнього пробілу. Наприклад: argument1, Arg. Um. Ent23, slovo_ukr та інші.

Номер слайду 3

Ім’я змінноїЗверніть увагу! Змінна arg та Arg — це зовсім різні змінні, бо перші букви відрізняються за регістром. Немає обмежень щодо змісту назви змінної, головне щоб потім програміст зрозумів за що відповідає кожна з них.

Номер слайду 4

Як надати значення змінній?Щоб надати якійсь змінній значення, потрібно після назви змінної поставити знак “=” та ввести її значення. Значенням змінної може бути: число, текст, математична дія з числами чи іншими змінними, значення може запитуватися у користувача.

Номер слайду 5

Значення змінної - число. Якщо значення змінної число, то після знаку дорівнює без жодних додаткових знаків ставиться задане число. Наприклад: a=5, mod=76, і т.д.

Номер слайду 6

Значення змінної - вираз. Вирази також записуються без додаткових синтаксичних знаків. Наприклад: a=2+b, sum=56+76, тощо.

Номер слайду 7

Значення змінної - текст. Якщо значення змінної текст, то в залежності від того, за допомогою яких символів він був написаний, будуть використовуватися такі конструкції: для символів англійського алфавіту, текст береться в одинарні лапки (‘ ’), для українського та російського алфавітів в подвійні (“ ”).

Номер слайду 8

Значення змінної - текст. Наприклад: a=‘Hello world!’, b=“Привіт світ!” і т.п. Зверніть увагу! Числа, або вираз також можна представити як текст, але тоді вони будуть відображати лише рядок із символів. Наприклад: с=‘145’, або sum2=‘6+4=10’ та інше

Номер слайду 9

Прості типи даних Python. Тип даних визначає множину допустимих значень змінної. До простих типів даних Python відносяться: Цілі числа – int;дійсні числа – float; рядки тексту – str;

Номер слайду 10

Прості типи даних Python

Номер слайду 11

Дії з типами даних в Python. Дуже часто доводиться переводити значення одного типу даних в інший, для подальшої роботи з ними. Переведення типів даних у мові програмування Python: з цілого числа в текст, з дійсного в ціле і т.д. 

Номер слайду 12

Int — цілі числа. Відображаються просто як числа. Для перетворення будь-якого значення на ціле число використовується функція int(): Зверніть увагу! Як було продемонстровано в прикладі, при переведенні дійсного числа в ціле залишається лише ціла частина, дробова “відкидається”.

Номер слайду 13

Float — дійсні числа. Виглядають як 2 числа (ціла і дробова частина), розділені крапкою. Для перетворення будь-якого значення на дійсне число використовується функція float(): 

Номер слайду 14

Str — рядки. Виглядають як текстові фрагменти будь-якої довжини. Для перетворення будь-якого значення у рядок використовується функція str(): 

Номер слайду 15

Як визначити тип даних?Якщо ви не знаєте, який тип даних набуває змінна або конкретне значення, можна користуватися функцією type():

Номер слайду 16

Контрольні запитання. З чого може складатися назва змінної Python? Яких значень може набувати змінна? Які прості типи значень ви вже знаєте? Як вони позначаються в коді? З яких елементів вони складаються? Як переводити типи даних між собою? Назвіть основний принцип.

Номер слайду 17

Практичне завдання. Заповніть в зошиті таблицю без використання IDLE{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вхідні дані (а)Типи даних (а)Результат (b)Типи даних (b)Конструкція переведенняa=‘45.56’b=45intb=‘652’a=78*33/15stra=(78-89)*56b=float(a)a=78b=78.0

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Заповніть в зошиті таблицю без використання IDLE

pptx
Додано
14 лютого 2020
Переглядів
28283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку