Значеннч періодичного закону

Про матеріал
Значення та відкриття періодичного закону Розвиток Періодичного закону Формулювання закону
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення Періодичного закону. Підготувала: Поляк Тетяна. Петрівна

Номер слайду 2

Періодичний закон Д. І. Менделєєва – один з основних і найзагальніших законів природи. Його можна назвати Кодексом правил, якому підкорюється поведінка всіх хімічних елементів, що зустрічаються на Землі і в космосі. А періодична система – це дзеркало, що відображає сутність цього закону.

Номер слайду 3

Вам відомо, що було багато спроб класифікації хімічних елементів, але недоліком було те, що цими класифікаціями не охоплювалися всі відомі на той час 63 елементи і не було зв’язку між групами схожих елементів. Також відносні атомні маси багатьох хімічних елементів були визначені невірно. Наприклад, в той час відносна атомна маса Берилію мала значення 13,5. в такому випадку Берилій мав би знаходитися між Карбоном і Нітрогеном. А це, в свою чергу, порушило би періодичність у зміні властивостей елементів, оскільки метал Берилій розмістився би між двома неметалами. Звідси Менделєєв зробив висновок, що Берилій повинен мати відносну атомну масу проміжну між 7 (Літій) і 11(Бор). Подальші дослідження це підтвердили. Створюючи періодичну систему, вчений залишив багато клітинок порожніми, бо дійшов висновку, що там мають бути хімічні елементи, які існують в природі, але поки що не відкриті. Їхні властивості мають бути проміжними між властивостями сусідніх елементів. Д. І. Менделєєв дуже докладно описав властивості трьох ще не відкритих елементів і назвав їх екабором, екаалюмінієм і екасиліцієм. Протягом 15 років ці елементи були відкриті.

Номер слайду 4

Розвиток Періодичного закону. Пізніше було вивчено будову атома, і стало ясно, що основною характеристикою атома хімічного елемента є не величина його атомної маси, а величина позитивного заряду ядра. Періодичний закон стали формулювати інакше. Сучасне формулювання є наступним: За часів Д. І. Менделєєва основною властивістю атомів хімічних елементів вважалася атомна маса. Властивості хімічних елементів і утворених ними речовин перебувають у періодичній залежності від величин зарядів ядер їх атомів. Причиною періодичної зміни властивостей хімічних елементів і утворених ними речовин є будова зовнішніх енергетичних рівнів електронних оболонок атомів, що періодично повторюються. Заряди ядер атомів елементів, розташованих в ряд, зростають безперервно. Пояснити причини періодичності вчені змогли тоді, коли вивчили будову електронних оболонок атомів.

Номер слайду 5

Періодичний закон Д. І. Менделєєва. Періодичний закон сформульовано Д. І. Менделєєвим у 1869 році. На той час було відомо 63 хімічні елементи. Як основні властивості елементів Менделєєв обрав відносну атомну масу. Враховував також склад, фізичні та хімічні властивості утворених елементом простих і складних речовин. Розташувавши всі відомі хімічні елементи в порядку зростання атомних мас, Менделєєв виявив, що властивості повторюються через певне число елементів. Повторимо дії Менделєєва з урахуванням того факту, що благородні гази на той час ще не були відомі. Розташуємо елементи за зростанням атомної маси (другий рядок таблиці), вкажемо металічні та неметалічні властивості, формули і властивості вищих оксидів і гідроксидів, а також формули газоподібних сполук з Гідрогеном.

Номер слайду 6

Якщо уважно проаналізувати отримані послідовності, то можна побачити повторюваність металічних і неметалічних властивостей, складу і властивостей сполук. Через сім елементів від лужного металічного елемента Літію в ряду розташовується лужний металічний елемент Натрій, а через сім елементів від галогену Флуору — галоген Хлор. Через сім елементів з'являються однакові формули оксидів і сполук з Гідрогеном, оскільки повторюються значення валентностей в сполуках з Оксигеном і Гідрогеном. Можемо скласти їх загальні формули. Формули вищих оксидів: R2 O, RO, R2 O3, RO2, R2 O5, RO3, R2 O 7.  Леткі сполуки з Гідрогеном (для неметалів): RH4, RH3, RH2, RH. Таким чином Менделєєв встановив періодичність зміни властивостей зі зростанням атомної маси. У статті «Періодична закономірність хімічних елементів» Д. І. Менделєєв дав наступне формулювання періодичного закону:«Властивості елементів, а тому і властивості утворених ними простих і складних тіл, знаходяться у періодичній залежності від атомної маси».

Номер слайду 7

Значення періодичного закону:-         об’єднав хімічні елементи в струнку систему;-         дозволив передбачити існування ще не відкритих елементів та описати їх властивості;-         було виправлено відносні атомні маси багатьох хімічних елементів;-         дав поштовх для вивчення будови атомів;-         підтвердив загальні закони розвитку природи: закон переходу кількості в якість, закон єдності і боротьби протилежностей.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
115
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку