Звіт про акцію "Первоцвіти просять захисту"

Про матеріал
Матеріал містить звіт про природоохоронну акцію, описує методику її проведення. Може служити методичною рекомендацією вчителям біології .
Перегляд файлу

 

Звіт

про акцію «Первоцвіти просять захисту»

/

I:\підсніжники\IMG_2549.JPG

 

Підготувала

Кондратенко О. Л. , вчитель хімії та біології

Гусаківського НВК

Мостиського району

Львівської обл

 

 

 

 

 

У зв’язку з ранньою весною природоохоронну акцію «Первоцвіти просять захисту»оголошено  раніше ніж кожного року, а саме17 лютого 2020р.

Мета акції : Донести екологічну інформацію про особливості первоцвітів , їх поширення і стан збереження до кожного школяра, а через учнів  - до громадськості, щоб кожна особистість усвідомила необхідність бережливого ставлення до рослин, які першими приносять радість людям своїм цвітінням.

Формувати активну життєву позицію молодих людей, екологічну свідомість та культуру.

 Акція почалася загальношкільною лінійкою, на якій було оголошено ряд конкурсів, присвячених первоцвітам:

  • На кращу стінгазету.
  • На кращий плакат .
  • На кращий малюнок.
  • На кращу презентацію.
  • На кращу вишивку.
  • На кращий твір (вірш, оповідання, легенду, казку).
  • На кращу фотографію.
  • На кращу листівку.
  • На кращу поробку.

18 лютого по всіх класах пройшли просвітницькі інформації, які розширили уявлення учнів про первоцвіти, що ростуть в наших краях і про ті, які не поширені в нашій місцевості, але знаходяться під охороною на інших територіях України. Було використано карту території Гусаківської сільської Ради, складену старшокласниками школи, на яку нанесено місця поширення первоцвітів. Учні переглянули презентацію «Знайомі незнайомці», яка містила інформацію про життєдіяльність перших провісників весни.  Учні дізналися про те, що збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи , бо не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.

Якщо зірвали стеблину з трьома первоцвітами, то загинуло 45 – 60 насінин. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7 – 8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний.

Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає “скороминучий”, “швидкоплинний”. Така назва пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог і від якого важко врятуватися – це ми з вами.

Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові дарунки природи, серед яких первоцвіт весняний, підсніжник складчастий білосніжний, пролісок, мати-й-мачуха, сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, ряст. Нині деякі види належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин і занесені до Червоної книги – проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова.

 

Первоцвіти мають і естетичне, і практичне значення. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Отже, перші весняні квіти не тільки звеселяють людей, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх і нас.

 

 

 

I:\первоцвіти\крокуси\DSCN0814.JPG

 

Демонстрація презентації «Знайомі незнайомці»

 

 

 

 

 

В школі створено лекторську групу, яка прочитала в кожному класі лекції на тему «Біографія первоцвітів» про їх особливості та екологічні фактори розвитку, розкрили значення для природи і в житті людини. На лекції учні зробили висновки про необхідність захисту первоцвітів. Побачили вплив цих дарів природи на емоційний стан людини через відображення в поезії, міфології, народній творчості.

 

 

I:\первоцвіти\крокуси\DSC01288.JPG

 

Лекторська група готова до просвітницької роботи

 

Виступи лекторів були цікавими, бо супроводжувалися відеосюжетами , авторськими віршами, фактами про стан первоцвітів  рідного краю.

 

!!!

Вищевказані шкільні заходи викликали практичну активність учнів. Кожен клас старанно готувався до підсумкової лінійки, де треба буде прозвітуватися про участь в акції «Первоцвіти просять захисту».

П’ятикласники виготовили найбільше поробок до теми і стали переможцями конкурсу в цій номінації

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0944.JPG

 

 

А первоцвіт як живий!

 

 Учні 6 класупобували на  екскурсії в лісі с. Боратичі, де ростуть первоцвіти. Тут було організовано  гру-вікторину на знання первоцвітів, згадано приказки, загадки, легенди, вірші, пісні про лісові квіти,  гра пройшла набагато цікавіше, ніж в умовах класу. А головне, враження від побачених в лісі квітнучих первоцвітів були надзвичайними. З лісу учні несли первоцвіти, але не зірвані, а сфотографовані. Щоб залишилися на довгу пам'ять, щоб показати рідним, друзям, яким не пощастило побувати в лісі.

 

I:\підсніжники\IMG_2563.JPG

 

 

 

 

 

 

 

I:\підсніжники\IMG_2539.JPG

 

 

 

 

I:\підсніжники\IMG_2542.JPG

 

 

 

I:\підсніжники\IMG_2549.JPG

 

I:\підсніжники\IMG_2559.JPG

 

 

Учні 8 класу виготовили листівки, які розмістили в місцях квітнучих підсніжників. Листівка закликає:

«Шановні друзі! У вас під ногами квіти – первоцвіти. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог,  від якого важко врятуватися – це ми з вами Не топчіть їх, не рвіть у букети, це рослини рідкісні, занесені у Червону книгу! Пам’ятайте!  Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс. Лише живі квіти прикрашають землю.»

 

 

 

 

I:\підсніжники\IMG_2567.JPG

 

Не зривайте! Не топчіть! Бережіть первоцвіти!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I:\підсніжники\IMG_2568.JPG

 

Учні старших класів провели рейди на захист ранньоквітучих рослин у місцях їх продажу в м. Мостиська. Вони розклеїли тут листівки, вели просвітницьку роботу з продавцями букетів і покупцями. Продавцям пояснювали, що ті  завдають непоправної  шкоди природі, зриваючи  ці ніжні, витончені, немов ожилі сніжинки, квіти, яких називають провісниками весни, символами пробудження природи, відродження життя, сподівань на краще майбутнє. Управління екології закликає не зривати первоцвіти. Кожен повинен знати, що ці рослини підлягають суворій охороні відповідно до Положення про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати, в інший спосіб використовувати частини цих рослин. Продавати первоцвіти забороняється відповідно до ст. 9 Закону України «Про рослинний світ», Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (ст. 88). За продаж рослин накладається штраф від 17 до 136 грн. Тому при продажу «червонокнижних» рослин із людини стягується компенсація за кожну рослину та накладається штраф за факт продажу.

Очевидно, що одними заборонами першоцвіти не врятуєш. Учні  апелювали до екологічної свідомості громадян: закон оберігатиме природу тоді і тільки тоді, коли кожна людина шануватиме його, цінуватиме кожну рослину, занесену до Червоної книги. Школярі просили краян не сприяти злочинному промислу, купуючи червонокнижні первоцвіти! Адже якщо не буде попиту – не буде і збуту.

I:\підсніжники\DSC01350.JPG

Не буде попиту – не буде збуту

Учнями 9 класу проведено загальношкільний захід «Не зривай, не топчи, не купуй!».  Свято було яскравим, емоційним. Дев'ятикласники підготували сценки з участю «продавців підсніжників», «лісника» і «Червоної книги», демонстрували слайди кращих учнівських презентацій. Учні читали свої власні вірші, звітували про участь в акції.

 

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0875.JPG

Свято починається

 

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0886.JPG

 

Інсценівка «Первоцвіти – не товар!»

 

 

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0889.JPG

Монолог Червоної книги

 

 

           I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0890.JPG  

 

 

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0900.JPG

Лунають власні поетичні рядки

 

 

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0920.JPG

Класи звітують про участь в акції

 

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0936.JPG

Директор школи оголошує подяку за проведену акцію

 

 

В цей день у класах було оформлено стенди  з плакатами і малюнками , які закликали оберігати первоцвіти, виставлено стінгазети, фотомонтажі учнівських світлин, виставки сувенірів, виготовлених руками школярів, збірки легенд, віршів, оповідань, казок, авторами яких були діти.

 

I:\первоцвіти\крокуси\DSCN0818.JPG

Стінгазета шестикласників

 

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0951.JPG

Виставка в 9 класі

 

I:\первоцвіти\лінійка 9класу\DSCN0947.JPG

Доробки дев'ятикласників

Світлини ученів 11класу I:\первоцвіти\Копия DSC01217.JPG

Перша усмішка весни

I:\первоцвіти\Копия (2) DSC01208.JPG

Лагідні руки

I:\первоцвіти\крокуси\DSC01286.JPG

Сховалися

Акція на захист первоцвітів проводиться в нашій школі традиційно кожного року. І треба відзначити, що екологічна свідомість учнів зросла, про це свідчить анкетування, проведене під час останньої акції, а найголовніше, поведінка школярів, їх громадянська позиція в справі охорони первоцвітів.

Не так давно з приходом весни школа наповнювалася ароматом підсніжників. Діти несли їх до школи, дарували вчителям, один одному, букети стояли у вазах в кожному класі.

Цьогоріч у школі не було ні однієї вирваної квітки. Що дуже тішить.  Наші учні ходять до лісу милуватися першими весняними квітами і вирощують їх на клумбах вдома і в школі. Зірвана квітка не довго тішитиме, а світлини первоцвітів можна оглядати коли захочеш, навіть зимою.

 

 

 

I:\первоцвіти\крокуси\DSC01253.JPG

 

 

 

 

 

 

I:\первоцвіти\крокуси\DSC01255.JPG

 

I:\первоцвіти\крокуси\DSC01283.JPG

I:\первоцвіти\крокуси\DSC01271.JPG

docx
Додано
12 березня 2020
Переглядів
1806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку