ЗНО з англійської: Ресурси для підготовки. Лайфхаки до ЗНО з англійської мови

Про матеріал
Найважливішим, а можливо навіть переломним етапом у житті кожної людини є випускний рік в кожному навчальному закладі. Цьогорічні вступники з нетерпінням та острахом очікують «часу ікс». Звісно, запорукою вдалого складання тестування є системна підготовка як з педагогами, так і самостійно. Втім, у цьому процесі не обійтися без лайфхаків — простих і дієвих способів навчання, котрі зроблять підготовку до одного з найважливіших іспитів в житті випускників результативнішою та цікавішою. Як же підготуватися до ЗНО з англійської?
Перегляд файлу

 

Міністерство освіти і науки

Державний професійно-технічний навчальний заклад

«Полтавське вище професійне училище ім. А.О.Чепіги»

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА НА ТЕМУ:

 

 

 

Урок "Навчальні онлайн-ресурси"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала викладач англійської мови

Гонтарюк Наталія Олександрівна

 

 

Полтава 2022р.

 

 

 

 

ЗМІСТ

  1. Вступ
  2. Підготовка до ЗНО
  3. Лайфхаки  ЗНО з англійської мови
  4. Структура ЗНО у 2023 році
  5. Висновок
  6. Список використаної літератури

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Найважливішим, а можливо навіть переломним етапом у житті кожної людини є випускний рік в кожному навчальному закладі. Це рік, який дається для того, щоб спланувати своє майбутнє, визначитися з професією, вибрати ВНЗ і підготувати свої знання до "польоту в великий світ". Тому, як правило, здобувачі освіти - це бджілки, які летять на заняття, то до репетитора, а ввечері ще й на курси англійської.

Цьогорічні вступники з нетерпінням та острахом очікують «часу ікс». Звісно, запорукою вдалого складання тестування є системна підготовка як з педагогами, так і самостійно. Втім, у цьому процесі не обійтися без лайфхаків — простих і дієвих способів навчання, котрі зроблять підготовку до одного з найважливіших іспитів в житті випускників  результативнішою та цікавішою.

Як же підготуватися до ЗНО з англійської?

Найдоступніше джерело знань - онлайн - ресурси: тести минулих років, вебінари, ютуб-відео з лайфхаками підготовки, граматичні тренажери - все у вільному доступі. Це зручно та, в більшості випадків, безкоштовно. І все чого може не вистачити - дисципліни, наполегливості, бажання. Саме тому репетитор або ж курси з підготовки до ЗНО є такими популярними. Зверніть увагу на онлайн формат, який за останній рік набув особливої популярності, адже дає можливість обирати не лише місцеві курси, а всі, які функціонують в Україні, а головне - приєднатися до заняття можна в один клік.

Щоб отримати омріяні 200 балів потрібно володіти англійською на рівні В2 та деякими лайфхаками специфіки іспиту. При плануванні часу та бюджету на підготовку почніть з визначення поточного рівня англійської. Це можна зробити онлайн, обравши будь-який доступний тест. Далі скористайтеся простим правилом: кожен рівень, якого не вистачає до В2 займе на вивчення близько 1 року. Стартуєш з "0" - починай підготовку за 3 роки. Володієш А2 - значить 2 років регулярних занять по 3 рази в тиждень вистачить. Маєш впевнений В2 тоді візьми короткий (3-6 міс) курс підготовки до ЗНО, щоб відшліфувати знання, набити руку в написанні есе, ознайомитися із специфікою і бути в курсі усіх нюансів.

 

Які ж pros and cons від такої підготовки?

pros

- можна займатися в будь-який час;

- можна займатися де завгодно (так як дана підготовка можлива як на комп'ютері, так і на телефоні або планшеті)

- ресурси для підготовки онлайн безкоштовні;

cons

- немає можливості отримати оцінку письмової частини тесту;

- слабка сила волі + домашня атмосфера.

Отже, що таке лайфхак? Цей сленговий термін означає маленьку хитрість чи корисну пораду, яка допомагає вирішити ту чи іншу проблему. Українськими синонімами цього слова є «кмітливість», «рецепт», «знахідка». Тож пропоную вашій увазі ефективні та цікаві рецепти успішного ЗНО. 

Метод шпаргалки. Готуючись до складання ЗНО, рекомендую писати шпаргалки, але не раджу брати їх з собою на тести чи намагатися скористатися ними під час іспиту. Написання заготовок з відповідями на ті чи інші запитання допоможе систематизувати знання та освіжити в пам’яті вивчене, а дещо навіть запам’ятати. 

«Їжа» для мозку. Занурюючись у підготовку до тестів, в жодному разі не можна забувати про збалансоване і поживне харчування. Важливо включити в меню продукти, які живлять мозок усіма необхідними речовинами та покращують пам’ять. А це волоські горіхи, какао, чорниця, жирна риба, броколі, женьшень, яйця, яблука, сочевиця. Тому перш ніж братися до підручників, варто переглянути своє щоденне меню і збагатити його «їжею» для мозку.

Мобільний на допомогу. Інформаційний прогрес і сучасні технології, як ніколи, можуть стати у пригоді під час підготовки до тестів. Тому раджу завантажити на свій телефон різноманітні мобільні додатки навчального характеру, котрі завжди будуть під руками і допоможуть не гаяти дорогоцінного часу, а використати кожну хвилину для навчання. Завдяки цьому готуватися до ЗНО можна де завгодно. Головне — не брати мобільний телефон на пункт тестування, адже там він буде зайвим.

Різноманіття навчання. Освітні фахівці рекомендують поєднувати різні способи підготовки до ЗНО, наприклад, разом з друкованими посібниками використовувати електронні ресурси, разом із заняттями з репетиторами чи навчанням на курсах — онлайн тести з різних предметів незалежного оцінювання. Різні формати подання інформації допомагають краще її запам’ятати.  

Створити блог. Сучасна молодь все активніше «живе» в інтернеті і веде власні блоги на різні теми. Тож чому не розповісти іншим про свою підготовку до ЗНО? Це буде мотивувати регулярно готуватися до тестування, читати більше цікавої літератури, дізнаватися нову інформацію, яка допоможе скласти тести якнайкраще. 

Щасливі прикмети. Під час складання важливого іспиту удача не буде зайвою, тому важливо її спіймати. Для цього існує чимало прикмет, які обіцяють допомогти кожному успішно скласти той чи інший іспит. Я, звісно, сумніваюся в їхній дієвості, але...Наприклад, перед іспитом рекомендують покласти підручник з предмета, який складаєте, під подушку, — кажуть, що на ранок прокинетесь «всезнайкою». Не радять перед іспитом мити голову чи стригти нігті і волосся. Також можна запам’ятати прості слова: «складу ЗНО на 200, складу ЗНО на 200» і повторювати їх, як мантру, від ранку до вечора. Кажуть, самонавіювання допомагає. В пригоді стануть і різноманітні талісмани чи «щасливий» одяг, які обов’язково потрібно одягнути на пункт тестування і надіятися, що фортуна буде до вас лояльною. Вранці перед іспитом треба встати з лівої ноги, помити весь брудний посуд, а от ліжко потрібно залишити незастеленим.Також можна попросити рідних та друзів тримати кулаки, схрестити пальці, поцілувати у кінчик носа, обзивати останніми словами чи просто сказати: «Ні пуху ні пера!». і найголовніша прикмета — віра і надія, котрі допоможуть з ясною головою і чистим серцем дати максимальну кількість правильних відповідей.

Структура ЗНО у 2023 році:

В цьому році випускники будуть складати ДПА у формі ЗНО, а результати будуть зараховуватись в атестат про повну середню освіту як бал за державну підсумкову атестацію. Тому ЗНО рахується по 200-бальній шкалі, а потім, відповідно, переводиться у бали у 12-бальну.

За цим посиланням можна знайти програму зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов, поділ на профільний та стандартний рівень на тестуванні та додатки з лексичними діапазонами усіх тем, які будуть охоплені і потрібні для успішного складання (вона була затверджена у 2018 році і залишається дійсною у цьому).

З чого складається тест?
 

Структура ЗНО в 2023 році:

16 завдань з вибором однієї правильної відповіді з трьох / чотирьох варіантів

5 завдань на визначення правильності / неправильності твердження

11 завдань на встановлення відповідності

26 завдань на заповнення пропусків у тексті

1 завдання відкритої форми

Перед початком підготовки раджу взяти один з тестів ЗНО минулих років, виконати його, перевірити і зрозуміти на які саме завдання потрібно звернути більше уваги. Також такий "pre-тест" допоможе оцінити ваш прогрес після закінчення підготовки.

Готуючись до тесту потрібно тренувати всі аспекти мови для його успішного складання іспиту:

1) Аудіювання / listening skills - потренуватися в навичках аудіювання можна за допомогою ресурсів:

LearnEnglish (British Council podcast)

● Preparation - перегляд обраного відео, transcript - важко далося розуміння тексту, і прослухавши його двічі дитина так і не вловила “суті”, відкривайте transcript та слухайте слідкуючи за текстом, tasks - перевірка на розуміння тексту!

PodcastsInEnglish

● Free podcast ,приреєстраціїбонус -  worksheets, vocabulary tasks, transcripts. 3 -4 хвилинипрослуховуємо, 5-10 виконуємозавдання, багатороківнасолоджуємосярезультатами:)

TEDTalks

● Powerfultalksнарізнітеми: наука, медицина, освіта, психологія, дизайн. Промови, які допоможуть розширити свої горизонти та бути обізнаним в різних сферах життя. Відео можна відфільтрувати за такими критеріями: topics, languages, duration. Сайт буде корисним не лише тим, хто вивчає англійську, але й для тих, хто освоює й інші мови;)

Speechyard

● Tематичні відео, відрізки з фільмів/ мультфільмів, які транслюються з субтитрами, натиснувши на невідомі слова можна отримати переклад, важливим є те, що переклад слів представлений українською мовою.Також ці слова можна додати свого словничка;) У розділі серіали представлені різні youtube канали ( National Geographic, Big Think, VOX etc.) 

BBC Radio

● Постійно в навушниках: по дорозі до школи, в гурток, в машині на шляху до бабусі - тоді radio саме те, що треба! Будеш мати high level of English та будеш в курсі останніх новин світу. Можнаобратикатегорію, якацікавить (art, drama, science, etc.)

Tune in

● Музика, спорт, новини, подкасти, радіо станції. Цей сайт підійде не лише для дітей з  fluent English, а й буде дуже корисним для початківців, так як спікери мають повільну вимову, що дає змогу чудово розуміти сказане.

Humans of New York

● Інтерв'ю людей, опитаних на вулицях Нью Йорку. Кожентиждень = новатема: Independence, Forgiveness, Money, Imagination and so on.

Elllo

● One minute English - коротківідео-відповідінарізніпитання + quizes дляперевіркирівнясприйняттятексту! Відповідають на питання люди з різних країн,тому біля кожного відео є прапор, який означає національність спікера.

JacksGap

● Відео-блог, який включає в себе такі теми: Travel - основна частина блогу присвячена подорожам різними країнами; Shed Session - чудова жива музика у виконанні різних людей та груп; JacksGap - мотивуючі відео від блогера Jack Harries.

Чим більше ви слухаєте, тим краще сприймаєте мову, а якщо ще й виконуєте вправи по прослуханих відео, то результат точно буде.

2) Vocabulary - це ключ до всіх завдань, тому чим більше слів ви знаєте, тим більше шансів вибрати правильну відповідь, зрозуміти текст і написати твір.

Лексичний мінімум до ЗНО 2022 ви знайдете тутhttps://znoclub.com/images/pdf/Lexical-minimum-enZNO-2017.pdf. Лексичний мінімум був затверджений 2017, з тих пір не змінювався.

Але "не зациклюйтеся" тільки на вивченні цих слів, більше читайте статті, короткі історії, новини англійською, адже більшу частину завдань складають маленькі тексти, для виконання яких необхідно саме розуміння суть тексту. Не обов'язково знати всі-всі слова в тексті для того, щоб виконати завдання.

 

3) Writing part - важливою частиною тіста є письмове частина, невелика ситуація по якій потрібно написати розгорнуту відповідь з прикладами з власного життя.

Ось кілька посилань, які вам будуть корисні:

- приклади ситуаційhttps://znoclub.com/images/pdf/Writing_20Tasks_EnglishZNO.pdf

- шаблоннаписання formal / informal letterhttps://znoclub.com/images/pdf/writingZNO_2_letters_shablon.pdf

- шаблоннаписання opinion essayhttps://znoclub.com/images/pdf/shablon_zno_essay_en.PDF

Вибирайтетему, берітьзошит, ручкуітренуйтеся!

Також рекомендую скористатися наступними тематичними сайтами:

https://zno.osvita.ua/ : добірка тестів ЗНО починаючи з 2009 року

https://www.znonasharu.org.ua/anglijska-mova2020: тести на виконання за певний період часу, практично як "реальне ЗНО", тільки в домашніх умовах) Мінус в тому, що у вас немає можливості написати письмову частину.

https://ilearn.org.ua/: відмінний сайт для підготовки, так як тут представлені на кожну граматичну тему відеоурок, матеріали для самопідготовки і тест на перевірку засвоєння теми.

http://zno.academia.in.ua/course/view.php?id=9: мега сайт, так як тут ви можете "прокачати" всі частини тесту від Matching до Grammar. А також пройти ЗНО минулих років і отримати поради з написання письмової частини.

https://greencountry.com.ua/ru/journal/read/bezkoshtovnij-onlajn-kurs-izi-zno: безкоштовний онлайн-курс, на якому ти зможеш підготуватися до успішної здачі іспиту весело і цікаво! Так як тут є все, що ти любиш: найпопулярніші фільми та серіали, топові пісні і улюблені меми. Все, що потрібно, це зареєструватися і пройти тест на MyGC (при реєстрації вибери "Дістанційні курси", далі "Ізi ЗНО")

4) Не забувайте про граматику, яка може посилити ваші знання у складанні комплексних завдань. Є чимало хороших граматичних посібників з вправами, за допомогою яких можна цікаво розбирати та закріплювати теми. Це можуть бути різнорівневі серії, які можна підібрати собі відповідно до потреб.
Длявивченняграматикираджускористатисянаступними: Grammarway, Grammar in Use Oxford Practice Grammar, Oxford Practice Grammar, English Grammar in Use - Raymond Murphy.
Або ж для комплексного тренування можна скористатися підручниками-тренажерами, в яких представлені типові завдання та які випускаються щороку. Повна підбірка підручників до ЗНО ви знайдете тут

Є також зручні у використанні комплекти (підручник + робочий зошит) британських видавництв.
Наприклад:

Mission 1 або 2,

Click on 2 (для рівня А2), 3 або 4 (рівні В1 та В2),

Solutions (Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate)

Такожраджутакукнигуяк Grammar and Vocabulary for First Certificate видавництва Longman. Це підготовка до тесту на знання англійської FCE, яка ідеально підходить і для ЗНО.
А для роботи з текстами та завданнями до них - FCE Practice Tests Plus 2 New Edition.
Популярним також є Get 200.
На ці книги варто звернути увагу, якщо будете готуватися самостійно. В іншому випадку - репетитор або методист курсів запропонують той варіант, який вони вважають найкращим. 

Хвилювання залишити вдома.

 

 

Список використаної літератури

  1. https://znoclub.com/pidgotovka-do-zno/808-pidgotovka-do-zno-z-anglijskoji-movi-z-chogo-pochinati-plan.html
  2. https://greencountry.com.ua/journal/read/pidgotovka-do-zno-onlajn-resursi?fbclid=IwAR3kupI45ObxGRHflv4mrCcdUNkpC_e3ACF25Nb1a0-9PG9uHHPDCMEV94M
  3. https://ilearn.org.ua/login
  4. https://www.yakaboo.ua/ua/mission-level-2-fce-student-s-book.html
  5. https://learnenglishteens.britishcouncil.org/

 

 

docx
Додано
8 грудня 2022
Переглядів
3384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку