"207 років на струнах Кобзаревої душі"

Про матеріал
Ім`я Тараса Шевченка відоме в усьому світі. У наш нелегкий час слово великого Кобзаря,на жаль, є пророчим. Письменник усе своє життя виступав проти свавілля, несправедливості. Ми в жодному разі не повинні забувати те, що заповідав нам поет. Дана презентація допоможе поринути у світ Кобзаревої душі! Його незламний дух залишиться у наших серціях на все життя!!!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко (1814 - 1861)

Номер слайду 3

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії. Його батьки, що були кріпаками багатого поміщика В. В. Енгельгардта, незабаром переїхали до сусіднього села Кирилівки.

Номер слайду 4

Після смерті у 1823р. матері і 1825р. батька Тарас залишився сиротою. Деякий час був “школярем-попихачем” у дяка. Вже в шкільні роки малим Тарасом оволоділа непереборна пристрасть до малювання. Він мріяв “сделаться когда-нибудь хоть посредственным маляром” і вперто шукав у навколишніх селах учителя малювання.

Номер слайду 5

Наприкінці 1828 або на початку 1829р Тараса взято до поміщицького двору у Вільшані

Номер слайду 6

У Вільно Шевченко виконує обов'язки козачка в панських покоях. А у вільний час потай від пана перемальовує лубочні картинки. Шевченка віддають вчитися малюванню.

Номер слайду 7

1832р. Енгельгардт законтрактовує Шевченка на чотири роки майстрові петербурзького малярного цеху В. Ширяєву.

Номер слайду 8

Разом з його учнями Шевченко бере участь у розписах Великого та інших театрів.

Номер слайду 9

Згодом відбувається знайомство Шевченка з К. Брюлловим і В. Жуковським. К.Брюллов В.Жуковський

Номер слайду 10

21 травня 1838р. Шевченка зараховують стороннім учнем Академії мистецтв.

Номер слайду 11

Успішно працює він і в жанрі портрета М. Лунін А. Лагода

Номер слайду 12

Вірші Шевченко почав писати ще кріпаком, за його свідченням, у 1837р. З тих перших поетичних спроб відомі тільки вірші “Причинна” і “Нудно мені, тяжко — що маю робити”. 1840р. з'являється перша збірка Шевченка — “Кобзар”.

Номер слайду 13

1844р. вийшло друге видання “Кобзаря”. Усі ці твори належать до раннього періоду творчості Шевченка, коли він усвідомлював себе як “мужицький поет” і поет-патріот.

Номер слайду 14

Новий період творчості Шевченка охоплює роки 1843 — 1847 (до арешту) і пов'язаний з двома його подорожами на Україну. За назвою збірки автографів “Три літа”.

Номер слайду 15

Спілкувався з селянами, познайомився з численними представниками української інтелігенції й освіченими поміщиками. Перша подорож Шевченка на Україну продовжувалася близько восьми місяців. Т.Г.Шевченко. Собор святого Олександра в Києві

Номер слайду 16

Під враженням побаченого на Україні пише ряд творів (зокрема, поему “Сон”), які остаточно визначили подальший його шлях як поета.

Номер слайду 17

У 1848р. на клопотання Шевченкових друзів його включили як художника до складу Аральської описової експедиції.

Номер слайду 18

Заслання підірвало здоров'я Шевченка. На початку 1861р. він тяжко захворів і 10 березня помер. Незадовго до смерті написав останній вірш — “Чи не покинуть нам, небого”. Похований був на Смоленському кладовищі. Через два місяці, виконуючи заповіт поета, друзі перевезли його прах на Україну і поховали на Чернечій (тепер Тарасова) горі біля Канева.

ppt
Додано
11 січня 2021
Переглядів
622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку