4. Пожвавлення інтересу дітей за допомогою використання сюжетів мультиплікацій

Про матеріал
Активний розвиток та впровадження інформаційних технологій у різні сфери життя, в тому числі в освіту, ставить перед школою одним з основних завдань формування інформаційної культури сучасних школярів. Комп’ютерні технології – це потужний інструмент для одержання дитиною найрізноманітнішої інформації, ефективний засіб підвищення інтересу до навчання, а також мотивації, наочності, науковості. Не таємниця, що й телебачення відіграє величезну роль в нашому житті. Воно повсюди: як корисне так і шкідливе, тому треба фільтрувати перегляд. Під їх дією формується стиль і лінія поведінки, формується ставлення до життя, до самого себе. У ході перегляду мультфільмів дитячий мозок обробляє графічні зображення, різну інформацію і факти насильства, на превеликий жаль. Вважаю, зі мною погодяться, що пізнавальні, розважальні елементи несуть позитивний вплив, але є й такі, що користі від них "0". Одним із позитивних факторів є стимуляція навчання. Мультфільми представляють собою відмінний спосіб передачі інформації в мозок дитини. Мультфільми для дітей можуть бути смішними і водночас пізнавальними та розвиваючими. Розвиваючі мультики допомагають дитині опановувати корисну інформацію і надалі використовувати її позитивні якості в житті. Тому на своїх уроках стараюся використовувати фрагменти або сюжети пізнавальних мультфільмів, щоб урок дітям запам’ятався і був насиченим. Іншими словами, використання мультиплікаційних сюжетів дозволяє створювати інформаційний і візуальний образ об’єкту, який досліджується, імітувати реальність за допомогою участі в процесах, що відбуваються на екрані.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відділ освіти, молоді та спорту, культури та туризму виконавчого комітету Війтовецької селищної ради Волочиського району Хмельницької області Методичний (сервісний) центр Підвищення пізнавального рівня знань учнів початкових класів шляхом використання унаочнення на уроках математики Харова Тетяна Юліанівна, вчитель початкових класів Сарнівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Війтівці – 2018

Номер слайду 2

Дівчинка Машуня нарахувала у мультику 6 хмаринок. А краплинок дощу - у 8 разів більше. Скільки дівчинка нарахувала краплинок? Телевізор, комп’ютер, телефон – корисні речі. Але тим, хто неправильно ними користується, вони не залишають часу для навчання, прогулянок і допомоги батькам. ПОРАДИ Дивись один мультфільм або одну телепередачу щодня. Грай на комп'ютері не більш як 30 хвилин на день. З друзями більше спілкуйся надворі, а не по телефону.

Номер слайду 3

Спіріт рухався зі швидкістю 4 км/год. Він пробіг відстань 20 км. Скільки часу він був в дорозі? З давніх-давен поряд з людьми живуть тварини. Їх можна зустріти у дворі, на дорозі, біля річки, в домі і навіть у квартирі. ПОРАДИ Не підходьте до тварини, яку ви вперше бачите. Не робіть різких рухів перед твариною. Завжди мийте руки після спілкування з твариною.

Номер слайду 4

Машуня збиралася до школи. В портфель вона поклала 2 ручки і 17 кольорових олівців. Скільки разом ручок і олівців взяла Маша? Щоранку ти приходиш до школи, щоб учитися не тільки читати, писати і рахувати, а й спілкуватися зі своїми однолітками. ПОРАДИ Усміхайтесь. Допомагайте один одному. Будьте чемними. “Один за всіх і всі за одного”

Номер слайду 5

Вовк на своєму автомобілі проїхав 45 км за 5 год. З якою швидкістю їхав Вовк? Скрізь, де живуть люди, вони будують дороги. У містах це дороги з твердим покриттям, за містом і в селах подекуди є ґрунтові дороги. ПОРАДИ Переходити дорогу можна тільки там, де її добре видно. Дочекайся, коли поблизу не буде транспорту. Переходь дорогу тільки під прямим кутом.

Номер слайду 6

Троє Кошенят отримали по 8 рибинок. Скільки рибинок з'їли Котешята? На жаль, не кожен домашній улюбленець добре вихований. Тому, якщо хочеш погратися з чужим котом, запитай у господаря, чи це безпечно. Не слід гратися з бездомними тваринами, адже навіть маленьке кошеня може заразити тебе небезпечною інфекцією. ПОРАДИ Не підходьте до тварини, яка шипить, гарчить, гавкає. Тримайся на відстані від кота, який їсть. Скажи батькам і звернись до лікаря, якщо тебе вкусила тварина.

Номер слайду 7

На столі лежало 12 яблук. Троє маленьких Смурфликів поділились ними порівну. Скільки яблук отримав кожен Смурфлик? Справжнього друга дуже важко знайти, але дуже швидко можна втратити. ПОРАДИ Вмійте вибирати друга. Не руйнуйте дружби через непорозуміння. Будьте вірним другом.

Номер слайду 8

Щуреня Ремі зробило 86 кроків від ресторану до парку. Це на 25 кроків більше, ніж до його будинку. Скільки кроків потрібно зробити Ремі, щоб дійти до будинку? У житті зловмисники не схожі на вовків. Вони можуть назватися лікарем, сантехніком, електриком, міліціонером або навіть другом сім ’ ї. ПОРАДИ Не заходьте до під'їзду, якщо за вами йде незнайома людина. Не підходьте до квартири і не відкривайте її, якщо хтось незнайомий перебуває у під'їзді.

Номер слайду 9

Мишко впіймав велику рибину, яка мала вагу 28 кг. Це у 7 разів більше, ніж важить Машуня. Скільки важить дівчинка? Попереду довгі літні канікули. Ти маєш провести їх весело і з користю для здоров'я. Вживай більше овочів і фруктів, не забувай їх ретельно мити, пий більше води, більше гуляй на свіжому повітрі. ПОРАДИ Грайся тільки у дозволених місцях. На велосипеді катайся там, де немає транспорту. Обережним будь біля річки Дорослі завжди повинні знати, де ти гуляєш.

Номер слайду 10

Дівчинка Маша назбирала 15 грибочків, а Зайчик знайшов одну морквину і 7 грибочків. Скільки грибочків вони знайшли разом? Ліс гарний будь-якої пори. Та особливо вабить він навесні, коли все навкруги розквітає і птахи наповнюють його радісним співом. Ну і, звичайно, восени, коли відбувається полювання на лісові ягідки та грибочки. ПОРАДИ Ходіть до лісу тільки з дорослими. Не беріть до рук дитинчат диких тварин. Не лізьте у чагарники. Не руйнуйте гнізда птахів і нори тварин.

Номер слайду 11

На дереві сиділи 18 ворон. До них прилетіло ще 12, через деякий час на дереві залишилося 2 ворони. Скільки ворон полетіло? Поруч із тобою можуть жити чи навчатися діти з особливими потребами. Це – хлопчики або дівчатка, у яких слабке здоров’я, які погано бачать або чують, які пересуваються в інвалідному візку. ПОРАДИ Ставтеся до них з повагою. Підтримуйте у різних життєвих ситуаціях. Дружіть з ними, незважаючи на їхній вигляд.

Номер слайду 12

Букет Кроша складався з 15 красивих квіточок. Скільки можна було б створити маленьких букетиків, якщо розділити цей букет по 5 квіток? Спілкування – це обмін повідомленнями. Люди можуть спілкуватися за допомогою слів і без них. Спілкуватися – означає підтримувати взаємні стосунки, діловий, дружній зв’язок, розуміти одне одного, об'єднуватися для спільних дій. ПОРАДИ Поважайте себе, бо кожен з нас – Людина. Ставтеся до всіх людей з повагою. Звертайтесь до дорослих на “Ви”. Вживайте “чарівні слова” у мовленні.

Номер слайду 13

Щуреня отримало найбільший шматок сиру вагою 8 кг. Його потрібно розділити на 4 дні. Скільки кілограмів сиру припадає на один день? Щоб бути здоровим, мати енергію для навчання і відпочинку, треба добре харчуватися. Дехто думає, що це означає їсти все, що захочеться і коли захочеться. ПОРАДИ Вживайте багато вітамінів. Не захоплюйтесь “швидкою їжею”. Солодощі їжте нечасто і потроху.

Номер слайду 14

Для приготування одного омлета Ремі використав 6 яєць. Скільки йому потрібно яєць, щоб приготувати 7 омлетів? Сніданок – найважливіше у харчуванні. Сніданок потрібен школярам, щоб мати силу та енергію для навчання. ПОРАДИ Уранці завжди снідай. Сідати до столу з чистими руками. Їсти маленькими шматочками. Ретельно прожовувати їжу.

Номер слайду 15

Їжачок провіз Кроша у візку 54 м і втомився. Крош свого друга провіз на 12 м більше. Який шлях подолали Смішарики? Твій успіх у навчанні залежать від того, як ти вмієш працювати і відпочивати. ПОРАДИ Відпочивайте більше на природі. Проводьте більше часу на свіжому повітрі. Грайте у рухливі ігри. Поєднуйте навчання і відпочинок.

Номер слайду 16

В будинку Мишка Машуня нарахувала у 4 рази більше фігурок, ніж у себе. Скільки фігурок у Машуні, якщо у Мишка їх є 32? Родина – це твої найближчі родичі: тато, мама, брати, сестри, бабусі і дідусі. Крім найближчих родичів, люди мають велику родину. До неї належать тітки, дядьки і т.д. ПОРАДИ Виконуй свої обов'язки і доручення батьків. Піклуйся про наймолодших і найстарших членів родини. Вивчай історію свого роду.

Номер слайду 17

Смурфлики – дівчинка і хлопчик вирішили побити рекорд. Хто швидше подолає відстань у 100 м. Дівчинка рухалася зі швидкістю 20 м/хв, а хлопчик на 5 м/хв швидше. Яка швидкість хлопчика? Усі діти мають рівні права: на ім'я і громадянство, навчання і повноцінний розвиток, на любов і турботу, на захист і медичну Допомогу. ПОРАДИ Не нехтуй своїми правами і обов'язками. Учитися – не тільки твоє право, а й обов'язок.

Номер слайду 18

Просидівши у відеречку 7 хвилин Машуня втомилася і вилізла з нього. А домовилася зі своїми друзями, що просидить там у 6 разів більше. Який час мала дівчинка просидіти у відеречку? Для здорового харчування потрібні здорові та міцні зуби. Якщо людина не вживає корисних продуктів , овочів і фруктів, то через деякий час стає кволою і починає хворіти. ПОРАДИ Потрібно чистити зуби кожного дня, двічі на день. Відвідувати стоматолога двічі на рік. Їсти багато овочів і фруктів. Менше їсти солодкого.

Номер слайду 19

Маленький Ремі побачив, що в одному ящику було 6 кавунів, а в другому – у 8 разів більше. Скільки кавунів було у другому ящику? Ти вже не маленький, тому іноді ненадовго можеш залишитися вдома сам. Але треба дечого навчитися ПОРАДИ Не розмовляйте із незнайомцем. Якщо людина за дверима вам не знайома і під різними приводами просить відчинити двері, зателефонуйте сусідам і сповістіть їх про це.

Номер слайду 20

Друзі гостювали у Кевіна 3 тижні і 5 днів. Скільки всього днів гостювали хлопчики у свого друга? Кожна людина – це неповторна особистість, у якої свої погляди, смаки і захоплення. Смаки людини залежать від оточення, у якому вона зростала, формувалася, від освіти, яку отримала, від поглядів, що склалися на основі її досвіду. На жаль, деякі смаки і захоплення можуть шкодити здоров'ю. ПОРАДИ - Навчися відрізняти корисне від шкідливого і завжди обирай корисне!

Номер слайду 21

Містер Буг попросив у свого друга 65 шишок, але той дав йому лише 48. Скільки ще шишок потрібно ведмедеві? Безпека – це коли тобі нічого не загрожує, ти почуваєшся спокійно і впевнено. Але й у житті кожної людини трапляються небезпечні ситуації. ПОРАДИ Не падай у паніку. Прийми зважене рішення. Попроси допомоги у дорослого.

ppt
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку