Звіт "День безпечного Інтернету"

Про матеріал
11 лютого 2020 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету». Раківський заклад вирішив долучитися до Всеукраїнського (Всесвітнього) дійства заради створення “найкращого Інтернету” та залучити чим більш учнів.
Перегляд файлу

 

Звіт "День безпечного Інтернету"

 

Координатор у закладі: Лукичова Н.С.

 

11 лютого 2020 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету». Запровадили його мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю. В

Україні Центр кращого Інтернету представляє Національний комітет Дня безпечного Інтернету.

Оскільки цю подію, під час якої мільйони людей об’єднуються, щоб надихнутися для позитивних змін онлайн, відзначають щороку. Під час неї підвищують освіченість з питань безпеки онлайн та проходять заходи у всьому світі. Адже цей день націлений на створення безпечного та найкращого Інтернету, де кожний та кожна можуть використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо.

Саме тому, Раківський заклад вирішив долучитися до Всеукраїнського (Всесвітнього) дійства заради створення “найкращого Інтернету”. Залучити до співпраці дітей та молодь, педагогів та батьків. Заходи були заплановано провести з 10.02. до 25.02. 2020 згідно з графіком, але оскільки у зв'язку з карантинами у шкільних закладах України подію продовжили до 3.03.2020, було вирішено продовжити участь у Всеукраїнських заходах, та залучити чим більш учнів.

Готуватись до заходу почали завчасно. У листопаді-грудні опанували з учнями 9-10 класів курс від мережевої Академії Cisco “Cyber Security Step by Step

2019-2020” (“Вступ до кібербезпеки”, продовжують курс Сатуліна В. та Жебчук

Ю.) та “РЕАГУВАННЯ НА ІНЦИДЕНТИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ. ДОСВІД ПОЛЮВАННЯ НА ЗАГРОЗИ” (гарний результат показала Тимошевська П.). За результатами роботи, учні, що склали успішно тест, отримали іменні сертифікати та загальний сертифікат на заклад за успішне залучення 10+ учнів. Напередодні Дня Безпечного Інтернету, вчителем Лукичовою Н.С., було зареєстровано заклад у Всеукраїнській ініціативі. Сплановано та залучено колег до роботи, організовано висвітлення подій та звітування до Центру кращого Інтернету. На підтвердження активності отримано сертифікат та цифровий бейдж, спільно з кіберполіцією. Залучено до онлайн участі в Цифровій майстерні з інформаційної безпеки в рамках заходу “Цифрова година”, онлайн майстер-класі “Цифрова майстерня з інформаційної безпеки”,  та «Цифрові інструменти та можливості Google для безпечного Інтернету»: Лукичова Н.С. та Клименко А.О.

Також вчителями інформатики було проведено “Марафон уроків” для старшої ланки “Захистити свої гроші під час онлайн-шопінгу”, “Як хакери захищають Інтернет” (Лукичова Н.С.) та урок-вікторина для 2 та 4 класу “Безпечний Інтернет” (Клименко А.О.) . Було організовано доступ через qr-коди до підбірки онлайн-уроків Безпека дітей та Інтернет”, що були розміщені у загальному доступі для дітей, вчителів та батьків.

Учнів 9 та 10 класу було залучено до Вебквесту "Як бути обачним та пильним під час роботи в мережі Інтернет, вміти себе захистити і водночас не втрачати ввічливість та сміливість" у Google Classroom (Академії цифрового розвитку, результати очікуємо). Активно прийняли участь в онлайн-уроці: Інтернет: як безпечно грати, навчатися і працювати (Програма Cisco, наразі учні ще завершують тестування) учні 9-11 класів. Для старшокласниць, у рамках “Дівчата STEM” було проведено уроки безпеки, зокрема: “Хацкери. Або як обманюють халявщиків в Інтернеті”. Вчителем громадянської освіти, Гречко О.В. було проведено виховну годину присвячену безпечному та свідомому перебуванню у просторах Інтернету. Допомагали у проведенні уроків вчителі: Сезоненко І.М. та Кавуненко Р.С.

Учнів закладу долучили до Всеукраїнських конкурсів:

1)    “На Урок” Всеукраїнський конкурс “Безпечний Інтернет”. Вже відомі перші результати. Серед 8-10 класів 12 учасників, серед яких переможці І ступеню (Мальчиков Є.), ІІ ступеню (Сатуліна В., Крєчко Т., Таранець І., Шевчук Д.), ІІІ ступеню (Блищик А., Тимошевська П., Нечипорук А.) непогані зання з безпеки показало троє учнів (Кавуненко К., Кишляк Л., Мелякін С.). Наразі конкурс продовжується, тож очікуємо на нових учасників. Гарно попрацювали і учні молодшої школи: 

2)    На “Всеосвіті” підкорювали “Основи кібербезпеки”. Отримали Диплом ІІ ступеню (Крєчко Т.), Диплом ІІІ ступеню (Тимошевська П.) та сертифіти отримали 2-є учнів. Вчитель 4 класу Кавуненко Р.С., теж залучила  учнів.

Учні 9 класу створили цифрові памятки “5 основних правил безпеки в Інтернеті” (Мальчиков Є., Тимошевська П.), ученицями 10 класу було виконано проект “Навчаємо розрізняти та спростовувати фейки в Інтернеті” (Сатуліна В. та Жебчук Ю.). Також було проведено на шкільному рівні конкурс робіт  “the Web We Want (Інтернет, який ми хочемо) , у якому найактивнішу участь взяли малюки, та презентували лепбуки: “Свобода та обов'язки в Інтернеті” (учні 2 класу), “Безпечний веб-серфінг” (учні 4 класу) під керівництвом Клименко А.О.

 Конкурси продовжено до 3 та 6 березня (онлайн), тож учасники ще мають

шанс подати роботу.

 

 При підготовці та проведенні було використано: 

1)      Ресурси про День безпечного Інтернету:

     Офіційний сайт Дня безпечного Інтернету (англійською мовою): www.saferinternetday.org

     Сторінка «День безпечного Інтернету в Україні» у Фейсбуці:

https://www.facebook.com/UkraineSID

2)      День Безпечного Інтернету 2020: Ключові Повідомлення Та Ресурси Сайт Центру кращого Інтернету https://betterinternetcentre.org/?p=463

3)      Робочий зошит для підлітків the Web We Want (Інтернет, який ми хочемо) http://www.webwewant.eu/documents/10180/945868/WebWeWant_youthUA.pdf/b5d8c012-ff5340d0-967e-e0dc32ffcb22

4)      Вебінар до Дня безпечного Інтернету 2019 (запис)

5)      Онлайн-урок від Cisco Networking Academy Ukraine

6)      Відео про безпеку в Інтернеті:     “Захистити свої гроші під час онлайн-шопінгу” – https://www.youtube.com/watch?v=qB_Y_C–g5mY, “Захисти свою персональну інформацію” – https://www.youtube.com/watch?v=DjjYSRNAJgI

7)      Інструкції до проведення SID 2020 http://cisco.netacad

8)      Онлайн майстер-клас «Цифрові інструменти та можливості Google для безпечного Інтернету».

9)      ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС «Безпечний Інтернет» https://naurok.com.ua/konkurs/safe-internet2

10)Загальношкільні батьківські збори «Рекомендації батькам

https://naurok.com.ua/zagalnoshkilni-batkivski-zbori-rekomendaci-batkam-yaki-dopomozhut-pop

erediti-internet-zalezhnist-i-zrobiti-dozvillya-ditini-korisnim-144149.html

11)Конкурс “Основи кібербезпеки” від “Всеосвіти” https://vseosvita.ua/konkurs

 

12)Вебквест для учнів 8-11 класів "Як бути обачним та пильним під час роботи в мережі

Інтернет, уміти себе захистити і водночас не втрачати ввічливість та сміливість" від Цифрової Академії

13)Створено підбірку відео (організовано доступ за qr-кодами) https://www.youtube.com/playlist?list=PLWQjzekQDpUHV7s3VfPtGIl0zWmAXfc1h та ін.

pdf
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
1139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку