Значення вод суходолу для природи і людини

Про матеріал
ЗНАЧЕННЯ ВОД СУХОДОЛУ ДЛЯ ПРИРОДИ І ЛЮДИНИ. ОХОРО-НА ВОД СВІТОВОГО ОКЕАНУ І СУХОДОЛУ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення вод суходолу для природи і людини. Охорона вод світового океану.

Номер слайду 2

Завдання уроку:сформувати уявлення про значення води в природі та житті людини, про необхідність бережливого ставлення до води; формувати знання про охорону ресурсів Світового океану, дати уявлення про використання їх людиною й екологічні проблеми, що виникають у зв’язку з цим; розвивати вміння спостерігати, аналізувати, формувати висновки, висловлювати судження, застосовувати здобуті знання; розвивати мислення, увагу, спостережливість, бажання пізнавати навколишній світ;виховувати любов до природи, бережливе ставлення до водних багатств, екологічну культуру.

Номер слайду 3

Пригадаємо Пригадайте, що входитьдо складу гідросфери: Що входить до складу Світового океану?Світовий океан – це безмежні простори, зі своїми особливостями івластивостями:

Номер слайду 4

Географічний крос

Номер слайду 5

Прийом «Проблемне питання»Яке значення льодовиків у природі Землі?

Номер слайду 6

Океан — колиска життя на Землі. На сьогодні він забезпечує людство продуктами харчування і корисними копалинами; сприятливо впливає на клімат прибережних районів; є місцем відпочинку. Океан щедро ділиться своїми незліченними багатствами з людиною, відкриває таємниці морських глибин. Але людству потрібно все більше й більше

Номер слайду 7

Роль води в житті людини, рослин і тварин. Кров людини складається на 98% з води, м'язи людини - на 70% з води і взагалі організм людини, мозок, тканини тіла більше, ніж наполовину, складаються з води. Нестача води для людини небезпечніша, ніж голодування: без їжі людина може прожити 30-50 днів, а без води - лише кілька днів. Людина за добу споживає від 3 до 6 літрів води (залежно від клімату).

Номер слайду 8

Вода необхідна і тваринам, і рослинам. Всі рослини "п'ють" воду і отримують необхідні речовини для росту і розвитку. Вода міститься в корені, листках, стовбурі, корі дерева.

Номер слайду 9

Скільки води на планеті Земля?Перед вами глобус - модель Землі. На ньому такі ж умовні позначення, як і на карті. Згадайте, що позначає синій і блакитний кольори?

Номер слайду 10

На Землі більшу частину займають водні простори. Три чверті Земної кулі зайнято водою.

Номер слайду 11

Значення та охорона вод суходолу Прийом «Мозковий штурм»В чому полягає значення вод суходолу для природи та людини?є джереломпитної водивикористовуються для зрошеннясільськогосподарськихугідьє джереламиотриманняенергіїє джереламимінеральних та біологічни хресурсіввикористовуються як шляхи сполучення

Номер слайду 12

Джерела зрошення сільськогосподарських угідь

Номер слайду 13

Шляхи сполучення

Номер слайду 14

Джерела енергії

Номер слайду 15

Джерела мінеральних ресурсів

Номер слайду 16

Заповніть таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Позитивне значення води для людини Негативне значення води для людини

Номер слайду 17

Забруднення вод світового океану

Номер слайду 18

Правові заходи — дотримання природоохоронних законів, Водного кодексу України. Організаційні заходи — створення схем комплексного використання та охорони вод басейнів річок, які повинні забезпечувати збереження якості вод згідно вимог правил охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами, правил санітарної охорони прибережних вод морів, положення про порядок використання й охорони підземних вод. Технологічні заходи — діяльність, направлена на: зменшення обсягів стічних вод за рахунок удосконалення технологій виробництва;покращення методів очищення стічних вод;вилучення із стічних вод та утилізація цінних речовин;впровадження оборотного водопостачання;заміна водяного охолодження повітряним. Економічні заходи — розробка і впровадження критеріїв з оцінки збитків від забруднення вод, стимулювання впровадження водозберігаючих технологій тощо.

Номер слайду 19

"Закривай міцніше кран, щоб не витік океан". Наукові заходи — проведення теоретичних (гідрологічних, гідрохімічних, гідроекологічних, направлених на покращення всієї системи охорони вод) і прикладних досліджень (направлених на вдосконалення існуючих методів очищення стічних вод, розробку водозберігаючих технологій). Соціальні заходи — створення сприятливих умов для проживання, здоров'я і відпочинку з використанням водних ресурсів; виховання бережливого ставлення до водних ресурсів спільними зусиллями державних органів і громадських організацій; екологічна освіта і громадська екологічна діяльність.

Номер слайду 20

Чи вся вода придатна для використання людиною?«Дерево рішень»

Номер слайду 21

«Робимо висновоки»- Вода — необхідна умова існування всіх живих істот на Землі.- Вода — обов'язковий компонент живої клітини. Жоден з живих організмів не може обходитись без води.- Вода — це середовище життя для деяких організмів.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опрацювати п.54

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
10339
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку