Звіт"Робота шкільного бібліотекаря"

Про матеріал
матеріал можна використати як звіт на батьківських зборах,або доповідь на педагогічній раді
Перегляд файлу

Звіт про роботу шкільної  бібліотеки Новинської ЗОШ І-ІІ ступенів імені   Тараса Пазина

                                                                                                                                                    Освітній процес у школі зорієнтований на озброєння школярів методами пізнання, у зв’язку з цим, діяльність шкільної бібліотеки минулого навчального року була спрямована  на формування мовної культури школярів, громадянської грамотності, забезпечення художньою, довідковою, науково-педагогічною літературою, пошук нових форм роботи, здатних посилити роль книги у навчально-виховному процесі.

Питання організації самоосвітньої діяльності школярів, залучення до розв’язання прямих функцій навчання, виховання любові до книги, удосконалення культури читання, прищеплення навиків самостійної роботи з книгою, реальної допомоги кожному в задоволені особистих читацьких інтересів знаходились у центрі уваги роботи шкільної бібліотеки.

Упродовж 2019-2020 навчального року  в бібліотеці проводилися  просвітницькі та інформаційні години, літературні вікторини, казкові вікторини, краєзнавчі віртуальні подорожі, , літературні  сторінки, обговорювання нових книг, літературні сценки на ранках у початкових класах,  аудіо прослуховування та обговорення книг, ,бесіди, оформлення книжкових виставок та тематичних поличок.

На сучасному етапі велика увага приділяється відновленню звичаїв та традиції українського народу . Щоб виховувати в учнів бережливе ставлення до надбань українського народу, проводяться бібліотечні уроки.( екскурсія наймолодших читачів до казкового будинку у якому живуть книги(1 кл)

Вікторина «з якої це казки»(2 кл).Інсценізація оповідання В.Сухомлинського « Пригоди осіннього клена»(3-4кл). «Сторінками біблійних історій Старого Заповіту»(5 кл).Перегляд  мультсеріалу «Ісусові притчі».(6КЛ -дистанційно) ,Віртуальна подорож Яворівщиною(усоцмережі 7 кл),Онлайн перегляд ролика «Пам’ятники книгам»(8 -9кл), перегляд   відеопрезентації «Здоровим бути -модно» -8-9кл.

Щорічно бібліотека відзначає:

- день вшанування пам’яті тих безвинних людей, які загинули голодною смертю в далекому 1933 року;

- трагічну дату Чорнобильської трагедії;

- день Злуки українських земель

- Шевченківські дні

-дати визначних людей та подій.

Упродовж 20192020- навчального року були оформлені такі книжкові виставки: «Це моя Україна –це моя Батьківщина!», виставка ілюстрацій «Конституція і право!», книжковий бібліоподіум «Мудрість і чарівність книги»(Нові надходження), виставка –  вернісаж «Мій рідний краю,яворовий», виставка –дискусія «Історія слави визвольної боротьби», , «Українське свято: обряди і традиції»(альбом обрядових пісень села), (виставка - куточок «Вінок слави Кобзаря» , «Книжковий колаж для душі»- виставка духовної літератури

Тематичні стенди , матеріали: «Голодомор», «Українські народні звичаї», «Писемна Україна», «Національна символіка України», «Про шкідливі звички», «Шануємо тебе, рідна мово», , «26 квітня Лихо Чорнобиля», «24 серпня – День Незалежності України», «9 березня День народження Т.Г.Шевченка», «Поради батькам», «Поради читачам», «У світі професій», «Письменники», «Веселі загадки».

Цикл заходів:

До Всеукраїнського дня бібліотек: мандрівка шкільною бібліотекою ;до дня козацтва: гра – надання допомоги при проведенні свята-змагання «Козацькі розваги» ; до Всесвітнього дня дитини «Правовий лікбез»; до дня пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій перегляд фільму «Голодомор мовою фактів»; до дня Соборності України : півгодини корисної та цікавої інформації «Україна –сильна, єдина, вільна»; до Міжнародного дня української мови «Мандрівка країною словників української мови»», до дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЗС «Чорнобиль – біда на багато поколінь»(перегляд інтернетресурсів).

Завдання, що стоять перед сучасною національною школою, зміна характеру, пріоритетів і підходів до освіти та виховання, процеси глобалізації та інформатизації суспільства зумовлюють зміну функцій та статусу бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів, реформування їх в інформаційні центри, які мають здійснювати, в першу чергу, інформаційне забезпечення освітньо-виховного процесу.

Робота шкільної бібліотеки – надзвичайно багатогранна. Це й методично-інформаційний центр, де учні розвивають читацький смак, формують любов до книги, це й світ відкриттів, світ творчості, де формується читач-творець.

Діяльність шкільної бібліотеки у 2019 -2020навчальному році була спрямована на виховання в учнів інформаційної культури, любові до книги, культури читання, вміння користуватись бібліотекою, а також на забезпечення різноманітного змісту навчального процесу, всебічне сприяння підвищенню методичної майстерності вчителів шляхом популяризації педагогічної літератури та інформації про неї.

Головна мета роботи бібліотеки - надання всебічної допомоги вчителям і учням у забезпеченні їх інформаційних потреб. У новому навчальному році бібліотека буде сприяти максимальному розкриттю індивідуальності учня, його здібностей, нахилів і талантів; формуванню здорового способу життя, національної свідомості і гідності.

Важливу роль відіграє шкільна бібліотека в засвоєнні шкільної програми, організації навчальної діяльності .Для того бібліотекар  доклалає максимум зусиль , аби забезпечити учнів навчальними книгами.Учні 100% забезпечені підручниками шляхом розподілу нових і старих і, шо відповідають програмі, а також шляхом обміну з іншими навчальними закладами. Найгірша ситуація з підручниками 7 і 8 класу.