"Золотий вік" Афіни за Перикла

Про матеріал
" Золотий вік " Афін за правлінням Перикла.Реформи Перикла. Афінська демократія та органи влади.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Золотий вік» Афін за Перикла. Презентацію підготувалавчитель історії КЗ «Солоницівський ліцей №3»Черноброва О. Г.

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів з процесом розквіту афінської демократії; сформувати уявлення про утвердження демократії в Афінах за Перикла; розвивати увагу, пам'ять, мислення ,вміння висловлювати власну думку; виховувати інтерес до вивчення теми.

Номер слайду 3

План. Правління Перикла. Реформи Перикла. Афінська демократія.

Номер слайду 4

У середині V ст. до н. є. Афіни стають квітучою державою, вступають в пору свого найвищого розвитку. Набув остаточного завершення демократичний устрій суспільства. Греки говорили, що саме народ «приводить у рух кораблі і дає силу державі». Тому цей період справедливо називають «золотою добою» Афінської держави (479-431 pp. до н. е.). Він тривав від перемоги в битві при Платеях до початку Пелопоннеської війни та занепаду Афін.

Номер слайду 5

Більша частина цього періоду припадає на правління Перікла, видатного державного діяча, людини передових поглядів, яка мала чудову освіту. Попри своє знатне походження, Перікл з роду Алкмеонідів став лідером демократів. Саме діяльність Перікла під час його правління (444-429 pp. до н. е.) сприяла піднесенню Афін.

Номер слайду 6

Перикл  495 до н. е. — 429 до н. е. державний діяч, стратег, оратор і полководець у Стародавніх Афінах. Період правління Перикла називають «золотим століттям Афін», визнаючи його добою найвищого внутрішнього розквіту Греції.

Номер слайду 7

Перікл справляв на людей сильне враження, тримався з гідністю, мав рівний голос і чудову витримкою. Усіх перевершив Перікл своїм мистецтвом виголошувати промови. Коли він виступав на народних зборах, друзі порівнювали його з Зевсом, а його промови — з громами та блискавицями, які кидає бог. Перікл був дуже цілеспрямованою людиною. Він нічим-не займався, окрім державних справ. У місті його бачили лише по одній дорозі - тієї, що вела до народних зборів і до будівель, де засідали посадові особи.

Номер слайду 8

Реформи Перикла. Упровадження платні посадовим особам. Грошова допомога малозабезпеченим громадянам для купівлі місць у театрі. Наділення збіднілих афінян землею в поселеннях, що входили до Афінського морського союзу. Для надання посад голосування замінялося жеребкуванням.

Номер слайду 9

За часів Перикла в Афінах остаточно склався демократичний устрій. У державі вся влада належала демосу — народові. Повноправними громадянами вважалися чоловіки, в яких мати й батько були афінянами. Варто зазначити, що афінська демократія мала обмежений характер. Політичними правами користувалися тільки чоловіки. А жінки, метеки, раби жодних прав не мали. Давньогрецька демократія була рабовласницькою.

Номер слайду 10

Афінська демократія часів “золотого віку”(органи влади)Народні збори(афінські громадяни-чоловіки від 20 років)оголошували війну й укладали мир обирали вищих посадових осіб- ухвалювали нові закони. Рада п'ятисотпопередньо розглядала справи, що надходили для обговорення на народних зборах управляла фінансами, стежила за флотом, благоустроєм міста, карбуванням монет. Суд присяжних(обирався жеребом)- розглядав усі судові справи

Номер слайду 11

Формування понять. Демократія — форма державного управління за активної участі всіх громадян. Громадянин — особа, яка перебуває у постійному правовому зв'язку з певною державою.

Номер слайду 12

За часів Перикла в Афінах активно велися будівельні роботи. За пропозицією Перікла в Афінах були побудовані величні храми та інші будівлі. Усім будівництвом керував видатний грецький скульптор і архітектор Фідій. Афінський акрополь перебудували та перетворили на художній і релігійний центр.

Номер слайду 13

АКРОПОЛЬ – укріплена частина давньогрецького міста, що розташовувалась на підвищеній місцевості. Найвизначніший – афінський акрополь (заснований у 2-му тис. до н.е.), де знаходились найважливіші громадські будинки і храми. В Акрополі споруджувались храми богів - покровителів міста. Руїни афінського Акрополя, що зберігся до наших днів, є улюбленим місцем відвідування туристів.

Номер слайду 14

У 429 р. до н. е. Перикл захворів на чуму. Коли він помирав, друзі згадували, сидячи біля ліжка хворого, який це був чудовий державний діяч. Перикл підняв голову й сказав: «Ви вихваляєте мене, а про найкраще з того, що я зробив, не говорите. Адже за всі роки мого правління за моїм наказом не було страчено жодного афінського громадянина».

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 35;Укладіть план розповіді про “золотий вік” Перикла.

Номер слайду 16

Дякую за увагу.

pptx
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
10802
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку