11 кл. М. Рильський. Опорний конспект. ЗНО

Про матеріал
Даний матеріал - опорний конспект за життям і творчістю М. Рильського - рекомендовано використати на уроках вивчення нового матеріалу та узагальнення і систематизації знань у 10 - 11 класі, а також під час підготовки до ЗНО та дистанційного навчання.
Перегляд файлу

Картинки по запросу рильський м.т. зно

Вислови про М. Рильського

«Він України мав чарівну вроду, Носив її наймення гордолиць. Він виріс від суниць аж до зірниць, Великий гранослов свого народу» (Д. Павличко).

«Класики — це ті, що створили невмирущі твори. «Нео» — новий. Неокласики — нові класики... Вони вважали себе учнями, послідовниками тих, що становлять славу й гор­дість людства, — учнями класиків» (М. Рильський).

Картинки по запросу рильський м.т. неокласик«Добре бути молодим...»

Ри́льський Макси́м Таде́йович ( 1895, Київ  1964, Київ) — український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч, мовознавець, літературознавець.           Академік АН УРСР.

_____________________

ІІІ цвітіння =3 періоди

І - Рання творчість

ІІ - Період війни

ІІІ - Останні роки, зрілість

“У теплі дні збирання винограду” аналіз  1922 рік. Збірка: “Сонети”. Жанр: сонет. Тема твору: Зображення зародження кохання немолодого чоловіка та юної дівчини. Ідея: Возвеличення почуття кохання, яке знаходить людину в усі часи – і в молодості, і в зрілості (у теплі дні збирання винограду – якщо говорити про цю пору, то це рання осінь, а в житті людини – зрілість). Основна думка: Кохання найбільше пов’язане з молодістю, тому, коли вона минає, важко закохатись знову так безтурботно. Римування: перехресне. художні засоби: Епітети: теплі дні, на мулах нешвидких, із ясного саду, кіпріді добрій, рожевий дим. Метафори: світи щодня лампаду Кіпріді добрій; гукнула свіжо й весело на мулів. Порівняння: ясна, як сад, і радісна, як сміх; знявся пил, немов рожевий дим; він потягся, як дитина.

Миксим Рильський написав свій вірш у жанрі сонету. Тут він, як і середньовічні поети, уславлює красу життя і головне його джерело – кохання. Перший рядок вірша ” У теплі дні збирання винограду” можемо трактувати і як час природи – рання осінь, і як етап в людському житті – зрілість. Останнім же реченням “Добре бути молодим У теплі дні збирання винограду” поет показує, що можна залишатись молодим душею навіть в зрілості, тому не втрачати почуття краси і вміння закохуватись як юнак.

 

Легкість, зовнішню простоту, емоційну рівновагу передбачає сонетний жанр. Як і решта «київських неокласиків», М. Рильський дуже любив сонет і не раз до нього звертався. Цей ліричний жанр вимагає від автора лаконізму, емоційної стриманості, високої майстерності.

Сонет= 14 рядків

______________________

У мережі Інтернет перегляньте фільм                    М. Харшана із циклу «Як  на духу», присвячений          М. Рильському (2008).

______________________

"Розстріляне відродження". Максим Рильський 5.19

https://www.youtube.com/watch?v=AdC0RfoJyWk

НЕОКЛАСИКИ

Похожее изображение

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кучик Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
22 липня 2020
Переглядів
2849
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку