(урок позакласного читання за творами Василя Симоненка. Українська література, 11 клас "З чого починається людина?"

Про матеріал
Василь Симоненко народився 8 січня 1935 року в селі Біївці на Полтавщині на берегах річки Удай , в родині хліборобів.“Мені неважко уявити Василеве дитинство, бо воно було схожим на моє: війна, голод і холод..., щоденний страх під хрестатим розстріляним небом,... окопчик під хатою..., нужденна школа, чорнило з бузини і нестача паперу та книжок, довгожданна перемога і сльози матерів та дітей. Хіба цього мало на одну маленьку дитячу душу? Мудрі люди колись казали, що страждання очищає людську душу. Якщо так, то в нас, дійтей війни, найчистші душі”,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З чого починається людина? (урок позакласного читання за творами Василя Симоненка. Українська література, 11 клас Симчіч Інна Аліківна

Номер слайду 2

Хід уроку: 1. Очікуваний результат від уроку: познайомити учнів з творчістю Василя Симоненка; познайомити про дитячі та юнацькі роки поета; довести до дітей образ справжньої людини, вірного сина України; виховувати любов до краси поетичного слова; викликати бажання читати, вивчати твори поета...

Номер слайду 3

На уроці буде використано: Мультимедійну підтримку, портрет Василя Симоненка, твори поета, грамзапис українських пісень; Тип уроку. Вивчення особи письменника. Методи. Слово вчителя, бесіда, художнє читання поезій, учнівські повідомлення.

Номер слайду 4

Там, де Дніпро кобзарює, Там, де могили високі, В сінях Онисі старої Впав блискавицею сокіл. Є ж така дивна радість, Є ж таке дивне щастя – Днини ясної ради Соколом з неба впасти. Цим соколом був Василь Сисмоненко. Так про нього писав Б. Стельмах. Саме його світлій пам’яті, його палкому і ніжному слову присвячується наш урок...

Номер слайду 5

2. Ознайомлення з новим матеріалом: Прочитавши поезії нашого земляка, ви повинні дати відповідь на запитання: Звідки ж взявся Василь Симоненко? Де він звився і розповився?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Василь Симоненко Народився 8 січня 1935 року в селі Біївці на Полтавщині на берегах річки Удай , в родині хліборобів.

Номер слайду 8

Як любив життя Василь Симоненко! Любив природу, людей, Батьківщину. Терпіти не міг неправди, несправедливості, лицемірства. Тому життєва дорога його була тернистою і колючою. Багато страждань зазнав він за коротке життя, та завжди залишався людиною.

Номер слайду 9

В мене була лиш мати, ТА був іще сивий дід, Нікому не мовив “тату” І вірив , що так і слід.

Номер слайду 10

Та мав Василь у своєму житті багато щасливих і радісних днів. Бо понад усе любив Василь свою рідну землю, любив вслухатися в чарівний гомін лісів і дібров, вдихати п’янкі пахощі квітів, бігати босими ногами по росяних травах, міг бачити і відчувати цю красу.

Номер слайду 11

Поет Микола Сом, близький друг і товариш Василя Симоненка, згадує: “Мені неважко уявити Василеве дитинство, бо воно було схожим на моє: війна, голод і холод..., щоденний страх під хрестатим розстріляним небом,... окопчик під хатою..., нужденна школа, чорнило з бузини і нестача паперу та книжок, довгожданна перемога і сльози матерів та дітей. Хіба цього мало на одну маленьку дитячу душу? Мудрі люди колись казали, що страждання очищає людську душу. Якщо так, то в нас, дійтей війни, найчистші душі”,

Номер слайду 12

Поет не вгадав своєї смерті на два роки. Помер Василь Симоненко 28 – річним 13 грудня об 11 годині 1963 року. Похований у місті Черкаси. Згорів від того, що яскраво світив людям. Тому його життя можна порівняти зі спалахом блискавки.

Номер слайду 13

Підсумок уроку: Що ви сьогодні дізналися про життя поета? Яким був Василь Симоненко? Чи можна його назвати справжньою людиною? Чи хотіли б ви бути схожими на поета ? Чим?

Номер слайду 14

Син мужицький. Золоте коріння. Одчайдушна блискавка брови. Спалах – і холуйське павутиння Запалив пожаром голови. Пахне сонцем наше грізне небо, В сонці – твоє полум’я руде. Всі ми прийдем на той світ до тебе, Тільки Україна хай не йде! ( Іван Драч)

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Прочитати “Казку про Дурила” та “Цар Плаксій та Лоскотон”. Написати мініатюру на тему: “ Звідки ж взявся Василь Симоненко? Де він звився і розповився?”

ppt
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
866
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку