Звукові хвилі. Характеристики звуку.

Про матеріал
Презентація створена для проведення уроку фізики в 10 класі по темі. Звук. Характеристики звуку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звуки. Характеристики звукуr

Номер слайду 2

Звук. Джерела і приймачі звуку. Характеристики звуку. Швидкість поширення звуку. Відбивання і заломлення звуку. ЛунаІнтерференція і дифракція звуку. Акустичний резонансІнфразвук та Ультразвук Вплив звуків на живі організми

Номер слайду 3

Розділ фізики,в якому вивчають звукові явища,називають акустикоюr

Номер слайду 4

Приймачі звуку - це перетворювачі звуку на інші сигнали. До них належать слухові апарати тварин та людини (коливання, що поширюються в повітрі, досягають барабанної перетинки у вусі, породжують її коливання, саме вони й сприймаються мозком як звук). У техніці зазвичай приймачі звуку перетворюють його на електричні коливання (мікрофон). Приймачі звуку

Номер слайду 5

Характеристики звуку. Частота. Амплітуда. Довжина хвилі. Швидкість. Висота. Гучність. Тембр.rrrrrrrr

Номер слайду 6

Частота звуку. Частота — фізична величина, характеристика будь-яких процесів, які регулярно повторюються; Величина, що виражає кількість коливань, повторень за одиницю часу. Частота звукової хвилі сприймається людським вухом як тон.

Номер слайду 7

Висота тону – фізіологічна характеристика звуку, що відповідає фізичній характеристиці звуку частоті. Чим більша частота коливань, тим вищий тон звуку. Існують особливі джерела звуку, які випускають лише звуки певної частоти, так званий, чистий тон. Джерелами чистих тонів є камертони різних розмірів. Камертон – це зігнутий металевий стержень на ніжці, закріплений на дерев’яному ящику, який слугує підсилювачем звуку. Чим більші розміри камертонів, тим нижче звук, який вони випускають.

Номер слайду 8

Амплітуда Амплітудою звукової хвилі називається половина різниці між найвищим і найнижчим значенням щільності

Номер слайду 9

Гучність звуку – фізіологічна характеристика звуку, що відповідає фізичній характеристиці звуку амплітуді. Гучність звуку вимірюється в д. Б. Гучність звуку залежить від енергії, що її несе звукова хвиля і яка припадає на одиницю площі. А енергія звукової хвилі визнається амплітудою коливань.

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Шкала сили звуку. Джерело звуку. Сила звуку (в д. Б)Зимовий ліс в ясну погоду3 Шепіт (1 м)20 Сільська місцевість30 Читальний зал40 Гра на піаніно60 Салон автомобіля70 Розмова людей75 Пральна машина80 Радіо музика83 Відбійний молот90 Залізничний транспорт90-101 Авіаційний транспорт98-105 Газотурбіни100-110 Оркестр поп- музики110 Блискавка (грім)130 Зліт реактивного літака140 Старт космічної ракети150 Постріл з гвинтівки160 Постріл з гармати170 Сила звуку вимірюється в децибелах. Ця одиниця названа на честь винахідника телефону Александера Грехема Белла і позначається д. Б (десята частина Белла).

Номер слайду 11

Тембр – це наявність коливань кратних частот, обертонів. Музичний звук складається з основної частоти та обертонів («домішкових» частот). Ці частоти кратні частоті основного тону. Звуки різних музичних інструментів відрізняються саме тембром при однаковій частоті звучання. По різному тембром ми легко розпізнаємо звук голосу, свист, звучання струни рояля, скрипкової струни, звук флейти, гармонії і т. д.

Номер слайду 12

Тембр звуку визначає його забарвлення. Він визначається наявністю й інтенсивністю обертонів — частот, кратних основній. Несинусоїдальне коливання може бути представлене у вигляді суми гармонічних коливань із різними частотами. Коливання з найменшою частотою називається основним тоном, а коливання з більш високою частотою називається обертоном, або гармонікою.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Довжина хвилі звуку.

Номер слайду 15

Швидкість поширення звуку. Шви́дкість зву́ку — швидкість розповсюдження акустичних (пружних) хвиль у середовищі. Швидкість звуку залежить від фізичних властивостей (у першу чергу: від модулів пружності і густини) середовища, у якому поширюються механічні колівання. Швидкість звуку в газах, рідинах та ізотропних твердих середовищах зазвичай є сталою для даної речовини і при заданих зовнішніх умовах зазвичай не залежить від частоти хвилі або її амплітуди.

Номер слайду 16

Фізичні характеристики звуку (швидкість)

Номер слайду 17

Луна — результат відбиття звуку: звукові хвилі відбиваються від різних перешкод, навіть від хмар. Відбиття звуку відбувається за таким самим законом, що й відбиття світла: кут відбиття дорівнює куту падіння.

Номер слайду 18

Інтерференція і дифракція хвильІнтерференція – накладання двох чи більше хвиль, в результаті чого відбувається підсилення чи послаблення результуючих коливань. Дифракція – огинання хвилями перешкод, розміри яких співрозмірні з довжиною хвилі

Номер слайду 19

Під впливом звукової хвилі можуть відбуватися вимушені коливання систем, які стали приймачами цих хвиль. При збігу власної частоти такої системи з частотою звуку можливе виникнення акустичного резонансу. Акустичний резонанс – це різке збільшення амплітуди вимушених коливань. Підсилювачами коливань (резонаторами) є дерев’яні ящики камертонів, коробки музичних інструментів, труби духових музичних інструментів та органи. Гортань і порожнина рота людини є своєрідними природними резонаторами. Акустичний резонанс

Номер слайду 20

Звук – це механічна хвиля

Номер слайду 21

Інфразвук (від лат. infra — нижче, під) —пружні хвилі, аналогічні звуковим, але з частотами нижче рівня сприйняття людського вуха (від 0,001 Гц до 16 Гц). Цей частотний діапазон використовується в сейсмографах для визначення землетрусів. Інфразвукові хвилі характеризуються можливістю долати великі відстані та оминати об'єкти з малим поглинанням. Ультразвук - звукові хвилі, що мають частоту вище сприйманої людським вухом, зазвичай під ультразвуком розуміють частоти вище 20 000 Герц.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Вплив звуків на живі організми. Звуки і шуми великої потужності вражають слуховий апарат, нервові центри, можуть викликати болючі відчуття і шок. Так діє шумове забруднення. Тихий шелест листя, дзюркіт струмка, пташині голоси, легкий плескіт води і шум прибою завжди приємні людині. Вони заспокоюють її, знімають стреси. Людина завжди жила у світі звуків, і абсолютна тиша її лякає, пригнічує. Але природні звучання голосів стають усе більш рідкими, зникають зовсім чи заглушаються промисловими, транспортними й іншими шумами. Тривалий шум несприятливо впливає на орган слуху, знижуючи чутливість до звуку. Він призводить до розладу діяльності серця, печінки, до виснаження і перенапруги нервових клітин. Ослаблені клітини нервової системи не можуть досить чітко координувати роботу різних систем організму

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Вивчити § 23, повторити §22 Виконати Впр 23 № 1,2 ст. 145

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
16 березня 2023
Переглядів
7322
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку