Звіт інструктора з фізкультури ЗДО

Про матеріал
Звіт інструктора з фізкультури закладу дошкільної освіти. Може використовуватися як зразок для написання власного, відповідно до індивідуальних умов роботи (кількості груп, дітей, вимог установи)
Перегляд файлу

Звіт

інструктора з фізкультури

Шевчук Анни Володимирівни

за 2021/2022 н.р.

   Фізичне виховання, як виховання в цілому є процесом розв’язання певних завдань, що характеризуються всіма загальними ознаками педагогічного процесу.

   У фізичному вихованні розрізняють дві нерозривно пов’язані сторони: навчання рухових дій та сприяння розвитку фізичних здібностей. Другою стороною фізичного виховання є цілеспрямований вплив на комплекс природних властивостей організму, що належить до фізичних здібностей дитини.

   Серед освітніх напрямів Базового компоненту дошкільної освіти, зміст освітнього напряму «Особистість дитини» спрямовано на досягнення мети формування у дітей інтересу і ціннісного ставлення до занять фізичною культурою, гармонійний фізичний розвиток через розв’язання завдань: розвитку фізичних якостей (швидкісних, силових, гнучкості, витривалості та координації); накопичення і збагачення рухового досвіду дітей (опанування основних рухів); формування у вихованців потреби в руховій активності та фізичного вдосконалення. Свою роботу планувала та організовувала за програмою розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля».

   Дуже важливо саме на етапі дошкільного виховання створити оптимальні умови для успішного формування і розвитку необхідних фізичних якостей дитини.

   Результатом сформованої компетентності є задоволення природної потреби у руховій активності, що забезпечує оптимальний рівень фізичної працездатності, засвоєння та використання елементарних знань у галузі фізичної культури, сформованість умінь і навичок для вирішення рухових завдань у різних життєвих ситуаціях.

   Для аналізу результаті реалізації завдань фізичного розвитку дітей дошкільного віку було проведене обстеження рівня розвитку основних рухів вихованців, за допомогою якого вдалося продіагностувати якісні й кількісні зрушення в розвитку основних рухів дошкільників. Данні моніторингу відображені у  кругових діаграмах:

  

 

 

   

 

 

  

 

 

 

 

 

   За результатами діагностування, ми можемо бачити приріст фізичних якостей у дітей. Проте на тлі загальної позитивної картини фізичного розвитку виділяються і діти, які мають пачатковий рівень фізичної підготовленості, тому питання фізкультурно-оздоровчої роботи залишається актуальним і потребує подальшого розвитку.

   Участь в методичній роботі закладу, міста та області є професійним обов'язком кожного педагогічного працівника. Я, протягом навчального року також була активним учасником методичних годин, платформ, форумів, марафонів, круглих столів, слухачем вебінарів. Усі форми методичної роботи які я відвідали, мали на меті підвищення професійної майстерності та особистісний ріст мене, як педагога. Загальна кількість годин підвищення кваліфікації за 2021/2022 навчальний рік становить 58 академічних годин.

   Будучи учасником творчої групи, спільно з колегами розробили відеоролик для участі у конкурсі «Кращі колективи закладів освіти Хмельницької міської тергромади». За його підсумками визначили 10 переможців у шістьох номінаціях. У одній із них переможцем став наш заклад. Також ми створили відеолистівку – привітання до Дня міста. Результат отримали яскравий та оргінальний.

   Війна внесла свої корективи в організацію освітньої діяльності. Із березня 2021 року заклад перейшов на дистанційну форму роботи. Я, як інструктор з фізкультури, продовжувала працювати над формуванням у дітей здоров’язберігаючої поведінки, розвитком їх фізичних якостей, заохоченням до фізичного виховання. Згідно розкладу вихователям груп надсилалися посилання на дистанційні заняття, руханки, комплекси вправ та пам’ятки для батьків та діток, що згодом колегами розміщувалися у Viber спільнотах. На моєму YOU TUB каналі було розміщено 27 відео (для різних вікових категорій дітей), спільно з педагогами були організовані дистанційні заняття з використанням платформи «Google Meet» та сервісу хмарних технологій «ZOOM». За потреби здійснювались особисті консультації з батьками сучасними засобами комунікації. Згодом організація навчання перейшла у змішаний режим, заняття організовувались на різновікову категорію дітей. Ще під час дистанційного та змішаного навчання суттєво була поповнена медіатека різноманітними матеріалами, що обов’язково знайдуть своє місце в подальшій організації освітньої діяльності.  

   Також протягом року було проведено низку спортивних розвивально - розважальних масових заходів, що заохочували дітей до активного руху, стимулювали вихованців до використання набутих навичок в естафетах та іграх, розвивали ритмічний слух, увагу, вміння спільно діяти під час конкурсів, креативність. Одними із найбільш яскравих були «Козацькі забави», «Пригоди Skoda на дорозі», «Про вогонь все треба знати, з ним не можна жартувати», «Прощання з ялинкою (Ялинка party)», «Зимово – весняні ігри престолів (стрітення)» та багато інших, крім того змістовні тематичні заняття згідно до плану роботи та рекомендацій вихователя – методиста внесли яскравих фарб у будні дітей.

    До березня 2021 року плідно працював гурток «Весела степ – аеробіка» із дітками старшого дошкільного віку №5. Метою роботи гуртка було засобами фізичних вправ та ритмічної музики розвивати та удосконалювати у дітей дошкільного віку навички рухової діяльності та фізичні якості, стимулювати розвиток пластичності кістково-м’язової системи. Робота на степ – платформах приносила дітям масу задоволення та гарний настрій.

   Систематично поновлювалась і матеріально технічна база для продуктивної роботи з дітьми, зокрема виготовлено дидактичні ігри «Бережи здоров’я змалку», «В світі спорту», «Види спорту», «Дерево здоров’я», «Квітка здоров’я», «Спортивні добирайки», «Що корисно для здоров’я». Крім того спортивну залу збагачено ще й переносними футбольними воротами, які можна використовувати  як у приміщенні так і на вулиці.

    Підвищенню рухової активності здобувачів освіти, пропаганді здорового способу життя є тісний зв’язок з батьками, адже лише докладаючи спільних зусиль можна виховати здорове покоління. Щирий відклик серед батьківської громади викликали онлайн заняття та відеоролики. Активно у Viber спільнотах поширювалися консультації для батьків та пізнавальна інформація для них. За потреби організовувалися індивідуальні консультації.

   У наступному навчальному році планую більш активно долучатися до проведення та організації методичних заходів, систематично поповнювати новими відеоматеріалами YOU TUBE канал (з метою накопичення напрацювань та і загальної популяризації фізичної культури та спорту). Планується приділити особливу увагу взаємодії ЗДО та родини здобувачів освіти питань формування здорового способу життя та укріплення здоров’я дітей. Також планується робота гуртка «Весела степ – аеробіка» з фізичної культури та (вже традиційні для нашого садочка) спортивні розваги та свята.

  

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
3259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку