7 чудес України. "Україно! Доки жити буду, доти відкриватиму тебе.

Про матеріал
Україна – країна дивних краєвидів. Неповторності її ландшафтам додають голови соняшників, що повертаються слідом за сонцем, полум’яніючі грона осінньої калини, задумливо схилені над гладдю ставків верби, тінисті вишневі сади, гнізда білосніжних лелек над сільськими хатами. Все це є своєрідними символами українського народу. Коли ви виростете і мандруватимете по світу, то зрозумієте, як кожний народ любить свою Батьківщину, пишається нею. Ви на власному досвіді переконаєтеся, що немає у світі нічого милішого за рідну землю. Та всі ті мандрівки ще чекають на вас.
Перегляд файлу

 

Сценарій виховного заходу

 

7 ЧУДЕС УКРАЇНИ

 

Мета: розширити знання учнів про Україну як державу, в якій ми живемо; ознайомити дітей з історично відомими місцями України; формувати і розвивати патріотичні почуття учнів, любов та повагу до рідної землі; виховувати почуття громадянськості й гордості за свою Батьківщину, за історичне минуле українського народу; розвивати пізнавальний інтерес до минулого і сьогодення.

 

 

Обладнання: звукове оформлення заходу здійснюється шляхом супроводжуючої інструментальної ліричної музики; мультимедійна презентація, мультимедійний проектор, відеоносії, комп’ютер.

 

 

Оформлення зали: на сцені напис "Україно! Доки жити буду, доти відкриватиму тебе. В.Симоненко"; на мультимедійному екрані фотозображення семи чудес України і напис "Сім чудес України".

 

 

Форма проведення: віртуальна екскурсія.

 

 

 

 

 

 

ХІД ЗАХОДУ

- . Доброго дня, шановні учні, вчителі. Раді вітати вас на виховному заході "Сім чудес України".

Нам з вами пощастило народитися на мальовничій, щедрій та багатій землі, ім’я якій "Україна". Ми – українці. Це звучить гордо. Бути українцем – означає пишатися своєю Вітчизною. А нам є чим пишатися.

Епіграфом до сьогоднішнього виховного заходу ми взяли слова відомого українського поета Василя Симоненка: "Україно! Доки жити буду, доти відкриватиму тебе!". Ми живемо з вами у час новітніх технологій і за щоденними турботами часто не помічаємо, а іноді і не знаємо, скільки прекрасного, унікального, святого, історичного надбання нашого народу знаходиться поруч з нами. То ж давайте сьогодні, хоч на годину доторкнемося серцем і душею до історії українського народу, познайомимося з унікальними творіннями рук його, навчимося цінувати і любити прекрасне, неповторне надбання наших предків. А любов до Батьківщини завжди починається з живого почуття любові до рідної природи, із прихильності до тієї землі, на якій ти виріс.

ВІРШІ   і

ПІСНЯ 1. з відео

Презент.2.

Україна – країна дивних краєвидів. Неповторності її ландшафтам додають голови соняшників, що повертаються слідом за сонцем, полум’яніючі грона осінньої калини, задумливо схилені над гладдю ставків верби, тінисті вишневі сади, гнізда білосніжних лелек над сільськими хатами. Все це є своєрідними символами українського народу.

Коли ви виростете і мандруватимете по світу, то зрозумієте, як кожний народ любить свою Батьківщину, пишається нею. Ви на власному досвіді переконаєтеся, що немає у світі нічого милішого за рідну землю. Та всі ті мандрівки ще чекають на вас.

Сьогодні ж ми з учнями 7 класу запрошуємо вас у найважливішу подорож – подорож рідною країною по унікальним її місцям, які занесені ЮНЕСКО до визначних пам’яток світу. Ми пропонуємо вам, на час нашого заходу, стати пасажирами туристичного автобусу і здійснити віртуальну екскурсію до історичних місць, які по праву називаються Чудесами України.

Прошу всіх зайняти свої місця і ми з вами вирушаємо в дорогу.

(До мультимедійного екрану виходять історик та екскурсовод)

Учень.У травні 2007 року стартувала Всеукраїнська акція "Сім чудес України". Її ініціатором був відомий політик Микола Томенко.

"Ця акція пов’язана з необхідністю максимального просування позитивного іміджу сучасної України як країни з унікальною історією, культурою, архітектурою та надзвичайно великими туристичними можливостями", – зазначав політик.

Акція тривала дев’ять місяців. На почесне звання претендував – 21 об’єкт. Чудеса визначалися за результатами інтернет-опитування й опитування експертів.

Учень.. Переможцями стали:

  • заповідник "Кам’янець" (м.Кам’янець-Подільський Хмельницької області);
  • Києво-Печерська лавра (м.Київ);
  • парк "Софіїівка" (м.Умань Черкаської області);
  • заповідник "Софія Київська" (м.Київ);
  • Херсонес Таврійський (м.Севастополь);
  • Хотинська фортеця м. Хотин
  • заповідник "Хортиця" (м.Запоріжжя).

 (Виходять представники робочої групи – історик і екскурсовод)

Учень.Запрошуємо у прекрасне, унікальне місто Хмельницької області - Кам’янець-Подільський, який розташований усього за 25 км від місця, де сходяться кордони трьох держав – України, Молдови та Румунії. Місто побудоване на скелястому острові, що лежить на рівнині в закруті ріки Смотрич. Замки та фортеці разом із незвичайними природними умовами ніби замикають у велике коло місто. Протягом століть місто з усім іншим світом з’єднував єдиний міст. Кам’янець-Подільський – місто, що зберегло дух середніх віків. Тут ви побачите одну з найбільших оборонних споруд України – фортецю, що займає провідне місце у світовій історії оборонного зодчества. Літопис приписує будівництво кам’яної фортеці литовським князям Корятовичам, які правили князівством у 60-90 роках XIV століття.

Учень.Невід’ємною частиною Старого міста, його перлиною є стара фортеця, яка стала візитною карткою Кам’янця-Подільського, його символом. Одинадцять башт входять до складу фортеці, кожна має свою назву і свою історію. Так, наприклад, найвища башта названа Папською тому, що була збудована на кошти, виділені Папою Римським Юлієм ІІ. Ще її називають Кармелюковою, бо в ній тричі був ув’язнений Устим Кармелюк.

У Чорній (Кутовій) башті є криниця завглибшки 40 м і діаметром 5 м, видовбана у скелі. Досі в її стінках збереглося величезне кам’яне колесо з пристроєм для підняття води на поверхню.

Учень.У середні віки Кам’янець був ремісничим і торговим центром, по своєму розвитку стояв в одному ряді з такими містами як Львів та Київ. Оборонні укріплення в Кам’янець-Подільському вважаються прекрасними зразками кращих фотрифікацій Східної Європи.

Учень. Однією з унікальних інженерних споруд заповідника є Замковий міст, який з’єднує місто та замковий комплекс. Він викликав немало суперечок щодо свого походження. За однією з гіпотез, міст було зведено римлянами у ІІ столітті під час походу Траянового війська на Дакію. У травні 1994 року заповідник "Кам’янець" був внесений комісією ЮНЕСКО до списку пам’яток світової культури.

 Запрошуємо вас на аеропрогулянку в унікальне місто Камянець Подільський.

Вдео 3

ПРЕЗЕНТ 2

Учень.На мальовничих пагорбах над Дніпром розкинулася столиця України – місто Київ. Місто це дуже давнє. Йому понад півтори тисячі років. Оспівано воно в поемах, піснях, легендах.

Учень.Ти – наша честь, і гордість, і краса.

Як голуб, ніжний, гострий, як коса,

Ти наша слава, помста за руїни,

Ти невмируще серце України.

(П.Тичина)

До вашої уваги пісня-гімн столиці нашої держави.

ВІДЕО 4.1 (Виконується пісня "Як тебе не любити, Києве мій".

ПРЕЗЕНТ 4.2

Учень. Ватикан у Римі, Мекка у країнах ісламу, Києво-Печерська лавра у Києві – це найсвятіші місця, духовно найважливіші місця у світі. Тисячі людей приїздять сюди, щоб подивитися не тільки на цей дивовижний витвір мистецтва, а й на справді святе місце.

Учень.Немає людини, яка б не чула про чоловічий монастир – Святу Успенську Києво-Печерську Лавру. Заснований він близько 1051 року монахами Антонієм і Феодосієм у печерах біля літньої княжої резиденції Берестово поблизу Києва. В ХІ столітті монастир став центром поширення християнства в Київській Русі. У ХІІ столітті монастир отримав статус "лаври" – головного великого монастиря. Києво-Печерська лавра – найбільша Православна святиня в усьому християнському світі, поступається тільки Ватикану.

Свого часу Києво-Печерська лавра відіграла важливу роль у розвитку давньоруської культури, була центром літописання. Тут перекладалися церковнослов'янською мовою і переписувалися твори іноземних авторів. У Лаврі працювали відомі літописці: Нестор (автор "Повести временных лет"), Никон, Сильвестр. У ХІІІ столітті було складено "Києво-Печерський патерик" – важливе джерело історії Києва.

Учень.Архітектурний комплекс монастиря і сьогодні захоплює своєю неповторністю. До середини ХХ століття Велика Лаврська дзвіниця була самою високою будовою в м.Києві. Більшість будівель монастиря датується ХІІ-ХІІІ століттям і є яскравим прикладом стилю Українського Бароко в архітектурі. З ХІІ століття в монастирі збереглася лише одна церква з незначними архітектурними змінами, які були зроблені значно пізніше. Це – церква над воротами головного входу до монастиря і має назву "Надбрамна". Повна назва церкви – Церква Святої Трійці над Брамою.

У музеях і фондах, розташованих на території Києво-Печерської Лаври можна побачити рукописи стародрукованих книг, колекцію тканин і вишивок. Особливий інтерес викликає колекція з дорогоцінних металів, стародавні гравюри і твори сучасних художників. Свята Успенська Києво-Печерська Лавра занесена ЮНЕСКО до списку пам’яток світової культури.

Презент. 5.1.

Учень.У старовинному українському місті Умані є мальовничий гідний великого подиву куточок, який цілком справедливо здобув право називатися чудом України, перлиною України, візитною карткою нашої держави. Такою перлиною є Національний дендрологічний парк "Софіївка" Національної Академії наук України – видатне творіння кінця XVIIІ – початку ХІХ століття, поема з каменю, води, рослин, архітектурних споруд і скульптур.

Учень."Хто не бачив "Софіївки", той не має повної уяви про те, як мистецтво впливає на природу. Каміння й вода – ось її багатство… Зайдеш, не вийшов би вічно: усе прекрасно… Скрізь видно геній смаку…", – так писав, зачарований неповторною красою саду, російський мандрівник І.Долгорукий.

Учень.Парк, що розкинувся на площі близько 170 га, і сьогодні вражає відвідувачів своєю неповторною красою та загадковою романтичністю.

Парк створено власником міста Умані польським магнатом Станіславом Щенсним (Феліксом) Потоцьким як подарунок коханій дружині, красуні – гречанці Софії Вітт-Потоцькій.

Автором топографічного та головним митцем і натхненником архітектурного проекту і керівником будівництва був призначений талановитий польський військовий інженер Людвіг Метцель, який матеріалізував в паркових композиціях "Софіївки" образи Гомерової "Одіссеї".

Учень.Місце для будівництва парку було вибрано дуже вдало: невеликий струмок, здавна прозваний Багном (пізніше річка Кам’янка), столітні дуби, яруги і природні джерела кришталево чистої води, нагромадження кам’яних брил. Шість років (з 1796 по 1802) копали ставки, підземну річку, споруджували водоспади і водограї, прокладали алеї, переносили велетенські гранітні брили, створювали з граніту та гіпсу художні прикраси для архітектурних споруд. В парку висаджували дерева місцевих порід й екзотичні рослини, завезені з різних країн світу. Прикрасили сад мармуровими статуями грецьких богів та богинь, філософів та поетів, виготовленими скульпторами Італії.

Учень. Уманські умільці створили в долині свою невелику Елладу, батьківщину красуні дружини Потоцького. Багато безіменних трударів позбулися біля цього "чуда" здоров’я і життя. Імена їхні невідомі. Але зберігся список у Центральному державному історичному архіві м.Києва, за яким встановлено, що серед творців "Софіївки" були кріпаки з прізвищами Заремба, Діброва, Закуренко, Герасименко, Троян, Чорнокриленко. Вічна їм слава й шана, нашим талановитим предкам, за їхнє геніальне творіння, яке вражає відвідувачів своєю красою вже понад 200 років.

Учень.Старовинними алеями парку ходили Олександр Пушкін і Тарас Шевченко, Іван Котляревський і Сергій Волконський, Володимир Сосюра й Максим Рильський. Сотні наших славних земляків далекого і близького минулого відвідували цей парк. З ХІХ століття вважається одним із п’яти найкрасивіших парків у світі.

Запрошуємо до прогулянки по алеям парку і вас, шановні присутні.

ВІДЕО 5.2

 (Звучить музика. Виходить робоча група)

ПРЕЗЕНТ 6.

Учень.. Софійський собор – всесвітньовідома пам’ятка архітектури і монументального живопису ХІ століття. Заснування собору згадується у літописах які під 1017 роком, так і під 1037. Будівничим Святої Софії літописці називають великого київського князя Ярослава Мудрого. Джерела засвідчують, що в цій справі Ярослав завершив починання свого батька Володимира – хрестителя Русі. Назва Собору походить від грецького слова "Софія" – мудрість.

При соборі велося літописання і було створено перші відомі на Русі бібліотеку та школу (1037 р.).

На честь заснування Ярославом софійської бібліотеки перед входом до собору в 1969 році було встановлено пам’ятний знак (скульптор І.Кавалерідзе).

Учень.. Збереглися і через віки дійшли до нас 260 кв.м мозаїк і 3 тис.кв.м фресок. Навряд чи в Європі можна знайти церкву, у якій збереглося стільки фресок ХІ століття. Навколо собору знаходяться монастирські будівлі XVII століття, які виконані в архітектурному стилі українського бароко. За свою багатовікову історію собор пережив нашестя ворогів, пограбування, часткову руйнацію, ремонти і пере будівлю. Маловідомий факт, що збереженням цього пам’ятника архітектури ми зобов’язані французам. Франція виступила з категоричною вимогою – зберегти Софійський Собор, дізнавшись про плани СРСР зірвати його для будівництва чергового радянського монумента. Бо для французів Софійський Собор – це місце, звідки була привезена Біблія, на якій присягали всі французькі королі.

Занесений ЮНЕСКО до списку пам’яток світової культури.

(Показ слайдів під супровід духовної музики, які коментує екскурсовод)

 (Звучить музика. Виходить робоча група)

Учень.. Місце, про яке ми зараз поведемо розмову, відоме та дороге кожному українцю

. Це місто-держава мало довге життя – майже дві тисячі років. Його історія є частиною історії Древньої Греції, Давнього Риму та Візантії…

Учень.. Місто Херсонес було засноване древньогрецькими колоністами понад 2500 тисячі років тому на південному заході Криму. Нині його руїни – одна з найвизначніших пам’яток Севастополя.

Учень.Херсонес виник наприкінці VI століття до н.е. і проіснував до початку  XV століття н.е. Протягом двох тисячоліть, за часів розквіту стародавньої Греції, Риму та Візантії, Херсонес був значним центром культури на Кримському півострові. Місто відігравало особливу роль у взаємовідносинах між Візантією та Київською Руссю.

Учень.До наших днів збереглося багато давніх споруд Херсонеса. Серед них – елліністичний театр, римська цитадель, середньовічні християнські храми, житлові квартали, вулиці, гончарні майстерні, рибозасолювальне обладнання тощо.

У 1996 році, за рішенням ЮНЕСКО, Херсонес вважається однією із ста видатних пам’яток світової культури.

Запрошуємо вас на прогулянку древнє місто Херсонес.

ВІДЕО 7

 

 (Під музику виходять історик та екскурсовод) 

ПРЕЗЕНТ 8

Учень. Ми приближаємося до фортеці, яка вражає своєю неприступністю серед всіх оборонних фортець Європи. А розташована вона на березі Дністра.

Фортеця, яка пережила століття і бачила під своїми мурами полчища воїнів Османської імперії, повстанців Муки, народних месників Дитинки, вояків Дмитра Вишневецького, Петра Дорошенка. Під час визвольної війни українського народу проти польської шляхти у Хотин двічі вступали війська Богдана Хмельницького. Назва міста, ймовірно, походить від дієслова "хотіти": це місце було завжди бажане для давніх поселенців, вони завжди хотіли жити у цьому красивому і багатому краї.

Інші версії пояснюють походження назви міста від слов’янського імені Хотин або від імені вождя даків Котизона.

 Спочатку це була невелика, збудована східними слов’янами на місці давнього поселення дерев’яна фортеця, яка захищала їх від численних завойовників. Поряд з нею існувало неукріплене селище.

Учень. . Особливо великим населеним пунктом Хотин був у ХІ-ХІІІ століттях, коли входив до складу Київської Русі. Тоді він займав територію понад 20 га. Історики дослідили, що замок і місто Хотин походять із самого початку ХІ століття. Завдяки міцній твердині та вигідному розташуванню Хотин став центром розвитку ремесел і торгівлі, які сприяли розквіту культури та економіки міста. Про це, зокрема, свідчить і рукописне Хотинське Євангеліє XIV століття. У Хотині в ті часи відбувалися найбільші у Молдавському князівстві ярмарки, на які приїздили купці з різних країн Східної та Західної Європи. Місто було важливим митним пунктом у європейсько-азіатській торгівлі.

Учень. . Цікава інформація: У Хотинській фортеці проводилися зйомки багатьох популярних художніх фільмів: "Гадюка", "Захар Беркут", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Д’Артаньян і три мушкетери", "Чорна стріла", "Стара фортеця", "Стріли Робін Гуда". Серед недавніх – екранізація кіностудією ім. О.Довженка твору відомого українського письменника Юрія Мушкетика "Яса", "Тарас Бульба".

 (Звучить музика. Виходить робоча група)

ПРЕЗЕНТ 9

Учень.. А ми прямуємо з вами до мальовничого куточка України – острова Хортиця. Це найбільший острів на Дніпрі, розташований в районі м.Запоріжжя Походження назви Хортиця дослідники пояснюють по-різному. Дехто вважає, що вона пішла від імені давньослов’янського бога Хорса. Інші наполягають на виникненні її від слова "хорт", що означає "борзий собака". Але більшість виводить походження цієї назви від тюрксько-половецького слова "орт" або "орта", що означає "середній", тобто розташований посередині, між протоками.

Учень.Острів Хортиця є найбільшим на Дніпрі, його унікальність полягає в рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів – цілинних степів, байрачних і плавневих лісів, наскельної рослинності, рідкісних та зникаючих видів рослин, пам’яток геології. За думкою археологів, перші люди поселилися на острові близько 35 тис.років тому. Площа Хортиці буквально "нашпигована" слідами минулого. На острові знайдено стоянки первісних людей і древні язичницькі святилища, тут жили кіммерійці, скіфи і сармати, які лишили після себе древні кургани та кам’яних баб. Через Хортицю проходив відомий шлях "із варяг у греки", тут збирались давньоруські дружини перед військовими походами проти татар. Тут, на острові, зародилось запорізьке козацтво. Музей історії запорізького козацтва на остової Хортиця відкрито 14 жовтня 1983 року. Експонати музею розміщено як у приміщеннях, так і просто неба. На острові розташована фортеця. Всередині фортеці знаходиться майдан з церквою і ганебним стовпом, біля якого карали винних. Навкруги майдану – стоять великі довгі будинки – курені, де жили січовики, будинки старшини, канцелярія, а далі – склади, арсенали, ремісничі майстерні, торгові ряди; гармати, ступи, корита, скульптури тощо.

Комплекс "Скіфський стан" становлять одинадцять курганів – "живих", реконструйованих і стилізованих. На курганах установлено стародавні скульптури, людиноподібні стели і стели доби бронзи.

Учень.Улітку 1843 року 29-річний Шевченко подорожував Україною, відвідав Олександрійськ, побував на Хортиці. У травні 2005 року за допомогою краєзнавців визначено маршрут "Тарасова стежка", яким ходив по Хортиці поет, і оздоблено його сімома гранітними брилами. На брилах висічено рядки із творів Великого Кобзаря, де згадуються Хортиця і Великий Луг Запорізький.

Будівництво історико-культурного комплексу "Запорізька Січ" було урочисто відкрите 14 жовтня 2004 року, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, у День українського козацтва.

 (Лунає музика, учень читає вірш)

Вчитель Підходить до завершення наша подорож країною, що розташована у самісінькому центрі Європи, яка замиловує кожного своєю неповторною природою, зачаровує співучою мовою і мелодійними щемливими піснями, що має багатовікову історію, а найголовніше – є нашою з вами Батьківщиною

Учень.Україна і світ – два крила мого лету.

Вони в серці моєму безмежно дзвенять.

Вони з духом моїм поєднали планету.

Без Вкраїни мені не являється світ,

А без світу для мене немає Вкраїни.

Бо для мене вони, як отой моноліт,

Без якого не бачу в собі я людину!

Україна і світ – ніби райдуги дві, –

Що з’єднались у райдугу вічно єдину.

Україна сія у красі світовій,

Світ мені осіяв чарівну Україну.

(виконує пісню з репертуару Н.Май "Україна")

Вчитель На жаль, закінчилась наша екскурсія. І, хоча вона була віртуальною, ми сподіваємось, що вона вам сподобалась. А нам залишається зупинити наш екскурсійний автобус і промовити вам слова: "Дякуємо за увагу, до нових екскурсій і подорожей. На все добре!"

 


ЛІТЕРАТУРА

 

  1. Чугунко М.В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. – Харків: Веста; Ранок, 2006.
  2. Що? Як? Чому? Світ моєї України: Популярна дитяча енциклопедія. – Харків: Сінтекс, 2003.
  3. Скляренко В.М. Іовлева Т.В., Мірошнікова В.В., Башкова М.О. Україна. Повна енциклопедія. – Харків: Фоліо, 2007.
  4. Малаков Д.В., Дерлеменко Є.А. По історичних містах Київської Русі. Фотопутівник. – Київ: Мистецтво, 1990.
  5. Українська Радянська Енциклопедія. Том 13. – Київ, 1963.
  6. Косенко І. Дендропарк "Софіївка". Екскурсійний путівник. – "Умань", 2007.
  7. Журнал "Шкільний світ". - №18 (482), травень, 2009.
  8. www.vivaukraine.com/fortress.ua

 

 

doc
Додав(-ла)
Дердюк Олена
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
2392
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку