Адаптація учнів 5 класу до навчання у середній школі

Про матеріал

5-й клас — кінець дитинства, період, що безпосередньо передує підлітковому. У цей час діти врівноважені, спокійні, вони відкрито й довірливо ставляться до дорослих, визнають їхній авторитет, чекають від учителів, батьків, інших дорослих допомоги і підтримки. Це відкриває великі можливості з погляду виховних впливів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адаптація учнів 5 класу до навчання у середній школіПідготувала Психолог НВКФедоровська О. О. Психологія – це стан душі…

Номер слайду 2

5-й клас (10 років) — кінець дитинства, період, що безпосередньо передує підлітковому. У цей час діти врівноважені, спокійні, вони відкрито й довірливо ставляться до дорослих, визнають їхній авторитет, чекають від учителів, батьків, інших дорослих допомоги і підтримки. Це відкриває великі можливості з погляду виховних впливів.

Номер слайду 3

Основні завдання розвитку учня 5-го класу

Номер слайду 4

Як відомо, п’ятикласник повинен адаптуватися до нового середовища:

Номер слайду 5

Труднощі в навчанні

Номер слайду 6

Рекомендації:перший місяць навчання дітей у 5-му класі не писати зауважень у щоденники;проводити оцінювання на користь дитини;більшість урочного матеріалу орієнтувати на повторення;дозувати навчальне навантаження та обсяг домашнього завдання, а також знизити їх до мінімуму на вихідні дні. Отже, центральний напрям роботи в 5-х класах — це орієнтація на вирішення завдань періоду дитинства з урахуванням попередніх рівнів розвитку учня.

Номер слайду 7

В учня молодшої школи сформовані:теоретичне мислення;уміння вчитися, самостійно здобувати нові знання;адекватна самооцінка. На основі цього в 5-му класі слід розвивати:абстрактне мислення;рефлексію власних досягнень;схильність до самоаналізу.

Номер слайду 8

стають:

Номер слайду 9

Діагностичний мінімум по вивченню рівня готовності до навчання та адаптації до середньої школи. Діагностика рівня шкільної тривожності Філіпса. Методика «Соціометрія». Експрес-діагностика «Дерево»(адаптація). Мікропрактикум «Мій клас». Анкета для учнів 5-го класу. Анкети для учнів “Що заважає навчанню”.

Номер слайду 10

Анкета для учнів 5-го класу. Де було цікавіше навчатися у 4-му або 5-му класі?4 учнів – у 5-му;1 учень – у 4-му. Який предмет тобі більше всього подобається?Фізкультура, трудове, інформатика. На якому уроці виникають труднощі?Математика, історія, українська мова.

Номер слайду 11

Експрес- діагностика “Дерево”

Номер слайду 12

Мікропрактикум “Мій клас”

Номер слайду 13

Анкета “Що заважає навчанню”100% - не розумію пояснень вчителя.80% - не розумію предмета.80% - я дуже швидко втомлююся, коли розумово працюю.80% - не люблю коли на мене кричать і постійно чогось вимагають.80% - у моєму класі мало хто хоче вчитися.60% - не можу зосередитися.60% - я швидко втомлююся.60% - якщо б мене навчили швидко й легко робити уроки, я б, напевно, вчився б із задоволенням.

Номер слайду 14

Висновки та рекомендації

pptx
Додано
6 вересня 2018
Переглядів
8446
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку