А. Майданюк «Звідки приходять слова», «Футбольний матч», «Про що мова?».

Про матеріал
А. Майданюк «Звідки приходять слова», «Футбольний матч», «Про що мова?». Мета: поглибити знання учнів відомостями про мову, показати її красу і багатство, розкрити її необхідність у житті людини, залучати дітей до джерел і витоків народної спадщини; вчити визначати слова іншомовного походження; розвивати вміння та навички виразного читання, виховувати любов і повагу до рідного слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

13.10.2023 А. Майданюк «Звідки приходять слова», «Футбольний матч», «Про що мова?»

Номер слайду 2

Читання анаграм. Гра «Перекладачі»Кар —Бідьле —Кащу — раклебідьщука

Номер слайду 3

Мовленнєва розминка. Робота над скоромовкою. Вибіг Гришка на доріжку,На доріжці сидить кішка,Взяв з доріжки Гришка кішку – Хай спіймає кішка мишку.

Номер слайду 4

Прочитай заголовок. Чи можеш ти дати відповідь? Прочитай ЗВІДКИ ПРИХОДЯТЬ СЛОВА?Мов у світі дуже багато. Часто слова переходять з однієї в іншу і стають там такими рідними, що ми навіть і не здогадуємося, що вони запозичені. Чимало слів в українську мову прийшло ще на початку її формування — із праслов’янської мови (мати, тато, жито), якою послуговувалися наші далекі предки. Запозичували ми й з інших давніх мов: латинської (клас, студент) та грецької (бібліотека, гармонія). Сучасні європейські мови теж дарують нам свої слова, особливо англійська (футбол), французька (бульвар), німецька (рюкзак), італійська (фінал). Східним мовам ми завдячуємо словами козак, тюльпан, гиря тощо. Усі ці слова називають словами іншомовного походження.

Номер слайду 5

Поміркуйте і дайте відповідь. Про що ти дізнався (дізналася) з тексту?

Номер слайду 6

Цікаво, чи вдасться тобі впізнати слова-іноземці у мовленні? Хочешспробувати? Знайди 18 слів іншомовного походження у розповіді школярів. ФУТБОЛЬНИЙ МАТЧУ школі ми охоче спостерігали за матчем із футболу. У першому таймі наші гравці забили лише один гол. У другому таймі рефері призначив пенальті. Форвард іншої команди поцілився у наші ворота, але наш голкіпер зміг упіймати м’яч. Фінал гри був приємним та радісним, адже чемпіоном стала наша команда! Глядачі аплодували спортсменам (Із журналу«Джміль», №11, 2018 року).

Номер слайду 7

Прочитай. Знайди у розмові дівчаток 9 слів, які завітали до нас з англійської мови ПРО ЩО МОВА?— Я сьогодні зробила таке незвичайне селфі! Заразпокажу! Клікни ось тут, — захоплено запропонувала дівчинка подрузі, простягаючи планшет.— Модний лук! Будеш постити це фото?— Гадаю, так! А ти лайкаєш гарні фото своїх друзів?— Звісно, а ще надсилаю смайлики.— Як плануєш провести цей вікенд?— Хотіла б кудись піти, але ще не знаю, де будутьцікаві заходи. Треба погуглити. Коли дізнаюсь, напишу тобі на імейл.— Добре, чекатиму! Підемо разом!

Номер слайду 8

Поміркуйте і дайте відповідь. Чи зрозуміла вам мова подружок?Чи легко збагнути, про що йдеться, людям старшого віку?

Номер слайду 9

А чи знаєш ти? Слід бути уважними та обережними з використанням іншомовних слів в усному і писемному мовленні. Якщо іншомовне слово можна замінити відповідним українським, то вживання іншомовного не завждидоречне. Надуживання слів іншомовного походження засмічує рідну мову, робить її малозрозумілою для слухачів, співрозмовників. Бажано користуватися у спілкуванні національною мовою, що значно полегшить взаєморозуміння.

pptx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку